PDA

Виж пълна версия : Ще има ли ефект ?

naasko
17.11.03 г., 00:39
Спуска се около 30 метра кабел ЮТП по фасадата на блок към ЮТП кабела се прикрепва меден проводник изваден от дросел и се заземи ще има ли ефект при гръмотевици да предпази лан картите или напразно ще бъде цялата процедура

предварително благодаря за отговора

Milanoff
17.11.03 г., 01:08
Според мен ефекта ще е отрицателен, тъй като най голямо влияние в тези кабели оказва оплетката около всички жила, но тя не е открита а е все пак под изолация.
А ако сложиш гол проводник в близост до кабела то това автоматично го прави гръмоотвод, вероятността да го тресне каквото мине наблизо става по-голяма а оттам нараства и вероятността в жилата на кабела да се индуцират разни токове, които да ти направят някоя поразия.

Bushy
17.11.03 г., 01:38
Да ти кажа един приятел има магазин за компютри и ми каза че дори и притекторите които тои продава ($30) не са 100% защита. Смешното е че като стане белята защитата изхвърча заедно с картата

digitech
17.11.03 г., 01:43
Трябва ти FTP или S-FTP на което да заземиш оплетката директно към здраво земно!:D

UTP кабела е без оплетка или фолио и е за вътрешни мрежи, при него няма начин да се защитиш, сори.

Само за инфо : Протекторите се заземяват за да вършат работа!!! Незаземения протектор (дори и да струва 200$ :D ) не може да свърши никва работа:mad:

naasko
17.11.03 г., 11:49
Благодаря на всички ви за подробното обяснение с две думи за малко по голяма сигурност FTP
Кабелче :)

imagination
17.11.03 г., 16:38
Originally posted by Milanoff
Според мен ефекта ще е отрицателен, тъй като най голямо влияние в тези кабели оказва оплетката около всички жила, но тя не е открита а е все пак под изолация.
А ако сложиш гол проводник в близост до кабела то това автоматично го прави гръмоотвод, вероятността да го тресне каквото мине наблизо става по-голяма а оттам нараства и вероятността в жилата на кабела да се индуцират разни токове, които да ти направят някоя поразия.

Ами според учебника по физика не е точно така :) Изолацията в случая няма нищо общо. Навития проводник играе ролята на Фаредеев кафез. Предназначението на оплетката е същото. В нея ще се индуктира по-голямата част от напрежението, коеото се получава от електомагнитния импулс на гръмотевицата. От пряко попадение нищо нете спасява. Протекторите също са предназначени да отвежат именно това вторично напрежние.

Съвсем друг е въпроса, че такова навиване е безсмисленно, след като може да се купи проводник с оплетка.

ToHu
17.11.03 г., 19:31
Ами идеята на протектора е да предпази картат не да оцелее той самия, при слаби разряди разбира се оцелява и той, но при по силни много вероятно е да се повреди. Ако погледаш от към цена протектора е 20$ картата 10$ .... и оттая гледна точка май протектора си губи смисъла ... обаче не е така , щото ако е силен разряда освен картата може да замине и РС-то, а имаш ли протектор алко вероятно е това да се случи дори и при пряко попадение, е стига да е правилн омонтиран, т.е. заземен.

Lyubo_lvl
17.11.03 г., 20:10
Originally posted by naasko
Спуска се около 30 метра кабел ЮТП по фасадата на блок...
А някой да е чувал мълния да удря фасадата на блок ???
Това няма как да се случи. Няма блок без гръмоотвод, а всеки гръмоотвод образува защитен конус, който защитава целият блок че и съседните даже. В крайна сметка е абсолютно безсмслено да се защитава кабела по какъвто и да е начин.

ToHu
17.11.03 г., 20:18
Е .. това е малко пресиляно твърдение .... има и то голям, директно попадение да речем е малко вероятно, но индуцираното напрежение не е малко.

Lyubo_lvl
18.11.03 г., 02:14
Originally posted by ToHu
Е .. това е малко пресиляно твърдение .... има и то голям, директно попадение да речем е малко вероятно, но индуцираното напрежение не е малко.
Навремето учих защита от мълнии цял семестър :D, така че вЕрвайте ми :D, а за защита от индукция по-добър ефект ще има оплетка, отколкото един гол проводник.

naasko
18.11.03 г., 14:19
Не знам до колко ще има ефект от ФТП кабела понеже цялата въпросна мрежа ще е 10 мб а от 2 те страни ще има мрежови карти SMC 83C795QF P по това което казвам си личи ,че ще е доста сиромашка но се двоумя за кабела понеже ситуацията е следната преди години през мазето прекарах 30 метра ЮТП кабел които отиваше от другата страна на блока(до първия етаж) и сега искам просто да го удължа с още точно с 23 метра (от другата страна на блока или до 8мия етаж) и ще върви точно в нисшата на издадеността на двата долепени един до друг блока или около метър издаденост на единия спрямо другия и сега пък ми хрумна това закътано пространство може ли да го предпази до някъде от гръмотевици или напротив ще спомогне да се съберат в това пространство и следователно лятото да си купуваме нови компютри . А кабела които искат да купът е от 35 стотинки и го продават на Илиянци. Цялата дилема ми е тази мрежа дали си заслужава да се изгражда с 21 метра УТП кабел от 35 стотинки при следната ситуация или от сега е обречена на провал . И ако някои знае нещо за тези SMC до колко метра работят горе долу добре като се има на предвид че голяма част от кабела не е от най качествения но с лан RTL 8139D на разстоянието от 30 метра не е имал загуби.

Благодаря на всички които са си отделили от времето да изчетат този ферман :)

ToHu
18.11.03 г., 19:09
Значи естествено че оплетката ще свърши работа аз за нея говорех от гол кабел файда голяма няма. Но пък не вярвай само на това което си учил какъвто и гръмоотвод да има няма гаранция че няма да удари фасада.

Milanoff
18.11.03 г., 19:42
Originally posted by imagination
Ами според учебника по физика не е точно така :) ....

Мдааа, но ако прочетеш по-внимателно какво съм написал по-надолу стигаме до същото заключение, нали!:D

...А кабела които искат да купът е от 35 стотинки и го продават на Илиянци...

Не знам, вече имах проблеми с кабел купен от Илиянци от едни телефонни техници - просто в него имаше прекъснати жила, добре че 2 двойки от тях бяха читави, защото иначе щях да ги карам наново да го прекарват, а хората при които слагахме кабела бързаха и щеше да стане много неприятно! Така че умната с кабела от там, защото ми се струва, че това е причината да е толкова евтин!

Не ми се сърди, ама се пише "купят"!;)

ToHu
18.11.03 г., 21:52
Хм ..бе не мисля че за 100-200 м +/- 10 ст. са решаващи ... а това доста се отразява на качеството.

naasko
18.11.03 г., 23:59
Значи твърдо ще прокарам ФТП пък и в Конрад на 5те кюшета се оказа че продават ФТП за по 35 стотинки метъра та дори и да има прекъснати жила дано от 8те 4 да са здрави :) и този кабел ще бъде вързан кум обикновенното ЮТП и въпросната оплетка на ФТП то да я заземявам ли или и ако я заземявам как и каде е наи подходящо ?

Lyubo_lvl
19.11.03 г., 02:58
Originally posted by ToHu
Значи естествено че оплетката ще свърши работа аз за нея говорех от гол кабел файда голяма няма. Но пък не вярвай само на това което си учил какъвто и гръмоотвод да има няма гаранция че няма да удари фасада.
Не ми се иска да продължаваме темата:" дали или...", просто приеми че има ли гръмоотвод - вероятност мълния да падне (всъщност тя Не пада а тръгва от гръмоотвода на горе) няма.
ПС. Имам много доводи в запас :D

ToHu
19.11.03 г., 11:01
За кабела, ако е от магзин едва ли ще има прекъснати жила. Реално има значение кои чифтове ползваш, особенно при по големи разстояния и смущения. За оплетката, засемия само в единият край, защото в противен случай по нея протича ток от изравняването на потенциалите в двете точки, и това може да внесе доста смущения.

За мълнията, вероятнст винаги има, особенно при наличие на високочестотни сигнали по кабела.

avalanche
19.11.03 г., 11:52
Lyubo_lvl> Няма да продължавам с "Дали или...". Просто ще изложа факт:
На връх Мусала (2925м) (още не царски) има няколко постройки. Да вземем под внимание по-старата - тази на метролозите и военните. Около нея е изграден фарадеев кафез с мрежа подобна на оградна, носещи винкели и т.н. Покривът е с няк'ва двойна конструкция с метал отгоре. Всичко това отива във заземяване което е изпълнено (или поне на времето беше) по всички изисквания... с всичките му там доливаници на електролити, следене на потенциали и т.н.
Това, че доста често гърмяха радиостанциите (ЛЕН 160) не го коментирам - антените са извън кафеза - Но какви фойерверки съм виждал със собствените си очи по ел. инсталацията на станцията - ще се уплашиш. Та.... това с гръмозащитата и аз съм го учил - много неща са верни, а и в градски условия често се сбъдват, но 100% гаранция НЯМА! Особенно с климатичните промени напоследък... (Някога и аз си мислех, че имам много доводи в запас). Btw, заслонът, който е доста по-ниско и е в циркус, също си има метален покрив с няк'во измислено гръмоодтводче (щото е около 1,5м), но и там фиестите са в синкави разряди ;)

PEACE

ToHu
19.11.03 г., 12:13
Без да искам да убидя някого, или пък да подложа знанията му под съмнения, искам да кажа че това което се чете/учи, много често се различава от действителността. Доста време съм се занимавал с автоматизация, пожароизвестяване и охр. техника, и сме имали опънати кабели на какви ли не места, и всичко е гърмяло като новогодишен фоерверк на най- неочаквани места, а на други, привидно най-уязвимите никога съм нямал проблем, затова го казвам,вероятност винаги има, и по закона за всемирната гадост, винаги ще удари точно там където е най-добре защитено и може да направи най-много поразии.
И най-интересното, година и половина бях на границата, там има кльон, за охрана на полосата, общо взето бодлива тел, висока около 2м., по нея се подават импулси и ала бала .. следи се за късо и прекъсване, е за година и половина нито веднъж не го удари гръм, а минава на такива места които привидно са си магнит за гръмотевици .. просто странности най различни. Обаче пък мога да ти кажа какво става като падне наблизо гръм, през трупката за свръзка бие ток, и то доста сериозно .. това само от индуцирано напрежение.

naasko
19.11.03 г., 13:52
Сори ,че ставам банален но мога ли да заземя въпросната уплетка на ФТП - то на радиатора от теца примерно и свършвам с моите проблеми по тази тема понеже не ми се занимава да кърта плочки и да забивам метрови метални колчета в бетонени основи

Lyubo_lvl
19.11.03 г., 14:47
Сори ,че ставам банален но мога ли да заземя въпросната уплетка на ФТП - то на радиатора от теца примерно и свършвам с моите проблеми по тази тема понеже не ми се занимава да кърта плочки и да забивам метрови метални колчета в бетонени основи
Може, ама при гръмотевична буря не пипай радиаторите :D, а и предупреди съседите ;) :D :D :D

naasko
19.11.03 г., 16:13
е не вярвам някои да се държи за радиатора точно като има гръмотевици :D

ToHu
19.11.03 г., 18:13
Радиатора не е добро заземение, нито водопроводната мрежа, но тя по става. Но не бих вързал уплетката точно там.....

naasko
20.11.03 г., 01:42
Ами нулата на контакта нали се използва заземяване там в основите на блоковете ,става ли или и това е неудачен вариант ? или по скоро кои е по приемлив защото май други варианти няма :(

Lyubo_lvl
20.11.03 г., 03:49
Ами нулата на контакта ...
По-добрият вариянт :D, но има вероятност ако предпазителите (на апартамента) са автоматични да изключват, ако и от другата страна на кабела се заземи !!!

textim
22.11.03 г., 19:23
Да ме извинят колегите, че не ги цитирам, но искам да поясня нещо:

1. На нула предпазител не се слага. (Има само в някои стари къщи с инсталации от 60-те години на миналия век), така че става. Важно е също да се занулят и самите компютри. Често пластинките на шукото са изкривени или замърсени и не контактуват добре, затова е по-добре да се използва отделен кабел, свързан между кутията на компютъра и нулата.

2. От директно попадение спасение няма, така че дискусията дали може мълния да удари блок е безсмислена. Въпросът е да се защити линията от индуцитани напрежения и статично електричество. Ако някой не прави разлика между двете, малко пояснение: в линията се получава индуцирано напрежение в момент, когато "наблизо" (до километри) се появи мълния (не е задължително към земята, може и между два облака) - получава се нещо като голям трансформатор; статичното електричество се получава от йонизацията на въздуха по време на буря, т.е. то не е директно свързано с мълниите. Освен това при попадение на мълния в непосредствена близост се получава и галваничен пад на напрежение между двата края на линията.

За защитите - ако не ти се прави схемата от десетина диода и варистор (или глим-лампа), може да занулиш в единия край ("по-важния") неизползваните жици и по една от двете двойки, които се използват! Или по-просто, ако използваш стандартно кримпване, зануляваш в единия край всички шарени. Не ги занулявай в двата края.
Не би трябвало така да имаш проблеми, но ако можеш да си направиш сам протектор и го вържеш директно за кабела (ако запояваш за кабела, изключи го и от двата края), няма да ти излезе повече от 5-10 лв за двата края. Ето една примерна схема:
http://flashwolf.lcc.ru/groza.htm

Успех!

ToHu
22.11.03 г., 23:13
Да, ама не ... зануляване, и заземяване са две ама коренно различни неща. Някога в българия имаше БДС по който до жилищните помещения се извеждаше само фаза и нула, смяташе се че зануляването е достатъчно за избягване на смущения и предпазване от токов удар. Да ама не, сега в БГ има къде къде по добър стандарт, трипроводна система, до всяка розетка трябва да отиват 3 проводника, нула, земя, фаза. Отделно на това има предписание с какво сечение да бъдат съответните проводници, и отделно какво трябва да е съпротивлението на заземяването, но за жилишни сгради ако не се лъжа не треябва да е повече от 4 Ом, но то е свързано и директно с проектната консумация на сградата. Сега Нулата, това просто е един от захранващите проводници, поради претоварване на захранването, в негоможе да възникне значителен пад, от там най-често се получават и смущенията с честота 50 Hz, освен това при ремонтни и строителни работи по трафопостове или около тях, много често сеслучва нулата да се откачи .. съвсем случайно, ако е налице добро заземяване, от това няма никаква опасност .. ако е налице .... обаче. Всички защити от статично електрочество, а и не само трябва да бъдат ЗАЗЕМЕНИ, не занулени. Ако предположим че строителите са спестили един проводник, но са сложили хубав, дебел, меден проводник за нулата, и всички връзки са изпълнени добре, и нулата натаблото е и заземена и то с необходимата заземка, то тогава , евентуално, може да се допусне зануляването им, но това не е препоръчително. Сега ако се поразровя из компа мога да измъкна и стандартите, по БДС и EN но мисля че не ви вълнуват много ......:)
За предпазителите, задължително, всички предпазители се монтират на фазовия проводник.
Заз заземяване на чифтове от кабела, това няма голям, смисъл, ако кабела е FTP достатъчно е заземяването на оплетката, но само от едната страна.

p.s. а аз сеувлякох по заземяването и забравих основното.. тая схема .. с тея диоди .. голяма мъка, това е изправителен диод, с хубав холям преход, съответно с голям капацитет, и така вързани ще стане красива гледка. Подобно връзване не се препоръчва никъде. Ар3есторите се слагам на всеки чифт, м-у два проводника и земя. Пренапрежение м-у цифтовете нее голям проблем, защото те и в LAN картата нямат галванична връзка, отиват на два отделни трафа, а имат ли арестори спрямо земя, проблем няма. Диоди се слагат, но последователн на арестова за намаляване на капацитета му, ако е голям.

naasko
24.11.03 г., 01:06
Добре заземявам неизползваните 4 проводника и предполагам въобще не са свързани към лан картата и в този случаи ЮТП то няма ли де толкова ефикасно колкото и ФТП то в случая ?

textim
24.11.03 г., 01:22
Ако свържеш всички шарени жици само в единия край на линията към кутията на компютъра и към нулата ще е по-ефикасно от ФТП със заземена оплетка. Ако възникне проблем с връзката поставяш описаната схема и в двата края. Неизползваните може да ги оставиш занулени в единия край. Няма значение дали ще ги вкарваш в картата или не.

----------------------------------------------------------------------------------

Още малко пояснения. (Няколко възражения към ТоНи)

Никога не съм твърдял, че заземяването и зануляването са едно и също нещо. Просто казано зануляването представлява заземяване през жица, по която тече и друг ток. При фазово напрежение от 220В няма начин падът на напрежение върху нулевия проводник да надвиши тези 220В - тогава в контакта ще има нула волта. Обикновено мрежовото напрежение рядко пада под 190В и може да се твърди че падът по проводниците не е по-голям от 20-30В(за въздушна мрежа; в блоковете е много по-малко). За сравнение - изолационното напрежение на обикновените лан-карти е 1500В.

Относно трипроводната инсталация - не знам да има изисквания за подобно нещо(освен за специални случаи), но знам че има изискване за надеждно заземяване на нулата в трафопостовете и на всяко табло, което периодично се проверява. Лично съм свидетел, че в промишлените предприятия всяка година се прави проверка на ЗАНУЛЯВАНЕТО на ВСЕКИ електроуред и общото заземление.

Да предположим че някъде се прекъсне нулевия проводник - захранващото напрежение изчезва и щеш-нещеш търсиш причината и я отстраняваш. Какво ще стане ако се прекъсне заземяващия(третия) проводник - никой нищо няма да разбере докато някой не го провери специално или не го блъсне по-силно ток, а и надали ще тръгне веднага да го оправя след като всичко си работи.

Основната цел на защитата не е предпазване на линията от статично електричество, а ограничаване на пренапреженията между линията и компютъра на ниво 200-300В. Какво ще се случи ако линията е заземена(през защитата), компютъра е занулен, и пристигнат 10-20 хиляди волта по захранващата мрежа(живееш в къща с въздушно захранване и мълния удари някъде по жиците - случва се много често)? ... По-добре не ми отговаряй.

За ефективността на защитата е задължително линията(евентуално през защитата), компютъра и захранващата мрежа (нулата) да са свързани в една точка!!!
Така автоматично се получава зануляване. Не е проблем тази точка и да се заземи, напротив, добре е, но няма особено значение.

Заземяването на оплетката на ФТП кабела защитава само от статично електричество, но не е ефективно в останалите два случая - индуцирани, и особено при галванични напрежения. Зануляването(разбирай свързването с кутията на компютъра и нулата) на неизползваните двойки и по една жица от използваните(ако не пречи на връзката) е наи-сигурната защита. За съжаление може да се приложи само в единия край - в другия трябва да се използва протектор.

Не разбрах какво не харесваш на схемата. Освен това първо казваш че диодите са с голям капацитет, а после че се поставят за намаляне на капацитета. ... Капацитета на диодите е незначителен в сравнение с този на кабела, а освен това мрежата работи като токов кръг, поради което капацитета не е критичен. Повечето производители на подобни устройства използват варианти на тази схема. А ако ти се виждат бавни диодите - слагай шотки. :D

P.S. Всичко казано по-горе е лично мое мнение и не задължава никого с нищо.:)

Lyubo_lvl
24.11.03 г., 03:43
Originally posted by textim
Да ме извинят колегите, че не ги цитирам, но искам да поясня нещо:
На нула предпазител не се слага....

Само да отбележа че не съм споменал за предпазител на нула и/или на зема!!! Ставаше дума че повечето автоматични предпазители имат защита от промяна на напрежението +10/-15% от номиналното, така че ако кабела е занулен от двете страни то има голяма вероятност да не са еднакви напрежениета и да протекат изравняващи токове (които биха могли да имат доста големи стойности и могата да повредят самия проводник но това е друга тема) от което се получава изместване на нулата и съответно сработване на защитата. Другото лошо е че повечето централни прекъсвачи имат и защита по висши хармоници така че може да сработи и той (и да оставиш блока без ток :D ).
ПС. Това не е по книги а житейски опит ;)

textim
24.11.03 г., 05:14
Lyubo_lvl, извинявай пак че не те цитирам, но не съм съгласен с много от твърденията ти.
Вярно е, че ако се занули кабела в двата края, ще протичат изравнителни токове, които могат да го повредят(теоретично). Но да се твърди че автоматичните предпазители имат вградена защита от промяна на напрежението е несериозно. Ако беше така при всяко моментно спиране на тока щеше да е необходимо да търчим да ги включваме, а и компютрите нямаше да изгарят от токови удари. Още по-абсурдно е твърдението за "защита по висши хармоници". Кабелът е линейно омическо съпротивление и не предизвиква хармонични изкривявания. Източници на висши хармоници са предимно импулсните захранвания(компютри, монитори, телевизори) и тиристорните регулатори с фазово управление.
Освен това измерването и оценката на подобни параметри не са по силите на едно механично устройство.

П.П. Как в житейския си опит измерваш колко хармоници има в мрежата?:) ( ;) не го приемай като заяждане, не искам да се задълбочаваме в безсмислени спорове )

ToHu
24.11.03 г., 10:59
Сега, изравнителният ток няма да повредеи кабела, а ще внесе смущяния, това е идеята.

textim
24.11.03 г., 12:45
За смущенията съм съгласен, особено ако е занулен проводник от активна двойка. Ако става въпрос за пасивни проводници и оплетка, внасяните смущения ще са синфазни и би трябвало да се компенсират от използването на вита двойка. Това е и една от основните причини за използването на вити двойки, а не просто два кабела. Но на практика едва ли ще е точно така.

А теоретична възможност за прегаряне на кабела съществува, особено ако се прекъсне нулата в главното табло на блока(имам личен опит в това отношение - мрежовото напрежение стигаше до 270-280В , в зависимост от натоварването на различните фази(явно съм бил на ненатоварена), а карахме така няколко седмици докато се сетиха да го оправят; хората се оплакваха че ги удря ток от чешмите - явно тока протичаше през занулението на бойлерите и водопроводната инсталация към земя). Та при напрежение 50-60В, и съпротивление на кабела под 1 ом, се получава ток над 50-60 ампера, който спокойно може да стопи изолацията на проводник под 1кв.мм. Ако всичко е нормално трудно може да се стигне до такава ситуация.

ToHu
24.11.03 г., 13:38
Не говорим за прекъсване на нулата, именно затова казах че се прави заземяване а не зануляване.

За смущенията, да малки са но ги има, и оказват влияние. Целта на екрана е да предпазва от смущения а не да внася допълнително, не мислите ли ..... това е правило, винаги се заземява, занул;ява, замасява, само единият край на оплетката.

textim
24.11.03 г., 14:13
Да, правилото за заземяване, зануляване, замасяване и т.н на оплетки и екрани на проводници само в единия край винаги е в сила. Освен това съображенията ни не си противоречат, а се допълват.

П.П. Хайде стига по тази тема, че форума стана по електротехника и електроника.;)