Виж пълна версия : проблем с L7S7A2
smarkov
23.11.03 г., 01:10
Момчета и момичета , нуждая се от съвет :) , вярвам че тук мога да го получа !
Значи , системата е следната :
MB - ECS L7S7A2
CPU - XP 1800+
RAM - 256 DDR 400 , elixir , pone taka pishe na etiketa :D
VC - Geforce 4 mx 440 64 mb ram , agp 8x , ne e markova
Та проблема - тоя компютър прави някакви проблеми , но тъй като го ползвам много рядко (само като се прибера на село :) и нямам много време да го тествам обстойно. Та с какво се сблъсквам - значи пк-то , от доста време си фрийзва или се саморебоотва...като се поразгледах из биос , ме хвана страх -
1.Памет - пусната е на 133 , въпреки че дъното си я открива на 200 , при 200 МХз, едвам минава логото на виндовс и умирга
2.Температура на процесора - 48-49 градуса , още при палене , въпреки че има някакъв огромен и доста шумен ТиТАН вътре ...
След тези неща седнах да поработя със самото пс ... ами да ви кажа - доста си е бързичко - аз от дурон на 700 идвам , и се усеща , пк-то не се ползва за игри , или поне изключително рядко . Главна цел на пк-то - даунлоадинг и браузинг :) , гледане на филми , слушане на мп3 и т.н. , въобще стандартно хоме пк :)
Обаче ... обаче , ако не бяха тези шибани рестарти всичко щеше да е супер ... аз си поиграх с клокването , и без изобщо да пипам нещо по хардуера го пуснах на 150 ФСБ , и си тръгна като 2100+ , само дето рестартите бяха по на често .... рестартите са както си работиш , фрийзовете , като го оставиш малко без надзор .... например отиваш да пикаеш и като се върнеш всичко е ок , само дето машината просто не работи и стои като скрийншот :) :) , върнах всичко на файл саве от биос-а , махнал съм клоковете ( сега е 133фсб/133мем) и се държи по-стабилно , но преди около 1 час си се рестартира като пич докато си уорквах нещо :(
След това се загледах по IRQ-tata , там почти всичко беше ок , само дето видетото и една от лан картите бяха на едно и също IRQ , махнах я картата , разместих другите карти , вече няма пресичане на IRQ , но пак го прави този номер ....
нправо не знам какво да правя , сложих всякакви драйвери от SiS , само биос-а дето не съм сменил , но той е от 03/13/2003 , аз имам по-новият , но се чудя дали да го сложа , бтв ако сменя биос-а това как се отразява на гаранцията ?
И най-интересното , като преместих саунд картата от пси3 на пси5 , уиндовс не иска да я познае , дава някакъв пси девайс , и не иска да приеме драйверите с които си работи до обяд ,но това е мисля проблем на вин-а , сега ме мързи да я местя пак тая тъпа соунд кард .
Та да си дойда на думата - къде да търся проблема ? в дъното ? в памета ? в процесора ?
BlackBLOOD
23.11.03 г., 01:24
Кога си си купил това дъно?
Последната ревизия Л7С7А2 е дефектна!
Цялата партида е калпава и прави адски проблеми.
Аз лично имах проблеми с едно такова дъно и чаках 3 седмици докато ми намерят от по-старата ревизия.Бяха изтествали 5-6 бройки от нея и нито една не успяла да сложи WindowsXP. Тази новата просто е адски зле.Изнамериха ми някакво застояло от предната ревизия.Много яко дъно но трябва до уцелиш...
smarkov
23.11.03 г., 01:43
човеко , как да разбера кой ревижън ми е дъното ?
и кой е кофти ревижъна ?
То уиндълс се качва , и си работи ок , само тия фриизвания и ребооти са гадни :(
BlackBLOOD
23.11.03 г., 01:48
Кога си го купил и от къде?
smarkov
23.11.03 г., 01:53
ми гаранционната ми карта е от 17.10 , но не знам самото дъно колко време е стояло в тукашната (Стара Загора) фирма , обаче не знам те от кой взимат стока .... ? Има ли някакви външни белези по които мога да позная че е точтно този проблемен ревижън ?
BlackBLOOD
23.11.03 г., 01:56
Ами кофтито е че аз лично не записах нито ревизия нито номера..
Не знаех че има такива проблеми като го пращах.Аз го пращах за прецакан биос(сам заби под дос докато флашваше)
...
Най добре отиди при тези които са ти го продали и им обясни.
Сигурно ще ти предложат нещо добро...
Ако са готина фирма де..
smarkov
23.11.03 г., 02:00
Лошото е че аз почти не си идвам в СтЗ и няма кой да я свъши тази работа преди нова година .... лошо , много лошо , но аз все още не съм абсолютно сигурен че това е проблема , ти какви тестове проведе ?
BlackBLOOD
23.11.03 г., 02:57
Аз ли?
Никакви.
Аз скапах БИОС-а.
Пратих го да ми го оправят и те ми казаха 4е дъното (заедно с още 5 такива не става).Как са го тествали не знам.Знам 4е на 2 или 3 от тях ас се мъчили да слагат Уиндовс ХР и не са успяли.98 обаче е станало...
Не знам Може наистина да не е в дъното...
Но защо тогава не ти тръгва с 400 МХз на паметта??
smarkov
23.11.03 г., 12:33
наистина интересно , аз отначало си мислех че проблема е в паметта , но все повече ме навежда на мисълта за проблем на дъното , бтв , сега съм на фаил-саве настройки , 133/133 и имам идеален ъптайм - System Up Time: 0 Days, 12 Hours, 58 Minutes, 42 Seconds
ще видим колко ще изкара ,но проблем явно има :(
захранването смени ли като се ъпгрейдна от дюрона?
smarkov
23.11.03 г., 12:51
като казах че идвам от дурон , имах предвид че другото ми пк е с дурон :) а тук кутията е кодеген , със 300W захранване ,нова, не знам дали то може да е проблема .... ?
Seaburn
25.11.03 г., 00:46
Относно случайните рестарти, използвай Memtest (http://www.memtest86.com/memt30.zip), за да разбереш дали при текущо зададените от теб в BIOS настройки подсистемата CPU - RAM се държи стабилно. Следвай инструкциите за създаване на bootable disk, съдържащ изпълним код на програмата и след това рестартирай, зареди от флопито и тестовете започват автоматично. Нека се изпълнят всички тестове поне по два пъти. Ако се получат грешки увеличи латентността на паметта и се убеди, че тя и процесорът ти получават достатъчно напрежение, ако трябва завиши стойностите им с 1% или 3%. Едва след като тестовете преминат успешно можеш да си сигурен, че си с добре конфигурирана подсистема CPU - RAM и ако рестартите остават търси корените им другаде. Успех! :)
А относно невъзможността за инсталиране на WinXP на тези дъна, CD-то не трябва да е свързано като Slave устройство на твърдия диск(IDE-0), т.е. , за да премине успешно инсталацията CD-то трябва да е на Secondary IDE Channel.:)
Kaligula
25.11.03 г., 01:26
На първо място се съмнявам в захранването ти. Провери си какви са ти волтажите на паметта и на процесора в биоса. Ако са по-малки от стандартните ги увеличи малко при необходимост. Направи тестовете, за които ти казаха както и Prime95, SuperPI, 3DMark и всякакви такива стандартни.
Аз имам същия проблем с това дъно, когато иска се рестартира или картината му заспивал. Пробвах този тест грешка не ми дава и на 166/166.
Дъното го купих на 30,12,2003г. възможно ли е проблема да е от видеокартата тя е АТИ AIW rage 128 PCI.
Capoeira
15.01.04 г., 11:42
Що се отнася до ревижъните на това дъно, на един приятел му жзимах ноемжри такова и се оказа почти неизползваемо веднага забелязах разликата от мойто(където са крачетата за вкл на power led, hdd led, pwr switch са цветни, всмисъл оцветени са отдолъ в различни цветове), дъното беше от Лидер и те го замениха веднага с по старо и с 1 год гаранция
Айде и аз да се оплача от моето.
Купено е в края на септември миналато година (т.е. преди 4мееца). От начало бачкаше много добре със 256МВ ДДР400 и 1800+ NIUHB на 11,5х166, че дори и на по-високи честоти държал съм го за ден-два на 180Mhz.
В един прекрасен момент добавих още 256MB DDR433 и от тогава дъно неще да работи стабилно на шина над 155MHz. На 166*11.5 смята СуперПи за проба 2-3пъти, после минава тестовете на Сандра и Аида и забива във 3Д Марк.
Или пък се рестартира докато не прави нищо... смених захранването със Fortron, сложих меден охладител на чипсета, махнах втората памет, махнах всички PCI устройства и положението е същото. Рестартире се и това е!
Тука ще пусна една молба. Ако някой Варненец има под ръка процесор на 166MHz (Бартон или 2600+ и нагоре) да ми го предостави за 1час за да докажа че дъното не работи стабилно на 166Mhz дори и със заводски а не клокнат процесор, след което да го пращам за смяна или ремонт.
После ще почерпя разбира се.
1001101
15.01.04 г., 18:46
Същите проблеми имах с L7S7A2 rev 1.0 - забива или фриизва пробвах с друг процесор - пак същото - занесох го в фирмата от която го взех и като го тестваха там - същите проблеми ... и ми го смениха - казаха че било дефектно - дадоха ми ново дъно - пак L7S7A2 ама тоя път новата ревизия rev 1.1 и за сега не се оплаквам....
Моя съвет- ако е в гаранция бягай във фирмата от където си го взел
Когато го занесох в сервиза дъното беше с флашнат биос и не ми направиха проблеми
Аз нямам проблем да го върна щото бачкам във фирмата от която е купувано. Обаче не искам да се излагам ако вностителите вземат че го тестват с някой 166Mhz процесор и то тръгне... , все пак те отговарят за подмяна и сервизиране от мен и от шефа ми нищо не зависи.
Всъщност нищо не ми пречи да го пратя, обаче ще стане следващата седмица.
Аз също имам такова дъно от почти година и мога да кажа само хубави неща за него. От началото до сега го държа на 198FSB х 10 с ТБРЕД 1700+@1980Мхз. Паметта беше Преди TwinMoS DDR400 Mtec, а сега е VDATA ДДР400. Настройката на пеметта за Twinmos-a беше "FAST", а сега на VDATA-та е "Turbo":)
И в двата варианта всичко работи на дефаут напрежения - процесор и памет.
Биоса е 127 Elchipo или нещо такова, не ми се рестартира сега да видя точно, но важното е, че не е оригиналния. Захранването е Qtec 350W.
Специално за титан-а мога да кажа следното:
Правих един експеримент защото много ми бръмчеше Coolermaster Xdream-a и му сложих перка от Титан 5TB, която е със същия размер 8см. При едни и същи обороти с титанската перка температурата беше доста висока и забиваше от време на време, докато с оригиналната на Coolermaster-a пусната на най-ниските обороти -~3000, резултата беше доста по добър.
А за самия титан 5ТБ изобщо не става за охлаждане на този процесор. Сега с оригиналната перка и coolermaster-a пуснат на 7V, държи 45-47С при максимално натоварване с часове:D
Успех!
Antaris
16.01.04 г., 01:54
Слагай BIOS-a на Cheepoman и няма да имаш проблеми. И мене ме боля главата докато стигна до извода че в ECS явно няма кой да се занимава с такива незначителни неща като BIOS например !!!! :mad:
Originally posted by Antaris
Слагай BIOS-a на Cheepoman и няма да имаш проблеми. И мене ме боля главата докато стигна до извода че в ECS явно няма кой да се занимава с такива незначителни неща като BIOS например !!!! :mad:
Този съвет ако е за мен... мерси но аз други биоси освен на чипо не съм слагал на дъното. :D
Е за проба сложих последния от сайта на ECS но положението беше същото.
Съмнявам се че при мене проблем ми прави видеокартата, която стара РСІ Ати с тунер, сега съм сложил по стари драйвари и компютъра работи молко по стабилно. от колкото с последния драйвер на АТИ за тази видеоплатка.
Напреженията са на процесора 1,57в. на паметта 2,54; 12в. - 12,40в. измерен с мултицет и 5в. - 5,10в.
Продават ми дъно L7S7A2 купено в края на февруари'04 от D&G Варна ... дали е от гадната партида за която каза БлекБлъд ?!
1001101
23.03.04 г., 13:44
За ревизията - няма значение, защото :
по принцип всички твърдят че старата ревизия (която се продаваше до октомври м.г - с радиатор на южния мост) била много по стабилна и бла бла бла аз си купих такава и...... дефект постоянно рестваше - върнах я казаха че било дефектно дъното и ми дадоха същото само че новата ревизия с един радиатор на северния - и вече 5-6 месеца бачка стабилно - не се оплаквам за sis746- нормално....така че кво да ти кажа тествай го сериозно и ако не ти забива - гепи
Авторски права на vBulletin