Виж пълна версия : ASUS A7N8X-X или EP-8RDA+? Кое е по-надеждното дъно?
ASUS A7N8X-X
или
EPoX EP-8RDA+
Кое е по-надеждното и добро дъно?
Процесора ми ще е Athlon XP 1800+, не смятам да го клоквам....
От коя фирма да го поръчам?
Прегледал ли си им спецификациите и "екстрите" по тях щото Азис-а няма бая неща и най-вече е с пръдлив souns.
Зависи кви пари мислиш да дадеш и дали ти трябват "екстрите" на Епокс-а щот доколкот съм гледал Епокс-а излиза по-скъпо, а ако и не успееш да скриеш ДДС-то му - става с около $25 по-скъп, а разликата в производителността е минимална (от двуканалния режим на паметта - около 2%)... Аз лично бих избирал между Asus A7N8X-X и Asus A7N8X Deluxe - избрал съм първото заради цената, пък и нито една от екстрите на Deluxe-то не ми трябва.. освен двуканалния режим, ама както казах не си заслужава разликата в парите, ако е само за туй. Все пак тук из форума повечето хора са с Епокс-а и изглеждат доволни от него.
Darkrage
24.11.03 г., 16:10
ASUS все пак е ASUS :) Щом няма да клокваш ще избираш между ентусиастко дъно и безкомпромисно качество. Аз бих избрал качеството.
GrigorBG
24.11.03 г., 17:10
Няма особна разлика в качеството между Абит, Асус и Епокс - това са 3-те най-качествени марки.
В случая не става дума за сравнение - различен клас са.
Но ако все пак искаш сртавнение спрямо тези две - Епокс е класа над Асус-а.
Originally posted by Darkrage
ASUS все пак е ASUS :) Щом няма да клокваш ще избираш между ентусиастко дъно и безкомпромисно качество. Аз бих избрал качеството.
Специално за тези дъна - "безкомпромисно качество" на Асус?! Беше. Не знам за тебе, но аз говоря от личен опит. За мене Епокса е пред Асуса.
Имах Асус делукс. Със две думи: малки възможности за овърклок без да ровиш по дъното със споялника.
Всичко останало го има и ЕПОКС + възможност за як оверклок.
АСУС-а ми изгоря , сега съм със ЕПОКС 8RDA3+ и съм много доволен.
на мен пък ми изгоря стария епокс 8рда:p марката е от значение до толкова, доколкото е добра или не, асус или епокс - мерцедес или бмв, въпрос на избор, но в случая епокс-а е по-добър, и като екстри и като отношение цена/производителност/клок.Погледни спецификациите на двете дъна по-обстойно и ни каже все пак за какъв компютър ти трябва дъното - гамерски или работен или...
Vanu ще ти изгори, ако си имал кофти захранване или си му пуснал як волтаж.
EPOX 8RDA+ все още е лидер.EPOX-a захранва по-добре CPU-o/по-стабилно/.Писано е из форума.
ASUS-a са дали фира с Nforce-a и има по-кофти БИОС.
И кой е казал, че Asus-а не може да се клоква - стига да е с добър процесор - цепи мрака. Аз например ся съм с Barton 2500+... според мен се клоква съвсем нормално щом бачка на 2200MHz процесора (реални).
Единствения смислен пост е на Григор. Другите са на принципа моето е най-добро ;) . Прочетете му поста пак кратък е .
ХристоС.
25.11.03 г., 01:17
Originally posted by mitku
И кой е казал, че Asus-а не може да се клоква...
Никой не го твърди, само казваме, че е по-надолу в класацията в сравнение с EPoX. Защото немного са ASUS дъната, които правят 220+ FSB от раз. А и в BIOS имат неприятни ограничения, свързани с напреженията, които биха могли да бъдат подавани, да не засягаме темата за прословутия бъг, непозволяващ задаването на множител по-голям от 12,5. Иначе ASUS са прекрасни дъна, надеждни дъна, гарантирано качествени. Chefo не го вълнува кое е клокърско - иска сигурност и безотказност. Според мен в "лицето" на 8RDA+ намира всичко това и още много отгоре в сравнение с орязания ASUS. А съм в отбора на EPoX и съм много доволен, че е така - не защото "моето е най-добро", а понеже "най-доброто е мое" - водил съм се винаги от принципа да се купуват само продукти, които си заслужават парите.
Mitko744
25.11.03 г., 02:08
Дайте да не си говорим али бали. Аз с моето смачкано Биостар дъно пак ги правя 220. За питащия - и двете марки са надеждни. Ако са на еднаква цена си вземи епокса. С по читав саунд е и е с Dual Chanel. Докато Асуса тия екстри ги няма.
Originally posted by MK+
Единствения смислен пост е на Григор. Другите са на принципа моето е най-добро ;) . Прочетете му поста пак кратък е .
Нищо лично. Аз поне съм писал от свое име и от опит. Ако всички други мнения са офтопик, твоето какво е? Всеки има право да изкаже мнение, без някой да го напада. Мир.
П.С. И къде пише "моето е Епокс" и е най-добро?
Simbon4o
25.11.03 г., 18:51
С риск да повторя григор ще кажа че са различен клас и в зависимост от приложението двуканалният режим има и по-голям ефект от 2%, Епокса е по-добър в случая, не само заради звука на мен ми харесва и заради частите които са ползвани, (виждал съм изпукали дъна с гръмнали кондензатори на 2 години на една и по-малко заради клок и много други проблеми) епокса ми вдъхва повече доверие. Ама аз бих си взел 8DRA3G и Live 5.1 малко по-скъпо ама какъв звук само :D пък и това е с новият захранващ блок пали без проблеми големи шини и т.н. Също като се поотплесна мога да спомена и Soltek SL-75FRN2... което е също много интересно.
Originally posted by tony
Със две думи: малки възможности за овърклок без да ровиш по дъното със споялника.
Всичко останало го има и ЕПОКС + възможност за як оверклок.
АСУС-а ми изгоря , сега съм със ЕПОКС 8RDA3+ и съм много доволен.
Искам да те питам какви резултати постигаш на марка?(любопитство)
BlackBLOOD
25.11.03 г., 23:45
Абе хора!
4овека казва че няма да клоква!
Него го интересува качество.
Епокс и Асус са на едно ниво на качество.
Производителността име е почти еднаква.
Всичко им е еднакво.
Он има една огромна разлика между двете.
Южният мост.
Соунд Сторм на Епокс и Някъв убит звук на Асус-а.
За мен звука е най якото нещо на тия НФорси.Но само някой дъна са с якия звук.Епокс 8рда+ е сред тях.
А освен това със Саунд Сторм звук цялостната производителност на компютъра се покачва с 10-15%...
Просто това е хардуерен звук.Не товари вобще процесора!
Sound Storm Rulzz.
Благодаря на всички, които дават своето мнение по тази тема!
Само искам да поясня пак, че наистина няма да "clock"-вам нищо. Искам дъното да е с по-качествени части и да има потенциал за поне 2 години напред от към поддръжка на нови неща- памети, процесори и т.н.
На това дъно смятам да сложа Creative Live! Player карта и затова не държа хич на вградения sound.
Интересуваме дали ако ползвам стария си Атлон на 900 MHz на него, ще "спъна" ли много системата откъм производителност или само малко :) и ако го ползвам каква памет и на колко MHz ще е най-подходяща в случая.
Simbon4o
26.11.03 г., 15:51
Originally posted by BlackBLOOD
Него го интересува качество.
Епокс и Асус са на едно ниво на качество.
А освен това със Саунд Сторм звук цялостната производителност на компютъра се покачва с 10-15%...
Просто това е хардуерен звук.Не товари вобще процесора!
Sound Storm Rulzz.
Саунд Сторм не покачва а освобождава малко ресурси от изчисление на звук, по-малък е процента мисля и главно зависи от приложението, товари процесора ама най-малко сравнение на не помня коя игра саунд сторм 5%, аудиги2 6% натовареност.
Originally posted by Chefo
Искам дъното да е с по-качествени части
човека иска надеждно с по-качествени части, конкретните асус и епокс са различни класове епокса е казах вече по-надежден на пръв поглед, а виж вече за 2 години ако го използваш за нещата които сега, може вечно да не го смениш но според мен до 1 година най-много нфорсе2 ще е старо(А64 иде) защото сега тази технология е на максимума си и няма накуде да го разширят.
едит: Забравих за рама, 1Х256 266мх стига ти за начало после ако имаш пари с нов процесор си вземи друга и повече.
BeaZTiE
26.11.03 г., 16:14
абе.. в общи линии аз съм "фен" на абит.
предпочитам асус, но епоксидките са доста готини дъна - макарче нямам много опит с тях.
нищо, че унас на най-мощната ми машина дъното е джетуей :) бях си взел една епоксидка еп8рда+, но след известно време забавление я смених с асуска а7н8х делукс... която така и несъм намерил време отида до склада да я взема...
че този джетуей съм решил да го оставя на втората ми система (която в момента крета с един абит)
у нас направих... абе днес си давам сметката, че непрекъснато купувам разни боклуци - които не ми носят пари а само ме вкарват в разходи.. мисля, че е крайно време да се спра с излишни покупки и да чакам по-човешки цени на 64 битовите атлони... от няколко месеца насам всяка седмица минавам през любимия ми склад на едро (където за щтастие имам право да пазарувам, че даже и отстъпка ми дават.. защото знаят, че ъпгейсда на 30 офисни машини и 3-4 доста яки уоркстейшъни зависи изцяло от мен) и всяка седмица права разход междо 20 и 200 евро.. е па крайно време е да се спра..
сори за излианията ама май нема с кого да си споделя този проблем..
нещо като нарокман съм станал.. добре, че поне не се тровя (физически)
Реших да си взема ASUS A7N8X-X .
Ще му сложа DDR 400, на каква честота трябва да се пусен дъното, процесора ми е Athlon на 900 MHz.
Значи вапроса ми е за нужните настройки при тези компоненти, на дъното, , на паметта и т.н. Обяснете максимално разбираемо, 4е не разбирам много, много :) Мерси!
Процесора ти е мега слаб и въобще не се връзва на това дъно и памет (не че няма да работи ). Първо писа , че ще поръчваш 1.8+ , затова горещо ти препоръчвам да го разкараш този процесор . Ако нямаш пари , купи си по - евтино дъно (Biostar например).
DDR 400 също не е необходима - DDR333 , след като няма клок ще ти свърши същата работа
Ще си взимам 1.8+, да. Обаче за начало казвам , че ще го пусна със стария Athlon на 900 MHz, а про положение , че разликата в цената между 333 и 400 MHz DDR е минимална имали смисъл да си вземам 333?
А по принцип 333 и 400 могат ли да работиат заедно? Защото след някои и друг месец може и да не се продава вече 333 и както ме съветваш ти да започна с 333 да не се окаже 4е не мога да я комбинирам с по-нова...Затова казвам 400 направо.
Прочети какво пише в книжката на A7N8X-X !!!
-----------------------------------------------------------------
"Do not use processors with core speeds of less than 1GHz on this motherboard."
------------------------------------------------------------------
На сайта на Asus пише, че компютъра ще върви с процесори под 1Гхз, но имало проблеми със стабилността.
bat_zerga
27.11.03 г., 16:52
ако не си вътрешен човек и asus-a не можеш да го вземеш без ддс, взимай епокса задължително, забрави за аsus-a.
Ако си го закъсал финансово - biostar m7ncdpro е мнооооого добър избор за тебе - смея да твърдя, че качеството не е по-долу от тва на горните, намира се без ддс, а освен това е под 70$ - ко му плащаш /дори и да не си го закъсал финансово пак е достоен избор тва дънце/. Което и от дъната да вземеш няма да имаш проблеми с паметта да работи асинхронно на fsb-то /зимай 400mghzDDR н.п., akо я поомешаш с DDR333, 400-така ке баца на 333 тогава, но не е болка за умиргане това/
От краткото ми съжителство със ASUS не мога да не отбележа факта .че 3d mark 2003 ми даде по-висока стойност при 2.200mhz -от колкото EPOX-а при 2,400mhz при шина 200mhz. Може би това е единственото преимущество при тези дъна. Това е дъно за олегнали и уморени оверклокъри. Също става и за ентусиасти с добро зрение и спокойна ръка и опит , разбира се , за волт мод и по трите основни напрежения. Мога ра им пожелая само - УСПЕХ.
coooper
08.12.03 г., 18:01
НИТО Едното НИТО Другото
Купи си Някакъв ДЕЛУКС на АСУС
А ако Нямаш кинти по скъп СОЛТЕК.
Суважение.
Авторски права на vBulletin