PDA

Виж пълна версия : BNC мрежа с 75 омов кабел

TQ_
22.11.03 г., 19:55
Имам опънат 260 метра 75 омов кабел между две машини. Не ме питайте защо 75 сллед като по спецификация е 50 (една умна глава каза че можело със 75 и опънахме кабела ама после се оказа, че мрежа няма). Взех едно малко парче кабел (50 см + 2х75 омови тапи) и закачих две машини обаче резултатът беше суъщия - мрежа няма. при подмяна на тапите със 50 омови всичко е ок, обаче тва е така защото кабела е къс, на голямо разстояние несъгласуването си казва думата и не може да се мсили за поставяне на 50 омови тапи на такова разстояние. Един авер спомена ще е възможно трансиивърите на лан картите да мерят активното съпротивление на входа на ланките и ако е повече от 25 ома (тва се получава при използването на 50 омови тапи) не пуска сигнал. В моя случай със 75 омови тапи се получава 37.5 омо и съответно мрежа няма. Пробвах с 75 омова тапа от едната страна и 50 омова от другата и стана но това също не ме устройва тъй като на голямо разстояние няма да работи. пробвах да направя същото упражнение с 50см кабел м/у два хъба, за да видя при тях ще стане, ама се оказа че маи и те мерят съпротивлението на входа. разултата беше абсолютно същия - с 2 50 омови тапи работи, както и с една 75 и една 50, но с 2 х 75 няма никой :(.

Как мога да избегна този ефект и да си пусна мрежата? Ако някои се е занимавал с нео подобно -> да казва че ми побеля косата с тая мрежа вече. Вероятно има начин да се ползват някакви съгласуващи устройства или пък да се промени нещо по ланките/хубовете.

Зора ми е да го подкарам на късия кабел (50 см), иначе с разстоянието мисля че няма да имам проблем тъй катопо средата на трасето се появи кандидат да се върже и разстоянието от мен до него е 155м (мисля че е напълно във възможностите на подобен тип мрежа), а останалата част (100-110 метра) ще се смени с utp.

Dark Skywalker
22.11.03 г., 20:14
Поправете ме, ако греша, но тези 50 или 75 ома не са активното съпротивление на парчето проводник (което зависи от дължината му), а характеристичното съпротивление при предаване на сигнал с определена честота.

Иначе на въпроса: по стандарт с тънък коаксиален кабел максимално допустимото разстояние е 185 м. Thick Ethernet позволява дължина до 500 м., но се съмнявам, че твоят кабел е такъв.

Също така от поста ти не мога да разбера за какви дълги и къси парчета кабел става въпрос. Нещо от тези омове и тези тапи не мога да му хвана края - можеш ли да обясниш отново?

TQ_
22.11.03 г., 20:30
хмз начи мрежата ще е 155 метра. Първоначално бе опънат 260 метра кабел, но част от него ще се подменя с утп. По спецификация трябва да се прави със 50 омов кабел. Аз обаче съм ползвал 75 омов, като този който се позлва при кабелните мрежи(точния модел е RG6 тоест тоя по тънкия, има и по дебел -> RJ9). Разстоянието не епроблем тъй като всички екперименти които съм избройл са правени с половин метър кабел и мисля че ако подкарам мрежата с него (без да има несъгласуване) няма да има проблем и със 155

ще съм много благодарен за всякакъв вид съвет.
Ако все още не е ясно (възможно е, защптп в тоя пост съм се опитал да обобщя experience-а си от последния месец и май е доста притупано) -> питайте.

delian
22.11.03 г., 21:03
Айде прочети първо това:
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=10224&
пък тогава ще си говорим.

TQ_
22.11.03 г., 22:10
Originally posted by delian
Айде прочети първо това:
пък тогава ще си говорим.

ami iz4etah go i eto kakwo razbrah
1. Nqkoj twyrdi `e e puskal 500m s 75 omow kabel
2. Ti ima6 poznaniq w taq sfera i nqma6 ni6to protiw da gi spodeli6 s ostanlite `lenowe na foruma :)

Ta w edin ot postowete si kazal `e e wyzmovno da se naprawi mreva sys 75 omow kabel, makar i na malki razstoqniq -> ok ama kakto po gore sym pisal az na 0.5 metra ne moga da go pusna. Po to`no wyrwi no s 50 omowi tapi. Kakwi trqbwa da izpolzwam?

delian
22.11.03 г., 22:26
Значи проблема е, че на мястот, където има разлика в импедансите (примерно 75 омов кабел, свързан към 50 омова мрежова карта, терминатор и т.н.) се получава отразяване на сигнала, който се наслагва върху полезния сигнал и го смущава. Точни мерки не мога да ти дам, защото никога не съм го пробвал, но това означава, че е абсолютно възможно да не работи на 0.5 метра, да работи на примерно 20-30 метра и пак да не работи на 80-100 метра (измислям си стойностите). На колко ще работи и наколко не е единствено и само плод на експеримент. На теория не трябва да работи. Т.е. както обичам да казвам стандартите са за това за да ти кажад - ако направиш мрежата си по стандарт, тя ще работи. Никъде не е казано какво ще стане, ако не е по стандарт. Може да работи, а може би не. Всичко останало е експеримент.

TQ_
22.11.03 г., 22:37
A nqma li na`in da si naprawq ustrojstwata (lank karti, hubowe) da sa 75- omowi

Dark Skywalker
22.11.03 г., 22:42
Ми може - като ги накараш да предават/приемат в друг честотен диапазон.

:)

delian
22.11.03 г., 23:01
Не, няма начин. По-добре смени кабела.

ToHu
22.11.03 г., 23:02
Не честотния диапазон няма отношение. Това е импедан а не съпротивление на кабела, двете неща са доста различни, едното се основава на физическото съпротивление на проводника, запостоянен или променлив ток, то не е много важно. По важен е импеданса, той зависи от реактивното съпротивление на коаксиалният кабел, а то от своя страна зависи от Xc и Xl. Та в коаксиалният кабел импеданса зависи от отношението на диаметрите на жилото и оплетката,както и използваният диелектрик. Т.е. с активни компоненти не можеш да коригираш импеданс. Може да се направи преобразувател на импеданс, но с такава нестандартна стойност ще е трудничко, а и не се зане колко ще е ефективно. Защо не става с 75 Омов кабел делян е казал, получават се стоящи вълни. Най-доброто решение е да смениш коаксиалният кабел с 50 Ом. Има различни видове 50 Ом, ако искаш дапогриеш голямо раздстояние трябва да вземеш по дебеличък, или най-добре гледай параметъра затихванена сигнала, колкото по малко е затихването толкова ппо добре, но то е директно свързанос диаметрите на коаксиала, друг въпрос е че дебел 50 Ом коаксиал трудно се намира, а и трудно семонтира към LAN-а ..... но то си има и такава система дори , на локални мрежи ... абе увлякох се, сменяй с 50 Ом да ти е мирна главата, а който ти е казал че става с 75 даси гивзме тея 200 ми да си ги прави каквото иска.

avalanche
23.11.03 г., 03:49
ТоНи, разбира се, пак е прав и пак е много изчерпателен.
TQ> Наистина ще е по-добре да смениш кабела с 50 Омов. Експериментирайки може и да подкараш нещо на 75, но тези пусти стоящи и отразени вълни образуват едни разни такива КСВ-та и прочие простотии (които в крайна сметка могат да бъдат сведени и до мощност) от които изходите на лан-ките може в чудо да се видят и да минат на димни сигнали ;)

Btw, поправете ме ако греша, но при коаксиал имаше ограничение за МИНИМАЛНАТА дължина на кабела, така че TQ, я пробвай с 2-3 метра да си правиш експериментите, за да не се случи пак някой бум на крайните стъпала.

А това, че някой някъде някога бил подкарал мрежа от х метра на 75 омов кабел... е система от уравнения с твърде много неизвестни :) (най-малкото знаейки що за дървета се продават у нас... в смисъл кабели)

teddybear
24.11.03 г., 01:07
Абе момчета излагате се, явно нямате много спомени от ТОЕ (Теоретични основи на електротехниката) дето се учи във втори курс на ТУ. Картата не е 50 или 75 омова, тя е с високоомен вход. Вълновото съпротивление (импеданса) на кабела (според спецификацията на 10Base2) е 50 ома и тапите също са 50 омови. Те се поставят в двата края на кабела за да няма отразени вълни. Та след като картите са високоомни (иначе какво би станало ако не са и са 5-10-100 броя, нали са в паралел) защо да не може да се ползва 75 омов кабел със 75 омови тапи в двата края за преносна среда? А сега де, ами теоретично може но картата явно мери активното съпротивление на мрежата дали е 25 ома (2х50 в паралел) и ако не е толкова (а е например 37.5 ома) казва че няма link. Ако някой знае как да се преправи LAN картата нека пише, че да не се набутва TQ_ със 100 метра кабел. Също може да стане работата и със съгласуващи устройства като тези дето ги ползват радиолюбителите, ако има такива нека и те да си кажат думата.

Milanoff
24.11.03 г., 10:36
Originally posted by teddybear
Абе момчета излагате се...

Хммм, според мен не си прав. В картата изобщо не вярвам да има нещо, което да мери съпротивлението, просто пакетите се губят вследствие на отразените вълни, тъй като отношението сигнал/шум намалява значително. Елементарно може да се провери на практика чрез наставяне на кабела, мерене на съпротивлението и проверка за загуба на пакети. Аз съм виждал кабел да работи и на 36 ома, но тогава се появяват загуби и трансфера започва да се смахва. Плюс това ако искаш мрежата да ти работи по-дълго (поне 1-2 години) според мен не е хубаво да си на ръба на възможностите, на 2 места колко ядове съм брал заради влага и стар кабел направо ми беше писнало.

По принцип за малки разстояния можеш да сложиш и 75 омов кабел за мрежа, както и 50 омов за антена и работи, но тук вече се говори за 200 метра. Май имаше изискване и за минималната дължина на кабела, както пише по-нагоре, но не мога да кажа цифри, пак опита показва, че кабела трябва да е поне 1-1,5м, а по-точно може да каже някой дето е чел повече.

ToHu
24.11.03 г., 10:50
Хм , май някой друг не е чел когато трябва, картата нищо не мери, както казах тук активното съпротивление няма значение, толкова ли не вдяваш. Това са високочестотни вериги, там от значение е вълновото съпротивление, картата си има определено съпотивление, драйвера и, изходния е за линия с определен импеданс, и ако съпротивлението на линията не е такова, този драйвер дори може да се повреди .. оххх я вземете попрочетете па тогава да говорим .... днес не съмв настроение за дълги обеснения.

Vince
24.11.03 г., 11:36
Картата не е 50 или 75 омова, тя е с високоомен вход. Вълновото съпротивление (импеданса) на кабела (според спецификацията на 10Base2) е 50 ома и тапите също са 50 омови. Те се поставят в двата края на кабела за да няма отразени вълни. Та след като картите са високоомни (иначе какво би станало ако не са и са 5-10-100 броя, нали са в паралел) защо да не може да се ползва 75 омов кабел със 75 омови тапи в двата края за преносна среда?
:noway:
А обясни ми като си учил в ТУ как картите ще приемат и предават пълноценно като съпротивлението им се различава от това на кабела? Няма да има съгласуване и ще стане боза!

bsb
24.11.03 г., 20:51
Originally posted by TQ_
Имам опънат 260 метра 75 омов кабел между две машини. Не ме питайте защо 75 сллед като по спецификация е 50 (една умна глава каза че можело със 75 и опънахме кабела ама после се оказа, че мрежа няма). Взех едно малко парче кабел (50 см + 2х75 омови тапи) и закачих две машини обаче резултатът беше суъщия - мрежа няма. при подмяна на тапите със 50 омови всичко е ок, обаче тва е така защото кабела е къс,
......
Зора ми е да го подкарам на късия кабел (50 см), иначе с разстоянието мисля че няма да имам проблем тъй катопо средата на трасето се появи кандидат да се върже и разстоянието от мен до него е 155м (мисля че е напълно във възможностите на подобен тип мрежа), а останалата част (100-110 метра) ще се смени с utp.

Тук нали някой каза, че има ограничение за минимална дължина. Пуснах едно търсене в интернет - ами наистина, сегментът трябва да е поне 23.4 метра дълъг. Ако разстоянието между устройствата е по-малко, трябва да се добави кабел, докато дължината стане такава.
А иначе импеданси се съгласуват с трансформатори. Ама какво беше съотношението в броя на намотките... Във всеки учебник по електротехника го пише, само дето съм го забравил.
За да не си играем с трансформатори - особено като се има предвид, че в Ethernet май има и постояннотоков компонент, без който не може - съгласуване с коаксиални кабели.
Описано е в книгите, ама понеже нямам нищо под ръка, ето една статия по въпроса. Обърни внимание на споменатия коефициент на скъсяване - наистина не се знае колко е за конкретния кабел. А дори няма да се учудя, ако е честотно зависим (и това съм го учил, и това съм забравил :( ).
http://dxx.narod.ru/Matching2.html
За съжаление току-що ми дойде наум сериозният проблем - 10 Mbps Ethernet работеше я на 10, я на 20 MHz (и това съм забравил, ей!). На 20 MHz дължината на вълната във вакуум е 15 метра. В кабела е по-малка, но пак четвъртвълнов отрязък е доста дълго парче.
Така че аз поне не виждам изход от ситуацията. Все пак имайте предвид, че говоря доста теоретично и въз основа на забравени знания. Дано някой с конкретен опит се обади.
Но може би все пак да вземете да прекарате кабела наново, а?

P.S. Излагам се. Трансформаторът има една първична и поне една вторична намотка. А те се състоят от определен брой навивки. Отношението на импедансите е равно на квадрата на отношението на броя навивки: Z1/Z2=(n1/n2)^2

teddybear
25.11.03 г., 01:24
Ето Ви малко теория. Картата (10Base-2) има един чип трансивер (приемник-предавател) на 50 омовата линия. Приемната част на който е с високоомен вход (Zвх>>50 ома), за да не товари линията. Предавателната част от своя страна е реализирана така че спокойно да може да управлява 50 омовата линия. Само при тези условия е възможно да работи една 10Mbit-ова мрежа с коаксиален кабел (нека не забравяме, че всички карти са свързани паралелно). Та кажете какво ще стане ако преносната среда не е 50, а е 75 омов коаксиален кабел от двата края на който са сложени 75 омови тапи? Съгласуване има, така че отразени вълни от краищата няма. По честотна лента кабела RG6 (ползва се от кабелните оператори) е много по-добър от 50 омовия RG58 (май така му беше заглавието) за 10Base-2, така че и този проблем отпада. Отношението сигнал/шум при дължината ползвана от TQ_ (260 метра но с по-качествения кабел) едва ли успява да спадне под допустимото, все пак максимума (по спецификацията на 10Base-2) е 300 фута= 185 метра. Моята локална мрежа е с 12 компютъра на два блока, реализирана е с RG58 и е с обща дължина 350 метра. Вече две години работи безотказно с разнокалибрени LAN-ки (3Com, RTL8019, RTL8029, UMC9008, TE16-XP.....). А като казах че картата мери активното съпротивление на линията нека някой (ToHu) не си представя вграден мултиметър. Такъв няма :) , най-вероятно активното (постояннтоково) съпротивление на линията участва в мостова схема и когато моста не е уравновесен картата връща "няма link".

Vince
25.11.03 г., 03:18
Приемната част на който е с високоомен вход (Zвх>>50 ома), за да не товари линията. Предавателната част от своя страна е реализирана така че спокойно да може да управлява 50 омовата линия.
Правилото да е съгласувана линията не е само за предавателната част, т.е. в едната посока. И в предаващата и в приемащата част трябва импеданса да е еднакъв за предавателя/приемника и кабела! Каква е тая логика на едното място да е както трябва, а на другото - не. Стоящи и бягащи вълни се получават без да питат ти какво си мислиш по въпроса къде да е съгласувано. И точно когато Zвх>>50 ома може да се получат тия ефекти, които комбинирани с интерференция (наслагването на вълните, а не някакви външни смущения) да доведат до значително по-голямо затихване на сигнала в сравнение със случая когато всичко е по правилата.

И какво трябва да значи това "предавателната част да управлява 50 омовата линия"? Какво има да се управлява? Линията (кабела) не се управлява, а се използва за среда за пренос.

teddybear
25.11.03 г., 09:48
Явно Vince не може да схване идеята как работи 10Base-2 мрежата. По неговата логика (нали по вход LAN-ката не можела да е високоомна) ако даден компютър се изключи от работеща мрежа то мрежата трябва да спре, защото какво по-високоомно има от липсващ компютър :) Другото което не е осъзнал е че товар на изходния драйвер е цялата преносна среда - кабела, тапите в двата карая и входовете на всички останали LAN-ки (те не предават в момента, така че все едно ги няма). Единственото условие за съгласуване е изходният импеданс на драйвера да равен на този на кабела. Та идеите в случая са две, първо да се накара LAN-ката да покаже линк с две 75 омови (тук проверката е по постоянен ток) тапи и второ да се съгласува изходния драйвер със 75 омовия кабел. Предимствата ако така се преправи картата са очевидни - ще се ползва кабел с по-малко затихване, по- евтин и има такъв кабел с интегрирана обтяжка (стоманен тел).

delian
25.11.03 г., 09:57
Originally posted by bsb
За съжаление току-що ми дойде наум сериозният проблем - 10 Mbps Ethernet работеше я на 10, я на 20 MHz (и това съм забравил, ей!). На 20 MHz дължината на вълната във вакуум е 15 метра. ...

Мдааа, на 20 MHz работи, нарича се Манчестърско кодиране, ама можете и сами да се сетите, като погледнете кварца на картата.

ToHu
25.11.03 г., 10:31
Оххххх някой май наистина е чел, ама нищо не е схванал. Не можеш към високочестотно стъпало, правено да работи с товар 50 Ома, да свържеш товар 75 Ом, без да се получат стоящи вълни, това не голи схващаш. Тъп ли си, малоумен ли, колко пъти да обеснявам че това са две различни неща. Ако беше толкова лесно хората щяха да опъват 75 Омов коаксиал, и да не се занимават повече, още повече нямаше да си играят да опъват дебел 50 Ом. Кабелът не е товар, кабелът е преносна среда. Тя трябва да отговаря на орпеделени изисквания за да няма стоящи вълни. Хайде осъзнай че говорим за импеданс, не активно съпротивление, отново повтарям, нямат нищо общо едно с друго.

p.s. извинявай ако съм те обидил по горе .... ама се изнервям .... а и така си приказвам ;)

Vince
25.11.03 г., 11:32
Явно Vince не може да схване идеята как работи 10Base-2 мрежата. По неговата логика (нали по вход LAN-ката не можела да е високоомна) ако даден компютър се изключи от работеща мрежа то мрежата трябва да спре, защото какво по-високоомно има от липсващ компютър :)
Ми нали затова се слагат тапите! На всеки свободен край се слага 50 Ома тапа!

avalanche
25.11.03 г., 16:50
Мда, мда... Скоро ще я докараме до тезата, че като ползваме много дървен кабел, поради големите вълнови загуби в него ще имаме КСВ=1 и от там ще излезе, че мрежата ще е съгласувана и ще работи и ще имаме само някакво си постояннотоково съпротивление не импеданс! :) НЪЦКИ!... дето се пееше някъде.

teddybear > Не знам какво е схванал Vince и какво не, ама относно изключването на ПЦ от мрежата... Предлагам ти малко по-различен подход. Я се замисли защо в този случай по спецификация Т конекторът трябва да се смени с barrel (или както там се водеше)... Не е заради съпротивленията или импедансите, а по простата причина, че в Т конектора (колкото и да са малки) започват да протичат какви ли не щури вълнови процеси, които принципно могат да ти объркат работата. (знам че малко отклонявам темата, ама ти се замисли де...)

bsb> не е случаен факта, че на истинските коаксяли за мрежи 10base5 по изолацията има марки на всеки 2,5м. От тук май може да се заключи, че минималната дължина е 2,5м, но може и да пропускам нещо от времевите параметри. Не че не може да работи на произволни дължини, но всяко парче кабел представлява вълнов трансформатор, именно затова, за да се намалят отраженията по линията се предполага, че е по-добре връзките да се правят в "нулите" сиреч на 2,5м

TQ_> Казваш че мрежата не работи - което е ясно. Имаш ли информация дали все пак пристигат някакви пакети, но картата ги дропва или просто нищо не пристига? Тази инфо поне би дала посока на всичките спекулации дето сме ги изписали по-горе ;)

PEACE

TQ_
25.11.03 г., 18:30
Originally posted by avalanche

TQ_> Казваш че мрежата не работи - което е ясно. Имаш ли информация дали все пак пристигат някакви пакети, но картата ги дропва или просто нищо не пристига? Тази инфо поне би дала посока на всичките спекулации дето сме ги изписали по-горе ;)

PEACE

w slu`aite w koito sym kazal "ne raboti" sym puskl ping i v dwete posoki za dylgo wreme i ima 100% zagubi

ToHu
25.11.03 г., 18:59
Не знам какво нищим изобщо, решението е едно, сменя се кабела и това е.

textim
29.11.03 г., 16:46
Ако още не си сменил кабела, защо не опиташ идеята на bsb за съгласуване.
По груби изчисления към картата свързваш 81 см 75-омов кабел, към него 81 см 50-омов и към него свързваш линията.
Това го правиш в двата края и слагаш 50 ома тапи. Няма смисъл да пробваш на парчета, използвай самата линия, която искаш да пуснеш.
Ако пробваш, пиши за резултата.

P.S. Tова важи за 20MHz, за 10MHz всички парчета трябва да са 161 см ..... :)