PDA

Виж пълна версия : Питане за дъното, моля за отговори :)

drivepro
15.11.03 г., 19:58
Здравейте, форумът е супер.Другата седмица ще си купувам компютър и си бях избрал конфигурация, но след доста четене из нета разбрах, че дъното ми не бива.Ето и компонентите:
CPU AMD XP Barton 2500+
MB ?
Fan Titan CUxxx ;)
RAM 512DDR 400Mhz
HDD 80,0Gb Seagate 2mb cache
VC GF FX 5200 128mb 128bit
Това е.Значи, бях си избрал Gygabyte 7VT600L, но четох че много греели...Иначе дъното е си е супер FSB 400Mhz DDR 400mhz, lan, sound...
След четене и четене стигнах до ASUS A7N8X-X/NF2 400/FSB 400.
В сайта на чичо Том, за тези дъна пише, че си имат integrated Video Card!?Ако да, каква е тя?Това дъно също си поддържа DDR 400, FSB 400, но май няма lan & sound, а това са още разходи...Всъщност в момента гледам в сайта на чичо Том, за дъно с FSB 333, но то няма този допълнителен Х.Също там четох, че Nvidia чипсета е доста по-добър от VIA.,,Ахаааа, ето за предходния модел без "Х" има опции за dual-channel ddr 400, dual lan, soundstorm & serialATA.Всъщност искам всички тези опции, без serialAta, ама...:( то ги няма в листата на Лидера.Според вас как ще ми набутат дъното, без нито една от екстрите ли?Имам да питам и други неща, но по-нататък, все пак дайте мнение за това дъно и за Gygabyte.Благодаря предварително.Все пак не всеки ден се купува компютър...:)

zero
15.11.03 г., 21:10
Замисли се за ABIT NF7, няма да сбъркаш. Аз лично бих го предпочел пред ASUS A7N8X-X , само няма Сериал АТА и "хардуерен саунд" ......

ХристоС.
15.11.03 г., 21:15
Този ASUS, за който пишеш, няма Dual Channel режим. Нищо различно от EPoX не бих ти предложил, 8RDA+ е страхотно дъно и цената му не е непосилна. RAM - ако скоро не се появят TwinMOS с Winbond чипове, вземи си A-data, или в краен случай TwinMOS с техни си (но няма да се клоква никак добре паметта). Замени Seagate-a с Hitachi (но не задължително, само ако ти се иска дискът ти да е по-бърз, защото тези Seagat-e-и са си железни - аз съм с такъв). VGA ако много държиш да е nVidia FX5200, добре, ако ли не, помисли си за Radeon 9100 (ако намериш), че даже и 9200. На тестовете в Tom's Hardware не вярвай много, не отговарят винаги напълно на истината. Gigabyte стават, но основно за intel, AMD решенията им са... нескопосани. Писали сме премного из форума по теми, подобни на твоята, поразгледай... и добре дошъл сред нас!

A--Viper
16.11.03 г., 00:04
NF7 S , задължително S, ако си се спрял на Абит, не знам коя е версията в БГ, но ако е 1.2 или нагоре, на запад имат много добро мнение за нея. Задължително си харесай някое добро захранване, задължително 350W, ако може да не е "китайка" ще е супер.

За 80 GB бръкни се още малко за с 8 MB кеш, ценово нямат голяма разлика.

Рам-а 2x256 не едно 512 лично в тази област не съм специалист и винаги попадам на shit-ове.

Това е от мен, надявам, се че съм бил полезен.

Drakaris
16.11.03 г., 01:02
Добре дошъл , drivepro ! :)
Присъединявам се почти изцяло към мнението на ХристоС. със съвсем малки отклонения. Ако ти се дават малко повече кинти за дъно , нафукано с екстри , може да се замислиш и за Епокс 8РДА3+. Няма да се разочароваш. Но и 8рда+ е желязно дъно и струва към 95$. За паметта може да се огледаш и за някой Кингстън ХиперХ , ако ти го позволяват възможностите. Хард диска гледай да е с 8МБ кеш. 80ГБ Баракуда с 8МБ кеш и СериалАТА е с 15$ по-скъпа от тази без САТА и с 2МБ кеш. Видеокартата - каквото и да е друго , но само не 5200. За вентилатора може да видиш Аеро7+ , който е с около 10$ по-скъп от най-добрия Титан CU5TB , но за сметка на това е може би най-добрия въздушен в момента на пазара. Успех! :)

drivepro
16.11.03 г., 01:41
Явно всички заставате зад мнението, че Nvidia чипсета е най-добрия за моето бъдещо AMD.Относно ХристоС в момента гледам една price list и относно dual channel-a това дъно го поддържа : ASUS A7N8X-X - s.A, nForce2, 400, 3xDDR400 Dual Ch., AGP8x, Audio, LAN, ATA133, mATX.А това mATX какво е?Честно да ви кажа, взех все повече да си го харесвам дъното и ще взема да си го купя.Относно 8mb cache на харда, от това произлиза и serialATA, а оттам и друго дъно и то си е...:))Жалко, че темата ми е "moved" и скоро няма да се вижда :(.По принцип Gigabyte си ме радваха - яко име, яки кутии и т.н.;).Но щом казвате, че не биват, а и добре, че не се хвърлих на онова на Gigabyte с VIA чипсета...EPOX-а сякаш ми идва малко скъп, сякаш този модел на Asus e оптималното решение за мен...За кутията ми предлагат някаква Codegen, то само такива и JNC има...A GF FX 5200 128mb 128bit по-зле ли е от GF4 MX440 128mb 128bit ??Смятам да е на AXLE видеокартата, щото Chaintech не ми звучи благонадеждно, а и май тяхната 5200 е само 64битова... :)За овърклока по-нататък ще питам, а и "Gigabyte не стават за overclock" /цитат:P/

ASUSfen
16.11.03 г., 02:10
Аз пък защо си мисля ,че ASUS A7N8X-X не е с двуканална памет.Не съм 100% сигурен ,ама земи поразпитай
Не ,че двуканалната памет помага много ,ама щото искаш такава
Не казвам ,че дъното е лошо ,според мои лични впечатления се държи по-добре от Gigabyte 7N400L , който е на същата цена
И защо аз си мисля ,че ASUS A7N8X-X няма екстри,или криво съм разбрал да казваш,4е има такива ?!?!

Paparac
16.11.03 г., 15:06
Originally posted by drivepro
Жалко, че темата ми е "moved" и скоро няма да се вижда.......... :

(.По принцип Gigabyte си ме радваха - яко име, яки кутии и т.н.;)...

Смятам да е на AXLE видеокартата, щото Chaintech не ми звучи благонадеждно, а и май тяхната 5200 е само 64битова... :)

Спокойно, преместена е само, а не е изтрита:)

То Гигадръв освен яко име и кутия (която невинаги ти я дават)...за друго положително нещо не се сещам. При положение, че гониш як оверклок. Ако обаче не гониш, не бих могъл да го оплюя. Стабилно е.

По третия въпрос. Чайниците 5200 от теб го чувам, че са само с 64 битова шина. Но не вярвам. И освен това сравнението, което правиш между Аксле и Чайник е малко неуместно. Аксле е жълт производител, който от сравнително малко време започна да се афифира като производител с име. Преди това продуктите им бяха no name. Това определенио не важи за Чайниците. На една АКСЛЕ преди време радиатова ми остана в ръката след като я сложих. И то не по моя вина. Естествено, че и прио тях има качествени изпълнения, но като цяло не. Ако решиш обаче, че ще си късметлия, заложи на Аксле. Ама гледай после да не се вайкаш.

MK+
16.11.03 г., 15:32
Явно всички заставате зад мнението, че Nvidia чипсета е най-добрия за моето бъдещо AMD.Относно ХристоС в момента гледам една price list и относно dual channel-a това дъно го поддържа : ASUS A7N8X-X - s.A, nForce2, 400, 3xDDR400 Dual Ch., AGP8x, Audio, LAN, ATA133, mATX.А това mATX какво е?Честно да ви кажа, взех все повече да си го харесвам дъното и ще взема да си го купя.Относно 8mb cache на харда, от това произлиза и serialATA, а оттам и друго дъно и то си е...:))Жалко, че темата ми е "moved" и скоро няма да се вижда :(.По принцип Gigabyte си ме радваха - яко име, яки кутии и т.н.;).Но щом казвате, че не биват, а и добре, че не се хвърлих на онова на Gigabyte с VIA чипсета...EPOX-а сякаш ми идва малко скъп, сякаш този модел на Asus e оптималното решение за мен...За кутията ми предлагат някаква Codegen, то само такива и JNC има...A GF FX 5200 128mb 128bit по-зле ли е от GF4 MX440 128mb 128bit ??Смятам да е на AXLE видеокартата, щото Chaintech не ми звучи благонадеждно, а и май тяхната 5200 е само 64битова... :)За овърклока по-нататък ще питам, а и "Gigabyte не стават за overclock" /цитат:P/
Първо това дъно НЕ подържа дуал чанел.Прайс листите не ги гледай с такова доверие те се пишат повечето пъти от некомпетентни хора за които едно дуал в повече не е проблем;) . Ако наистина държиш на е дуал взимай ASUS A7N8X
.За картата горещо ти препоръчвам да не е 5200 дори и 5600 да не вземи си една читава 4200 и си ок. Забрави го ДХ9 моля те. 5200 го подържа но просто играта ще се влачи.

mitku
16.11.03 г., 16:01
И кат не е Dual Channel (Asus A7N8X-X)... та кво... се тая - разликата в цената си заслужава да се вложи в по-добра памет, от която ше има повече полза. И без туй Dual Channel-а дава толкоз минимално предимство, че само на някой тестове се забелязва разлика (не на сички).
Ето един пример:
http://www.overclockers.co.nz/ocnz/2003/board/nforce20/asus0000_a7n8xx00/bench/q3.gif

Demonaz
16.11.03 г., 16:28
Както ти казаха и другите този асус няма двуканална памет. Все пак си помисли дали не е по-удачно да отделиш още 15-20$ за нещо по-добро и "натъпкано с екстри", които все пак след време ще ти потрябват. Не сте прави, ама двуканалната памет се съчетае е 512 кеш от второ ниво разлика ще има и тя ще е около 10-15%. Или поне показват тестовете. И аз дълго време се чудих как да спестя и се оказа, че няма начин. Идеите на Drakaris ми допадат най-много, ама са и най-скъпички.:)

drivepro
16.11.03 г., 17:14
Добре, вижте сега какво искам:
Дъно, което да поддържа стабилни температури, да става за лек овърклок, да е nforce, да има sound, lan, DDR&FSB - 400Mhz, a щом Дуал-а не е фатален...Какво да взимам, мамка му :D (и да е на умерена цена)

P.S.:За каква карта става дума тук:"За картата горещо ти препоръчвам да не е 5200 дори и 5600 да не вземи си една читава 4200 и си ок. Забрави го ДХ9 моля те. 5200 го подържа но просто играта ще се влачи"?Мислих за GF4 MX440, ама тази 4200 каква е!?:))
P.P.S:Пък и те различните дъна си мерят темп. грешно :( Epox-a давали безбожно ниски темп. (грешни ест.) а Gigabyte-a обратно...
:(

MK+
16.11.03 г., 20:11
Добре, вижте сега какво искам:
Дъно, което да поддържа стабилни температури, да става за лек овърклок, да е nforce, да има sound, lan, DDR&FSB - 400Mhz, a щом Дуал-а не е фатален...Какво да взимам, мамка му :D (и да е на умерена цена)

P.S.:За каква карта става дума тук:"За картата горещо ти препоръчвам да не е 5200 дори и 5600 да не вземи си една читава 4200 и си ок. Забрави го ДХ9 моля те. 5200 го подържа но просто играта ще се влачи"?Мислих за GF4 MX440, ама тази 4200 каква е!?:))
P.P.S:Пък и те различните дъна си мерят темп. грешно :( Epox-a давали безбожно ниски темп. (грешни ест.) а Gigabyte-a обратно...
:(
За GeForce TI4200 става въпрос

drivepro
16.11.03 г., 22:05
Последно се спрях на 2 дъна:
ASUS A7N8X-X - не поддържа dual chan, има 3 слота за РАМ, и е nforce 2 4000
Gigabyte :D 7N400L1 - dual chan 4 слота, nforce 2 ULTRA 400, lan карта...Ето това ми трябва:)
Gigabyte имат и още 2 модела - без лан, и без лан и дуал чан.Правят хората - ще има, не да ти изкарат едно дъно без никви екстри...:)
Asus е на $83, а Gigabyte на $84 - съвсем прилични цени.
Все пак това ULTRA е голям + нали?
Като заключение искам да кажа, че според мен всичко е строго индивидуално.Благодаря на всички "дали акъл" :D.
Относно видео-картата, ако взимам титан ще е 128мб, ще видя дали ще намеря парички за нея...
И някой да ми каже фирма в Бургас, която да продава на добри цени?В момента съм се насочил към Лидер/най-евтино дават/, но нямат голям избор откъм кутии и вентилатори.Кутии са кодеген - 300 ватови - няма повече, на всичкото отгоре трябва да ходя из нета да ги гледам, там няма една изложена...
Между другото нали ще мога да пусна Бартъна на 400mhz.Ако не да си купя 333Mhz рам направо?А ако ще е 333 как ще се отразят 4 Х 128 :D ?В лидера нямаш право да отваряш компа...но нали главно овърклока се прави от BIOS?А ако множителя не е отключен при положение, че не мога да си отварям компа...!?:o
И последно :D този Titan CU5TB не е ли достатъчен?/то и без това този е най-хубавия в лидер/

G-Point
16.11.03 г., 22:56
А каква кутия търсиш?

drivepro
17.11.03 г., 00:26
Трябва да взема 300ватова китайска.Codegen ще взема, че другите са JNC.Хората тук разправят, че трябва поне 350, ама няма...

ХристоС.
17.11.03 г., 02:25
Вземи си поне DELUX 300W, по ги бива от Codegen и JNC. Незначително по-скъпи са, а и захранванията са по-стабилни, и кутиите по-добре проектирани и изработени. Barton нямаш никакви грижи да го пуснеш на 400MHz, дори и да не се клоква много - ще му смъкнеш множителя. Обаче с този Gigabyte 200 FSB не ми се струват лесно постижима задача... както и да е, ти си решаваш (щом си за $10). При паметта разликата в парите между 333MHz и 400MHz е нищожна, щом нямаш средства за наистина хубава памет, окомплектовай се с 2x256MB A-data DDR400 ($85) и нямаш грижи. 4х128MB едновременно ще ти е малко трудничко да сложиш на дъно, което има точно 3 слота за RAM ((: Забрави въобще за 128-ци, след 3 месеца и половина ще се чудиш какво да ги правиш. CU5TB ти върши работа докъм 2000, максимум 2100MHz... GlacialTech имат нелоши радиатори в Pro сериите, които са на прилични цени, съпоставими с тези на TITAN и освен това са ефективни до 2200 - 2250MHz. А това с лепенето на кутията... пълни глупости! Ти че ще clock-ваш през BIOS е ясно, обаче ако насилиш я процесор, я памет повече, отколкото могат да понесат, как ще направиш jumper reset на CMOS?! Напазарувай си компоненти, нека ти дадат гаранция за всеки поотделно, пък после даже и сам да не се чувстваш достатъчно подготвен да се заемеш, все ще намериш някое приятелче да ти сглоби PC-то.

Fo
17.11.03 г., 10:09
DELUX 300W малко трудно ще намери в Бургас, взимай Асуса и едно 512МБ ДДР400, ясно е че няма да е кой знае какво, остави го тоя Бартън, като гледам какво ще е останалото няма смисъл да се изхвърляш.

drivepro
17.11.03 г., 14:43
Аз за сглобяването, сигурно ще успея сам.Стария си комп. съм го upgrade-вал 100 пъти.Въпроса е друг.Защо 200 FSB?Нали е 400?И не съм за 10 долара, просто искам dual chan ddr & lan, които асус НЯМА .Между другото гигабайта, не е с 3, а с 4 слота за рам - написал съм го в предишните постове...

Daisy
17.11.03 г., 15:27
този Titan CU5TB не е ли достатъчен?/то и без това този е най-хубавия в лидер/

Titan CU5TB има добър меден радиатор , обаче вентилатора е малък 7см и фучи здраво при 5000об. Сравнително по-добър избор е Spire WhisperRock IV (Falcon Rock II) - пък ако ти се струват слаби можеш да смениш перката с по-мощна .

Fo
17.11.03 г., 15:37
Е щом ще е тоя Gigabyte, 4*128 няма да ти даде нищо повече от 2*256, освен това колкото по-малко модули толкова по-добре.

drivepro
17.11.03 г., 19:12
8RDA+ който всички горещо препоръчвате /поне, ако не и 3+/ е $107 :( http://www.leadert.com/components.htm
Обикновенния Asus e 83
Gigabyte и той толкова...
Значи последно единствения минус на Асуса е, че не поддържа дуал чан
Този епокс наистина ми изглежда симпатичен, ама цената не е 90 както някой каза тук...

ASUSfen
17.11.03 г., 20:58
Човече забрави за Gigata ,като има ASUS на същата цена
Мисля ,че асуса си компенсира липсата на двуканална памет (лично мнение), а за предимствата няма да говорим( особено за пръжка :))
иначе аз съм с TI4200 128 и до преди месец нямаше игра(поне аз не съм случил на такава) ,която да не съм пуснал на 1600х1280 с всички детаили ( без АА и АФ,щтото АА и АФ са и слаби места на картата), а и 5200 и 5600 са мноо зле :(
Мойеш да си помислиш за Radeon,но все пак си мисля ,че 4200 е най-добре
И си избери хубава кутия ,да не стане така ,че да си купиш DWD-RW и да няма къде да я сложиш ,щото имаш CD, CD-RW или CD и чекмедже, и само новата ASUS 52x32x52 да става за по-долните слотове за устройства,4е е по-къса
И цялата работа от кутии noname :(