Виж пълна версия : Елементарен subdivison моделинг на XSI
Beware !
засега толкова, след малко повече.
tr3x_bg
20.11.03 г., 04:09
Ne]o ne shwanah...I ti li re[i da prawi[ urok..? :) :rolleyes: :)
BeaZTiE
20.11.03 г., 13:13
го, го, го...
сега ако има и някой да нарпави за лайтуейв и ц4д...
предлагам да го проведем на 27.11.2003
все пак ти си кажи дата и час.
имам една идея да направим 4-рен урок,
примерно така известната чашка за кафе на xsi, max, lw и c4d.
аз трябва да направя няколко шота предварително, но не ми е проблем за xsi i c4d :)
BeaZTiE
20.11.03 г., 15:35
аз мога да пусна с маята...
но да речем.. най-готиния бързонаучаващ се и бързоприложим моделинг е меш моделинга с полигони (тип пингивинче)
да направим всички уорци по подобен начин?
чашка за кафе се прави за 1 минута...
рисуваш профил завърташ на 360 градуса рисуваш дръжка лодтваш я и си готов.. т.е. е твърде елементарно.. и приложения има само при фиргури за шахмат, канички, вазички, шишета и чаши..
не ми се вижда особено добра идея да правим това, при положение, че всеки абсолютно начинаещ прави подобно нещо - преди да проходи с подобен тип софтуер..
идеята е да се научат хората да правят по-сложни обекти които имат реално приложение.
както казах кораби, совалки, самолети, коли... етц..
с чаши и чинии... е малко тъпичко, макарче е доста полезно - за да се свикне с интерфейса..
друго е от един тъп куб да се направи ф119 :) например :)
Дайте нещо NURBS, по усукано, тия полигони само за аниматори стават :)
aaa Nurbs sux.
тия полигони са истината ;)
беше голям спор, ама май полигоните се наложиха.
beaztie, имах предвид полигонна чашка, ма може и самолетче ;)
Baby Thomas
20.11.03 г., 23:07
Мен пък супер ме кефи да правя порцеланови/стъклени предмети. МНОГО! Също и мебели, макар да са лесни всичките!
Курс и аз ще направя, ако Началник гарата разреши да му взаимствам идеята...
BeaZTiE
21.11.03 г., 18:30
е.. ако разреши.. разрешавам.. само не разрешавам друг да казва, кой ще кара влака :) иначе всичко друго разрешавам.
ама искам (Ц)опирайт на думичката курс
т.е. кур(с) :)
и всеки, който може и иска (естествено) да направи подобно ръководство е абсолютно добре дошъл :)
когато съберем много кур(с)ове ще стикнем едно постче с линк към всички подобни ръководства.. и ще ги обновяваме, когато се пусне нов...
така накрая ще си направим базичка данни с уроци.. и ще съберем доста съмишленици (т.е. това е целта на форума ни)
такива ми ти работи :)
поздрави.
ПС
И аз не се кефя на нурбите..
E kak правите сложни повърхнини с тия полигони :conf:
Една такава бутилка (http://www.mio.data.bg/Butilka.3ds) примерно
BeaZTiE
25.11.03 г., 18:56
малко сложно, но с достатъчно булеви операции и няколко примитива ще стане.
а този модел има над 200 елемента..
Baby Thomas
25.11.03 г., 19:31
Бутилката не ми хареса. Нещо не е читава. Разни летящи фейсове парчета...
Освен това който я е качвал е можело да я компресне 5-10 пъти като я сложи в един .зип да речем... :cool:
BeaZTiE
25.11.03 г., 21:08
летящи фейсове.. е за това иде реч.. това е правено според мен на рино.. аз това се опитах да обясня.. все пак този експорт е къде къде по-добрър около експорта на рино 2 :)
та някаква си бутилка е разбира на повече от 200 части.. лудница..
а си представи да измоделираш каруца някъква на рино и да я експротнеш в макс.. ужаааас докторе.
аз с една пералня колко си играх преди 2 години.. накрая ми писна и я направих на макс за 3 пъти по-кратко време от изгубеното в опити за оекспортиране и доуправяне..
Originally posted by Baby Thomas
Бутилката не ми хареса. Нещо не е читава. Разни летящи фейсове парчета
Освен това който я е качвал е можело да я компресне 5-10 пъти като я сложи в един .зип да речем... :cool:
Хеехе, ами специално ми я искаха некомпресирана, че и по e-mail, за тва съм я качил там.... :) Не можели да отварят .rar
Представяш ли си как си пращам писъмца по 5МВ с модемчето...
Иначе това не е правено за рендиране, а за NC програма (авт. машинообработка) - и дупка да има (1mm примерно) не пречи, тъй че престаравянето е излишно - и без това е безплатна услуга
Originally posted by BeaZTiE
летящи фейсове.. е за това иде реч.. това е правено според мен на рино.. аз това се опитах да обясня.. все пак този експорт е къде къде по-добрър около експорта на рино 2
Модела има такава история
Ентусиаст 1 SolidWorks + PowerShape
през .igs стига до мен дефектен
аз с Rhino правя вдлъбнатината за дръжка и "закърпвам" горното лице и няколко други...
export-вам в .3ds, тъй се иска в заданието
Rhino-то няма вина в случая му е перфектен експорта, такава си осрана работата от преди...
Цялата работа при експорта е, че 3Dmax описва геометрията различно - с полигони, а Rhino със сплайни
Ta мисълта ми беше как може да се докара тая дръжка с полигони? Аз сложих една дъгичка и две релси за 2 rails sweep, бърза работа...
Там има и едно .rar-че в .igs, можете ли да го четете с тия максове mio.data.bg/bottle.rar
BeaZTiE
26.11.03 г., 13:26
аз лично използвам страшно много пач моделинг т.е. работа със сплайн. и никой не е казал, че сплайн моделинга не се използва.
аз правя доста човешки (т.е. най-чести изрдуски) лица и опредлено ми е по-лесно да ги направя с пач.
но ако си говорим честно един модел на самолет ще ти го направя за около 10 минути с полигони, а ако трябва същото да го направя с пач/сплайн моделинг... ще ми се отели вола.. поне час ще иде...
иначе не отричам силата на сплайните.. но дефакто това да сравняваме полигон и да сравняваме сплайн моделин е все едно да спорим чий процесор е по-хубав... ати или интел... защото просто са две различни неща.
BeaZTiE
05.12.03 г., 15:19
Originally posted by threed
Beware !
засега толкова, след малко повече.
ха де?
отказа ли се?
няма такова нещо,
ма за нещастие съм временно (дано е по малко) на компютър дето неще и да чуе за XSI :)
Авторски права на vBulletin