Виж пълна версия : ABIT NF7-S rev. 2.0 - Впечатления, резултати, проблеми...
Страници :
1
2
[
3]
4
5
6
7
Между другото, какво точно се има предвид като се казва проблем с множители 10 и 10.5? Нестабилност или не иска въобще да зацепи?
RaHzElChO
04.05.04 г., 00:42
Не пали!
DEMENTOR
04.05.04 г., 10:34
Originally posted by RaHzElChO
Не пали!
Приемам че това е майтап.
Как да на пали?! Поне до 220 трябва да пали. Просто на тия множители не могат да се постигнат високи шини. Но вече проблема е решен.
И не разбрах какво му е лошото на D23. Стига същото FSB, както и другите. Може би се държи зле с определени типове памети, ама не и с моята. Извода е че трябва да се проба всичко и на чуждия опит неможе да се разчита много.
RaHzElChO
04.05.04 г., 11:59
Разбира се,че пали,но мислех да не го коментирам това.Говорим за висока шина и за това се изразих така,на по-малко фсб пали!
Не знам, ама аз имам голям проблем с клокването. Не знам каква е точно причината, но не мога да някарам машината да заработи (или ако светне и зареди win, не е стабилна) на повече от 2200. Писал съм и по-горе с какви компоненти. За процесора знам, че е работил стабилно на 2200 без мод. Работил е и на 2400 и е палил на 2700. Това е по думите на Bloody. Говорим за едно и също дъно и един и същи процесор (от него го взех). За паметта мога да кажа, че е KHX BH-5 и поне според описанието не трябва да прави проблеми. Пробвал съм я на 6/5 3-3-3-11 (за да съм сигурен, че не в нея е проблема), но на шина 230-240 не пали въобще. Ползвам d22 (някво си турбо на тиктак- не помня версията, защото не съм вкъщи за да я видя). Захранването да е... също ме съмнява, въпреки че гледам волтажа на CPU-то в MBM показва отклонения от около 0.05V (в смисъл, че играе). 12-те му паднаха малко, защото имам доста накачени неща, но пак са в рамките на нормалното - 11.80V. Говорим за 360 ватов Chieftec.
Последното, което би могло да бъде е охлаждането, но и то е добро - V12, което пак според MBM държи процесора на 35-45 (idle-full) при 2500 rpm. Като го усиля до 5600 успява да задържи 39-40 при full load. Тези показания са осреднени и са при различни волтажи 1.6-1.9, но при максимум 2300 MHz. Над 2100-2200 в XP ми показва сини екрани.
Направен е мод и от това, че в BIOS Setup-а не ми дава да избирам вече автоматични настройки за CPU (не го разпознава), заключавам че е правилно направен.
Та след цялото това писане имам един простичък въпрос - какво ме спъва да постигна поне 2400???
Пробва ли с друга версия на биос, при мен с този A1BK R2 Turbo имах големи главоболия
Ами преди това бях с d23, но с нея си убих биоса.
RaHzElChO
04.05.04 г., 14:02
Аз съм точно с Р2 Турбо и нямам проблеми да чукна на дърво!
DEMENTOR
04.05.04 г., 14:09
dstef, така е без L12mod, а ти май не си го направил. Точно тая памет въобще нещеще да бачка добре на един NF7-S. На максимални настройки незнам дали и на 200 бачкаще, a на Еpox вървеше на 230 на 2-2-2.
MartinBG
04.05.04 г., 14:16
Originally posted by dstef
... За паметта мога да кажа, че е KHX BH-5 и поне според описанието не трябва да прави проблеми. Пробвал съм я на 6/5 3-3-3-11 (за да съм сигурен, че не в нея е проблема), но на шина 230-240 не пали въобще....
НЕ използвай делители за паметта (6/5 и т.н.), защото тогава това има само негативни последици върху клока и скоростта!!! При мен единствено 6/3 работеше донякъде (само за тестове го ползвах) при висока шина. Използвай САМО синхронен режим на паметта с шината - едно, че така е по-производителна, и второ- по-стабилно е дъното при високи шини!
Сега за клока на процесора. Ще ти напиша основните неща, защото не знам какво знаеш и какво си опитал, така че не се засягай ;)
Приемаме, че захранването е с прилични волтажи. Сега само едно се сещам за него: Включил ли си доп. 4-пинов конектор към дъното? Той "храни" процесора и ако не е включен може да доведе до подобни на твоите проблеми.
При тестване на процесор е най-добре да зададеш по-ниска шина (дори и 200MHz) и да го клокваш само по множител (останах с впечатлението, че ти е отключен процесорът), като при необходимост му качваш и волтажа. Едва след като видиш докъде стига(и при какъв волтаж), качи шината до стабилна такава (намира се по обратния начин - нисък множител за процесора и постепенно увеличаване на FSB, Vdimm, VDD) и му задай множител при който не надвишава вече намерената макс. стабилна честота. После тествай така и ако се наложи смъкни още някоко MHz или качи още малко волтажа.
Пиши какво от това вече си направил и какви са резултатите ти. Също и какъв степинг ти е процесорът и коя седмица?
Успех!
MartinBG, всичко това съм го опитал вече. Няма за какво да се сърдя, даже мислех да ти пиша за съвет. Процесорът е отключен 1800+ DL3TC, но трябва да махна охлаждането, за да видя точни обозначения. Степингът е JIUHB. Ето какво пише Bloody за него:
Athlon XP (Thoroughbred-B) 1800+ процесор, с отключен множител, DLTC (1.5V), JIUHB степпинг (ако не се лъжа). Държи стабилно 2.2GHz при 1.6V, 2.4GHz при около 1.85, пали на 2.7GHz @ 1.85+, но до 2V не ги държи стабилно поне при мен.
Аз го купих от него, а той тези резултати ги е постигал без пинмод.
4-пиновият конектор си е свързан към дъното. Паметта я пуснах асинхронно едва вчера, за да се убедя че не й е висока шината. Давал съм максимални волтажи на всичко (само на CPU-то не повече от 1.9). Пробвал съм на 200х13 и пак не иска. На по-ниски шини не съм опитвал да си призная, но то и 200 ми се струва много ниска :)
Та, ако на някой му хрумне още нещо, без да се тревожи че ще се засегна, нека да пише. Благодарен съм за всяка идея. Иска ми се да не се налага да сменям нещо, въпреки че вече чух мнения за куца бройка на процесора. Все пак ако е това, колко куц трябва да е, за да не може да задържи стабилни някакви си мижави 2200 MHz?
MartinBG
04.05.04 г., 15:49
Само едно уточнение - пинмодът няма отношение към овърклокването на процесора. Той единствено "лъже" BIOS-a на това дъно, че фабричната шина на процесора е по-голяма от 133MHz (166 или 200), което го кара да използва друга таблица с настройки/тайминги, при които е възможно постигането на по-висока шина. Ако дъното, захранването ти и охлаждането са наред (както излиза от написаното от теб), няма причина да не постигнеш честоти близки до тези, постигнати от Bloоdy. Без пин мод пробвал ли си процесора до колко стига при теб? Това в случай, че нещо се е объркало при мода...
Не, не ми се занимаваше да махам и да слагам процесори, пасти, охлаждания, за това още като го сглобявах за първи път му направих мода и така го сглобих. А колкото до целта на пинмода, то ако не помага, поне не би трябвало да пречи, нали?
MartinBG
04.05.04 г., 15:58
Не би трябвало да пречи, но говорим за правилно направен мод.
Originally posted by DEMENTOR
dstef, така е без L12mod, а ти май не си го направил. Точно тая памет въобще нещеще да бачка добре на един NF7-S. На максимални настройки незнам дали и на 200 бачкаще, a на Еpox вървеше на 230 на 2-2-2.
Без мод, до колкото знам, би трябвало да ми дава възможност да избирам готови настройки според процесора. Сега имам само user define.
Това за паметта е силно разочароващо. Толкова я търсих и толкова пари изръсих за нея... Ще взема друга да пробвам с нея. Ако наистина се окаже това, някой може да стане щастлив собственик на последния чисто нов 512 MB-тов модул Kingston Hyper X BH-5 :(
Originally posted by MartinBG
Не би трябвало да пречи, но говорим за правилно направен мод.
Ами то или ще прави контакт, или не. Жицата е поставена на мястото обозначено в картинката - 1 час се дзверих, за да се уверя, че е на правилното място.
Simbon4o
04.05.04 г., 19:51
искам много бързо да питам като първо се извинявам за тъпия въпрос, абита от къде мери температура може ли от диода?
Мерси!
Originally posted by Simbon4o
искам много бързо да питам като първо се извинявам за тъпия въпрос, абита от къде мери температура може ли от диода?
Мерси!
Не може, ... има си пишк@ между краката ... /изводите/ ...
Simbon4o
04.05.04 г., 20:06
Originally posted by Stefo
Не може, ... има си пишк@ между краката ... /изводите/ ...
мерси много
В предишни постове бях писал какво се получи с L12 мода, явно жичката беше къса и не правеше добър контакт и монитора ми беше в стил матрицата.
RaHzElChO
05.05.04 г., 00:39
Наистина правиллния мод има много голямо значение,аз бях объркал,колкото и да гледах мястото на жичката и пс-то ми не поиска да лоудне Уиндоус,изводите за вас!
DEMENTOR
05.05.04 г., 01:13
dstef, преди да дойде в теб дъното стигаше 225 без мода, което гарантира поне резултат от 240FSB с мода.
Единствения път, когато дъното ми разпозна процесора като 166, беше когато сложих 3D fire. Бях на 7x133. Флашнах, рестарт и бях на 166. После като изчистих биоса и отново не го разпознаваше като 166 мегахерцов, а както винаги като 100.
Можеш да изпробваш, паметта на 15-7-7-3 и ако на такива тайминги стигнеш поне 2-3 Мhz по-висока шина, значи проблема ти е в паметта. В противния случай мода не ти работи.
Originally posted by DEMENTOR
dstef, преди да дойде в теб дъното стигаше 225 без мода, което гарантира поне резултат от 240FSB с мода.
Това значи ли, че знаеш конкретното дъно. В смисъл - нещо като да сте седели заедно с Bloody и да сте го клоквали? ;) Ако е така, мога да кажа само супер, защото аз се чудех дали е виновно конкретното дъно или процесор. Ако това, което казваш е така, остава да е паметта. Днес ще махна мода, за да видя какво ще стане.
DEMENTOR
05.05.04 г., 22:08
Не значи, ама когато дъното се продаваще пишеше, че стига 225 без мод, което гарантира поне 240 със него. Готов съм да се хвана на бас, че ще мине 240. За да провериш дали проблема е от паметта използвай асинхронен режим 3/4 или 1/2. Ако така неможеш да направиш повече от 230 значи паметта те е дънила.
RaHzElChO
08.05.04 г., 01:37
Искам да спомена за всички,които имат известни проблеми с пускането на повече волтаж от 1.875,смисъл да гасне пс-то и да се пуска сирената.Прочетох в сайта на Tictac - www.underclock.rocks.it,че хората,които имат този проблем може да опитат да го оправят като свалят процесора от секет-а,вдигнат нагоре пишката(датчика)така че да излиза от сокет-а (внимателно да не се отчупи) и после като слагат процесора с него да я натиснат до толкова,че да влезне процесора,а самата пишка да опира здраво отдолу.Още не съм го пробвал,но мисля утре да го направя и ще кажа дали има разултат!
Paparac
09.05.04 г., 16:12
Искам да спомена за всички,които имат известни проблеми с пускането на повече волтаж от 1.875,смисъл да гасне пс-то и да се пуска сирената. Li`no az nqmam ABSOL|TNO NIKAKWI problemi da puskam i nad 2 wolta woltav...hmmm,interesno mi e drugo, wsi`ki pi[at, `e dynoto podawalo po-malko ot zadadenoto...Kak go merite towa ne]o. Az kato mu dam 1.95 MBMmi ot`ita 1.97-2.00
при мене на всички дъна които съм имал, на idle Vcore-то си отговаря, като го натовариш обаче, пада с 0.02-0.05 V
RaHzElChO
09.05.04 г., 16:37
Аз му задавам 1.75 и той ми пуска 1.72,просто са леко занижени.
RaHzElChO
09.05.04 г., 16:37
Аз му задавам 1.75 и той ми пуска 1.72,просто са леко занижени.
При мен го имаше този проблем с изключването над 1.975. С различните биоси се държеше различно, сега съм на доста по-нисък волтаж и не мога да кажа.
Originally posted by Paparac
Li`no az nqmam ABSOL|TNO NIKAKWI problemi da puskam i nad 2 wolta woltav...hmmm,interesno mi e drugo, wsi`ki pi[at, `e dynoto podawalo po-malko ot zadadenoto...Kak go merite towa ne]o. Az kato mu dam 1.95 MBMmi ot`ita 1.97-2.00
На процесора подава една идея по-малко от зададеното, а на паметта - около 0.1-0.2 V повече ...
Може да измериш напрежението на процесора ... при свалена от кутията дънна платка ... електролитните кондезатори до процесора са паралелно свързани ... мериш напрежението върху кондензаторите ...
По същия начин - за DDR-а ... там до слотовете за паметта има кондензатори ... мериш върху тях ...
RaHzElChO
10.05.04 г., 00:45
Искам да попитам всички,които имат това дъно,на кой dimm слот правите по-добри резултати и клок : 1и3 или 2и3?
Май 3 и 2 е по-добре ... макар че реално разлика не съм видял ... може би за честоти над 230 MHz да има значение ...
Поне Абит препоръчват да се слагат паметите от 3 към 1 слот ...
http://www2.abit.com.tw/page/en/faq/faqpop.php?pID=20030218150412
RaHzElChO
10.05.04 г., 04:06
Е какво значи 3 към 1,не е ли 1 и 3,каква е тази последователност?!
Ами разбирам го така:
Само един модул - на ДДР3
Два модула - на ДДР3 и ДДР2
Три модула - то е ясно ...
[Mod. Edit] (ХристоС.) - Моля, цитирай само ако конкретнияt post, който имаш предвид, е последван от други и не е ясно на кого точно отговаряш.
Paparac
11.05.04 г., 16:08
Искам да попитам всички,които имат това дъно,на кой dimm слот правите по-добри резултати и клок : 1и3 или 2и3? И мен VIPER преди седмица ми каза да пробвам на 1 и 3, ама не е по-добре и върнах на 2-3.
RaHzElChO
16.05.04 г., 01:40
Аз съм на 1 и 3,така ми ги сложи Ники последния път като бях до HWBG и не ми се пробва на 2 и 3 да видя какво ще стане!
RaHzElChO
16.05.04 г., 02:20
Има ли подобна програма като на Асус (Asus MyLogo),с която да си добавям картинки,които да излизат под дос или номера става само с CbRom и от нея да се ръчка?
prilep_r
16.05.04 г., 02:36
Би трябвало да има нещо като на ЕПОКС - MagicScreen ли ко беше.
[Mod. Edit] (ХристоС.) - Моля, цитирай само ако конкретния post, който имаш предвид, е последван от други и не е ясно на кого точно отговаряш.
Paparac
20.05.04 г., 17:34
Originally posted by Stefo
На процесора подава една идея по-малко от зададеното, а на паметта - около 0.1-0.2 V повече ...
Може да измериш напрежението на процесора ... при свалена от кутията дънна платка ... електролитните кондезатори до процесора са паралелно свързани ... мериш напрежението върху кондензаторите ...
По същия начин - за DDR-а ... там до слотовете за паметта има кондензатори ... мериш върху тях ... Ясно, мерси, но нещо сега ми липсва ентусиазъм да отварям/разглобявам....май съм одъртял:lol: :lol:. А някой знае ли биос, в който да има напрежение за процесора от 1.97, защото при моя хубавец след 1.95 ми скача на 2.00 волта. Със зверския радиатор, дето го купих от VIPER, успях да закрепя моя 1700+ стабилно на 2405 Мхз при зададени 1.95...Искам ощеее:D, ама си трябва точец за целта. Малии, ма моя процесор за 1700+ голяма работа излезе накрая, бе (умрЕ циганката, дето ме хвалеше:))
Paparac
24.05.04 г., 15:17
Абе вие да не си купихте само Лан партита, а?:D :D :D Искам да попитам собствениците на Абит НФ7 - С (дет' темата за тях беше:))...при вас греят ли мосфетите? При мен грее (и то малко) само един...при 1.7 волтаж на дъното и 220 шина?
DEMENTOR
24.05.04 г., 16:58
Мойте са ехtra и не им трябва никакво охлаждане. Само са леко топли. Знам, че единят грее малко повече ама със сигурност няма да има нужда от радиятори дори и в летните жеги стига температурата в кутията да не е 40 градуса.
Я и яз да ви питам. Играе ли ви напрежението на процесора и колко?
Моето има немалка амплитуда дори на нисък волтаж. Примерно при 1.5V се колебае +- 0.02 до 0.03 дори при IDLE. На по-високи и товар може твърдо 0.03, тоест 1.65-1.71. Мислех че това дъно е бетон в това отношение ама моето не е баш.
На 500Mhz и 1.1V пак мърда с една стотна че и малко отгоре. Не би трябвало да е от захранването щото съм съм с 1 Hdd едно парче памет и Videoto е супер икономично и в 2D работи на 150/150 . Освен това волтажите са идеални 3.30 и 5.0, които никога не мърдат и 11.9 с отлконение до 0.05.
И на мен ми мърдуркат, в сигнатурата :) мофсетите незнам греят ли, GeniusLoci им е сложил радиатори и не им мисля...
Ot--men
24.05.04 г., 17:59
Интересна работа , имам проблем с мрежата. Проблема беше и преди когато бях с допълнителна мрежова карта и сега когато ползвам вградената. Когато се пусне да се прехвърля нещо по-голямо (филм) през мрежата РСто ми невероятно се забавя, независимо от коя страна на мрежата е заявката и в коя посока превърлянето. Другия комп е доста по-слаб но няма такъв проблем. С Уин ХР съм. Искам и да попитам , при условие че разполагам с 2 мрежови карти коя е по-разумно да използвам- вградената или външна?
виж опцията configure на LAN картата, избери optimize for CPU, ако кабела ти е къс, вградената, ако не - външна, че може да изгори
Някой може ли да каже как се замерват напреженията на процесора и паметта за това дъно. Напрежението на чипсета се мери, както е показано тук (http://www.motherboardfaqs.com/article.php?12.255), но поне при мен в отчитанията на двете точки има голяма разлика (~0.3v). Как е при вас? Направих мод-а с молива и сега съм на около 2 волта.
Ами толкова успях да изцедя BH6-ците- 245MHz 11-2-2-2-2.0 на 3.5В. Според мен е не лош резултат за тях- все пак не е BH5...за мое съжаление..:( :( :( Биосът е 505- този е перфектен за Инфинитито ми. Пробвах една купчина биоси- моднати и немоднати и този е най- стабилен при мен.
едит: оооопс много се извинявам но обърках темата- това не е за тази тема, моля модераторите да изтрият поста ми...така е като бързам и недоглеждам...
Paparac
02.06.04 г., 15:40
Свалих от американския сайт на Абит последният официален биос д24. Поне според мен горе-долу е разрешен въпросът с температурата, отчитана за процесора. Пак има разминаване от поне 5 градуса...С конфигурацията в сигнатурата, но с ОТВОРЕНА кутия:( 2 80мм перки, изкарващи топлия въздух (плюс тая в захранването де:D ) и два цепещи уши и въздух:lol: СмартФана държа 12 часа стабилен Прайм, докато преди на 7-ия се дънеше. Досега си мислех, че е от захранването 350 вата, ама явно не е така. PSU-to е ноу нейм (16А на 12В по спецификации) Не скачайте веднага, знам, че е опасно, но държи стабилни волтажи...12В са в идле 11.98, при фул лоад не падат повече от 11.77. 5В не мърда от 5.00 Нямам обаче ЮПС или някакъв разклонител против токов удар, та е време за Фортрон най-вероятно. Това ми е ясно. Яд ме е само на това дъно, че не мога да го пръжна на 3.3В за паметта, та да го изстискам тоя HiperX (преди време му се кефех, че при 180FSB държи на агресивни настройки на един гигадръв):D С абита обаче възможностите му се разпростряха бая, но за съжаление повече от 3 волта (които между другото хич не и харесват на тази памет, държи се по-приятелски до 2.9) без волт мод, не може:(
След като изтетах темата за дъното стигам до извода че и аз ще си взема такова но имам някои резерви към него, поради това че използвам хард диск seagate 120gb sata и незнам дали няма този външен райд контролер на Image Sil3112A
видях един тест на същия хард диск на дъно epox 8rda3+
а той е със същия райд контролер като на abit nf7 s и резултатите му със хард диска на sata бяха доста лоши 38мб средна скорост на четене а при моя кт 600 е към 48мб/с
ако някой има наблюдение как се държи дъното с подобни хард дискове нека сподели.
http://www.lvcoyote.com/ доста интересен сайт за дъното
abit nf7 s
още нещо ме интересува за дъното - коя му е последната ревизия.
При мен с d24 не дава по-добри резултати. Температурата я отчита с около 6-7° по-надолу. Изчезна и първото бипване от говорителчето при POST. Сега ще върна d22 3d fire на tic-tac. Не ползвам САТА, дали не е по-добре да сложа d10?
RaHzElChO
03.06.04 г., 01:33
2.0 е последната ревизия,аз съм с Maxtor SATA 120 GB и виж как се държи на тестовете със 3112 контролер.
http://abitcho.data.bg/Benchmarks
Малко ще се повторя, но не открих много техническа информация по въпроса. Та някой знае ли от къде се мерят напреженията на процесора и на паметта на това дъно?
RaHzElChO
нещо не намирам тестове на твоя хард диск maxtor 120gb sata
MartinBG
03.06.04 г., 16:03
Тук (http://www.malvescorner.com/nf7.htm) има информация за Vdimm и Vdd модове и е показано къде се мерят тези напрежения. За Vcore в момента не откривам нищо, но като намеря ще постна линк...
RaHzElChO
05.06.04 г., 13:48
Originally posted by Savage
RaHzElChO
нещо не намирам тестове на твоя хард диск maxtor 120gb sata
Погледни резултата на PC Mark-a при HDD Test,ако искаш ще направя специално тест на харда отделно на някоя програма.
Originally posted by dstef
Малко ще се повторя, но не открих много техническа информация по въпроса. Та някой знае ли от къде се мерят напреженията на процесора и на паметта на това дъно?
Vcore се мери на изхода на един от трите дросела
Денис, много ли тъпо ще ти изглежда човек, ако те попита какво е дросел и къде се намира? Ще те затрудни ли ако пуснеш схема или снимка? Благодаря.
Снимката е гадна и малка, ама ще се ориентираш. С зелено съм ти отбелязал дроселите - навит проводник в/у феритен пръстен.
Със синя точка съм ти отбелязал къде да мериш Vcore - където е запоен изхода на дросела към дънната платка.
RaHzElChO
ако имаш програмата HD tach 2.6xx и ти се занимава но ас вече съм решил утре да ида и да го купя този а бит
някой знае ли каква е разликата между abit nf7 s
и abit nf7 sl ,защото когато днес отидох да купувам
abit nf7 s ми казаха че имат и сл версия която е малко по евтина , разбира се аз си поръчах модел nf7 s , на сайта на абит не се споменава за подобен модел , дали е някаква орязана версия , дано някой знае и да каже
Ето:
ABIT NF7-S Socket A nForce 2 Chipset (K7), FSB400, Dual DDR 400, AGP 8X, Serial ATA, IEEE1394, USB 2.0
Specifications:
CPU: Ready for AMD 400FSB Processors. Supports AMD -K7 / Athlon / Athlon XP /Barton FSB 200/266/333/400MHz FSB Processors
Chipset: NVIDIA nForce™2 Ultra 400 chipset with MCP-T. Supports Advanced Configuration and Power Management Interface (ACPI). Accelerated GraphicsPort connector supports AGP 8X/4X (0.8V/1.5V).
Memory: Three 184-pin DIMM sockets. Supports 3 DIMM DDR 200/266/333 (Max. 3 GB). Supports 2 DIMM DDR 400 (Max. 2 GB).
Serial ATA150 RAID. On board SATA 150 PCI Controller. Support 2 ports SATA 150 RAID 0/1
Audio: 6-Channel AC 97 CODEC on board. Professional digital audio interface supports optical S/PDIF Out. NVIDIA SoundStorm with real-time Dolby Digital 5.1 encoder
IEEE 1394
Supports IEEE 1394a at 100/200/400 Mb/s transfer rate
LAN : On board 10/100M LAN Physical layer interface
Slots: 1 x AGP8X/4X, 5 x PCI slots
Back Panel I/O: 1 x PS/2 Keyboard, 1 x PS/2 mouse, 2 x Serial, 1 x Parallel, 1 x S/PDIF Out port, Audio connectors (Front Speaker, Line-in, Mic-in, Center/Sub, Surround Speaker), 2 x USB 2.0, 1 x RJ-45 LAN Connector
ATX form factor
ABIT NF7-SL Socket A AMD and SATA/DDR400/AGP8X/LAN/6CH SB/1394 Motherboard
SPECIFICATIONS:
CPU: Ready for AMD400FSB Processors. Supports AMD-K7 / Athlon / Athlon XP /Barton FSB 200/266/333MHz FSB Processors
Chipset: NVIDIA nForce™2 C18D chipset with MCP-T. Supports Advanced Configuration and Power Management Interface (ACPI).
Accelerated Graphics Port connector supports AGP 8X/4X (0.8V/1.5V)
Memory: Three 184-pin DIMM sockets. Supports 3 DIMM DDR 200/266/333 (Max. 3 GB). Supports 2 DIMM DDR 400 (Max. 2 GB).
Serial ATA150 RAID: On board SATA 150 PCI Controller. Support 2 ports SATA 150 RAID 0/1
Audio: 6-Channel AC 97 CODEC on board. Professional digital audio interface supports optical S/PDIF Out. NVIDIA SoundStorm with real-time Dolby Digital 5.1 encoder
IEEE 1394: Supports IEEE 1394a at 100/200/400 Mb/s transfer rate
LAN: On board 10/100M LAN Physical layer interface
Slots: 1 x AGP8X/4X, 5 x PCI slots
Back Panel I/O: 1 x PS/2 Keyboard, 1 x PS/2 mouse; 2 x Serial, 1 x Parallel; 1 x S/PDIF Out port; Audio connectors (Front Speaker, Line-in, Mic-in, Center/Sub, Surround Speaker); 2 x USB 2.0, 1 x RJ-45 LAN Connector
Miscellaneous: ATX form factor; Hardware monitoring - Including Fan speeds, Voltages, System environment temperature
от прочетеното тук ми става ясно че sl версията е с малко по стария модел на северния мост
много ти благодаря Jojo
Originally posted by Savage
от прочетеното тук ми става ясно че sl версията е с малко по стария модел на северния мост ...
Защо реши че NF7-SL е с по-стар чип-сет от NF7-S ?
Това не е вярно ... чети в старите теми, там има доста инфо ... май единствената разлика е в наличието/липсата на преходника за SerialATA ... в NF7-S го има, в NF7-SL го няма ...
Спред някои, последните партиди платки с NF2 са по куци за клок в сравнение с по-старите ... но всяко правило си има изключения ... но и сега се намират читави платки, но за жалост май по-рядко ...
megawriter
09.06.04 г., 13:53
Аз съм с NF7-SL и само мога да потвърдя че това си е абсолютно NF7-S само дето в комплекта не влиза този преходник SATA-PATA.
Никаде по самото дъно няма отбелязано че е SL или нещо такова. Навсякъде си е маркирано като NF7-S (моето е v. 2.0)
Paparac
09.06.04 г., 18:00
Q, kak izwednyv temata dobi rejting ot 5 zwezdi. Sutrinta se `udeh za]o nqma nito edna ;)
Ми как да има като никой не беша гласувал. Оказа се, че може и само един човек да гласува и се дава неговия рейтинг. ;)
RaHzElChO
10.06.04 г., 13:17
Изведнъж една мисла ми догодони,а именно - ако до сега е ползван Т-бред на дъното и е направен сокет мод за повече шина как ще стоят нещата,ако се замести с Бъртън,трябва ли да се махне пин мод-а или какво за да се запази високата шина!?
RaHzElChO
14.06.04 г., 02:20
Имам един проблем.Подобно на всички DFI и Солтеци и NF7-S става нестабилен и прави мизерии на волтаж над 1.85,защото се пуска защитата за голям волтаж.Интересува ме как да я избегна за да си достигна макс-а на процесора?
Изведнъж една мисла ми догодони,а именно - ако до сега е ползван Т-бред на дъното и е направен сокет мод за повече шина как ще стоят нещата,ако се замести с Бъртън,трябва ли да се махне пин мод-а или какво за да се запази високата шина!?
В такъв случай сокет мода е излишен и с Бартън-а ще постигнеш същия ефект, тъй като той по дефолт е на 166 шина.
Paparac
14.06.04 г., 17:06
Имам един проблем.Подобно на всички DFI и Солтеци и NF7-S става нестабилен и прави мизерии на волтаж над 1.85,защото се пуска защитата за голям волтаж.Интересува ме как да я избегна за да си достигна макс-а на процесора? Po-nagore sym pisal, `e li`no az nqmam nikakwi problemi s wisokite woltavi...Oswen RaHzElChO drugi s takiwa dyna imate li oplakwaniq...w kakwo to`no se izrazqwat...`udna rabota
MartinBG
14.06.04 г., 17:30
Проблемите на RaHzElChO най-вероятно са свързани с прегряване на процесора, поне според симптомите, които ми описа на РМ. Досега не съм попадал на инф. това дъно да има проблеми с волтажа на процесора, нито аз съм имал такива преди (но и не съм го мъчил над 1,8V, защото го охлаждах със Spire FRII ;)). Не може и дума да става за сравнение м/у NF7-S и DFI LP/Infinity в това отношение - АБИТ-а е далеч по-добър!
Има има, при мен с биос D10 над 1.97 и пц-то направо се изключва.Докато разбера че зависи и от версията на Windows колко време си бих главата:(
Paparac
14.06.04 г., 18:32
Originally posted by zixs
Има има, при мен с биос D10 над 1.97 и пц-то направо се изключва. Докато разбера че зависи и от версията на Windows колко време си бих главата:(
При мен с биоси 10, 18, 21, 23 и сега 24 (говоря за официални) нямам проблеми над 2 волта да му подавам на процесора. И пц-то ти с кой уиндоус се е гасило, че ми стана интересно...По принцип XP-to е най-капризно към хардуерни проблеми, та с него ли?
Jozne`Fi
15.06.04 г., 01:44
Едит
RaHzElChO
15.06.04 г., 01:49
Надявам се проблема наистина да е в охлаждането,ще се опитам да намеря друго и да пробвам.Проблемите се състоят в това,че на волтаж над 1.85 дъното почва да свири и компа се гаси.
Надявам се проблема наистина да е в охлаждането,ще се опитам да намеря друго и да пробвам.Проблемите се състоят в това,че на волтаж над 1.85 дъното почва да свири и компа се гаси.
Това е само проблем на лошото охлаждане. Първия път, когато си монтирах дъното към компа и слагах охлаждането на процесора, така го бях сложил, че между процесора и охлаждащата глава нямаше добър контакт и над 1.85 волта този птроблем и при мен се получаваше. Пищи и гаси системата. След като оправих захващането на охладителната глава и контакта стана на 100% проблема изчезна и сега процесора си го пускам само за тест и над 2,1 вота и проблем няма никакъв! Проблема е единствено термичен - лошо охлаждане на процесора!
RaHzElChO
15.06.04 г., 02:26
Благодаря на всички,които се отзоваха на молбата ми за помощ и ми дадоха съвет.Скоро пак ще ходя до HWBG и ще помоля Ники или Киро да ми дадат нещо по-яко от направения от мен хибрид, и да видя какво може процесорчето.Искам да кажа,само един RIP за единия от велите JIXHB 0321,който преди няколко дни си замина,като остави след себе си само яки спомени за един велик клокърски процесор.
P.S. Последният ред беше написан за процесора на V I P E R.
Simbon4o
15.06.04 г., 03:46
на V I P E R професора умре ли бе? КАК???
В интерес на истината симптомите които rahzel4o казва ми се появяваха като един път без да знам смъкнах на професора на перката оборотите ;) Беше мъка! Не работеше много на големи мандахерци ама ме съмнява при него да е това проблема ;). Аз си охлаждам спокойно 2450 на 233 шина като него на 1,75 и не минавам 53 градуса на сокет. На диода мери до 70 не повече!
Мисля че дъното му е проблем(или не е добре сложено охлаждането ;) което може да се провери с log file на MBM5).
RaHzElChO
15.06.04 г., 12:11
Кулер-а е сложен перфектно,нали от тогава 20 пъти съм го свалял и слагал.Трябва да взема някой много як охладител и да пробвам тогава.
Simbon4o
15.06.04 г., 12:20
Кулер-а е сложен перфектно
аз това съм го изключил като причина :)
Аз имам проблем със събуждането от S3 stand by. Заспива си без проблем, но после само с ресет мога да го "оправя". Някой беше писал, че това се оправя като се изключи опцията за overheating контрол на процесора. При мен има нещо такова на първия екран на биоса, но няма опция за изключване, а само различни температури.
MartinBG
16.06.04 г., 11:58
Аз бях писал за това ;)
Трябваше да изключи в [PC Health Status]
Shutdown When CPU FAN Fail и/или CPU Shutdown Temperature (вече не помня дали и двете или само едно от тях).
Edit: Ето какво съм писал преди:
Хубавото е, че най после си реших проблема със Suspend-to-RAM. Оказа се, че е от 2 опции, които на пръв поглед нямат нищо общо с проблема - за гасене на компютъра при достигане на опр. темп. или при спрял вентилатор на процесора. Изключих ги и нямам вече този проблем.
RaHzElChO
20.06.04 г., 03:54
Е не мога да се преборя с това свирене и това си е.Когато задам волтаж над 1.82 излизам от биос-а,изкарва ми червения надпис,рестартира се пак и се гаси заедно с веселата мелодийка.Предложете нещо!?
RaHzElChO
20.06.04 г., 14:41
Някъде четох,че биосите правели проблем и при шина над 225 и множител 10,10.5 се появявала сирената (аз съм с биос на тиктак,който оправи тези проблеми),все пак пробвах на 7.5х230),но вместо на 1.5 волтаж,на 1.85 и компа пак изгасна със сирена.:mad:
Paparac
20.06.04 г., 15:50
Някъде четох,че биосите правели проблем и при шина над 225 и множител 10,10.5 се появявала сирената (аз съм с биос на тиктак,който оправи тези проблеми),все пак пробвах на 7.5х230),но вместо на 1.5 волтаж,на 1.85 и компа пак изгасна със сирена.:mad: Move[ li da mi dade[ link za imenno to`no twoq bios...Pin moda si go prawil, nali?
RaHzElChO
20.06.04 г., 16:05
Правил съм го.
http://downloads.modlabs.net/bios/beta/D23-3D-4247.zip
До вчера бях с D22 R2 и го смениг с този,проблема остана.
RaHzElChO
20.06.04 г., 17:13
Вижте какво намерих за моя проблем :
Thanks for all your suggestions, and yes, the two tone siren is an overvoltage/overheating problem.
Now this is the weird part. I ripped apart my whole pc, everything to pieces, and rebuilt it without plugging in my CCLs, and its working now (last time it booted fine, i plugged the CCLs in and instantly bombed). Also i read on another forum, someone else with my problem and he solved it by moving the thermister diode. I did that also.
Thanks for all your help guyz, I was getting very annoyed at not having my pc, but after a complete rebuild its fine.
now onto overclocking
Какво по-точно значи CCLs!?
Paparac
27.06.04 г., 15:55
Правил съм го.
http://downloads.modlabs.net/bios/beta/D23-3D-4247.zip
До вчера бях с D22 R2 и го смениг с този,проблема остана. Този пак или е от тик так, че нали имаше някаква неприязън наскоро за биосите от серията 23? Ако си още с него как се държи?
RaHzElChO
28.06.04 г., 11:27
Държи се нормално,оправих от части проблема с гасенето,просто изчистих целия комп основно и повдигнах датчика към процесора.За съжаление проблема с волтаж над 1.85 остава.Имам чувството,че проблема в грешното мерене на дъното.Когато му задам по-висок волтаж и темп-а почва да се покачва,дъното не може да прецени,че това наистина не е така и,че темп. е нормален и гаси пс-то.Случвало ми се е преди да ми се изгаси пс-то като влезна в биос-а и да ми забие комп-а.Изчезват всички настройки и остава само едно главно меню и забива,какво може да е!?
Paparac
29.06.04 г., 17:47
Ха, за пръв път чувам от теб за тази работа с гасенето в Биоса:(
MartinBG
29.06.04 г., 19:04
Вече има нова ревизия на дъното - NF7S-2G (http://www.abit-usa.com/products/mb/products.php?categories=1&model=205):
NVIDIA nForce2 Based AMD K7 Mainboard 400FSB
Dual DDR400
Gigabit LAN
NV SATA RAID
6-Channel Audio - без Sound Storm e!
Voltage Option
- CPU Core Voltage : CPU Default(+14%)/CPU Default(+12%)/CPU Default(+6%)/CPU Default(+0%)
- DDR SDRAM Voltage : 2.50V,2.55V,2.60V(Default),2.65V,2.70V,2 .80V,2.90V,2.95V,3.00V,3.05V,3.10V,3.20V
- LDT Voltage (чипсет)1.600v(+0%) 1.632v(+2%) 1.664v(+4%) 1.728v(+8%) 1.792v(+12%) 1.856v(+16%)
- AGP Voltage 1.55v 1.50v 1.60v 1.65v
Коментари и предположения за дъното иматук (http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?s=&threadid=37768)
RaHzElChO
09.07.04 г., 16:17
Определено волт мод-а на чипсет-а помогна и в момента съм на 235 фсб,като за съжаление трябваше да дигна cas на рам-та от 2 на 2.5,все пак е CH6 !Трябва да намеря по-адекватно охлаждане на чипсет-а,като дифолтното ще го преместя на южния,а северния ще го екипирам с един меден Титан или Vantec Iceberg,надявам се да стигна и повече,но рам-та ще ме спре преди дъното :o
MartinBG
09.07.04 г., 18:00
Ако става дума за Титан CUV2AB, направо го пропусни - пълна скръб е! Опитах с него да си охлаждам NB на LP-то, а после и чипа на Ti 4200, като и в двата случая се представи изключително слабо! Единствено на външен вид изглежда добре...
RaHzElChO
09.07.04 г., 18:16
Предложи тогава нещо освен Айсберг-а!?
MartinBG
09.07.04 г., 18:24
Аз си сложих Al. s.370 радиатор с 50мм перка на NB и на видеото (и в двата случая ги закрепих с по 2 "свински опашки") и вече нямам никакви проблеми с охлаждането им.
RaHzElChO
10.07.04 г., 12:23
Можеш ли да направиш една снимка да видя за какво става дума,мисля че и на други хора от форума ще им бъде полезно!?
Paparac
11.07.04 г., 15:57
Damm, i az iskam da "wdena" ]e e to tiq "swinski opa[ki"
Тези пластмласови лентички с дупка в единия край, където се пъха другия. :ghi:
MartinBG
12.07.04 г., 08:06
Originally posted by Paparac
Damm, i az iskam da "wdena" ]e e to tiq "swinski opa[ki"
Хехе :p
"Свински опашки" е популярното название на т.н. "кабелни връзки", но може и друго имe да си имат :rolleyes:
RaHzElChO, нямам с какво да направя снимки, но и не мисля че е необходимо - просто съм слoжил кулъра и съм го прихванал с 2 от "свинските опашки" (:p) през отворите на дъното.
MartinBG
16.07.04 г., 13:17
Хайде на "новите" за ABIT тайминги на паметта за тестване!!! :p
http://forums.pcper.com/showthread.php?t=335978
Става дума за т.н. DFI Alpha тайминги, с чиято промяна може да се изцедят още няколко MHz oт паметта, без да се спъне осезаемо машината. Дискутирали сме ги в темата за DFI дъната, но сега ще може и собствениците на ABIT да се възползват от тях ;)
Авторски права на vBulletin