PDA

Виж пълна версия : Windows XP и локална мрежа

rojko
11.11.03 г., 12:54
Знам, че много се пише по тоя повод, но за този случай не можах да намеря нищо. Значи ситуацията е следната: Имам инсталирано XP pro на една машина която е в мрежа заедно с още 10-тина компютъра и интернет който върви по мрежата. ХР-то работи без проблеми с интернета, но не вижда нито един компютър от локалната мрежа. Като напиша ping server (например) ми дава под 1ms или там каквото беше, но не го вижда през Win-а, дори и ако му напишеш \\server да речем в Explorer-a.
Та ако някой има някаква идея?

Dark Skywalker
11.11.03 г., 13:05
Подобен проблем (все още нерешен) имам и аз. Потърси в "Мрежи и комуникации" моя тема, на която в заглавието присъстват думите Network Neighborhood.

Ще преместя поста ти в същия раздел, понеже e по-подходящ предвид естеството на проблема ти.

Melwin
12.11.03 г., 09:43
Predi da naprawi[ kakwoto i da e bilo - uweri se `e pc-tata sa w edin workgroup.
S kakwi operacionni sistemi sa otdelnite komp\tri?

dexxa
12.11.03 г., 09:57
ПЦ-тата имат ли зададени пароли за влизане в ОС. Питам, защото ХР-то не дава да се влиза през мрежата ако няма зададени никакви пароли на потребители.

ktkiro
12.11.03 г., 10:39
Originally posted by dexxa
защото ХР-то не дава да се влиза през мрежата ако няма зададени никакви пароли на потребители.

Имах същия проблем и при мен и се оправи с парола на ХП и разделянето на мрежата / примен е от много компютри/ на по малки групи така виждам всички в моята група и мога да браузвам и в други грпи стига да не са мн-големи:) :)

а ОС на компютрите в групата не е от значение - имам 95, 98, и ХП ?според мене?

B.o.T.
12.11.03 г., 11:09
При мен има 30тина машини в една работна група и макар и рядко,също се проявява тази мизерия.Интернета си върви но мрежата е недостъпна.Според мен тва си е проблем на уиндоуса.

rojko
12.11.03 г., 13:12
Мрежата е от около 20-тина компютъра, със всички възможни Windows-и (срещат се 98, Me, 2000pro, XP Home i XP pro) Никой от останалите компютри няма проблеми, но и не вижда този проблемния компютър. А и всички машини са в една Workgroup, това го проверявах няколко пъти. Няма сложена парола на XP-то (става въпрос за проблемната машина), но не мисля че това е проблема, поради който то не вижда нищо от останалите машини. Дори и да се напише \\Ime_na_kompiutar във Explorer-a да речем ми даваше някаква грешка и не отваряше нищо. Точно каква е грешката ще видя следващия път като отида там, че ми е малко далече :))

Ще се радвам ако още някой има някаква идея по въпроса. Не ми се иска да преинсталирам наново всичко, че компютъра е натоварен с не малко програми.

P.S. Това за което се сетих още и проверих беше за Firewall-а на ХР-то, но не беше пуснат. Проверих още дали няма някоя подобна програма инсталирана, но нямаше :(

Melwin
12.11.03 г., 13:29
Wiv dali e pusnatNetBios over TCP/IP.
Ot nqkoi ot drugite pc-ta napi[i w komandiq red :
nbtstat -A ip-to_na_HP-to i napi[i kakwo se polu`awa

dexxa
12.11.03 г., 14:13
Без парола на Юзъра на ХР няма шеринг (забранен е дори и да си му дал files and printers sharing)

AirBog
12.11.03 г., 14:29
START->Search->For Files or Folders...->Computers of People->A Computer on the Network->Computer name -> Пиши IPто на потребителя, който те интересува.(не хоста)

My Network Places->Right Click->Properties->Network Connections->Local Area Network->Properties->Трябва да има инсталиран NetBIOS protocol->TCP/IP->Properties->Advanced->WINS->NetBIOS setting->Default chekbox.

Пробвай и с Wizard-a да му настроиш мрежата, после ще дооправяш пак ИПта и други, но като цяло се променят настроиките за достъп и паролата се маха. В зависимост от това какво избираш по чекбоксовете. Вече не помня кое как.

chiche
13.11.03 г., 10:28
Според администраторите в мойта мрежа (130 машини) проблема, е че вин 2000 и ХП се изживяват като мастър броузъри на мрежата и когато има 2 вин 2000 например настъпва конфликт. Самбата при това положение дава съобщение от типа "Unable to find domain master"
Проблема се реши когато на една линукс машина се каза да е мастър броузър и на нея се качи WINS. От тук надолу копирам няколко поста от вътрешния ми форум:

......::::::Извадки от форума на МладостЛан:::::::...............
В мрежата вече функционира WINS сървър. Пусна се поради злоупотреби на някои версии на Windows при гласуването за OS Level за мастербраузер на мрежата. Оттук нататък всеки, който иска да браузва мрежата (Network Neighbourhood) нормално моля нека си сложи за WINS сървър 192.168.0.250
Ще помоля също така да няма 100 Workgroup-и, т.е при (пре)инсталиране на Windows да не оставяте групата по подразбиране (MSHOME или WORKGROUP), да не си пишете произволно име...а да сложите за Workgroup-ата STARK, така ще е доста по-добре за всеки...
не мога и не искам да Ви задължа...това е просто препоръка...chiche ако реши може и да ви задължи...

Ще помоля някой ползвател на тази операционна система да направи един скрийншот за да покаже на останалите къде да си "турят" WINS сървър.

Благодаря Ви за вниманието.
.....................
Мдам предприех по-агресивен начин за осигуряване на правата на машината MLADOST като домейн мастер браузер...сега не би трябвало да се случва това...ако се случи ...до 2 минути MLADOST ще си сдобие пак правата
................

WISP
13.11.03 г., 13:34
Хм, всъщност проблемът с браузването в смесени мрежи се оказа малко по-различен, но пак свързан с мастърите. Аз доста си поиграх при мене, но вече горе-долу го разреших.
Значи първо, когато в мрежата няма сървър, който да се грижи за нея, се получава следното - NT-базираните системи воюват за правото да станат master browser и която е първа обикновено печели. Лошото е обаче, че та са настроени по най-различен начин - една е на auto, друга на yes, трета пък е на yes, но е с филтрирани портове. На всичкото отгоре W2000 e с по-висок OS-level от ХР, а и двата са с по-висок OS-level от 98/МЕ. Общо взето, става една каша.
Основният проблем обаче става, когато в мрежата има много и лошо настроени firewall-и (особено безобразен в това отношение е вградения на ХР, пуснат по дифолт Zone Alarm - също). Тогава настъпва едно туткане и моткане и чакане, и цял дъжд от псувни към мрежовите разработчици на M$.
Най-зле е положението, когато master стане някой W2000 или ХР с firewall - тогава мрежата няма отваряне изобщо. Тоест, машината си става master, но няма как да обменя информация с другите и те си чакат ли чакат...
Как се решава проблемът генерално: Пуска се една Samba в мрежата, която се настройва да е master и WINS-server. Слага и се OS-level задължително най-малко 65. На всички други машини им се въвежда нейния адрес за WINS и на W2000 и ХР задължително Enable NetBIOS over TCP/IP. Новите измислици на M$ за браузване без NetBIOS и порт445, домейни и прочие, не се препоръчват заради обратната съвместимост. Може би, малко по-нататък...
Горе долу е това. При нас даже е по-сложно, защото една Samba извън подмрежите е WINS, а друга - вътре е master, но пак си работи - мрежата се отваря сега мигновено.

Колкото до няколкото workgroup-и, на мен ми писна да се занимавам - все забравят и това е. Сега имам 4, като в 3 от тях има по един компютър, но не е страшно - изобщо не пречи на браузването в основната.

rojko
14.11.03 г., 11:58
Много благодаря за мненията по въпроса, тия дни смятам да пробвам да видя дали може да се оправи проблема. Допълнително ще пиша как точно се е оправил (ако стане де :D )

vampi
14.11.03 г., 12:29
Ми на мене ми се струва, че chiche и WISP говорят за едно и също ма последния се е задълбочил и с Firewall-ите...
И ще допълня chiche като кажа, че след пускането на въпросния Линукс като WINS Server проблеми за сега няма!