Виж пълна версия : ABIT NF7-S rev. 2.0 - Впечатления, резултати, проблеми...
Страници :
1
2
3
4
[
5]
6
7
RaHzElChO
17.09.04 г., 11:18
До към 220 няма да имаш проблем с охлаждането.
ZuMbAiU
17.09.04 г., 11:30
Хора ще може ли най-накрая да ми изброите каква окомплектовка получавате със NF7 ,че сега ще ми го донесат и искам да знам какво отсъства от нея,тъй като моя човек ми я свива редовно,пък тия дни ще пиша до какво съм стигнал и аз в клока си.
Между другото използвам радиатор от Zalman 7000Cu на който му е откъртена перката транспортно и ми го подариха.
Отварям си прахосмукачката,свалям и предницата,слагам я на бюрото и вързвам един маркуч-60 см. към адаптера който си направих на Залман-а.Маркуча го вързвам отзад дето духа и тъй като е къс и филтъра го няма въздуха не се завихря много и не се нагрява до такава степен.В общи рамки духа стаен.
И да-шумна е но не я ползвам постоянно.По принцип съм с X-Dream и това го правя само за един бърз Prime и няколко скрийншота.Тая прахосмукачка ако има 300 Вата,а пише 1200 ще се обеся сам.
mooncow
17.09.04 г., 12:30
значи казвате за 220 мегахерца няма да има нужда от допълнително охлаждане?
А какви са признаците на прегряване на дъното?
Case температурата може ли да се използва като показател?
RaHzElChO
17.09.04 г., 13:03
Сини екрани.
Paparac
17.09.04 г., 14:07
Originally posted by ZuMbAiU
По принцип съм с X-Dream и това го правя само за един бърз Prime и няколко скрийншота.Тая прахосмукачка ако има 300 Вата,а пише 1200 ще се обеся сам.
И каква е целта на "един БЪРЗ прайм"?
ZuMbAiU
17.09.04 г., 22:42
Хора айде за момент да спрете да се правите на "надути блондинки" и да ми кажете каква е окомплектовката защото както винаги получих гола платка в плик и кутия.Дори нямам книжка.Трябва ми това инфо за да знам какво да си търся,а вие грам не ми помагате?Книжката ще си я търся но какво друго по-конкретно да си искам от тоя вандал?
1 x 80-пинов иде кабел
1 х 40-пинов кабел за флопи
1 х САТА кабел
1 х адаптер САТА -> ИДЕ
1 х скоба за USB
1 х скоба за Firewire
1 x упътване
1 х диск с драйвери
1 х предпазна скоба за I/O на гърба на кутията
Мисля, че имаше и една дискета. И в някои окомплектовки не включват преходника за САТА.
Човека казва, че купува NF7 ... w/o -S, S2 ....
Няма дискети в комплекта, има само диск с драйвери ....
2 IDE кабела, 80 жилен лентов, АТА 100/133;
1 FDD кабел;
Метална планка за кутията, отзад, за интерфейсните купунги на дъното;
Планка с 2 USB и кабел за включване към дъното, само една е;
Пликче с няколко джъмъра /не съм сигурен за това/.
Ръководство/книжка ...
Май е само това ...
ZuMbAiU
18.09.04 г., 19:04
Другото настрана ,но как да вразумя златолюбив търговец, радващ се на лъскава окомплектовка която е свил от най-добрия си клиент?В смисъл да си получа всичко накуп защото ми се надува че нищо не ми е взимал докато се правеше на разсеян в моята книжка,тъй като той не продава ABIT по принцип.
На истинския въпрос-с каква памет се обича дъното тъй като му сложих Corsair XMS4000-то от прикачения файл и не ще да мърда при никакво напрежение над 214 шина,а със смотаната V-Data при повече волтаж ходи и на 223 синхронно.Кажете какво да си купя че да съм спокоен че не паметта ме спира?
RaHzElChO
18.09.04 г., 19:14
Кои слотове използваш,пробва ли да разместиш паметта по 3-те,пробва ли с 1 памет!?
ZuMbAiU
19.09.04 г., 00:47
Използвах 1 и 2ри но след като четох я сложих на 3 и 2 ри в дуал но вдигнах само още 5 МХЗ-от 209 на 214.А V-Data-та е само един модул и си пърха на 223?Защо тъй?Какво да взема?
Paparac
19.09.04 г., 17:14
Използвах 1 и 2ри но след като четох я сложих на 3 и 2 ри в дуал но вдигнах само още 5 МХЗ-от 209 на 214.А V-Data-та е само един модул и си пърха на 223?Защо тъй?Какво да взема?
Това с какви тайминги?
ZuMbAiU
19.09.04 г., 18:18
11-3-3-2.5CAS,които са си бая застреляни за Corsair за който си мечтая от дълго време.И най-накрая бам!Старата V-Data която бях отписал преди месеци взе че тръгна на Cas 2 при по-висока честота.Не искам да гадаете,а просто да ми помогнете имайки предвид собствения си опит при избора на памет която ще литкА на FSB-та,защото се чудя вече дали да не модвам за още ток.Може на 3.3 да се осифери малко.
Някой да знае с какви чипове е,защото според всички програми са различни.Според Aida са Samsung,според Сандра пък са CH5.Да се чудя на кой да вярвам?
Paparac
21.09.04 г., 13:27
Къде гледаш в Сандрата?
След ВДИММ , ВДД и Vtt=Vref модове , максималното стабилно което успях да изстискам от моя абит беше 232 ФСБ на 11-2-2-2@3.34-3.36V.Иначе Сандра мемори теста минава и на 238, но Прайма се дъни , а в 3Д следва рестарт след минута две.Странното е че паметта върти по 2 -3 часа Мемтест86 без грешки на 238.Това е с default охлаждането на чипсета и без радиатори на мосфетите а паметта е с кингстънските хийтсинкове.Или тая рам иска повече ток или прегрява(на пипане е гореща , но не и пареща) а може и чипсета да ми прегрява и той не е горещ. Пробвах с 3 от биосите на мерлин , все същия резултат.Всичко това е със CPC ON , иначе много пада производителността.
RaHzElChO
22.09.04 г., 01:33
Хм.........това е доста странн,пробва ли най-новия биос на Тиктак,D26 Mantaray!?
Играх си снощи с един Абит NF7 ...
Сложих му D26 Mantaray.
Без да бутам напреженията го пробвах на по-висока честота и май не усетих някаква съществена разлика ...
Л12 си имаше направен още откакто е купено дъното. Едва ли това пречи на Mantaray ...
Процесора е 1800+, отключен, 220х10@1.60V ... захранване Фортрон300/390, ... паметта 2x512 DDR400 ... 11-3-2-2.0 ... A-data /не съм 100% сигурен, но май други памети не съм взимал за махалата / ...
Понеже хлапето основно играе, теста за стабилност е относителен - да мине Мрака, да сметне СуперПи 1М и да изкара 10 минути Прайм95 ...
Ако всичко е ОК - 5 MHz надолу и това е ...
Предния БИОС беше официалния - D18 ... който май най ми харесва ....
Та не съм много впечатлен от D26 Mantaray ... освен от шаренията в началото, която по-скоро ме дразни, защото не виждам как върви ПОСТ-а и иска ТАБ за да се разкара ...
Може би с пробване на всички инвестни БИОС-и може да се нацели кой ще е най-удачен за компа .... и избора на БИОС зависи най-вече от използваната памет, не толкова от дъно и процесор ...
Paparac
22.09.04 г., 15:39
Тоя биос на тиктак е мноооого голям дървон! При идентични настройки при високи шини дава по-слаби резултати на супер пиай и сандрата. Поста в началото дразни СТРАШНО много, а и много трудно го разкарах този биос. След тройно префлашване гадния пост пак оставаше
аз най-добри резултати имам с D25_ver_2.0.5_3.19_Bpl_09.08.2004_by_-=Merlin=-
Мантарей не ме впечатли с нищо.Тия дни ще пробвам и по-старите биоси на тиктак
RaHzElChO
22.09.04 г., 18:02
Az pyk pak imam stari problemi,ne moga da klokwam powe`e ot 2000 realni stabilno,220 [ina stana problem,dynoto pak swiri,trqbwa da maham procesora i da se razprawqt sys skapanata pi[ka!
RaHzElChO
23.09.04 г., 11:25
Въртях с часове прайм на 11 3 2 2 и 230 fsb,но над 2000 мхз нещо е проблематика и мисля да отворя пс-то и да сваля процесора,може да се е разместил или шим-а или пастата нещо да не е наред.
Paparac
23.09.04 г., 15:22
И мен нещо ме торомозеше подобен проблем, но в от обратната страна. Не процесорът, а високата шина. Местих и рам-паметите и мога да кажа, че нещо като че ли за момента за първи път машината е най-стабилна с памети на слотове 1 и 3, при положение, че досега винаги по-добре беше на 1 и 2. Как реших проблема по-нагоре. Ресет на биоса, префлашване, пак ресет, после лоад на оптимални настройки, safe и най-накрая си му зададох това от сингатурата и нещата си дойдоха на мястото.;)
mooncow
23.09.04 г., 16:39
Какво е предимството на високата шина, освен че паметта работи на повече мегахерци?
Paparac
23.09.04 г., 17:35
Бе не е само паметта, и дъното работи на по високи мандахерци. Честно казано обаче освен в тестове много трудно ще разбереш (ако изобщо разбереш) каква е разликата между 200 и 220 FSB. Примерно.
mooncow
23.09.04 г., 19:32
Да бе :) Нали точно това ми е въпроса. Когато дъното работи на по-високи мегахерци - паметта съм пуснал синхронно следователно тя работи на по-високи също. Въпроса е освен паметта кое друго работи по-бързо?
Originally posted by mooncow
Да бе .... Въпроса е освен паметта кое друго работи по-бързо?
Процесора си работи според това колко е FSB х множителя ....
По-високото FSB -> по-бърз трансфер меджду него и паметта ... от там и вдигането на бързодействието на системата ...
/PCI/AGP трябва да са си 33/66 MHz, така че от периферията няма как да очакваш промяна в бързодействието при вдигането на шината .../
Например : При 200 х 11 = 2200 MHz е по-бавна системата в сравнение с 220 х 10 = 2200 MHz ... при едни и същи тайминги на паметта естествено ....
Разлика ще усетиш само при по-тежки приложения или може да видиш при тестовете ...
mooncow
04.10.04 г., 20:05
Originally posted by Stefo
По-високото FSB -> по-бърз трансфер между него и паметта ...
Това значи ли че ако съм пуснал паметта асинхронно с шината
(т.е да предположим че и в двата случая паметта е пусната на едни и същи мегахерци), в случая когато FSB-то е по-високо трансфера на паметта ще е по-висок?
Примерно:
FSB: 240 MHz RAM: 200 MHz
FSB: 200 MHz RAM: 200 MHz
При първия вариант трансфера на паметта по-висок ли е? Ще върви ли по-бързо системата ако процесора е на едни и същи мегахерци?
Ами тествай де, хората са пробвали че втория вариант е по-бързо... аз им вярвам и не съм пробвал... :ghi:
ZuMbAiU
07.10.04 г., 10:33
Хора най-накрая реших че имам здраво хубаво дъно като ми донесоха нов NF7 и познайте какво-проблеми.Дъното е ревизия 2.0 и е пройзведено в Китай-това не е проблем,но:
1.Когато си пусна РС-то и минат поста и таблиците се очаква да бутне XP-да даде надписа и да започнат сините линийки да се разкарват от ляво на дясно и това найстина се получаваше в началото-при чисто инсталиран WiN XP.Но ето че когато реших да му кача и му качих драйверите то взе че се пребоза всичко като теле.
2.Минава таблиците и на тъкмо появяващ се надпис Windows XP Professional цялата система зависва-това е от 2 дена.
3.След 2 минути чакане системата се събужда и си зарежда XP то за 15-20 секунди.
Някакви предположения дали е от драйвери или не?
4.OCFreeze си взе същото и макар и със същите драйвери няма проблеми.Той пък не можа да си върже флопито като хората.
Блг!През week-end-а ще постна малко резултати,но това е преди всичко.
MartinBG
07.10.04 г., 11:11
Коя версия на драйверите си качил? Опитай с някоя друга версия - 3.13, 4.27 и 5.10 според мен са добри. С NF7-S ползвах 3.13, като само за LAN-a ползвах по-стари драйвери заради спад в мем. трансфера. Може да пробваш и да изкл. едно по едно съмнителните у-ва от Device Manager-a и да видиш дали ще има промяна (подозирам, че е от LAN-a).
ZuMbAiU
07.10.04 г., 12:12
MartinBG можеш ли да ми дадеш линк към някакъв хубав драйвер за LAN-а или поне напътствия към определена версия на драйвера за да знам с какво да се занимавам,тъй като взе да ми става множко вече от толкоз проблеми с дъното. Блг ти предварително!
RaHzElChO
07.10.04 г., 12:26
ZuMbAiU ,ето ти линк към всички драйвъри за nForce до сега.Лично съм тествал 3.13 и 4.24 като втория беше най-добрия до сега за мен,при 5.10 нещо Plextor-a ми не може да чете дискове и ми замръзва пс-то докато имам диск в него,предполагам е драйвъра,защото при четене под дос нямам проблеми,не се спичай,всяко начало е трудно :good:
P.S. Понеже не видях,че няма 4.24 версия ти давам линк към моя сайт с нея : http://www.abitcho.data.bg/Programs/Drivers/nVIDIA%20nFORCE%204.24%20WinXp%20Drivers .rar
MartinBG
07.10.04 г., 14:56
MartinBG можеш ли да ми дадеш линк към някакъв хубав драйвер за LAN-а...
Мисля че ползвах LAN драйвера от 2.03 или 2.41. Ето линк с много драйвери -> клик (http://forum.ru-board.com/topic.cgi?forum=81&topic=0144&start=0).
ZuMbAiU
08.10.04 г., 11:36
Значи оправих си проблема-беше ЛАН драйверът найстина.АЗ си качвах със ASUS-а френския Ultime Pack 1.27 винаги но явно с ABIT-а ще имам проблеми.Качих си 5.10. и се оправи всичко.
В момента съм с Win 2003 Server и нещо не може да ми тръгне на nvidia аудио mixer-а-интересно защо-просто го няма.Кой е последният БИОС на Merlin и ако може дайте линкче.Интересува ме кой биос ще ми даде максимум пърфъманс-линкче?При ASUS-а имах една функция за смяна на MAC-а под БИОС-трябва ми-има ли я в моднатите биоси отключена.Професорът ми правеше със същото охлаждане с което съм и сега 200 шина=12.5х200=2500 реални но с ABIT-a нещо ме спира на 190=компота или не пали или по някое време тръгва една сирена като тая на линейките от спийкъра?
На какво се дължи това-в момента съм със стандартен Д25 биос доколкото знам.Захранването не ми е проблем,рамът също държи до някакви нечовешки шини-изпробвал съм го.
Имам лак но ме интересува дъното ще възприеме ли пин мода с едничкото мостче от ocinside за отключване на мултиплайър защото един Гигадръв не го възприе и взе че си замина? Кои драйвери като цяло-по отделно всеки-ще ми дадът най-добър пърфъманс специално за това дънце?Знам за понижения волтаж на Vcore между другото но аз гледам в мониторинга така че изключвам тази причина за гафа.Никога не съм правил Л12 и все си палеше на 200 шина.Кое е най-доброто място на английски или френски където мога да се осведомя още за платката.Блг ви предварително хора.
Ами ако си с процесора от подписа ти, направи л12 мода или сложи биос с вграден такъв. Аз НЕ съм пробвал дали наистина вграденият работи, но другият наистина е необходим за висока шина. Малко по-нагоре има линкове с биосите на мерлин и "у дома часовник трака..."
ZuMbAiU
10.10.04 г., 14:38
Айде един ЪП да вдигнеме малко темата.Питам и питам и пак питам и продължавам да питам и пак никой.Кой драйвер се занимава с КОМ портовете.И ако някой се сети защо най-накрая не отговори на горните ми въпроси?
ZuMbAiU
10.10.04 г., 14:38
ББББбббб
Такааа...от 3 дена и аз съм със АBIT, обаче с NF7 v2.0 модела.Та да питам - някой успя ли да реши проблемите с вградения звук? Щото при мен се получава едно гадно пукане и пращене докато играя игрички. Сменях драйвери и сега съм със най-новите обаче проблема си стои. Иначе ако съм само в десктопа няма проблеми,но пусна ли някоя игра или филм и става страшно. Не е ли пък по-добре изобщо да изключа вградения звук и да си взема една обикновена PCI звукова карта - примерно на C-Media? Какво ще кажете?
Paparac
10.10.04 г., 17:18
Никога не съм имал подобен проблем със звука:conf:
....Кой драйвер се занимава с КОМ портовете....
Драйвера ти си идва с операционната система ...
То това е доста стар интерфейс и всичко отдавна е ясно ... и се предполага, че е изчистено от бъгове ...
Със звука и аз не съм имал проблеми ...
Май много се е 'обозил' Win-a ...
Слагай всичко ценно я някой друг дял или диск, форматирай дяла и инсталирай на чисто ... SP2 .
С 4.27 съм на домашния комп /НФ7/ ...
Снощи съм качвал всичко наново, обаче не и не...звука в игрите или прекъсва или пука...голяма досада.А не ми се дават пари за звукова карта...вие във кой порт сте си закачили тонколонките - във зеления нали?
Между другото във момента съм под Win98SE, с друга ОС още не съм пробвал...ама въпреки всичко не би трябвало да има проблеми....
Leader, този проблем си го има, вграденият звук не е много читав... Под ХР положението мяй е по-добре, но не съм тествал обстойно... С една дума: Купувай един Live и си уреден (но ти това си го знаеш) :)
може ли някой да напише маркировката на биос чипа на
abit nf7 s v 2.0
MartinBG
12.10.04 г., 19:10
Winbond W39V040AP
Същият се ползва и на останалите NF2 дъна на ABIT (NF7, NF7-S, NF7-S2), както и поне на няколко от Intel-ските им; Също и на DFI LPuB и Infinity. Много трудно може да се намери такъв в BG.
Абе я да питам...южния мост на тези дъна пече ли много и трябва ли да слагам някакво радиаторче или мога да си карам и без него...не съм клоквал нищо засега и май скоро не се очертава да го правя...
RaHzElChO
14.10.04 г., 01:27
...тогава няма смисъл.
на моето дъно ми се стори много горещ южния мост дори и без много клок, почна да ми вади разни сини екрани и да се рестартира и му залепих едно радиаторче и проблема се оправи
Ще проверя и ще видя дали грее...
Добре, откъде евентуално мога да намеря радиаторче за чипсета...?
Бауууу....пече и то много...едва си държа пръста на него...казвайте откъде да взема радиаторче и с какво лепило да го лепна...
ами аз си купих на старо един радиатор май от с370 за 80 ст
с размери 50х55х25мм и го ипилих отдолу да е равен изрязах едно парче от него с размерите на чипсета намазах го с бг термо паста и в ъглите го залепих за дъното с силикон от този който се стапя с поялник, стана добре няма мърдане а може ако реша да го махна без проблем, нещо което забелязвам е ,че перката на северния мост много бръмчи като пусна компютъра но след минута спира, при вас така ли е
Не, моята перка не бръмчи ама никак...поне засега :-)
Съжалявам за тъпия въпрос но досега не съм се занимавал с такива неща и не знам...този силикон дето се стапя с поялник откъде се взема...или става дума за обикновен силикон от онзи белия дето е във цилиндрични туби и се църка с бутало отзад?
ами този силикон е друг , продават го в магазините за електроника струва по 40ст представлява гръгла пръчка с дебелина около 10мм но за него ще ти е необходим и пистолет за силикон моя струва 6 лева 80вата един такъв черен с метална човка , предния беше пак 80вата син но изгърмя много са добри за лепене на разни кабели за корпуса за фиксиране , аз мацам навсякъде с него
на този абит има нещо което ме обърква изкарва ми че имам няколко устройства на еднакви irq а от биоса са сложени на автоматично нагласяне , дало може да е проблем това понеже устройстава с еднакво irq са видео картата мрежовата карта и райд контролера и и другата ми мрежова карта а и 2 те мрежови карти са външни на pci слотове
4 и 5
слагам и снимка
RaHzElChO
23.10.04 г., 01:47
Последния биос на tictac е номер 1,освен,че позволява асинхронна работа на дъното при мен и разликата в шината е доста голяма.Въртя тестове в момента на 245 fsb 5:3 разбира се,че паметта увяхва веднага след 225 fsb и за това пробвах асинхронния режим.Става дума за D26 Mantarays XT Bios.
RaHzElChO
23.10.04 г., 12:18
Явно толкоз си може дъното,защото на 250 и нагоре не пожела да запали изобщо :(,жалко все пак и на това съм доволен.
Една подробност от мен - дъното продължава да подава ток към клавиатурата и мишката когато компютъра е изключен.
ZuMbAiU
24.10.04 г., 11:02
RaHzElChO дъното си може много повече но иска хубава RAM с която направо ще излети над 260.
Абе хора много тъп проблем бе.И при мене първата седмица всичко беше ОК,ама след това тая перка започна да си джъка по 20 секунди лсед пускането на компота.Какво и има,нали уж е нова?
Кажете някакви пинизи за подкарване на високо FSB.Аз научих за един:
Когато си зададеш бая висок клок системата не изгрява, натискаш копчето reset,след което изгрява и си rock stable под Win XP,та дори и на Praim95.
Savage едно е Сандрата да ти се лигави с кофти инфо,а друго е като на тъпите ASrock платки найстина да ти се пречкат IRQ тата и да не можеш да си влезнеш в Win-a дори.
RaHzElChO
24.10.04 г., 13:17
Когато си зададеш бая висок клок системата не изгрява, натискаш копчето reset,след което изгрява и си rock stable под Win XP,та дори и на Praim95.
Това ще го пробвам.
Paparac
24.10.04 г., 16:44
Originally posted by RaHzElChO
Става дума за D26 Mantarays XT Bios.
А едно линкче ще дадеш ли?>;)
RaHzElChO
24.10.04 г., 18:31
Ето и поредния ми рекорд - 255FSB 5:3,vdd 1.85.Няма как да прикача снимка,а акаунтите ми нещо са се бъгнали и не мога да ъпвам.Биос-а пак е същия,но проблема с повечето fsb остраних като стартирах на 245 и буутнах Xp и после с 8RDAvcore видгнах повече шина.
P.S. 1 http://ftlbg.com/Zero_Cool/FSB.JPG ето го printscr-то.
P.S. 2 В момента въртя прайм без грешки на 255,въртя няколко луупа на Марк 2001 както и около 2 часа SpecviewPerf 8.01.,мина без проблем и SuperPI,няма да давам резултата за него,защото както вече казах паметта е асинхронно,защото все пак не е OCZ или Mushkin :)
P.S. 3 На 260 и прайма докато въртеше получих син екран като потвърждение,че 255 май беше максимума.Може и да пробвам да добавя на някой чип медно радиаторче,но точно сега не ми се занимава,няма прегряване нито на NB или SB,защото са с подсилено охлаждане от сокет 370.
RaHzElChO дъното си може много повече но иска хубава RAM с която направо ще излети над 260.
Мдаа, а пък аз си мисля, че направо над 300 ще излети:D :D :D
RaHzElChO
25.10.04 г., 01:23
Originally posted by acdc
Мдаа, а пък аз си мисля, че направо над 300 ще излети:D :D :D
Айде сега,лека подигравка,но не можеш да отречеш,че се доближих до твоето постижение от 260fsb.
Айде сега,лека подигравка,но не можех да отречеш,че се доближих до твоето постижение от 260fsb.
Е за постижението браво! :cool:
Иначе това не е подигравка, ами самата истина, защото BH5/6 искат напрежение, а с тези 2.9V просто за никъде. Затова синхронно повече от 240MHz е почти невъзможно на тоз Abit без сериозен волт мод по дъното и 3.3V линията на PSU-o.
Другия вариант е със TCCD на спънати тайминги, разбира се ако дъното я понася - с нея рекорда ми е 280MHz FSB на LPB-o, така че ръчкай го здраво твоето, защото от 255 дo 280 още много имаш :ghi:
RaHzElChO
25.10.04 г., 02:16
Това за волтажа до 2.9 (2.94) съм съгласен,че е малко,но не всеки би се навил да си пои по дъното,с Ники пробвахме но нещо не поиска да се модне VDIMM-а,колкото и да нагласяше тример-а все пускаше по 3 волта,не знам защо!
Ами това е проблема, че при NF7 Vdimm се получава от 3.3V и практически с волт мод повече от 3-3.1V няма как да получиш! Другия вариант е да моднеш 3.3V линията на PSU-a на 3.6V, като по този начин, вече при мод ще получиш 3.3V. Третия начин е директно свързване на 3.3V от ATX конектора към захранването на Dimm, но трябва да се откачи един MOSFET.
И даже и да се направи горното, след това трябва да се прави Vtt мод - много сериозен недостатък на всички Abit дъна, заради което аз лично ги избягвам.
RaHzElChO
25.10.04 г., 11:11
Денис,мисля че 255 fsb без никакви сериозни модове,аз даже не знам дали този VDD мод-а на 1.85 върши работа,трябва да пробвам без него да видя дали изобщо е нужен този волтаж на чипсет-а,си е перфектно дъно.Кажи ми колко време си игра ти с твоето и за да направиш 255/260.
Абе нали точно това се опитвам да ти обясня, че без сериозни модове синхронно 255MHz (асинхронната шина не е интересна) ще ги гледаш само през крив макарон, защото BH5 иска 2.9-3.1V за 240MHz.
Ако искаш ще ти дам мойто OCZ да пробваш и да се убедиш в това което ти казвам - просто няма да можеш посмъртно да го накараш да работи на повече от 240! ;)
Ами колко съм си играл ли? една седмица защото трябваше да му разуча нрава, да намеря биос-а .... С правилния БИОС заспа на 255MHz и след това с Vdimm, направи 260MHz
RaHzElChO
25.10.04 г., 13:24
Еми просто няма такава памет,а това,че работи асинхронно на 255 зачи,че проблема е в паметта,а не в дъното.Не знам как да го направя този мод за волтажа при мен,но и не ми се занимава,да правя всички гимнастики за спорта просто,доказах,че дъното не е по-лошо от LP с изключение на малкото волтаж на паметта.
Много смело твърдение, като се има предвид, че 1:10 Abit-a могат това, докато всяко LanParty безгрижно тръгва на min. 250MHz и то синхронно без никакъв мод!;) То затова за едно дъно се съди комплексно по всички характеристики и в случая и цената е също показател за възможности и качество
RaHzElChO
25.10.04 г., 14:38
Originally posted by acdc
Много смело твърдение, като се има предвид, че 1:10 Abit-a могат това, докато всяко LanParty безгрижно тръгва на min. 250MHz и то синхронно без никакъв мод!;) То затова за едно дъно се съди комплексно по всички характеристики и в случая и цената е също показател за възможности и качество
Не искам да го обръщаме на Абит срещу ДФИ,аз лично съм много доволен,защото MartinBG едно време ми каза,че тоя АБит повече от 240 фсб няма да видя,но аз бях упорит и постигна нещо.
The Bandit
25.10.04 г., 14:43
А имаше един такъв момент, че ако пуснеш асинхронно FSB/памет на LanParty-то, май често си заминаваше БИОС-а, така ли е или се бъркам? При Абит поне няма такива неща
MartinBG
25.10.04 г., 19:43
Не искам да го обръщаме на Абит срещу ДФИ,аз лично съм много доволен,защото MartinBG едно време ми каза,че тоя АБит повече от 240 фсб няма да видя,но аз бях упорит и постигна нещо.
Хехе :)
Дори и да съм казал такова нещо, макар че не помня, със сигурност не съм имал предвид асинхронна шина ;)
Освен това още преди почти 1 година успях да си пусна ABIT-a на 240MHz синхронно, макар и на спънати тайминги с VITESTA (по-назад в темата съм го писал това). Бях първият и дълго време единствен с подобен резултат поне в този форум, а по времето, когато го постигнах дори го нямаше tic-tac с моднатите му BIOS-и. ;)
И понеже стана дума за NF7-S vs. LP B, а май само аз съм имал повече вземане-даване и с двете, ще кажа, че и двете дъна са много хубави и ако имаш едното, не ти трябва да го сменяш за другото. Все пак по отношение на FSB o/c LP е доста по-напред от ABIT-a не само заради по-високия Vdimm, aми и заради BIOS-ите си, които са направени с такава цел (Oskar Vu Rulezzz!!! :p)
ZuMbAiU
25.10.04 г., 23:51
Само чакам да ми се освободи време и ще видим LanPartyB.
MartinBG разочароваш ме-за мене си беше синоним на NF7. Та заради тази тема и оптимистичния ти поглед към платката си я купих.Я недей така.Ако разбрах правилно за шина ми трябва:
1.4x80 mm перки за охлаждане на платката - \/
2.Охлаждане на мосфетите - \/
3.Професор който държи на нея - \/
4.Памет за около 250 шина - \/
Та викам и аз да си пробвам късмета,но мисля че предателите (той си знае-LP-B) трябва да се наказват?
Няма предатели ZuMbAiU!
Ако утре Abit (или който и да е) направят по-клокърско дъно естествено, че тези хора него ще си купят и това не е предателство към нещо ами търсене на най-доброто!
Не трябва да се робува на марка (защото не всички дъна на дадена марка са добри), ами на добре свършена работа! Все пак не забравяй кой е мозъка на LanParty серията - същия човек (създателя на SoftMenu-o) който навремето превърна и Abit (BH6, BF6,....) в толкова популярна и любима марка на клокърите!
ZuMbAiU
26.10.04 г., 12:25
Аз съм привърженик по-точно на човека и на факта че това дъно с малко мод може да отвее LP=B тъй като DFI-то е правено с конкретна цел-клок,докато NF7 не е правено за екстремна работа и това не му пречи почти да настига конкуренцията.Между другот разбрах че перката ми шуми защото е 7волтова но е пусната на повечко.
Иначе що се отнася до паметите попрочетох и се оказа че BH/CH серията се справя по-зле от чиповете на Hynix,Което значи че високя шина трябва да се гони най-малко с такива "научно-популярни" памети.
После ще постна и резултатите които открих за различните памети,но май това е положението?
Ами практиката досега показва много ясно, че досега нито едно NF7 не е успяло да "отвее" LanParty (колкото и да си мечтаеш), а точно обратното се получава!!!:ghi: :ghi: :ghi:
Ти да пуснеш и на 255Mhz тази Hynix, пак ще си назад защото няма как да я подкараш на 11-2-2-2, а това става на LPB+BH5 ;)
Така, че този термин "NF7 отвява LPB" просто го забрави!
А имаш ли идея колко ходи LP+TCCD?!?
P.S. Виж ако се говори за реална конкуренция от страна на Abit спрямо LP, то това е AN7, а не NF7, защото реално има по-голям потенциал!;)
Аз съм привърженик по-точно на човека и на факта че това дъно с малко мод може да отвее LP=B тъй като DFI-то е правено с конкретна цел-клок,докато NF7 не е правено за екстремна работа и това не му пречи почти да настига конкуренцията.Между другот разбрах че перката ми шуми защото е 7волтова но е пусната на повечко.
Иначе що се отнася до паметите попрочетох и се оказа че BH/CH серията се справя по-зле от чиповете на Hynix,Което значи че високя шина трябва да се гони най-малко с такива "научно-популярни" памети.
После ще постна и резултатите които открих за различните памети,но май това е положението?
Ти като си такъв голям разбирач каква е тази BH10-ца в подписа ти? И такива ли има??? Да не си докопал някоя Winbond PC100...кажи и ние да ги пробваме. Казват, че много надолу ходят:D :D :D
MartinBG
26.10.04 г., 14:05
ZuMbAiU, не разбирам какъв ти е проблема? Че и предател ме наричаш! :p Много драматично приемаш нещата! Истината е, че си взех LP, защото нямаше NF7-S :p
Приемам последните ти постове по-скоро като шега... :o
Отново по темата - няма NF2 дъно, което да може да се мери по възможности за о/с по шина с DFI LP/Infinity без модове по него, а много (вкл. и NF7-S) дори и с модовете не успяват да го стигнат. Изключвам единичните успехи на някои екстремисти по света. За разлика от acdc, аз смятам че NF7-S е малко по-добро дъно за клок от AN7, макар и с по-ниско "фабрично" Vdimm.
Колкото до проблемите на LP те са основно два - омазването на BIOS-a (макар и рядко и почти никога безпричинно) и необходимостта от overcurrent мод за да заработят стабилно някои процесори при високи волтажи и честоти. Веднъж настроена, машината си работи без грижи месеци наред.
Надявам се повече да не разводняваме хубавата тема с подобни безсмислени спорове, още повече че имаше вече няколко такива теми преди време...
Paparac
26.10.04 г., 17:43
Нещо този биос, дето го харесва RaHzElChO най-много, при мен се излага. Не ще да запали дори при 235 шина, камо ли за повече. НЕма синхронно, нЕма несинхронно, ква е тази работа, бре? Иначе страшно ме кефи как е подредил менютата в БИОС
:bow: :bow: :bow:
RaHzElChO
26.10.04 г., 17:48
За пореден път се вижда как биос-а се определя индивидуално с тестване,при мен прави 255,при теб и 235 не може.
я кажете кой Socket 370 вентилатор може да се ползва за охлаждане на северния мост , че оригиналния на абит хич го няма..
БТВ Има ли начин как да определя дали се дъни паметта или чипсета??? Някъде в екстриймсис бях чел че ако паметта минава тест #5 на мемтест86 проблема не е в нея.Не мога да кача над 232 шина стабилно със 3.3 ВДИММ ( имам и Vtt=Vref)
май ша трябва да забода радиатори на мосфетите и да охладя по сериозно чипсета
RaHzElChO
26.10.04 г., 18:29
Originally posted by bil
ямай ша трябва да забода радиатори на мосфетите и да охладя по сериозно чипсета
Това трябваше да е първото нещо,което е трябвало да направиш като си решил да вдигаш над 220 фсб.
[B]... работи асинхронно на 255 зачи,че проблема е в паметта,а не в дъното.....
... доказах,че дъното не е по-лошо от LP с изключение на малкото волтаж на паметта.
И аз се опитвам да докажа на автомонтьора в сервиза, че колата ми не е по-лоша от тези в НасКар, а различията са минимални ...
Ама защо като почна да му обясявам и оня веднага ми подава термометър /не за двигател, а медицински/ ... странен човек, к'во ли иска да ми каже? ...:p
RaHzElChO
26.10.04 г., 19:55
Stefo,да си беше спестил остроумието,за пореден път ме дразниш и излишно се месиш в темите ми,като не ти харесва не пиши.
Просто се опитват да ти покажат реалността, Абит-а не може да се мери с DFI по отношение на клок. Но аз държа на стабилността и не толкова клокваемостта затова съм с Абит.;)
за ... за пореден път ме дразниш и излишно се месиш в темите ми,като не ти харесва не пиши.
1. Пореден път? ... Предния път се изказа, че Prime95 е глупост и не трябва да се ползва като тест за стабилност ...
2. Дължа извинение на MartinBG, защото това е негова тема.
Не знам защо си мислиш, че е твоя?
Може би защото в темата имаш повече постове от автора на темата?
Темата я четат повече хора, отколкото тези които пишат в нея.
Няма начин по-незапознатите юзери или гости да различат вярното от невярното.
Затова и написах това по-горе ... с примерче, за по-нагледно ...
Иначе - елементната база и на двете дъна в по-глолямата част е еднаква ...
Но една от съществените разлики е в топологията на платката, която позволява при по-високи честоти сигналите по магистралите да преминават с по-малко загуби и по-малко да се смущават от другите сигнали. които минават около тях ...
Захранванията на отделните чипове да е с по-малко шум и т.н. ....
Или иначе си постави въпроса - защо други дъна, които са със същия чип-сет и повечето от другите елементи са еднави, ... се държат 'куцо' ...
Абит не прави подбор/сортиране на елементите ...
Добре си постигнал 255 MHz, споделил си в темата, но не прави грешни изводи ...
И по темата - с D26 Mantarays XT БИОС-а направих 248 MHz на много куци тайминги, но на толкова вървеше и с оригиналния Абитски Д26 БИОС ....
ZuMbAiU
27.10.04 г., 00:26
MartinBG май само ти си ударил бингото и си усъзнал че съм се базикнал лесно,а всички останали са го изкарали бая буквално.
Мисля че за дъно ,което би трябвало да не O/C Dream ,а просто стабилно NF7 показва максимума.
Stefo не искам да те разочаровам ,но PCB-то на LP не е с нищо по-специално от това на NF7.Съвсем стандартно си е.
Единственото,с което LP е по-убаво-това е БИОСът и макар да са уж внедрени хеш таблиците на LP в BIOS-а на NF7,то модърите са далеч от съвършенството.
Mirage бе като гледам май от майтап не разбираш.Макар да е трудно за обяснение:не натисках logout и един приятел от неговото ПЦ,от където бях влизал чак пат тука реши да ме приучи към това ново за мене нещо като ми се избазика със сигнатурата.
Иначе ето ви резултатите за които ви говорих,макар да мисля че не са нови за вас:
www.ocforums.com/showthread.php?t=324662&page=1&pp=30
И все пак хората там не са докопвали някаква добра памет като бъдещия ми Patriot И именно това ме стимулира да взема да мъча платката?
PCB-то на LP не е с нищо по-специално от това на NF7.Съвсем стандартно си е.
Моля?!? По- добре вземи се осведоми малко преди подобни изказвания.
...Stefo не искам да те разочаровам ,но PCB-то на LP не е с нищо по-специално от това на NF7.Съвсем стандартно си е.
Не си прав за това ZuMbAiU !
PCB дизайна на една платка е изключително сложно нещо и изисква голям талант и находчивост на конструктора и, защото има страшно много условия (в голямата част противоречиви) които трябва да се удволетворят. Само прочети някои от изискванията за топологията на производителите на чипове използвани в дънните платки! Това LP от начало до край е проектирано за максимален клок, тоест както ти е казал Stefo, да има минимални паразитни смущения по шините. Принципно всички производители на дънни платки получават референтния дизайн (може да са няколко) на PCB-o от производителя на системната логика, както и изисквания за топологията на опроводяване, но за разлика от видеокартите той никъде не се използва в чистия си вид. Оттук нататък всичко е в ръцете на конструкторите, които преценяват как да видоизменят дизайна според изискванията за определения продукт и планираната компонентна база.
Наистина както казваш BIOS-а e другия основен компонент, защото hardware-o bez software-o e просто купчина желязо, както и обратното. Но той сам по себе си неможе да прави чудеса и за да заработи добре, му трябва кореспондиращ хардуер;)
Както знаеш DFI е фирма с евтина продукция и за да продават толкова скъпо LP серията си, значи има защо - просто инвестиции, които трябва да се възвръщат! ;)
Абе я аз да питам...къде му е AGP/PCI lock-a на този АБИТ, че нещо не мога да го намеря?
RaHzElChO
27.10.04 г., 13:25
Там където е AGP стойноста,слагаш я на 66 и тя автоматично се раделя на 2 и се определя и PCI.
KoRn_Val
27.10.04 г., 23:04
И все пак хората там не са докопвали някаква добра памет като бъдещия ми Patriot И именно това ме стимулира да взема да мъча платката?
предполагам говориш за Patriot-а със Samsung TCCD чиповете РС3200 5-2-2-2
ако мислиш с това нещо да направиш повече чудеса няма да успееш
сега съм с тези чипове, но на A-DATA DDR566 и съм на 257/11-2-2-2-2.5 но при Command Per Clock Disable, което ти го нямаш и не се надявай да излетиш с тази памет
едва ли е много по-различна от А-дата-та
бе ще я вземеш ще кажеш
Paparac
28.10.04 г., 19:59
Originally posted by KoRn_Val
сега съм с тези чипове, но на A-DATA DDR566 и съм на 257/11-2-2-2-2.5 но при Command Per Clock Disable, което ти го нямаш и не се надявай да излетиш с тази памет
едва ли е много по-различна от А-дата-та
бе ще я вземеш ще кажеш
Бе няма го в официалните биоси, иначе си има биоси, където по дефолт е ОН или ОФФ, така че...
А ти при какви волтажи ги държиш тия 257 мандахерца?
KoRn_Val
28.10.04 г., 22:06
Originally posted by Paparac
Бе няма го в официалните биоси, иначе си има биоси, където по дефолт е ОН или ОФФ, така че...
А ти при какви волтажи ги държиш тия 257 мандахерца?
на 2.9в , като не съм ги пробвал на 2.8 щото все нямам време:D
XeForce3
10.11.04 г., 09:14
Я да ми каже някой дали знае от какво ми е проблема, имам си аз прословутото дъно NF7-S rev2.0, сложих си някакъв моднат биос (за 233фсб), клоквам процесора на 11х233=2563МХц@1.9 зададени от биос (1.82-1.86реални), обаче мосфетите греят ултра много - върху тях съм сложил медни радиатори - тия радиатори не могат да се пипнат от горещина - кажете ми какво да направа мисля да сложа и перка която да духа към тях за да може да ги охлажда, мисля че проблема за твърд рестарт е от прегряването им, защото до 5 часа вчера бях на отворен прозорец, нямаше абсолютно никакви проблеми, затворих прозореца и след някаде 30-40 мин системата се рестартира - а радиаторите на мосфетите грееха до червено :D - когато е на по нисък волтаж не греят толкова. Така другото което ме интересува е дали чипсета или рам памета ми се дъни (според мен е памета), компютъра работи с часове на 2563МХц без проблем, няма проблеми в игрите - но ако е в асинхронно с рам памета, ако пусна рам памета на 233фсб, не зависмо от таймингите приме дава грешка веднага. Когато пусна асинхронно рамта да е на 233МХц също се дъни веднага, затова мисля че проблема е от нея а не от дъното, пробвах и само с 1х512мб същата работа (рам памета ми е А-ДАТа ДДР 400). Няма значение на какви тайминги е при 233фсб рам памета - проблема си е все един и същи, пробвах на 15/14/13/12/11/10/9/8/7/6-3-3-2.5, 15/14/13/12/11/10/9/8/7/6-4-4-2.5, 15/14/13/12/11/10/9/8/7/6-5-5-2.5, не става и не става :( Процесора го изключвам от класациите защото той работи на 13х200 без проблем, така че не е от него, апак също така пробвах и с по нисък множител и шина 233 - проблема остава. Кажете вие как си охлаждате мосфетите че и аз да направя така :D Също така ме интересува защо дъното ми може да дава до 2.9волта а не до 2.96?! Нали някаде беше написано така?! Ако е от рам памета заслужава ли си да продам 1гб ДДР 400 и да си взема 512МБ ДДР566 за да гона по висока шина?! (цената им е еднаква - почти :D ) Или е по добре да си взема 1х512 ДДР 566 и след време още едно, ама гледам че цената на ДДР 566 е 150$+ апак на 2х256 ДДР 566 е 130$ все пак 20$ отгоре :D Чакам отговор.
по добре си стой на 2 броя 512мб , игрите искат повече рам
XeForce3
14.11.04 г., 20:03
Така имам няколко въпроса да задам. Как подавате на рам памета по 3.3 волта? Как качвате волтажа на чипсета повече от 1.7 волта? Как разбирате каде е произведено дъното ви? Мойто на кутията пише (баркода) 4710********* - от тук ли разбирате каде е пройзведено? Кажете как се прави мод за да се дава повече ток на рам памета.
RaHzElChO
15.11.04 г., 01:28
Над 1.7 на чипсет-а и 2.9 на рам-та се прави само с волт мод (миливче или поене),а на самото дъно си пише къде е произведено.
sadjoker
16.11.04 г., 22:48
офф
мда на мен основния ми проблем с това дъно, е че го няма в наличност :mad: и си чакам от 7-8 дни и няма и няма ... ако някой има представа къде има в наличност или кога в Мост ще получат такива, нека бъде любезен да каже дали има смисъл да чакам или да се преориентирам към друго дъно...:mad: :mad:
офф
RaHzElChO
17.11.04 г., 02:03
Май са спряли да ги поризвеждат,говорих и с представители на Мост,няма никъде,даже и в Компютър Офис от където си взех моето,просто вече идват NF8...........
P.S.Сега отивам до Мост и пак ще питам дали има,да ти взимам ли едно преди да са свършили!?
Авторски права на vBulletin