Виж пълна версия : Някой пускал ли е 3D MAX по LAN
ако някой знае как се пуска МАКС по ЛАН и изобщо каква е ползата, ако може да сподели опит.....просто ми е любопитно дали изобщо е възможно и какви възможности позволява това
моля споделете опит
Baby Thomas
19.11.03 г., 01:29
Опит трудно мога да споделя, защото не съм го пускал. Прави се с няк'ви скриптове в самоя МАХ. Файдата е колкото машини имаш да рендват паралелно. Толкова от мен.
BeaZTiE
19.11.03 г., 14:00
принципно го ползвам, при тежка работа.. т.е. тежък рендер.
трябва ти машина в инсталиран макс в мрежата рендъра прави конекция на 3234 порт и задава задачката на подчинения компютър (компютри)
по този начин можеш да вържеш неограничен брой рендер машини.
несъм разглеждал точно как става далаверата, но мисля да си направя тестове..
особено ми е интересно ако пусна 3 пц-та едното на 2.2 гхз, другото на 1.6 гхз а третото 2 цпу на по 400 мхз.. как ще се справят.. дали ще има проблем при синхорнизацията етц..
това е в общи линии..
каогто намеря време (трудна работа) ще си направя този експеримент.. че ми е доста интересно...
Ba4o Kiro
28.11.03 г., 23:23
Има далавера само при рендене на филми-анимации (очевидно), като различните кадри се рендват от различни машини...
На "рендерирашите" машини трябва да има минимална инсталация на 3DS MAX (няма нужда от пълната), даже мисля че не се искаше и лиценз за останалите машини в "рендер фермата".
Отдавна не съм го правил, но от преди (когато имах време да се занимавам с MAX) си спомням, че едната машина трябва да е "Render Server" а на другата/другите да се стартира MAX-а и "Render Client" (или нещо от сорта беше...).
В последствие "сървъра" изпраща пакетите за рендериране до клиентите и се започва едно чаканееее (ако филмчето е голямо). Трябва пак да седна да го погледна как ставаше...
Има обаче един "малък" проблем... Много е странен-невъзможен но е факт:
Фреймове рендвани на различни машини се различават! При математическа елиминация на пикселите се получава разлика! Най-често тази разлика се забелязва при фреймове рендерирани на различни платформи (Intel и AMD). Тоест - ако имате два кадъра които са рендвани на Intel Workstation и AMD Workstation се получава разлика в крайният резултат... Супер странно, но е факт... Говорил съм със специалисти по въпроса, но и те нямат реално обяснение на този феномен. Предполага се, че се дължи на различните архитектури и начини на пресмятане при различните платформи.
Понякога се получават разлики и при еднотипни машини, но много по-рядко...
Някой има ли повече и по-изчерпателно инфо по въпроса? Ако има - нека сподели!
Колкото до синхронизирането - сървъра следи кой фрейм е подаден за рендериране и кой е върнат. При "връщане" на даден фрейм той го "поставя" на неговото място в последователността от фреймове (всеки кадър има номер) и изпраща следващият по ред за рендене... Демек - проблем със синхронизацията няма.
Originally posted by Ba4o Kiro
... Има обаче един "малък" проблем... Много е странен-невъзможен но е факт:
Фреймове рендвани на различни машини се различават!...
Ако при едните машини се ползва реал, а при другите целочислени за някоя процедура, грешката от закръглението на плаващата запетая лъсва...
Авторски права на vBulletin