Виж пълна версия : How to методи за мерене на трафик и тестване на една мрежа!?
Milanoff
24.11.03 г., 10:52
Предлагам тука специалистите да кажат как се тества една мрежа?
Прекарваме кабела, проверяваме го с тестер, слагаме драйвери и всичко е ОК, но ...... понякога има грижи. Мисълта ми е можем ли тука да направим нещо като How to, за стъпките след физическото окабеляване (пък дори и за него), за да не се повтарят едни и същи въпроси много пъти!?
Естествено първото нещо е да се пусне един ping, но размера на пакета е максимум 65500 бита, което за някои приложения и бази данни (примерно за SQL) е недостатъчно, тъй като на практика трансфера е по-голям, отколкото можеш да направиш с пинг командата. Аз лично тествам за загуба на пакети освен с пинг и с DUMeter + копиране на големи файлове.
Интересуват ме други методи и как да ги реализираме!?
A--Viper
24.11.03 г., 11:59
Стъпка 1 Тестер:
Вади се тесетера и се тества кабела. За съжаление не съм много богата фирма имам си тестерче, което тества само дали двоиките кабелчета са на място, ако са окей.
Ако не са:
1а: Проверяват се куплунзите. Много често на мойте куплунзи пин1 (където по стандарт е светло оранжево) просто изпада.
1б: Проверявам с някакава светлина (да речем GSM-a си), ако не се вижда с просто око, дали всички жички са до вътре, ако не са се пре-кримпва.
1в: Ако има ривърс или крослинк то тестера си казва.
Стъпка 1-Бъдеще:
Купувате си един тестер от тип за над 500 $ дето може всичко и забравяте.
Стъпка 2 Лан Карти:
Много често Лан Картите на клиентите са "изпърдяли". Защото и без това ПиСи-тата са им SecondHand, а и понякога фирмите слагат някаква издухани Лан Карти с мисълта, че никога няма да се ползва имам клиент с вградена лан-ка и един 3ком отвън работи само на 10мбит-а халф.
Ако няма пинг към сървъра (който по-правило се пада винаги най-далечния компютър в една нова мрежа новите клиенти са в периферията). Да се пробва пинг до по-близките сървъри.
Да се смени скоростта на картата.
Винаги нося със себе си няколко карти от различни типове и чипове, за тест ако не стане с тяхната.
Предимно Риалтеци, защото си нямат проблеми с драйверите.
Нося си и малко маркови карти (D-link AT, не са толкова скъпи). Както и няколко C-Net, Repotecм Compex, от които в крайна сметка им монтирам. Ако не става с лан-карта значи проблема е в трасето.
2а: Смяна на суитчове
2б: Преглецдания на захранванията им. Много често тези който са с импулсно отказват да запалят на нисак волтаж.
Стъпка 2-бъдеще: Едно лаптопче с изпитана лан карта може да спести АДСКИ много усилия в това тестване.
Ако всичко тръгне минаваме надолу:
Тестване на връзката:
3а: С switch при клиента и втора машина за да се отстрани проеблема гадна карта, но просто нямам Laptop засега :).
3б: М/у него и сървъра (има някакво FTP с качен голям файл).
3в: М/у него и близките ПиСи-та.
За целта се ползва Total Copy, за проба на шеринги и Du Meter (Metar, не съм сигурен за правописа), за точно разглеждане на скоростта.
Стъпка 4: Човека си се кефи на новата връзка.
Очакваите продължение като се поосвободя.
zizirixo
30.10.05 г., 00:08
чакаме с нетърпение :p
ЕДИТ: Предлагам темата да се стикте, защото е много полезна за всеки, който ще изгражда мрежа !!!
Grim Reaper
03.11.05 г., 01:15
Странно очаквах повече хора да пишат в тази тема все пак лан мрежите на открито са си наш патент и ние държим рекорд по най-нестандартни решения за изграждане и поддържка.
И така за начало ще ви дам няколко съвета как можете да си проверите кабелите с обикновен мултиметър /мултицет/ и какво точно да търсите при меренето им.
Като цяло всичко се базира на това че портвете и на суичовете и на лан картите окъсяват чифтовете прес които минава трафика /оранжев и зелен по стандарт,по неактивните чифтове няма верига/ което прави проверката за скъсан или повреден кабел много лесна,обикновено съпротивлението на един 100 метров кабел е около 20 ома,ако замерваното съпротивление и много по-голямо или има големи колебания това е признак че кабела е протрит и се окъсява.
Има една основна разлика между окъсяванията на чифтовете при суичовете и лан катрите и хъбовете
-при суичовете се окъсяват както жилата на отделните чифтове помежду си така и чифтовете са окъсени помеждуси
-при лан картите и хъбовете само жилата на отделните чифтове са окъсени
Разбира се има и изключения при лан картите като окъсяването наподобява това при суичовете
Толкова за сега утре може да понапиша още ако някои проявява интерес.
Тц Тц Тц толкова полезна тема а такава липса на внимание ...
Като цяло всичко се базира на това че портвете и на суичовете и на лан картите окъсяват чифтовете прес които минава трафика /оранжев и зелен по стандарт,по неактивните чифтове няма верига/ което прави проверката за скъсан или повреден кабел много лесна,обикновено съпротивлението на един 100 метров кабел е около 20 ома,ако замерваното съпротивление и много по-голямо или има големи колебания това е признак че кабела е протрит и се окъсява
Та едно въпросче - какво трябва да е съпротивлението на един наставян кабел?Една две мрежи ми играят змията - с високи пакети големи загуби(30%) с малко никакви и имам съмнение че кабела е наставян обаче няма как да го докажа.
Здравейте,
Не знам дали е тук мястото където да го кажа, но на тази страница (http://www.ampnetconnect.com/systems/amptrac/amptrac_system.asp?SysCom=0&ComSubID=&partOrSysID=19&systemname=AMPTRAC%20System) можете да видите една система за тестване в реално време на мрежи. Не казвам че е безплатна, нито че е елементарна за разбиране, но все пак ако някой се интересува, може да ме пита и на ПМ да му обесня повече за нея.
Здравейте,
Работил съм с LAN тестери WaveTech 8600 и Lantek 7 на Ideal. Единия струва над 4000 Евро , а другия над 8000 Евро. Подобни имат Fluke и др. С обикновени тестери от 20 до 500 долара не може да се направи измерване на нещо повече от правилно свързване на проводниците, от гледна точка на постоянен ток. Хубавите тестери са скъпи, защото процесора им трябва да е няколко пъти по-бърз от максималната скорост за разпространение според измервания стандарт. За да измервате кабелна система 6-та категория процесора трябва да бъде над 1Гхерц. Особено влияние на работоспособността на преносната среда (кабела) оказва начина на полагането му. За повечето кабели с диаметър около 5 до 7 мм допустимото извиване при завой трябва да е с радиус минимум 4 см. Ако кабелите са оковани по стената (което е ужасно) и в ъглите се пречупват на 90 градуса, това може да влоши много пропускателната им способност. Хубавите кабели имат много голям запас (особено за 5-та категория). Евтините кабели с малък запас на основните параметри може да създадат проблем, ако трасето прави много чупки. Трасето (data) не трябва да минава покрай кабели за 220V по-близо от 7 см, като стремежа е, ако това се налага, успоредните участъци на двете кабелни инсталации, да са колкото може по-малки. В близост до дейта трасето не трябва да има високочестотни излъчватели, базови станции на безжични телефони, слушалки, камери и т.н. Много от проблемите свързани с електромагнитни смущения (EMS) може да се избегнат, като вместо UTP кабел се използва FTP, STP, SFTP или според най-новите изменения в стандартите F/UTP. За домашно ползване винаги работете с екраниран кабел, цената е нищожно по-висока ! Ако кабела е положен правилно по трасето, няма нужда да се прави измерване със скъп уред. Не забравяйте и това, че терминирането на кабела трябва да става с плъгове за съответния вид жила. Патч кабелите имат 8 проводника, като всеки проводник е направен от многожичен сноп. Кабелите за инсталацията в сградата имат 8 проводника, но всеки проводник е от монолитно медно жило (тези кабели са с по-малко затихване и имат по-добри характеристики). Патч кабела трябва да се трминира с плъг, който за даден пин има по два ножа (клина), които проникват директно в снопа на единичното жило. Кабелите с монолитни жила се терминират с плъгове, които имат за един пин три ножа (клина), които обхващат проводника от двете страни, защото не може да се забият в него. Много от кварталните ЛАНКИ, специалистите им които "опъват" кабели (простори) дори не знаят за това , че има разлини плъгове за различните кабели. Най-често проблема идва, когато се терминира UTP кабел с плъг за патч кабел. Тогава контакта е с неизвестна сигурност, защото двата ножа за съответния пин, са застанали или само от едната страна на жилото или са застанали от двете му страни по един, но поради това , че са плитки от горе са смазани от клещите. Това се нарича мазня на инсталатора !
Да не забравя! Недейте вкарвайте в дейта кабела други приложения, като захранване и т.н. Винаги терминирайте и 8-те жила на кабела в плъга RJ-45. Така без да правите изменения в бъдеще, ще може да преминете директно към 1G, а ако имате кабели за 6-та категория, към 10G.
От гледна точка на OSI модела, най-важен е Слой 1 - физическия, на преносната среда, ако кабелната Ви среда не е добре изградена, после дори да си сложите суич за 12000 долара, пак няма да работи нормално.
Някой може да се усмихва докато чете това писание и да си казва,"глей го па тоя какви ги говори, аз такива неща съм правил и няма проблем" , но знайте четози пич е профан. Няма нищо по лесно от това да прокараш няколко кабела според приетите изисквания, това е минимума, който трябва да се изпълни ако някой иска да изгражда мрежа. Всичко това дори, не може да се сравни с многократно по-сложното надграждане в останали те слоеве за комуникация и настройки на активно оборудване !
(Дори да имате хубаво активно оборудване, когато кабелната система Ви е смотана пакетите в нея се деформират и после се игнорират от рутерите и др. устройства. Така вместо връзка от 100 Мбит , която си мислите че имате, реално соростта може да ви падне драстично. И за това няма да ви е виновен "суича", а бастуна инсталатор, който примерно Ви е направил дължината на линка над допустимото.)
(Кабела е много чувствителен на опън, масово кабелните простори между дърветата висят и при всяка буря кабела се разтяга , така стъпката на усукване между чифтовете и жилата се променя и не може да върши работата си за подтискане на прослушването в снопа. Параметъра NEXT рязко се влошава и крайния клиент не получава качествена услуга, но на кой му пука ...)
Съвет.
Приятелю, ако наистина след като си провериш кабелната система наред ли е, и отново имаш проблеми, потърси някоя мрежарска фирма с LAN тестер да ти направи кабелно измерване. Ако теста покаже ОК, но пак имаш проблеми, тогава смени активните устройства с други за проба и виж дали в тях е проблема. Ако и тогава има проблем, пак от мрежарска фирма извикай хора с LAN анализатор и те няма как да не ти кажат, къде е проблема.
За да не отегчавам повече никой спирам. Ако искаш конкретен съвет, задай по-конкретен въпрос.
Успех
Оговор за Lut:
Братко Lut, може да се хване дали кабела е наставян! Трябва да намериш човек с тестер, който има функция подобна на OTDR при оптичните кабели. Тестера ще покаже точно на кой метър има снаждане, рязко завиване или дори възел... въобще тестера ще направи списък на всички "тесни" места в кабела, които му влошават пропускането за съответния стандарт.
:)
P.S. Обикновено такива тестери са над 10 000 Евра, така че търси в яките мрежарски фирми !
[Mod. Edit] (delian) - Използвайте бутона "Edit" ( http://www.hardwarebg.com/forum/images/b4k_style/buttons/edit.gif ), ако имате да допълните нещо към предишно свое мнение в случай, че никой не е писал междувременно! Не пускайте по няколко мнения едно след друго!
Да не забравя! Недейте вкарвайте в дейта кабела други приложения, като захранване и т.н. А какво ще кажеш за стандарта IEEE802.3af?
Изобщо доста добра теоретична статия (и идеалистична) си написал, но веднага се вижда, че не си се сблъсквал с "жестоката действителност" на практиката. Ох, и веднага се подсетих за една партида "триножови" конектори, от които всеки трети даваше брак-кримп на "solid" кабел, а двуножовите от същата партида и фирма в същото време, даваха 100% успешни кримпове...
Не знам по какво позна че на практика не съм се занимавал с това което съм писал, обаче бъркаш приятелю. Това съм го правил 15 години. Сега съм се насочил в друга ниша за изкарване на хляба си.
Относно IEEE802.3af стандарта (както се вижда това не е стандарт, а RFC на IEEE) нещата стоят така. Туй нещо се е наложило от опита и практиката, която налага да бъде измислено подобно нещо, когато не може да се направи друго. Тази препоръка на IEEE е компромис, защото веднага се вижда, че загърбва основното изискване във всички стандарти за LAN , а именно да има обратна съвместимост с предните версии на стандартите. Ще се съгласиш, че изградена мрежа cat.5 по този начин не може да работи на 1 G. Ако се задълбочиш в параметрите за измерване на линка, ще видиш, че има компромис и с тях.
Накратко IEEE802.3af е частен случай, ако някой се обляга на него за постоянна практика, значи толкова по-зле за "ИНЖИНЕРА - проектант".
Ако прегледаш на къде гледат в лабораториите по пренос на данни по меден кабел, ще забележиш едно "втвърдяване" на изискванията към кабела, защото се мисли за скорости над 10G.
Не можеш да ме убедиш, че добрата мрежа е скъпа, най-много зависи от манталитета на проектанта и инсталатора, другото са приказки на мързеливи или неграмотни колеги.
За мрежи може да си говорим много, там няма тайни за мен...
P.S. Забравих да питам, с какво мерихте "кримповете" на плъговете, защото от скоро се появиха тестери дето реално могат да измерят истински един патч кабел от 1,5 м дължина, нали се сещаш с каква честота трябва да е процесора на тестера, за да хване разликите в разпространението на сигнала в кабела за такова късо разстояние?
Та по колко параметъра сте мерили кабела, че е показал ОК териниране с конектор с два зъба на пин за "solid" кабел. Аз едва успявах да измервам до 750 MHz, ти на колко мериш?
Специално за WISP:
Понеже няма по-добър начин да се повярва в дадено твърдение, предлагам колега, да намериш от някой познат хубав LAN тестер, да го вземеш за няколко дена и да си поиграеш с него. Вземи една макара от 500м с UTP и FTP кабел. Без да режеш парчета от тях направи тестове за cat.5, cat.6, class D, class E. После отрежи по едно парче от кабела с дължина 90м. Навий в кръг парчетата и направи пак измервания по тези стандарти. После разпъни кабелите в права отсечка и пак направи измерванията. После върху правия кабел направи по две прегъвания под 90 гр. и пак мери. После оголи външната изолация на кабела, разплети чифтовете и направи така че жилата да не са усукани , а да са успоредни и пак мери. После срежи две жила и ги съедини отново със "спайка" (както правят много инсталатори на ISP) и пак мери. После вържи едно обикновено възелче на кабела и мери. После пусни захранване по някой от "свободните чивтове в кабела" и пак мери.
Всичко това оформено в една табличка ще ти покаже за какво става дума и дали има смисъл да се спазват стандартите. Сам ще осмислиш параметрите за които си чел или не. Чак на края ще ти се изясни въпроса за теорията, практиката и псевдопрактиката !
Трябва да ти кажа, че е адски интересно, когато на някой му извадиш тестерче, и му измериш работата, после да го гледаш как ти се обяснява, че не знае защо измерването му е дало failed.
Отмина времето на ТНТМ (въпрос на манталитет)
Относно IEEE802.3af стандарта (както се вижда това не е стандарт, а RFC на IEEE) нещата стоят така. Туй нещо се е наложило от опита и практиката, която налага да бъде измислено подобно нещо, когато не може да се направи друго. Тази препоръка на IEEE е компромис, защото веднага се вижда, че загърбва основното изискване във всички стандарти за LAN , а именно да има обратна съвместимост с предните версии на стандартите. Ще се съгласиш, че изградена мрежа cat.5 по този начин не може да работи на 1 G. Ако се задълбочиш в параметрите за измерване на линка, ще видиш, че има компромис и с тях.Амии, стандарт си му викат хората и си е съвсем официално приет... ;)
IEEE 802.3af-2003 (Includes portions of IEEE 802.3ae) IEEE Standard for Information technology--Telecommunications and information exchange between systems--Local and metropolitan area networks--Specific requirements--Part 3: Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection (CSMA/CD) Access Method and Physical Layer Specifications--Amendment Data Terminal Equipment (DTE) Power via Media Dependent Interface (MDI)
Това е от http://standards.ieee.org
Ето и още:
The IEEE 802.3af standard has been approved on June 12, 2003, by the Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE).
EEE 802.3af standard
The IEEE 802.3af standard defines the specifications to deliver power over standard Ethernet cables, and in particular the following issues:
* Legacy Installation - Power over Ethernet ensures safe delivery of power to existing legacy devices as well as power-enabled terminals.
* Preservation of Cabling Infrastructure - PoE avoids altering existing wiring and does not damage cabling infrastructure already in place.
* Data Integrity - Power delivery over Ethernet cables does not cause data degradation or loss of data integrity.
Колкото до останалите ти мисли, абе принципно си прав, извинявай ако съм те засегнал, но на практика нещата се свеждат до няколко прости неща (за една клиентска линия):
- да работи (постоянно! :) ),
- да няма загуби и при достатъчно големи пакети за достатъчен измерен период,
- ако е въздушна, да е изградена от самоносещ се кабел (впрочем въздушните отиват скоро извън закона),
- ако е вътрешна, да е в слаботоковия колектор или добре укрепена (полупровисналите коаксиални кабели на кабелните телевизии са добър отрицателен пример),
- и каквото там се сетиш още от чисто занаятчийски характер...
Всякакви предложения за скъпи тестери, прецизни измервания (не съм мерил кримповете, те просто не работеха - чисто статистически за ден работа заминаха 3 пъти повече от нужното и на другия ден бяха върнати цялата торба), таблици и други такива остават в сферата на добрите пожелания, когато неработещата линия се оправя за 10 минути със смяна на конекторите или за половин-един час със смяна на кабела. За анализиране и научно-технически разработки може би са супер, но да меря и проверявам един час, за да разбера, че не е наред някой конектор - просто не е икономически оправдано.
Всичко изписано днес е много полезно и ще ми бъде много потрбно за в бъдеще за което благодаря на двамата писали по темата ,а и на другите от преди това и също така и на бъдещите такива.
За мен си изясних че с мултицет определено нищо точно не мога да измеря освен разбира се прекъсване на кабела.За тестер едва ли ще се замисля в близко пък може би и далечно бъдеще - най вече заради цената която за българските стандарти смея да твърдя е доста висока.За стандартите и спецификата си има литература за която ще се радвам някои да даде линк или да отдели малко време да понапише както направи d256h за което пак му благодаря.
Още едно въпросче ме гложди ,а именно може ли да се използват тууловете или да кажем специфични софтуерни решения за определена операционна система с които да се установи надежността и максималния bandwith (може да бъркам термина :) ) на връзката а и дръги параметри де ... :) .
Надявам се темата да не приключи с моя пост и да придобие по големи размери(като полезност :) ) ,а защо не и да бъде stick-ната.
Лека вечер.
Отново за IEEE 802.3af-2003 ....
Пак повтарям, че IEEE 802.3af-2003 е стандарт на IEEE. Ако той се одобри за използване в Европа официално, то той ще бъде одобрен за Европейски стандарт , а не за стандарт на някъква организация, каквато и да е тя! Същото важи за международния стандарт ISO. В момента България е приела стандартите на Европа, т.е. всечки EN-стандарти. В частни случаи важат и международните стандарти ISO. За LAN в България основно се използват следните стандарти: EN 50173, EN 50174 и ISO 11801-2nd Ed. Тези стандарти касаят основно пасивната част на компонентите в мрежата. Пак казвам, че едно от най-важните качества на нов стандарт е да има обратна съвместимост с по-старите. Примерно, затова има големи проблеми с направата на плъг за cat.7, защото плъга RJ-45, който е основно използван до сега, не може да отговори на изискванията и се дъни при високи честоти над 500MHz. Тази тема няма сега да я зачекваме ! Писах, че IEEE 802.3af-2003 е частен случай, защото влиза в противоречие за обратна съвместимост. При конекция на 100Мбит знаем, че се използват само два чифта и някой решил в тях да пусне захранване - браво, имал си е проблем, решил си го е , но само за този случай. При конекция 1Г се използват всички 8 проводника, следователно IEEE 802.3af-2003 не може да се приложи за такава връзка. Нещо повече, ако се спазва стандарта, ако имате изградена мрежа от cat.6 (classD, 200MHz) с конектори за cat.6 означава , че ако сте ползвали до сега в тази мрежа конекция на 1Г, то без да пипате кабелната система, а само с подмяна на активното оборудване, Вие ще имате конекция на 10Г. Ето това е смисъла на стандарта ! Има много стандарти на IEEE, например този за мрежа през сокетите за 220V. Но това пак е решаване на частен случай. Пример за гаф: Правим един линк по стандарта IEEE 802.3af-2003. Както е масовата практика, никой не е направил документация за линка и след време при повреда някой колега отива да отстранява проблема и какво? Или си изгаря тестера или изгаря някой суич, защото не е знаел, че е пуснато захранване в кабела. Истории има сякакви!
Не е правилно да се казва, че измерванията са само лабораторни. Един голям инвеститор, който дава един куп пари за компютърната си мрежа иска да знае и да му бъде доказано, че те не са хвърлени на вятъра. Ако една сграда се "окабелява", за kabelnata системата трябва да се направи пълна документация за всеки линк, преминатите тестове по съответния стандарт и т.н. После се прави кабелен журнал за линковете, портовете, номерация, на кой етаж тръгва, накой етаж свършва линка. Ако някой иска мога да го запозная с колеги, които знаят как се прави истинска мрежа и как се обслужва.
Стандартите в България се купуват от Агенцията по стандартизация, намираща се на ул."6 Септември" в гр. София. Те си струват кинти и не могат да се намерят свободно (има причини за това). Но ако ви попадне стандарт на PDF-файл , примерно ISO 11801 , там е написано как се прави мрежа, какви са отстоянията на трасетата от други такива и какво ли не още. Страшно много въпроси от форумите ще отпаднат ако някои "инсталатори" на мрежи са прочели поне веднъж, какво пише там.(например от колко "парчета кабел" може да е един линк)
Относно "въздушните" мрежи ще кажа, че такова нещо няма! Всички трасета между сгради попадат в стандартите за WAN и MAN. Това е друга тема, няма да я дискутираме тук.
Проблема е, че много приятели занимаващи се с мрежи и компютри са самоуки и се осланят единствено на опита си. Стремежа трябва да бъде, към научаване на матеряла от "правилните хора и правилното място". Аз имах късмета да работя и да се запозная с хора диктуващи "модата" в мрежите в Европа, пожелавам на всеки този късмет.
Сега не съм мрежар, кротко кютъм в друга област, но следя всичко за мрежите, трябва да се поддържаме.
A--Viper
24.11.05 г., 00:41
...
Проблема е, че много приятели занимаващи се с мрежи и компютри са самоуки и се осланят единствено на опита си. Стремежа трябва да бъде, към научаване на матеряла от "правилните хора и правилното място".
...
Факт ... И темата беше започната точно така. Да се каже в реалния свят как седят нещата. Ако почнем да задълбаваме в стандартите излезнат на яве неща като FeXT, NeXT, категории кабели, куплунзи, дигитални и аналогови преноси на данни и прочие и прочие, струпат се всички стандарти на едно място - ще вземем да напишем книга :). Което не е лоша идея като се има предвид, че в БГ такава книга не съществува, CCNA-то се превърна не в сертификат, а в мода (всички колежки и колеги седнаха да го взимат), CCNP гущери го яли (ако не се лъжа в БГ CCNP специалистите се броят на пръсти в буквалния смисъл на думата, а и скоро няма да нарасн бройката, тъй като всеки взел такъв сертификат офейква на секундата).
Крайно време е "мрежарите" в Бг да пораснем (да и аз се водя горд БГ мрежар самоук) и разберем, че Ethernet технологията е една брънка от цялото ...
Не мисля че спорове от рода на 802.12312314314343343 стандарт ли е или не е са в полза на темата.
Според мен в полза ще е, ако накой седне да синтезира тази тема (с практична насоченост) и една тема с теоретична насоченост (имаше една много хубава тема за Хъб, Switch, Рутер и "нагоре"), една тема за Wireless-и и една мини-тема "как да окрадем нет-а" и той форума ще се поизчерпи :).
...ако не се лъжа в БГ CCNP специалистите се броят на пръсти в буквалния смисъл на думата, а и скоро няма да нарасн бройката, тъй като всеки взел такъв сертификат офейква на секундата...
Само да те поправя малко, в България CCIE-тата се брояха на пръсти, но вече и те надминаха бройката на пръстите на средностатистическия човек, а CCNP-та има доста.
A--Viper
24.11.05 г., 10:31
Само да те поправя малко, в България CCIE-тата се брояха на пръсти, но вече и те надминаха бройката на пръстите на средностатистическия човек, а CCNP-та има доста.
Приемам поправката. Аз преди 1 година престанах да броя колко хора имат сертификати.
За да правиш добри межи, не е необходимо непременно да имаш сертификат!
До сега в темата разговаряхме само за реалния свят. Спазването на стандартите пряко ни касае. Те не са измислени за кеф на някой "книжен плъх по мрежите" , а да гарантират определена работоспособност. Ето няколко примера за това. Отново любимият ми инсталатор (служител на ISP) пуска линк 100 м. Въпреки, че разстоянието е малко над допустимя "ръб" по стандарт, линка работи. Как? Измерването с прост тестер "има-няма по постоянен ток" показва, че чифтовете са терминирани правилно. Инсталатора проверява софтуерните настройки у клиента дали са наред, разхожда се из няколко сайта и се сбогуват. Клиента е щастлив, но след време започва да му прави впечатление, че скороста му е паднала. Пита ISP-то, защо бе? Той му казва, при мен всичко е наред, сигурно имаш вирус или е нещо друго по твоята машина и така клиента е отсвирен. Каква е истината обаче. Понеже "инсталатора е велик" и "аз колко кабел съм опънал, той на мене ше ми казва" и е преценил, че вече е велик специалист, с него не може да се говори реално.
Защо все пак скороста в мрежата е паднала?
Защото, когато кабела е закрепян към стълба за осветление (или дървото), той е притегнат много силно и стъпката на усукване на чифтовете е нарушена. В единия край на линка или в другия, инсталатора си е оставил няколко витки за аванс ( за всеки случай ), при клиента, за да не му загрозява нещо си, кабела е "окован" с такива чупки и е треснат поне 5 пъти та мамата му се е разкатала. Ако кабела е бил добър и с голям запас по отношение на характеристиките си, то този запас вече е "изяден" от неправилното инсталиране и често се изразява в намаляване на пропускателната способност. Защо? За приятелите, които посоянно забравят, че в цифровото предаване на данни важат законите на електротехниката (ама импулсната), ще кажа че познанията им по Закона на Ом за част от веригата, са крайно недостатъчни. Факт е, че ако кабела е деформиран физически, преминаващите електически импулси на пакетите също се деформират. От това следва,че деформирания пакет ще се разпознае, като такъв от Рутера или Суича и няма да бъде насочен към получателя си, а ще бъде отхвърлен. Това означава, че изпращащата страна може да изпраща на 100 Мбит, но реално при получателя ще идват много по-малък брой пакети. От комуникационните протоколи знаем, че това ще предизвика обратна заявка за повтаряне на трансмисията. Така комуникацията ще се сведе до разговор на две глухи баби дето си говорят:
- На пазар ли отиваш?
- Какво?
- На пазар ли отиваш, питам?
- Да!
- Аха, аз мислих, че отиваш на пазар?
- Не, на пазар отивам!
- Ти може да не отиваш, ама аз ще взема да отида...
------------------------------------------------------------
Та това, че някой е "опънал" кабел за 100 Мбит, съвсем не означава, че ще имате връзка 100Мбит.
Нека не изпадат някои в полижението както едно време с "радиацията", че щом не се вижда и не може да се пипне "такова нещо нема" - нема ама и пакетите ги нема ! (Колкото един рутер е по-скъп, толкова е по-чувствителен на тема деформирани пакети). (А пък как се злоупотребява с каскадирането на суичовете да не говорим, има навързани по 6-7 един след друг. Това хубаво, ама закъснението заложено в протокола, който се спазва при работата на суича, не му пока дали инсталатора е грамотен)
После се чудим защо като пуснем PING с по-големичък размер на пакета, ни дава загуби. Ми ше дава, как да се "промушат" пакетите през тия "тясни" дупки?
Разгледания пример си е чиста действителност и практика.
Искам да призова всички, които "се занимават с изграждане на мрежи" и не са отваряли стандарти да го направят. С изненада ще открият, че много от описаните неща там, ги знаят, чували са ги , но има и други полезни описания, които ще образуват една цялостна картина на разглежданата тема. Стандарта не изглежда, като програма писана на асемблер само в хекс код, а си е едно интересно четиво, само трябва да се отвори книжката!
Да се правят мрежи по стандартите не е трудно и не изисква повече усилие от страна на инсталатора. Нещата опират до култура и манталитет.
Ако отидете на сайта на накой от производителите на пасивни компоненти за мрежи, там ще намерите много статии, брошури и документация, как трябва да се изграждат мрежи. Сравнителни анализи примерно, между cat.5 и classD и т.н.
Въобще не приемам изказвания на таксиджия "Абе, аз по цел ден върта геврека от 10 г, па той ше ми казва да си пускам мигача като завивам" !
Сами преценявайте за какво става въпрос ... :p
P.S. Viper-ре цялата тема е синтезирана в ISO 11801. Ако го прочетеш, ще се плеснеш по челото и ще се чудиш, защо не си го бил направил до сега. После прочети едно ръководство Installation Guide на някоя фирма производител и вече няма да ти е интересно да влизаш в този форум. Ако не знаеш къде да търсиш, пиши ми на пощата и ще ти пратя няколко файлчета, та лятото щастливо да ме почерпиш една бира в гр.София ,Южен парк!
A--Viper
24.11.05 г., 14:10
P.S. Viper-ре цялата тема е синтезирана в ISO 11801. Ако го прочетеш, ще се плеснеш по челото и ще се чудиш, защо не си го бил направил до сега. После прочети едно ръководство Installation Guide на някоя фирма производител и вече няма да ти е интересно да влизаш в този форум. Ако не знаеш къде да търсиш, пиши ми на пощата и ще ти пратя няколко файлчета, та лятото щастливо да ме почерпиш една бира в гр.София ,Южен парк!
Това ми беше мисълта, много хора отиват да си вземат CCNA-то и очакват след това да са факири в мрежите. Но реално нещата изглеждат по много по-различен начин.
П.С. d256h Моля те виж датата на първия ми пост ... доста сол съм изял от тогава :).
Viper -ре, аз възприемам всички във форума, като колеги, най-малкото заради това, че живота към момента им е свързан с мрежите. Опитвам се , къде успешно, къде не, да разпространявам убеждението, в което вярвам дълбоко, че когато един човек прави нещо, той трябва да го прави готино, както трябва. Всеки човек има период на натрупване на опит и постигане на някъкви познания и квалификация. Опитвам се да предпазя по-младите колеги от грешките, които са допускали по-възрастните им колеги. Няма нищо по-хубаво да се използва натрупаната информация наготово, без " да сме газили в калта". Отдавна имам намерението да направя сайт за мрежи (само физическия слой 1, според OSI модела), но ме възпира това, че в основата на тази област са стандартите. Те се купуват. Аз имам някои от тях в електронен вид, но не е коректно да се разпространяват свободно (има причини за това). Затова, ако има някой МНОГО закъсал, може да му изпратя pdf, но това не може да бъде масова практика. Предлагам, ако някой колега има конкретен въпрос за пасивните компоненти в мрежата, да ме пита и ще се помъча да бъде изчерпателен.
P.S. Имам познати, които са успели да решат сложни проблеми без да имат задълбочени познания в мрежите, за разлика от други колеги притежаващи разни сертификати. Всичко си зависи от човека ! Затова съм тук във този форум, и чета. От време на време научавам по нещо полезно и вярвам, че с всички други колеги е така...
Хубаво ще бъде, ако мога да бъда полезен на някой с отговор по конкретен въпрос . . . примерно . . .
Viper-ре , видях датата на първия ти пост. Ше зе меш да дигнеш кръвното от толко сол... :D
... в основата на тази област са стандартите. Те се купуват...
Само да вметна, че в момента IEEE 802 стандартите могат да се теглят свободно, ако не сте разбрали - възползвайте се.
Аз се поразходих, ама нещо не можах да намеря "точното" място Деляне. Хайде пусни линк, за да загребем с пълни шепи документацияяяя !
http://standards.ieee.org/getieee802/portfolio.html
Неудобното е, че трябва да ги дърпаш един по един, ама става ;)
@d256h Преди 3 години скромен екип с участието на моя милост окабелявахме голяма сграда, по мрежата няма грижи и до днес. Ако решат да минават на 1г да минават. А сега проблема - води се разследване, защо е толкова скъпо при положение, че е можело да излезе еди колко си. Иде реч за мрежа на общинска администрация - съответно с новия кмет и новите проблеми :D
Представител на квартален лантернет (тия дори не ги наричам и ISP - след като не могат и домейн да си позволят да купят от мен, ами трябва да прибавят -bg.***) се изказал меко казано "неподготвен" относно цената. Първо кабела който ползвах (мрежата е проектирана от икономиста - Аз, основно изградена от мен - другите са инДжинери на тях се падна документацията и черната работа - дупки, PVC канали etc.), сори за отклонението, та кабела няма нищо общо с тия жици ползвани от "неподготвения" лантернетаджия. Каналите били скъпи. Защо са ползвани толкова скъпи розетки?! - е тоя явно АМР е на пиедестала на СКЪПОтата. Да де, аз реших да е това, предвид изискванията. В края на крайщата не е някой клиент дето да му закараш 20к и да го пуснеш да... пасе.
Защо са сложили скуъпи суйчове, ами защото тези, които е набол по стълбовете на мен не ми вършат работа.
Относно меренето: еУементаУно - на един плъг боднах 10 см. кабел окъсен последователно, с които се обиколиха всички стаи. От дръгата страна по пачпанела обилалях с друг плъг окъсен отново последователно, така, че двата крайни пина да свържа към обикновен мултицет и на практика да замервам общата дължина на жилата.
Това е проста електрическа проверка на кабела, но ми даде основание да се въртя 2 (две) нощи в леглото, щото два кабела не ми излизаха. Съответно на следващия ден откривах бъговете за закуска.
И за да е още малко по-скъпо - с прилично скъп тестер (под наем от колега) на клиента замерихме и съответно изпринтихме протоколите от замерванията с тестера.
Заради разни лантернет шашкъни спрях да се занимавам с окабеляване. Мрежите ми работят и до днес. Където решиха си смениха само активното и перкат на 1г. Админите им ме търсят само за :beer:
Относно РоЕ - прилагам го ЧЕСТО, защото еди кой си клиент иска нет, добреее, защото ще е само той, или в най-добрия случай и някой негов съсед. С РоЕ си захранвам САМО радиото, което съм хвърлил на покрива/балкона, дори ползвам неговия адаптер, т.е. 12В
Изпълнения от рода на - на всеки стълб да закачим суйч - оределено не са по вкуса ми и са далеч от разбиранията ми за мрежа.
За това в една друга тема като прочетох мнение, че клиентите на една - голяма фирма, ползвали достъп и по време на буря, се зарадвах, че и моите клиенти остават на линия.
Sorry пак се отнесох в писане.
http://standards.ieee.org/getieee802/portfolio.html
Неудобното е, че трябва да ги дърпаш един по един, ама става
Не че ме мързи да ги дърпам едно по едно , ама ако някой ги е дръпнал дали ще може да ги качи някаде или да ми/ни ги прати по пощата :D
Иначе за темата : :bow: :bow: :bow: :bow: .
Айде със здраве :D
Ами към 106 мегабайта са.
Кратко описание на метода с мултицета, да не е само на ЛС.
Ще се опитам да ти го опиша, защото няма как да го снимам :D
При условие, че кабела в единия край е на пачпанел, а в другия на розетка - RJ45 female
В розетката плъгваш "мъжко" RJ45, на което са окъсени кабелите последователно:
1+2; 3+4; 5+6; 7+8
Другия плъг RJ45 съответно в пачпанела и на него закачен мултицет(омметър) се окъсява така:
1 - към мултицета
2+3; 4+5; 6+7
8 - към мултицета
и после мериш...
Може да се приложи и в случай, че не се работи с "пънчдаун" :p - преди да се кримпне, или да се пригодят женски РЖта.
ЕДИТ: метода е информативен, но не разчитайте все пак, става само за проверка. За по-сносна проверка може с генератор на импулси и осцилоскоп, поне няма да струва няколко К в зелено.
Ако се храниш с мрежи по-добре един "добър" уред - заслужава си инвестицията, особено ако клиента държи да чете протоколи, от които няма да разбере нищо :D, но поне ще си сигурен, че ще може да си пуска не само Меги, но и Гиги...
Мерси, линка работи, почвам да тегля.... е тази седмица се изпълни със смисъл !
jaredharet
27.11.05 г., 01:50
Извинявам се за некомпетентния ми въпрос, но сега се уча, това си личи и от темите ми по форумите, та въпросът ми е ще ми кажете ли някоя програма с която да пусна по един пинг
Благодаря стращно за темата, мисля че със времето ще придобие голяма популярност. Ще се радвам и други мрежари да се включат в нея и разнищят въпростите, които ни касаят
A--Viper
27.11.05 г., 12:42
Извинявам се за некомпетентния ми въпрос, но сега се уча, това си личи и от темите ми по форумите, та въпросът ми е ще ми кажете ли някоя програма с която да пусна по един пинг
Не разбрах точно въпроса ти. Искаш програма с която да пускаш пинг постоянно до нещо. Или искаш да пуснеш пинг (второто става с вградената във почти всяка ОС команда ping). Или пък искаш да пуснеш само 1 пинг (т.е. само един пакет) под windows: "ping 192.168.124.1 -n 1". Или пък програма, която по пинг-а се ориентира дали нещо го няма или го има ?!?!?!?
Тъй де доизкажи се.
jaredharet
28.11.05 г., 00:10
Ами мисълта ми беще да може да се види при каква големина на пакетите ще има загуби
Windows : ping IP-то -l x
Linux: ping IP-то -s x
където "х" ти е големината на пакетите в bytes
ако за това питаш
Едит: пишеш "ping /?" за windows и ти изкарва всички опции на командата
за линукс без "/?" или "man ping"
успех
A--Viper
28.11.05 г., 14:38
Windows : ping IP-то -l x
Linux: ping IP-то -s x
където "х" ти е големината на пакетите в bytes
ако за това питаш
Едит: пишеш "ping /?" за windows и ти изкарва всички опции на командата
за линукс без "/?" или "man ping"
успех
За протокола ... и под windows (xp, 2k3, ако не се лъжа и 2k) работи: ping без "/?".
Някой започна ли да дърпа стандартите да се уговорим и разпределим работата че са доста pdf-та
Аз съм ги изтеглил всичките преди около половин година, но както споделих и на lut, имам проблем с ъплоуда, така че не разчитайте на мен.
Още същия ден издърпах всички 802.xx - общия обем на файловете, които открих е 105 Мб. Ако кажете някое свободно място да ги "тура", ще може да си ги дръпнете и Вие !
Благодарение на инфото от Delian и аз се добрах до IEEE стандартите. Ако някой ги иска, да каже каде да му ги метна.
Копие от стандартите 802.ххх сложих и тук -> www.d256h.com в LAN секцията...
Ако търсите ISO 11801 на pdf , там го има. Издирвам EN стандартите за да ги сложа и тях. Вместо да спрягаме празни приказки, предлагам да оформим един сайт само за мрежи при това , само документи и публикации...
Как ви се струва ?
System Error
02.12.05 г., 15:53
Добра идея d256h :) От мен имате хостинга... Сега и да се намери някой да спретне самият сайт ще стане супер. :)
Ние с Dark Skywalker и QWERTY от години замисляме подобно нещо, ама нали все имаме работа, пък и ни мързи... А даже и хостинг сме си уредили.
d256h, в секцията LAN&WAN в менюто вдясно някъде след 802.1X ти се разминават линковете - изпреварват позициите с 1.
Ми аз съм доста зает, но ако не се напира много в сроковете, може да поема някаква функция по правенето му. Понеже и мен ме мързи за правене на уеб страници използвам главно word. Така е най-лесно за мен, но използващите линукс или FireFox браузъри хич няма да бъдат щастливи. Ако под IE 6.xx ще се вижда нормално, то при някои други браузъри ще изглежда потресаващо лошо. Тук е мястото да се извиня на хората посетили сайта ми, ако е изглеждал ужастно то това е заради MS. Да седя и да пиша код за страница, просто не виждам как ще стане..."немам нерви"...
Нека някой да каже той как вижда нещата ... !
JustNick
02.12.05 г., 16:27
Така е най-лесно за мен, но използващите линукс или FireFox браузъри хич няма да бъдат щастливи. Ако под IE 6.xx ще се вижда нормално, то при някои други браузъри ще изглежда потресаващо лошо.
Нека някой да каже той как вижда нещата ... !
Ами има нещо такова, под Линукс, с Лисицата, отварям само заглавната страница. Жалко, явно има какво да се види.
Мерси за забележката, линковете са корегирани...
Открих много странен ефект,в MS word, при редактиране на htm страница линковете изглеждат ок и работят ок, но през браузър някои от тях са разместени. Само не ми казвайте " ми като работиш с word така ще е" :)
Относно "проектосайта" за мрежи да уточним структурата му, приблизително...
Смятам че не е нужно да дублираме функции на вече утвърдени форуми и сайтове. По-добре ще е да се направи нещо, като голям справочник в няколко направления:
1. Само пасивни компоненти за мрежи
-теория
-стандарти засягащи пасивната част от мрежата (обаче само за
кабелната среда, защото има стандарти за шкафовете и др .)
-ръководства за работа с кабелни системи
-производители
-лабораторни тестове и сертификати на продукти
-интересни статии за пасивната част на мрежите
2. Само активни компоненти за мрежи
-теория
-стандарти засягащи активната част от мрежата
-ръководства за работа с активни у-ва
-производители
-лабораторни тестове и сертификати на продукти
-интересни статии за активната част на мрежите
3. Измервания на мрежи
-теория (тук е по-сложно, ама айде...)
-измерване на пасивните компоненти
-измерване на трансмисията (тука направо е океан)
4. Защита от токови удари и смущения
-теория
-специално трябва да се разглежда въпроса със заземяването
-защита от мълнии
-защита от пренапрежение
-защита от индуцирани ел. токове и електромагнитни см.
естествено не трябва да забравяме че преносната среда не е само меден кабел, което ще постави в съответната точка и секция за оптика или безжична комуникация...
Мале еее ее е .... То ше стане много яко !
P.S.
Не знам как ще се вижда през Лисицата, но ето директен линк без да се минава през Splash екран на сайта. Пак има два фрейма, но заради по-лесната навигация се налага да съществуват
http://www.d256h.com/LAN/Index_lan.htm
Хайде някой с Лисица да каже дали новия линк се вижда по-нормално ?
Ако някой смята, че трябва да се включи информация за LAN, която я нямам, може да драсне два реда и да обогатим знанията си >>> :)
И директния линк и този , който те праща на заглавната страница работят през Лисицата. На www.d256h.com , с лисицата трябва да позиционирате мишката горе във сивия фрейм и да скролирате надолу. Ако нямате скрул естествено пак позиционирате, кликвате и давате End от клавиатурата.
Отностно стандартите Благодаря много, хвана ме точно по средата на тегленето и ми спести още половин час кликване по различни улеб форми.
Отностно проекта за мрежарския сайт, това е много много добра идея. Нямам вашите advanced познания отностно мрежа и улеб, но все пак ако съм полезен и аз бих помогнал с нещо.
Края на седмицата е...приятна вечер!
Може да се разпределят задачките. Един ще изгражда интерфейса, друг ще осигурява документация за дадена секция... има какво да се уточнява, нека поулегнат нещата като идея, пък ще направим нещо полезно за всички, стига са бягали колегите и децата ни по чужбина...
Нека поне младите дихатели са информирани максимално !
Бе аз не се смятам за стар, ама някоя КАКА може да е на друго мнение..
Softman
02.12.05 г., 20:15
d256h специални благодарности от мен. Доста интересни неща намерих (и сега чета) благодарение на теб !
A--Viper
02.12.05 г., 23:38
И аз от одавна си мечтая за едно такова начинания. Като за начало мисля, че можем да уредим (е разбира се някой трябва да отскочи до офиса да подкупи тамошните ;) ):
networking.hardwarebg.com :)
Какво ще кажете?
От няколко години се замислям за "мрежов сайт". Дори бях изработил цялостна концепция с име, лого, графичен дизайн, запазена цветна палитра за стила на сайта, бутони, шрифтове дори на по късен етап, помещение - клуб с музика, но всичко в хардуерен и мрежарски стил, дори неоновите надписи са в мрежарски стил, надписите в тоалетните и менюто за поръчки. На входа звънеца ще прави ping .... Задължително ще има рекламни дрешки, може да се наемат няколко руси ИНТРУДЕРА да обикалят по фирмите, да правят спам и да канят батковците в ".............." - клуба докато не ни станат фенове! :)
Особено въздействие оказват върху мен колегите, които поддържат сайтовете за Linux. Браво, е така се става полезен на околните, като споделиш знанията си с останалите. Така, че мислете приятели как да изградим един "мрежарски сайт"...
Леле каква Кака мина, чакай да се заплесна...
...networking.hardwarebg.com :)
Какво ще кажете?
Ние с Дарк сме се разбрали за http://net.hardwarebg.com даже е активен, но в него засега има само "талаш".
A--Viper
03.12.05 г., 14:45
Ние с Дарк сме се разбрали за http://net.hardwarebg.com даже е активен, но в него засега има само "талаш".
Не съм се интересувал дали hardwarebg има автоматична система за review-тата, т.е. нещо с което всеки може налива review-та. Можем да почнем с това. След това да почнем да го подреждаме.
Идеи? Предложения?
Dark Skywalker
04.12.05 г., 12:53
Сайтът има някаква система за наливане, писана от Bloody. Тя обаче не ме кефи, предпочитам да си напишем нещо, което ни върши работа на нас. Хостингът е налице, както писа Делян; имаме и име/парола за БД, така че в крайна сметка може да се подкара и някоя CMS като php-nuke, на която аз отдавна съм фен.
С каквото мога, ще помагам...
Genata75
12.12.05 г., 13:14
Темата е много хубава и научих доста неща!
Имам обаче следния проблем и си блъскам главата две седмици, че се надявам и вярвам, че ще получа компетентна помощ.
На работа имам изградена локална мрежа с около 50 компютъра. Интернета ми е от ADS БТК, като кабела от ADS - ла влиза в комбиниран 54 Mb Wireless Lan Router и от там се пръска по всички компютри без ограничение. Към 20 компютара се намират в друга сграда та за това ми е Wireless. Какво се получава обаче - имам доста колеги които дърпат ама наистина смучат яко и за другите остава много бъгав нет, като на моменти е трудно дори да си отвориш пощата.
Та как мога да им следя трафика на тези господа / интернет трафика / примерно от моя компютър и евентуално да им сложа някакво ограничени на интернета.
Пробах с доста програми, като BW Meter и подобни, но нещо не се получава. Моя трафик го отчита вярно, но на другите компютри не го отчита въобще. Предполагам, че ще работят като хората / програмките /, но сиигурно трябва да са на сървър, който разпределя нета а аз такъв нямам.
Незнам дали има въобще тъкава възможност: от моя компютър да следя трафика на другите компютри в локалната мрежа, като моя комп. е като всички останали комп. клиент??
jaredharet
12.12.05 г., 13:46
За да следиш трафика от твоя компиутър използвай SwitchSniffer, но ти препоръчвам да използваш някое PC за сървър
WhiteNoise
12.12.05 г., 14:59
Инвестирайте 40-50лв в pc от сорта на PII 350-400mhz. Сложете един шейпър и го забутай в някой ъгъл да не ти пречи. Под win няма свестно решение за този проблем.
Темата е много хубава и научих доста неща!
Имам обаче следния проблем и си блъскам главата две седмици, че се надявам и вярвам, че ще получа компетентна помощ.
На работа имам изградена локална мрежа с около 50 компютъра. Интернета ми е от ADS БТК, като кабела от ADS - ла влиза в комбиниран 54 Mb Wireless Lan Router и от там се пръска по всички компютри без ограничение. Към 20 компютара се намират в друга сграда та за това ми е Wireless. Какво се получава обаче - имам доста колеги които дърпат ама наистина смучат яко и за другите остава много бъгав нет, като на моменти е трудно дори да си отвориш пощата.
Та как мога да им следя трафика на тези господа / интернет трафика / примерно от моя компютър и евентуално да им сложа някакво ограничени на интернета.
Пробах с доста програми, като BW Meter и подобни, но нещо не се получава. Моя трафик го отчита вярно, но на другите компютри не го отчита въобще. Предполагам, че ще работят като хората / програмките /, но сиигурно трябва да са на сървър, който разпределя нета а аз такъв нямам.
Незнам дали има въобще тъкава възможност: от моя компютър да следя трафика на другите компютри в локалната мрежа, като моя комп. е като всички останали комп. клиент??
Aко в мрежата ти има Суичове - няма да можеш да хващаш трафика от другите компютри. В такъв случай си вземаш един прост Хъб и го свързваш както е показано на картинката. Към него свързваш и компютър, на който има софтуер за прихващане на трафик. Ако не ти е удобно мястото или ти е далече, можеш да си го управляваш отдалечено - с Radmin примерно.
Едит:
Сега видях че имаш wireless router.. значи схемичката може и да не проработи.. Но ако те устройва този вариант по принцип - начертай една схемичка на твоята мрежа и ще помислим пак.
jaredharet
13.12.05 г., 12:39
Пробвай с това и кажи какви са резултатите http://manageengine.adventnet.com/products/netflow/monitor-bandwidth.html?adwords33bmc&gclid=CO2P_cep-YECFRJTQgodRFfsXQ
Пробвай с това и кажи какви са резултатите http://manageengine.adventnet.com/products/netflow/monitor-bandwidth.html?adwords33bmc&gclid=CO2P_cep-YECFRJTQgodRFfsXQ
Нали не говориш сериозно :)
Genata75
14.12.05 г., 10:56
Ето схема на мрежата!!
Значи, пробах с SwitchSniffer, но комай прихваща трафика на копютрите които са само на мойте суичове т.е. часата от кабелната мрежа която е при мен. Трафика на компютрите които са от другата страна на wireless не го отчета действително - някакви малки пакети, които не са действителния нет трафик.
Пробвай с това и кажи какви са резултатите http://manageengine.adventnet.com/p...CFRJTQgodRFfsXQ
Смъкнах я и ще пробвам!!
Genata75
14.12.05 г., 11:02
Забравих да атачна схемата :D
A--Viper
14.12.05 г., 12:03
Тривиалната гледна точка:
За да можеш да мериш какъвто и да е трафик и скорост, съответния трафик трябва да минава през машина, която е под твой контрол и да има съответните възможности.
Вариант с хъб е добра, но не много просто за реализиране, има разни рутери, който поддържат една тегнология, която и забравих името, което най-общо казано е да форисираш каквото трябва да ходи на един порт, да ходи и на друг ... Т.е. да речем нагласяш порт 1 и 4 така на порт 1 връзваш ДСЛ-а на порт 4 връзваш машина, която ще отчита трафик. Най-евтиния рутер, който го поддържа това нещо е WRT54G с firmware от www.dd-wrt.com.
Иначе класическия модел е:
АДСЛ -- Линукс --- Цялата мрежа.
Това, към което ти е дал линк jaredharet, е програмка, която може да следи у-ва, който имат Netflow протокола, тя ще работи само ако wireless router-a след дсл-а ти поддържа този стандарт (което ме съмнява). По-скоро може да поддържа SNMP, което пак ме съмнява, но все пак провери. Има SNMP клинети, с които можеш да гледаш какво става по рутера, но пак нещата, които можеш да гледаш са ограничени.
П.С. Някой да помогне с името на технологията.
П.С. Някой да помогне с името на технологията.
Cisco му казват "Monitor Port", при по-advanced устройствата имат и технология, наречена SPAN.
A--Viper
14.12.05 г., 14:59
Това което търсих е: Link Aggregation, дано не съм объркал идеята му.
Link Aggregation, още познато като Port Channel и EtherChannel при Cisco или Trunk при HP и 3Com е feature, позволяващ два или повече FastEthernet или Gigabit Ethernet порта да работят заедно, като една линия с обща скорост равна на сумарната на всички портове, т.е. ако пуснеш 3 порта по 1 Gbit да имаш обща скорост 3 Gbit/s или 6 Gbit/s при Full Duplex.
singularity
14.12.05 г., 16:05
Това мнение е изтрито от потребителя. За повече информация в тази тема (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?p=1146569)
Genata75
15.12.05 г., 15:27
Благодаря на всички за отделеното време!!
Явно нещата стоят по-сложно отколкото предполагах. Мислех да мина само с някъква програмка, ама явно няма да стане. И все пак намерих решение на въпроса - казах, че меря трафика на всички и в края на месеца ще дам разпечатката на шефа да види как се уплатнява работното време и изведнъж нета хвръкна. Никой не смее да влезе дори и пощата си да прегледа. :D ;)
По нататък, като даде шефа пари може да се направи нещо по въпроса, но смятам ако е гарга да е рошава. Т.е. VPN сървър през, който да минава нета и така. Друк е въпроса, че си нямам и понятие как се конфигурира таквоз чудо, ама като му дойде времето ....
А иначе SwitchSniffer, прихваща трафика на копютрите които са само на мойте суичове т.е. часата от кабелната мрежа която е при мен, но имам опасиния, че от него бъгясва нета. Та честно казано не бих я препоръчал, но може и да греша!!
Благодаря на всички за помоща!!
Аз да бъмп-на малко, какво стана с ентусиазма за създаване на сайт?
Ми мен много ме засмука работата, но сайта трябва да си го направим. Потвърждавам готовност, да се заема с осигуряване на информация за Слой 1 (пасивни компоненти) на преносната система от модела OSI. Има ли предложения, кога да се съберем и да измислим структурата на сайта? От php и др. не разбирам, така че някой дето чатка от това ще трябва да даде акъл как да изглежда интерфейса!
angelardo
22.02.06 г., 01:57
Относно "въздушните" мрежи ще кажа, че такова нещо няма! Всички трасета между сгради попадат в стандартите за WAN и MAN. Това е друга тема, няма да я дискутираме тук.
Извинявай но какво имаш в предвид с това....означава ли че кабелите няма да се свалят??
VooDoo 3 3000
22.02.06 г., 20:47
Ми нека и аз да се включа със малко , но от сърце в таз готина тема ...
под win добра програма за ping е winmtr - има опция за "бърз пинг" ;)
АДСЛ -- Линукс --- Цялата мрежа.
А има ли програма с която да се осъществи вариант
АДСЛ -- Windows --- Цялата мрежа
A--Viper
12.09.06 г., 16:20
А има ли програма с която да се осъществи вариант
АДСЛ -- Windows --- Цялата мрежа
Да ethereal за windows ... Не съм тествал, но според мен ша ти такова ****** на машина (натоварване имам предвид) ...
vbTheKing
23.06.07 г., 19:25
Аз да бъмп-на малко, какво стана с ентусиазма за създаване на сайт?
Темата е малко позабравена, ама да я извадим от прахта. :)
Отдавна са ми интересни мрежите, а напоследък отделям повече време да чета кое как се прави точно. Аз също имам ентусиазъм за направата на подобен сайт. Мога да изградя целия сайт (дизайн + PHP + MySQL... каквото е нужно ) - дайте да се хванем и да го направим.
Само да свърши сесията, че имам още два изпита да взимам. :)
Кой е навит?
Здравейте,аз тествам трафика по мрежата с програмата Btest (задължително поотделно за двете посоки),като най точно мери срещу рутър Mikrotik.
Авторски права на vBulletin