Виж пълна версия : Athlon64 3200+: Нова надежда
GeniusLoci
20.11.03 г., 07:01
Вашите коментари и въпроси - в тази тема.
Ревюто четете ТУК (http://www.hardwarebg.com/reviews/a64one/amd64one.html)
digital
20.11.03 г., 12:38
Genius, ревюто е страшно. Доста интересна информация си подбрал и определено има какво да се научи от него...
Поздравления!
P.S. Линка на главната страница не работи :)
Ba4o Kiro
20.11.03 г., 13:28
Оправих го..
... всичко продължава в същия добър стил. Още имам да чета и препрочитам. Ще ми се и на мен, една такава играчка.
Само да попитам,Нфорсе 3 не е ли със заключени честоти на АГП и ПСИ.
А и нали догодина май ще излиза А64/ФХ с сокет 939 или нещо такова който ще може да се ползва с обикновена ДДР памет,а да не говорим че гласят К8 серията за 0.9um и SOI.
А съвсем скоро излиза А64 3400+ и А64/ФХ-53 който да се борят с уж излизащия на 3-ти доекември Прескот (нищо че още никаде няма ES бройки).
С ЛН2 са пускали А64/фХ-51 на 3.1 за тестове с АСУС СК8 и на 3.2Гхз за екранен истрел.
А йначе А64 са го пускали максимум на 272х10 с Phase Change.
А има и резултати с Shuttle дъно при 292МХз ФСБ,но при доста ниска честота на А64-ката(2100Мхз)
GeniusLoci
20.11.03 г., 20:27
Originally posted by vutov
Само да попитам,Нфорсе 3 не е ли със заключени честоти на АГП и ПСИ.
А и нали догодина май ще излиза А64/ФХ с сокет 939 или нещо такова който ще може да се ползва с обикновена ДДР памет,а да не говорим че гласят К8 серията за 0.9um и SOI.
А съвсем скоро излиза А64 3400+ и А64/ФХ-53 който да се борят с уж излизащия на 3-ти доекември Прескот (нищо че още никаде няма ES бройки).
С ЛН2 са пускали А64/фХ-51 на 3.1 за тестове с АСУС СК8 и на 3.2Гхз за екранен истрел.
А йначе А64 са го пускали максимум на 272х10 с Phase Change.
А има и резултати с Shuttle дъно при 292МХз ФСБ,но при доста ниска честота на А64-ката(2100Мхз)
На първия въпрос - май не, още ми е рано да го проверя но по спомени от оптерона - имаше такава опция в биоса на ASUS...
Догодина ще излезе A64FX който ще струва мама и тате. Нов сокет - ново дъно. 0л9 мкм ще видиш не по-рано от Q3 2004.
Имаш ли идея колко чини FX а и колко ли ще струва 3400+...
От Интел са обещали, че ще пуснат Прескот и съм склонен да им вярвам. Не са казвали дата, пред мен питаха и никой не е споменавал дати.
Да, пускали са го, със специални биоси и карта, издържаща и 100MHz AGP, каквато и аз мога да ти намеря. Друг е варианта ако някой си е намерил чуден биос ;)
Както казах, от АСУС имам спомен че има lock за AGP/PCI. А и екранния шот нищо не значи, виждал съм такъв на 5 гиги Интел....
Ми ако ситуацията сиостане същата А64 ФХ-53 ще струва към 900$,а А64 3400+ към 400-450$.Както се досещащ цените на предните модели ще паднат.
За А64/ФХ-51 на 3.1 са правили тестове,не сега не ми се търси линк към цялата статия,но си спомням че Супер Пи 1МБ го минаваше за 27 секунди.
Иначе аз до колкото си спомяням имаше 3-ри разновидности на Нфорсе 3 и ако всички са с отключени АГП и ПСИ ще е адски тъпо.
Въпреки че за екстремен овърклок това не е огромна пречка.
3Ware си имат ИДЕ контролери за ПСИ слот,който не ги бърка дали ПСИ честотата е 30Мхз или 60Мхз.
Не си ме разбрал добре,догодина ще излезе 939 пинов ФХ работеш с обикновена ДДР памет,а след това ще излязат и 0.9 микроните К8-ци.При прехода от 13 към 0.9 микрона няма да се сменят дъната.
GeniusLoci
21.11.03 г., 03:34
Тоя роадмап ако ми го покаже още някои ще ...аргх..
Все едно не сте виждали и преди такива. Факт е, че АМД сменя 3 сокета за по-малко от година в този случай.
И съм те разбрал повече от добре, но това че ще има FX с обикновена DDR не ни ве ни най-малко заради цената му. Съмнявам се НЯКОГА АМД да се върнат към правенето на процесори за по 60 долара, така че не чакай за няколко месеца да се смъкне А64 3200+ до под 200 долара.
3Ware могат да имат каквото си искат, само дето на дъното има куп неща, на които със сигурност им дреме от PCI :)
Чернокрилия
21.11.03 г., 10:13
Originally posted by GeniusLoci
Съмнявам се НЯКОГА АМД да се върнат към правенето на процесори за по 60 долара, така че не чакай за няколко месеца да се смъкне А64 3200+ до под 200 долара.
Ще правят, ще правят
без да им чета роудмапите мога да ти кажа, че процесори айде да не са по 60, ама по около 100 ще има ... не може да зарежат долния и средния сегмент на пазара, който са най - сладки от икономическа гледна точка ...
Докато Интел имат Целерон, АМД ще имат Дурон ...имената се променят - пазарната концепция, едва ли
така де, от това печелим само ние
GeniusLoci
21.11.03 г., 11:46
Да, но разлика между 60 и 100 има за нас ;)
А тоиа сегмент въобще не е сладък както си мислисх. АМД хич не са продавали на печалба в последно време, а и поне още половин година, че и повече тия клас ще се състои от Thorougbred>Barton>Thorton......
А като ги сменят ще са далеч от "върха на борчето" вече...
sickela
23.11.03 г., 21:21
Niakoi da znae kolko shte struva Athlon 64 3000+?
GeniusLoci
23.11.03 г., 22:16
Няма как да го знаем :) Най-вероятно..хъхъ - малко по-евтин от 3200+ :)
Milanoff
24.11.03 г., 01:45
Страхотно ревю, много ми хареса, но на места има няколко грешки (правописни и стилистични), като най-много ме издразни : "Втория плюс на този метод е нуждата от малко повишение на честотата за постигане на сравнително високо на производителността." - просто нещо липсва в изречението, може би думата ниво. Все пак това е малка подробност в сравнение с тестовете, които сте направили!:beer:
Kакто винаги страшно сте се постарали и човек придобива добра представа за възможностите на дадения процесор, единственото дето не видях е температура, но се дава добра представа за шума на вентилатора на процесора.
Ревюто ще го препрочета пак, защото със сигурност съм пропуснал нещо и въпреки критиката по-горе бих казал, че това ревю заслужава много висока оценка! Браво!;)
GeniusLoci
24.11.03 г., 02:02
Досега поправях грешките в ревюто на 9800ХТ, сега ще пооправя и това :)
А температурата..ох, да..ще допиша, но - ами дори и на 2300 процесора едва вдига малко повече от 40 градуса :)
Originally posted by Milanoff
"Втория плюс на този метод е нуждата от малко повишение на честотата за постигане на сравнително високо повишение на производителността." Опит за "неповтаряне" на думи... ;)
Dark Skywalker
24.11.03 г., 07:44
повишение=прираст=увеличение=нарастване
GeniusLoci
24.11.03 г., 07:48
Абе точно в случая не съм длъжен да използвам дума, но съм го поправил де, споко...:) Тази дума има много синоними..нали все ни се ще да ни се повишат заплатите а се вдигат цените, а ние винаги продължаваме да мислимза покачващите се цени когато ни се увеличат заплатите....:D
Edno ot naj-dobrite rew\ta na bylgarski ezik!
Iz`erpatelno i kompetentno. Krajno wreme be[e da widim rew\ koeto ne se iz`erpwa s nqkolko snimki i rezultati ot testowe. Naj-mnogo se izkefih na srawneniqta na na`ina na rabota na razli`nite `ipseti. Po`ti sym wdyhnowen, mnogo mi se iska wsi`ko koeto izliza na HWBG da byde (pone) na towa niwo.
BRAWO!
абе да попитам предусещам че ще има и ревю на P4EE
ама дали скоро ще дочакаме и ревю на A64FX 51?
Ba4o Kiro
02.12.03 г., 23:03
Originally posted by Ged
...абе да попитам предусещам че ще има и ревю на P4EE
Който иска да "пие вода от извора" и да тества едни от най-бързите desktop системи в BG на живо - моля да заповяда на щанда ни в НДК :D... Athlon 64 3200+ vs Pentium 4 3,2 EE
За ревю ще трябва да изчакаме малко, защото сме с "леко" ограничен човешки ресурс, a и искаме да е "пипнато" както трябва...
BeaZTiE
02.12.03 г., 23:10
Originally posted by Ba4o Kiro
Който иска да "пие вода от извора" и да тества едни от най-бързите desktop системи в BG на живо - моля да заповяда на щанда ни в НДК :D... Athlon 64 3200+ vs Pentium 4 3,2 EE
За ревю ще трябва да изчакаме малко, защото сме с "леко" ограничен човешки ресурс, a и искаме да е "пипнато" както трябва...
хехе
ще чакам ревюто с нетърпение... че НДК е доста далеч :(
Има ли смисъл да сравнявате процесор за 400$ (А64) и такъв за 900$ (П4ЕЕ).
Отдавна се знае че конкурент на П4 ЕЕ е А64/ФХ-51,така че според мен не е коректно да ги сравнявате.
По реално ще бъде да сравнявате П4ЕЕ срещу А64/ФХ-51.
Просто 3200+ е от друга категория.
GeniusLoci
03.12.03 г., 14:28
Помислете поне 20 секунди преди да пишете - тогава какъв е бил смисъла да се сравнява Бартън 3200+ с Р4 3.2??
По ред на излизане, защото не са излезли по едно време:
Бартън 3200+
Р4 3.2 НТ
Атлон64 3200+
Атлон FX (но го няма, нали?)
Р4ЕЕ
Прескот..
И кой с кой да сравнявам? И аз мисля Р4ЕЕ с АтлонFX ама последния го е хванала липсата, а ЕЕ-то от по-другата седмица е тук ;)
BeaZTiE
03.12.03 г., 15:07
според мен е добре 64 битовите процесори да се пуснат на 64 битови ОС - та да си "покажат рогата"
така, че най-добре пускай ревюто, когато имаш всички процесори под ръка.. и няма да е зле да бучнеш и некой оптерон.. какъвто можеш да намериш..
сравнявай ги на 32 битови и 64 битови ОС..
мисля, че това е най-якото решение..
Originally posted by BeaZTiE
според мен е добре 64 битовите процесори да се пуснат на 64 битови ОС - та да си "покажат рогата"
така, че най-добре пускай ревюто, когато имаш всички процесори под ръка.. и няма да е зле да бучнеш и некой оптерон.. какъвто можеш да намериш..
мисля, че това е най-якото решение..
Някой ще ми посочи ли бенчмарк за под Linux, щото 64-битов Windows не ми е попадал напоследък...
P.S. Това с компилирането на ядрото го оставете настрана!
Атлон FX (но го няма, нали?)
Р4ЕЕ
Прескот..
И кой с кой да сравнявам? И аз мисля Р4ЕЕ с АтлонFX ама последния го е хванала липсата, а ЕЕ-то от по-другата седмица е тук ;)
Kak taka go nqma? W Ewropa se prodawa ot powe`e ot mesec, a EE wse o]e go nqma dori i w online magazinite.
Ima si go, prosto nikoj ne go wnasq w BG s taq cena. A EE otkoga go `akame da se poqwi, ama nqma - samo engineering sample nqkakyw. Intel ne]o mnogo se bawqt sys towa stra[ili]e. We`e se `udq dali ne be[e wsi`ko samo na hartiq.
Почети в всеки онлине магазин има А64/ФХ-51 и може да си го порачаш и за 48 часа пристига.
Това че,в БГ го няма си е друг въпрос.То в тая забутана България какво ли има,те големите доставчици дори не знаят къде се намираме пък да не говорим за друго.
Между другото от следващата седмица излиза А64-ФХ53 и спокойно ще може да си го сравнявате с който и да е процесор на Интел.
Някой забелязал ли е вече този линк:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?threadid=23783
После дъната за А64 не били хубави за клок.
Все пак не виждаме над 300 Мхз ФСб всеки ден.
Просто нямам думи,тоя Macci е страшен.
Особено с тоя Muskin @ 267Mhz @5-2-2-2 просто кърти мивки.
GeniusLoci
04.12.03 г., 04:13
Originally posted by chaos
Kak taka go nqma? W Ewropa se prodawa ot powe`e ot mesec, a EE wse o]e go nqma dori i w online magazinite.
Ima si go, prosto nikoj ne go wnasq w BG s taq cena. A EE otkoga go `akame da se poqwi, ama nqma - samo engineering sample nqkakyw. Intel ne]o mnogo se bawqt sys towa stra[ili]e. We`e se `udq dali ne be[e wsi`ko samo na hartiq.
Явно е безмислено да се опитвам да си онагледя гледната точка - имам предвид, че процесорите просто не излизат оп едно време - винаги единя е "по" или "най". В случая разгеле и АМД да дадат нещо по-така. А и по света има няколко души с FX кво ми говориш колко и къде се продава като не пише на особено много места "on stock". Р4 ЕЕ от ИнтелБГ ни осведомиха че ще е в продажба от по-другата седмица, само ЕЕ-тое засега у нас - на щанда ни в НДК..
Originally posted by BeaZTiE
мисля, че това е най-якото решение.. Абе Бийзти, аре стига, на теб ли точно да ти обяснявам че на 64-битова ОС с 32-битови драйвери (па и 64-битови) и 32-битови приложения файдата е равна на НУЛА
Не ми се повтарят стари мои думи..престанете с тия 64-битови ОС - докато приложенията не станат такива - файда няма да има и от 128-битов процесор.Ясно????
Преди време бях попаднал на едно страшно направено ревю на А64/ФХ-51 , е разбира се само руснаци може да го направят :D , та пичовете бяха тествали и с доста 3Д/КАД приложения(Maya, 3DsMax, Lightwave, AutoCad i tn..) Но най-интересното беше че бяха тествали с бетата на 64битовия WinXP, разултатите показаха, че когато се пусне 32битово приложение на 64битова ОС(в случая винХП) се наблюдава забавяне в сравнения с 32битова ОС и 32битово приложение.Но иначе прирастта при използване на 64 битово приложение на 64б ОС, е огромен при компресия и кодиране ... ето и шота :
http://212.124.88.92:808/lucho/64bit_test.jpg
Битзий е прав като се правят тестове да се правят като хората не нещо скалъпено за няколко дена!:D
Вече има и Линукс и Юникс дистрибуции оптимизарани за новата архитектура на АМД , така че оправдание няма в случая, че видители до масовия потрибетил не стигат 64 битови приложения е може да е така, но не значи че не може да се тества !;)
Originally posted by Георги
Някой ще ми посочи ли бенчмарк за под Linux, щото 64-битов Windows не ми е попадал напоследък...
P.S. Това с компилирането на ядрото го оставете настрана!
Какъв бенчмарк те интересува синтетичен или просто 64-битов Линукс? , ако е второто мога да ти дам няколко линка
GeniusLoci
04.12.03 г., 14:25
щом имате проблем - ще ви угодия - кажете какво да сравня ТОЧНО и ще ви го направя :rolleyes:
И пич "скалъпеното" ми ревю не само ми отне доста време а и претендирам в него да има неща, които никъде не може да прочетеш.
А съвсем сериозно - нали не оцхквате да плясна (не е проблем де) 64-битов Лин и после и 32-битов, при положение ЧЕ ПРОБЛЕМА Е В ПРИЛОЖЕНИЯТА, а не в ОС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
щом имате проблем - ще ви угодия - кажете какво да сравня ТОЧНО и ще ви го направя :rolleyes:
И пич "скалъпеното" ми ревю не само ми отне доста време а и претендирам в него да има неща, които никъде не може да прочетеш.
А съвсем сериозно - нали не оцхквате да плясна (не е проблем де) 64-битов Лин и после и 32-битов, при положение ЧЕ ПРОБЛЕМА Е В ПРИЛОЖЕНИЯТА, а не в ОС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Не става въпрос за угаждане , става въпрос за едно реално ревю, което се съобразява с особенностите на процесора и тестове с достатъчно реални приложения. До колкото знам , може и да съм в грешка , но при езиците за програмиране от високо ниво оптимизациите за процесорната архитектура се правят на ниво компилатор а също и с ползването на съответните библиотеки.
BeaZTiE
04.12.03 г., 14:52
мама му стара... най-лесното нещо е да прекомпилираш приложение за 64 битов кернел...
т.е. не ползвай готови - вче компилирани за 32 битов кернел приложения, просто прекомпилирай сорса. над 90% от юникс приложенията са фри и сорсовете им се търкалят из нетя :)
иначе за уиндоуса знаем всички, че не само сладурите от М$, но и хората, които пишат за вин са толкова мудни, че докато се наканят да си компилясат приложенията за 64 битов ОС ще излезе 128 битов процесор :D
alex_matrix
04.12.03 г., 15:24
Сори ама за мен е реално всичко изплзваемо...
Проблема, който или не разбирате, или се правите на твърдоглави - НЯМА КАК ДА СЕ СРАВНИ? Какво ще сравня като пусна линукса ? Какво да попитам пак. Ако си мислите че ми е проблем - не е - процесора още си го тествам и е в нас.
Какно като е 64-битова ОС и има 64-битов драйвер за видеото да речем, при положение че приложенията са 32-битови. А и да са 64-бита МИСЛИТЕ ли че ще се изпълняват по-бързо? Отворен съм за всякакви предложения..но моля ви се - нека са по-конкретни;)
Упс..Geniusloci съм..Алекс се бил логнал преди мен...
BeaZTiE
04.12.03 г., 15:43
имам предвид да се сравняват помежду си..
да речем за колко време се архивира с гзип директория от 1 гб
и за колко се разархивира...
и разни други подобни нещица. могат да се направят тестчета..
ако не ти се занимава е друг въпрос. и до някъде имаш право.. така или иначе това е зората на тази аритектура (за хом/офис приложения) и е прекалено рано.
видеото.. незнам какво ще му сравняваш на това видео - нали си говорим за процесори.. това дали ще направиш 100 точки повече на 3д марка или по-малко.. защото цпу-то ти метка по-яако.. е излишно. става дума за тъпи тестове на процесор. архивиране/разархивиране..
в общи линии това имах предив..
Други тестове са примерно за колко време ще се метне 200Мб wav в мп3 или друг формат или пък кодиране на видео(XVID) това са все тестове, които могат да подскажат на какво е способна 64битовата архитектура и да ли си заслужава парите :) , пък ще почакаме "сериозните" приложения в 64битов вариянт
GeniusLoci
04.12.03 г., 19:51
Ама на луд ли ме правите бре???
Нали мачкането или архивирането пак ще се правят от 32-битова програма! Какво повишение искате да има?
И кой ви е казал че 64-битовите инстрекции ще се изпълняват по-бързо от 32-битовите на съответното ЦПУ?
BeaZTiE
04.12.03 г., 21:19
Нали мачкането или архивирането пак ще се правят от 32-битова програма! Какво повишение искате да има?
И кой ви е казал че 64-битовите инстрекции ще се изпълняват по-бързо от 32-битовите на съответното ЦПУ?
защо да се позлват 32 битови програми.. има вече дори цяла 64битова дистрибуция на сусе.. ако не прекомпилирай на ръка гзип и разни други архиваторчета.. има купчина софтуер, който ти идва на сорс. достатъчно е само да го прекомпилираш...
пс
никой не те прави на луд.
Май не си погледнал горния шот, който съм направил от една стития ....няма да се повтарям .... там ясно се вижда какво става .А и жалкото че толкова хора се занимават с програмиране тука и никои не взима отношение по темата какво значи да напишеш 32 битова програма или 64 битова ? , няма такова нещо или аз съм в голяма заблуда!?!
И GeniusLoci не се обиждай но в случая спорим :D
Попаднах на нещо много интересно и образователно по темата за 64-те бита ето и част от тази статия
Четете внимателно! :)
Why Port to 64-Bit Windows?
There are several good reasons to port to 64-bit Windows. Several billion good reasons, in fact, including large memory!
The memory limitation for an application on a 32-bit legacy Windows platform is two gigabytes, which must be shared by all the 32-bit processes that are running. The limit can be raised to 3GB for some applications, but that's the absolute maximum address space. On 64-bit Windows, that limitation is blown out of the water—you're talking about a huge virtual address space, and hardware support for terabytes of physical memory.
That's not all. When running with a 64-bit operating system, 64-bit applications have access to 64-bit pointers, and many new 64-bit general-purpose registers and 128-bit floating-point registers. That gives your application much greater efficiency in performing complex operations within the processor, using registers to store all the variables.
The upshot: Fast performance, even when you're not taking advantage of that larger address space. Math-intensive operations, such as codecs, simulation, 3D, gaming, compression, and cryptography really fly using those extra registers and instructions. In most cases, unless you're an ASSEMBLY programmer you won't have to worry about the details, because your AMD64 architecture OPTIMAZING COMPILER will help your app take advantage of those extra on-chip resources......
Останалото ето тук (https://www.devx.com/amd/Article/17783)
GeniusLoci
14.12.03 г., 20:10
Ако някои има поне една осъществима и написана грамотно идея да казва докато процесора е в нас. И МОЛЯ ВИ без повече неща като "съобразяване с архитектурата на процесора". Не аз, а той трябва да се съобразява с моята...
Е що не компилирате CPU2000 32/64
ВЕЛИНСКИ
22.12.03 г., 13:33
GeniusLoci, обясни по-подробно какво е положението с клока на а64 при дъна на nForce3 и VIA и най-вече как се държи паметта? Кое е важно за паметта - таймингите или бързината за добър клок при а64?
V I P E R
22.12.03 г., 13:56
Аз пък се чудя дали наистина дъната с nForce 3 заключват AGP/PCI. Вече от две места за две различни марки дъна се чува че не заключвали.
GeniusLoci
22.12.03 г., 14:30
Originally posted by ВЕЛИНСКИ
GeniusLoci, обясни по-подробно какво е положението с клока на а64 при дъна на nForce3 и VIA и най-вече как се държи паметта? Кое е важно за паметта - таймингите или бързината за добър клок при а64? Няма значение - приположение, че не можеш да стигнеш повече от 240 шина..поне не лесно... още повече агресивните настройки на всички дъна тук трудно стоят така - трябва някаква супер памет..
VIPER-е, възможно е, имам само GB тук и не е ясно - над 242 не съм вдигал, а сега дори 239 нещо не ще да захапе..така че възможно е. Но пък от друга страна има дори настройка в биоса бре!!!
.:: Ta z Z z ::.
07.01.04 г., 23:38
ATHLON64 3000+/2G/512K/BOX 256.00 266.00 276.00 със
ASUS SK8N/OPTERON/NFORCE3 PRO
много ли щее разликата между 3000+ и 3200+ щото в цената е 100 гущера ?
ASUS SK8N/OPTERON/NFORCE3 PRO и ATHLON64 3200+/2G/1M/BOX 363.00 377.00 390.00
P.S. Мале лудница много дига производителноста.Направо в някои тестове в Marka се "улява". :p
SK8N е дъно,за ФХ чиповете,така че ще ти трябва някое друго дъно,за А64.
Просто сокетите са различни.
Много хвалят дъното на Shutle AN50,май се води.
Но в БГ естествено го няма.
И Chaintech-a е як.
Мисля,че и ABIT MAX3-ката също ще отговори на нуждите ти.
По принцип,най-добре изчакай да излезе в БГ 3400+,за да намалят ценатра на 3200+ и си го вземи.
Ако нямаш пари и 3000+ е достатъчно добър.
Разликата в почети всички тестове между 3000+ и 3200+ е около 10% максимум.
08.01.04 г., 00:17
Под ФХ да разбирам A64 Opteron 3200+ ,се си мислех че и 3000+ ще поддържа? А за разликата неможе да се каже със сигурност досега не съм гледал тест рамо до рамо на двата ,но невярвам да е голяма !
Далеч съм от закопуването на A64 но малко инфо никога нее излишно :p
08.01.04 г., 00:27
Дамммм ето това пише за Asus SK8N
Socket 940 supports AMD Athlon 64 FX Procesor and AMD Opteron 100 series or 200 series CPU Built-in 1MB L2 cache
За 3000+ ще доиде този -> Аsus K8V Deluxe
754-pin socket supports one AMD Athlon 64 processor Built-in 1MB L2 cache
Авторски права на vBulletin