Виж пълна версия : Pentium 4 Or AMD
.:: Ta z Z z ::.
10.11.03 г., 20:49
Intel p4 2.4 Ghz/800 Mhz/512k
Съ Gigabyte 8IPE1000 PRO , Dual Channel (400 Mhz )ili
AMD ATHLON XP 2600+\333MHz\256KB\Throughbred sus
Epox 8RDA3+ nVidia nForce 2 Ultra, Dual Channel 400 Mhz.
Пентиума е по-добър като процессор но АМД със това дъно го реже.
Кое от 2-те издържа на по голям клок и кое е по прозиводително.
Някакви съсвети за по добро дъзо за Пентиума ?
Dark Skywalker
10.11.03 г., 21:16
Премествам темата в раздел "Твърде често задавани въпроси" и приканвам участниците да не я обръщат в поредния безсмислен спор.
ХристоС.
10.11.03 г., 21:21
2600+ обаче не се клоква кой-знае колко, по-добре потърси 2500+, при тях шанса е мъничко по-голям. Аз бих избрал естествено EPoX + AMD, много по-разумно е на фона на разликата в цената. Ако въпреки всичко си вземеш P4, лесно ще го clock-неш до 3GHz най-вероятно, обаче си помисли за друго дъно - Abit, Albatron или ASUS (в този ред), ако си склонен да дадеш малко повече пари, нека е базирано на i875 чипсет, който поддържа PAT и е мъничко по-добър откъм overclock. Този Gigabyte нещо е капризен към паметите, а и на всичкото отгоре не работи стабилно.
Milanoff
11.11.03 г., 01:08
Наскоро ми попадна такова дъно (Gigabyte 8IPE1000 PRO) с PIV 2,6 без проблеми стигна 3Г без дигане на волтажа, че даже и за още питаше, но за мое голямо съжаление не ми позволиха повече експерименти. С памет на А-Дата беше, и нямаше проблем, не знам на колко клок ще понесе ако паметта е от комплектите на Кингстън. Все пак ако имаш повечко пари Интел си заслужава, но ако след 1-2 години ще купуваш ново, направо си вземи "котлона".
Svetlix
11.11.03 г., 13:31
Глас за Р4. Р4 2,4С е чувствително по-бърз от 2600+ (е но е и по-скъп).
Колкото до клока както ти каза Milanoff ... лесно се клокват и стигат нелоши честоти. Mollov беше изкопчил 3,7 Ghz от същия ...
Joredos
11.11.03 г., 14:40
Няма спор P4 rulz.
V I P E R
11.11.03 г., 15:03
Originally posted by Joredos
Няма спор P4 rulz.
Аргументирай се!
BeaZTiE
11.11.03 г., 15:14
аз атлон 2400+ със що-годе свестно вентилаторче го карам на 155х15
малък разход е... и 2350 реални мхз.
що се отнася за екоксидките.. купих си една точно такава уикенда си поиграх и я върнах.. сменям я за асусче... нещо епокс точно с този модел не се представи добре..
ASUS A7N8 делукс.. може би това е правилният избор.. незнам.. още не е пристигнало дъното но вярвам в него :)
Joredos
11.11.03 г., 18:21
Originally posted by V I P E R
Аргументирай се!
Има ли смисъл V I P E R?Просто тази Р4 бие в доста приложения най-добрия процесор след А64,а именно този на 2800+.Пък за клок на 2600+ не знам,дали някой въобще се е опитвал да прави.Лично мен ме съмнява.Защо въобще има смисъл да се сравнява 800ФСБ срещу 333ФСБ.Мисля да не пиша в този пост повече,защото може да звучи грубо,но мога да ме баннат от форума.
Две теми по-надолу има това
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=17361
BeaZTiE
11.11.03 г., 18:44
емо.. смо едно мога да ти кажа..
покупката на интел процесор си е излишен разход в наши дни.
хората, на които им трябва мощност никога няма да си купят нито ХП нито П4.
биха се ориентирали към 64 битови процесори от итаниум оптерон клас.
за хом система няма смисъл да се дават купчина пари, при положение, че има алтернатива на 1/2 цена... даже и в някой случаи по-евтино.
що се отнася до клок... всичко е въпрос на късмет и познания. а също така хората които имат възможност да имат късмет (т.е. да избират от купчина цпу) и познания - биха избрали атлона.
не искам да превръщам темата атлон ХП срещу пентиум4, въпронсият П4 е отчйващо бавен както при цпу, така и при фпу.
дефакто фпу-то му дава високи резултати на разни тестове, защото се вкючват абсурдните инструкции ссе2 - които в реалният софтуер, който иска ЗДРАВО ФПУ ссе2 не може да помогне особено... вярвай ми. пробвал съм много пъти... с тайна надежда, че все пак това не е пълна измама..
но е абсурдно един 2 гхз амд да свърши дадена задача със 20% по-бързо от П4 на 2.4...
говоря точно за моделите 2400+ срещу 2.4 със 800 фбс. неклкокнати..
ако си говорим честно този 2.4 п4 успях да го клокна стабилно на 2.8
2 гхз атлона го клокнах стабилно на 2.35
от двете системи изкрънках макс 16-17%
след този лек клок резултатие наистина бяха в МНОГО голяма полза на амд.
или с две думи в този случай старата английска поговорка "не съм богат - за да купувам евтино" не върви...
успех в избора пич...
едит:
"С извинение,но 2,4С просто смазва Бъртъна на 2800+"
я кажи как се "смазва" бартъна с п4 2.4?
че аз т-бред на 2 гхз реални неуспях да смажа... а ти си хукнал бартън да биеш....
кажи на какво си го смазал..
аз го тествах с комерсиални приложения - които ползват във всяка кино студия. и тъп т-бред 2400+ постигна доста по-добър резултат от П4 2.4...
Dark Skywalker
11.11.03 г., 21:17
Originally posted by Joredos
Мисля да не пиша в този пост повече,защото може да звучи грубо,но мога да ме баннат от форума. Точно така ще стане, ако видя още една твое изказване в духа на по-горните.
BeaZTiE
11.11.03 г., 21:28
аз лично, доколкото разбрах от григор - в този форум могат да се повдигат теми от рода на интел срещу амд...
ама си мисля, че глупави и неаргументирани изказнаия от сорта на П4 на 2.4 изяжда.. т.е. "смазва" бартън 2800+ освен в общите приказки... другаде немога да ги према.
аз лично преди да убедя шефовете, че амд е по-добрия и естествено по-евтния вариант си играх около една седмица с тестове..
в момента бюджета е същия, но процесорите са амд. останалата част от кините отива за рам :)
по-добре атлон 2400+ със 1 гб рам отколко П4 2.4 с 512 :)
казвам това, защото преди 7-8 месеца точно така стоеше въпроса.. макарче и двете тестови машини бяха с по 512..
това е в общи линии...
и аз лично препоръчвам на пича, който зададе въпроса - вместо да подарява стотачка на Интел - да си купи АМД, а остатъка от парите да вложи в рам :)
или във втори хард... или в двд записвачка.. или в монитор или каквото и да е.. но няма смисъл да им се подарява на интел тази стотачка.. и без това те са прекалено богати, за да пият сиромашка кръв :))))))
Demonaz
15.11.03 г., 09:28
абе стига с това пестене. Представи си, че човека има пари за пръскане и може да си позволи и допълнително памет и всичко квото се сетиш. Вярно, че ако е така една 64 битова система би прилегнала по-добре...Ама нека да си купи. Нищо лошо няма на процесора на Интел, даже си е супер.
.:: Ta z Z z ::.
15.11.03 г., 13:27
Компа беше за един приятел.Последно си взе сищия комп само че Atlon Xp 2200+ , 512 333Mhz Kingston Ti4200 128 Mb и Gigabyte 7VAC KT400 въпреки двучасовото обеждаване да си вземе EPoX 8RDA3+ NVidia NForce 2 Ultra.
Demonaz
15.11.03 г., 13:30
Всеки луд с номера си!:good:
Drakaris
16.11.03 г., 01:33
Originally posted by Barton
Gigabyte 7VAC KT400 въпреки двучасовото обеждаване да си вземе EPoX 8RDA3+ NVidia NForce 2 Ultra.
Голема грешка! :) Предишното ми дъно беше 7VA и как да ти кажа - меко казано бях разочарован от него. Нищо няма - нито стабилност, нито клок...абе чеп за каца не ставаше от него. Наскоро един приятел се беше заинатил да си взима GA 7N400 (пак добре поне , че с нФорс2 де! :) ), и трябваше 1 седмица да го разубеждавам. След като го заведох в офиса на ХардуерБГ , и Бачо Киро му говри да си вземе Епокс8РДА+ , ама той не та не. :) Най-накрая по телефона Григор успя да го разубеди и сега е с 8рда+! :) Емиии...доволен е човека ! :hi:
Originally posted by Barton
Компа беше за един приятел.Последно си взе сищия комп само че Atlon Xp 2200+ , 512 333Mhz Kingston Ti4200 128 Mb и Gigabyte 7VAC KT400 въпреки двучасовото обеждаване да си вземе EPoX 8RDA3+ NVidia NForce 2 Ultra.
Правилно е постъпил,
дъното е Gigabyte 7VA-C или Gigabyte 7VAX,
противно на гореизказаните мнения считам
Гигабайт за добри и бързи дъна,
при липса на мераци за клок това е най-правилния избор.
Originally posted by BeaZTiE
в момента бюджета е същия, но процесорите са амд. останалата част от кините отива за рам :)
по-добре атлон 2400+ със 1 гб рам отколко П4 2.4 с 512 :)
BeaZTie , твоите "комерсиални" тестове на кино студиа , мераци за дизайнерски компютри и прочие не са от значение за домашен компютър , който се ползва предимно за игри .
Току виж , заради теб , някой обикновен домашен потребител си дал повечето пари за 1Gb RAM , които не са му необходими .
BeaZTiE
17.11.03 г., 13:25
Originally posted by Daisy
BeaZTie , твоите "комерсиални" тестове на кино студиа , мераци за дизайнерски компютри и прочие не са от значение за домашен компютър , който се ползва предимно за игри .
Току виж , заради теб , някой обикновен домашен потребител си дал повечето пари за 1Gb RAM , които не са му необходими .
хайде хайде..
новите игрички (осбено тези, които скоро ще излязат) на 512 рам ще има да свапят до побъркване...
също така държа да кажа, че точно новите "красиви" (според геймърите) игри искат доста по-мощна система, отколкото система да работа с 3дс макс и мая..
такива ми ти работи.. едно вереме всичките ми приятели с 4 мб рам си купиха още 4 - за да могат да играят Дум.. така, че скоро се пригответе мин. изискване за геймка с нов "реален" 3д хардуерен рендеринг да иска минимум ати 9600 и минимум 2 реални гхз (не пентиумски) и поне 768 рам...
та.. това е в общи линии :):):)
GeniusLoci
17.11.03 г., 16:22
Бийзти..ъ-ъ..с извинение - оакваш се. Нема и няма да е скоро това чудо дето си го описал...освен ако не броим рекламните иглици напоследък за критерий :)
BeaZTiE
17.11.03 г., 16:52
Originally posted by GeniusLoci
Бийзти..ъ-ъ..с извинение - оакваш се. Нема и няма да е скоро това чудо дето си го описал...освен ако не броим рекламните иглици напоследък за критерий :)
в общи линии.. пича нема да си купи днес компютър и след 6-7 м. да се ядосва, защо е дал 100$ повече за по-бавен процесо и по-малко рам.. и защо не му вървят бест селърите.. или ако му вървят защо ходи на тераста да пуши по една цигара, докато преминава през нивата..
най-голямата измама е, че когато отидеп на сайта на производителя на дадена игра и четеш системи изисквания.. виждаш следното
Минимални изиксвания...
1 гхз процесор
256 рам пармет
1 гб диск спейс
радеон 7ххх или Гфос 2 видео карта..
...
купуваш си играта..
пускаш я на щайгата с 1 гхз процсеор и 256 рам.. оказва се.. че играта искала 256 мб свободни.. а алчното ХП естествено от 256 системна памет - я ти е оставило 150тина - я не..
купуваш още 256 рам - бучкаш в ПЦ -то..
чудиш се.. защо аджеба тази игричка иска по 10 минути зареждане между нивата.. ядосваш се - сменяш процесора на П4 на 2.4 или на 2400+
играта тръгва.. доста добре.. ама защо няма никакви екекти.. и точно в най-критичния момент.. преди да убия хитлер (да речем) ми насече... и докато се усетя какво стана ме очистиха..
изхвърляш въпросното гф2 или радеон 7ххх и си купуваш поне радеон 9600 или поне фх5200...
след има-нема година излиза по-нова и по-красива игричка.. която казва...
искам поне П4 на 2.4
поне 512 рам
поне фх5200 или радеон > 9500
купуваш си игричката и се оказва, че тя искала 512 мб свободни.. процесор - за да не чакаш 10 мин между нивата поне 4 гхз и видеокарта - за да се насладиш на графиката поне радеон 10240 или гфос 5 ХХЛ и такива разни екстри, които струват 5 пъти повече от играта.. но.. такъв е живота на модерния геймър...
аз на игри не играя.. но понякога ме изкушава да видя, до къде са стиганли колегите - гейм дизайнери... е засега не са ме впечатлили особено много.. да се надяваме, че пробелма е в хардуера и скоро ще бъде решен... на приемлива цена - разбира се :)
гениус, поправи ме, ако геша :):):)
поздрави.
Joredos
17.11.03 г., 17:23
BeaZTiE,съгласи се,че лудия геймър трябва да е с винаги някаква гъзария.Като се започне от вътрешната част и задължително с някаква ненормална периферия периферия.Мишки за 50-60 $ задължително,обаче на УСБ може и безжична клавиатура,процесор Р4 :).Ще разкажа един приятел канадец,с който често играя брууд.Понеже правя глобално проучване на пребвояването на АМД и Интел процесори-даже и тебе съм те питал :) ,та го питам с какъв процесор си и той ми казва Р4 на 1,8.Викам му интел куул.Той вика "Да,какво друго иначе" .Викам му "АМД?".Той разправя "Не съм чувал и виждал такова нещо ти за процесор ли ми говориш".Това може би няма значение,но важното е че никой геймър не би се похвалил с дурон или селерон и мишка А4.
И друго да питам наистина ли Р4 падна от онзи атлон на мултимедия?Щото това наистина е като случката дето германец с фотоапарат каца на Червения площад на пъпа на Москва.
А в горния си пост показа еволюцията на гейминг технологията :) .
BeaZTiE
17.11.03 г., 17:45
ами твоя притаел канадец, го питай в кое канадско село живее.. защото наситина тук по Италия има разни селца, където не са чували, че съществува АМД. Лятото ходих на планина и видях так "компютърджии" които всъщност бяха чували за амд процесори, но незнаеха, че върви уиндоус на тях :)
що се отнася до пентиум 4 - мога само да ти кажа, че в реални сметки.. пък и интиджер се проваля тотално сравнение с амд. може би разликата е -500 мхз. даже и по-зле.
истината е там, че интелския фпу е толкова бавен, че фпу на 2800 е бърз колкото фпу на тъндърбрърд на 1.4... т.е. е точно 2 пъти по-бавен.
единственото нещо, което го спасява този т.нар. пентиум е това, че работи на 4 пъти по-висока форнт сайд бус. и оперира доста по-бързо с паметта. поради тази причина може (във върховите си модели) да "победи" в интиджер и реал (ОБАЧЕ ОПТИМИЗИРАНИ) сметки върховия модел на амд - който дефакто е точно с 1 гхз по-бавен.
ако сметките реал са без допълнителни инструкции (ммх, ссе, 3дноу, етц) а истинска аретметика (защото на пркактика програмите, които искат "яко фпу" не позлзват ссе2 - екстра, която в ХП моделите отсъства) пентиум4 е доста по-бавен.
ако правим практическо сравнение - П4 на 2.4 гхз и атлон 2400+ без да се кловкат или нещо от сорта.. интел губят по точки доста яко. ЦПУ-то на 2 гхз амд (2400+) дава със около 15-20... до 30% по-добри резултати - зависи от вида на тестовете, които правих. и естествено от продължителността.. най-интересното нещо е, че колко е по-дълъг и труен теста (да речем софтуерен рендер 1000 кадъра 640х480 със 500 000 лица и допълнителни ефекти) толкова повече се усеща мощността на амд.
дефакто, ако някой се опита да прави тест на лайтуейв - ще види, че П4 на 2.4 е съвесм малко по-бърз (около 5%) от ХП 2400+ - това е така, защото новия лайтувейв (предполагам) е умишлено забавен при работа с атлон. неможе по-старата версия да обработва един кадър за около 15 сек на атлон в по-новата времето скача на 20.. без никакви промени..
такива ми ти неща :):):) интел може да си плащат на фирмички като нютек.. то знае ли човек :)
Joredos
17.11.03 г., 19:09
Истина е всичко,което каза.Само едно нещо правите всички тук не мисля,че съм прав де,ама 2000реални както му викате точно това са нереалните мхц.
Щом на Р4 е 2000 и се конкурира с 2000+ това са си 2000 реални мегахерци при АМД и 2000 АМД рейтинг(така аз си го дефинирам).2000 АМД рейтинг е много хубаво нещо(хем водят,че по честоти по-малкото уж бие по-голямото и на този фон излиза,че по бавен процесор на реални мхц бие по-бърз на някакви други херци).
ФПУ-то е ясно ще е по-бързо на АМД и е ясно ще е по-бавно при Интел,което си е наистина ощърб за интел,обаче Р4 си е доказан в доста други неща,нали?Определено не стой на стари лаври,а и се развива с доста добри темпове.
-CTPAX-
18.11.03 г., 10:47
Хахаха, абе бизти, ти въобще работил ли си с Р4 с включен хипертрединг? Щото като те слушам май не си.
Въобще няма място за сравнение между 2.4С и 2400+, ама никакво. Искаш по-доброто - плащаш, немаш пари - зимаш по-лошото. Тръгнал си да сравняваш мерцедес 1.8 с опел кадет 1.8. И двата дигат 200, ама мерцедеса бил 2х по-скъп, затова кой е луд да го купува :lol:
BeaZTiE
18.11.03 г., 12:17
Originally posted by -CTPAX-
Хахаха, абе бизти, ти въобще работил ли си с Р4 с включен хипертрединг?
моето момче... кажи ми приложение на хипертридинга при огромни изчисления с плаваща запетая... приложението му е смислено, само и едиснтвено когато не ти е необходима мощност...
дефакто тази екстра е да се радват секретарките, че 1/2 от процесора им работи на ексел на на другата половина си цъкат миничките..
пусни едно супер пи и да си говорим... или някой от доказаните рендеринг програми и им постави еднакви задачки...
аз пиша неща по форумите - след като съм ги проверил... а ти говориш - за приложение на т.нар. хипертридинг екстра - която може да послужи само при елементарни изчисления.
защото ако ми кажеш, че п4 - 2.4ц със включен хипер трийдинг работи с мощността на 2 петниум 4 на по 2.4 ще си направя татуировка на челото "интел инсайд" :):):)
а това сравнение с кадета и мерцесдеса.. как да ти кажа.. сравняваме атлон и пентиум... не дурон и пентиум..
само пак да подчертая, че е въпрос на личен избор интел или амд.
аз моят избор го направих преди доста години, когато непожелаха да ми подменят 60 мхз пентиум - който имаше крив фпу - а бях платил над 500$ за "връх на технологиите"
заради това интел от мен няма да видят и една сторитнка. особено за "пентиум" поколението. ако извадят наистина хубав, бърз, конкурентоспособен и на разумна цена процесор може и да сменя амд (които определено не са ми любимата фирма)
това е с 2-3 думи.
аз не искам да възхвалявам великите адм.. или да плюя по мизерните интел.. или обратно.. пиша си мнението, което е изградено на доста тестове, които съм провел. това ми е част от задълженията на работа.. и ако наистина на интел процесорите бяха по-мощни от тези на амд.. фирмата в която работя щеше да избере интел... не са милите толкоз бедни, че да не могат да си го позволят :):):) 2004 година ще поработим на атлон64 и оптерон.. па интел ако се удетят да направят нещо по-разумно и мощно.. токувиж 2005 да работин на сентиум или там каквото пуснат... само дано не е измама като П4..
-CTPAX-
18.11.03 г., 14:12
моето момче...
Ти да не си на 60 години бре :lol: :lol: :lol:
пусни едно супер пи и да си говорим...
Случвало ми се е, изкарвам 41 сек за 1мб тест. Ти колко правиш? ;)
V I P E R
18.11.03 г., 15:11
Случвало ми се е, изкарвам 41 сек за 1мб тест. Ти колко правиш? ;)
Аз правя 38 сек за 1МБ :D. А процесора ми със сигурност е с поне 800мхз по надолу от твоя, да не говорим за FSB.
BeaZTiE
18.11.03 г., 15:50
значи..
точно след като си написах постинга пуснах на 2 свободни ПЦ-та супер пи 32 мб
едното беше пало 2100+ а другото пц беше П4 на 2.4 с пуснат ХТ
2100+ си свърши работата за 1ч. 14м. 42сек. а П4 2.4 сметна 32 мб за 1ч. 18м. 07сек.
на въпросаът ти, колко правя в мометна немога да ти дам точен отговор, но ако държиш довечера, като се прибера ще го пусна теста и ще ти кажа.
между другото - пусни си теста на 2х с включен ХТ да видим каво ще ти кажа супер ПИ... защото при мен не стана (а може и аз да съм ламер и да немога да пусна супер пи да работи на хипертийдинг:)
та.. да обобщим... ако ще търсите мощност - особено при фпу - вземете си атлон, ако ще търсите екстри... например бавен ФПУ, но улта бърз (и никъде не приложим) ссе2 или този хипер трийдинг - купете си пентиум 4. пък току виж някой от новите приложения почнали да ползват тези излишни екстри на П4 поколението... което ме съмнява...
-CTPAX-
18.11.03 г., 17:17
Випер, браво, правиш 38 сек на амд под 2.5Г? Дали ще те затрудни да постнеш шот ;)
Бизти, не разбрах какво точно и как трябва да пусна.
А относно програмите, които поддържат хипертрединг, и които ги нямало още, аз предлагам да пробваш например XMpeg, за рипване на двд. Аз специално я ползвам доста по-често, отколкото си изчислявам Пи :rotate:
V I P E R
18.11.03 г., 17:28
Искаш шот ей го :). А да съм казал че ги правя под 2.5 гиги някъде? Ти на колко правиш твоите 41 сек?
-CTPAX-
18.11.03 г., 17:37
Правя ги на толкова, колкото ми е сигнатурата :-)) А и всъщност очаквах доста по-добър резултат от амд на 2.7Г почти.
V I P E R
18.11.03 г., 17:48
Правя ги на толкова, колкото ми е сигнатурата :-)) А и всъщност очаквах доста по-добър резултат от амд на 2.7Г почти.
39сек ги правя даже и на 2,5 гиги, но ако се понапънеш да свалиш резултата си ще разбереш, че за да стигнеш под 40 сек. ще ти трябват поне 3,7 гиги. А също очаквах повече от процесор на 3.3 ама уви. Я дай шот от твоя рекорд да погледна за какво иде реч.
С малко туикване и честота 2,7 гиги мисля че ще сваля на 37 сек. ама не ми се занимава вече. Ти случайно да си СТРАХ, който джитка и в АОА форумите?
-CTPAX-
18.11.03 г., 18:18
39 сек правя на 3.5Г. Много ясно, че съм същият :rotate:
GeniusLoci
18.11.03 г., 20:31
моето момче... кажи ми приложение на хипертридинга при огромни изчисления с плаваща запетая... приложението му е смислено, само и едиснтвено когато не ти е необходима мощност...
дефакто тази екстра е да се радват секретарките, че 1/2 от процесора им работи на ексел на на другата половина си цъкат миничките..
Мда бе..я си пусни UDAgent...или Seti-то..и ги направи на normal priority и пак погледни ..щото в такъв случай Атлона се счупва да смята, а Интела е наполовина юзидж..;)
Стига бе, не знам какво четеш, ама аз дори като един от върлите АМД защитници при пръв удобен случай минавам на интел..
Абе хора, я престанете да давате някакви тъпни като SuperPI за да не дам пък аз програми (обърнете внимание на "и"-то накрая), които на АМД вървят по-зле..
И понеже съм щедър днес - една дооооооооооооооооооста по-използвана - WinRAR..мда, не се съмнявам че ще ми кажете дали тя или SuperPI е по-полезната от двете ;)
А Бийзти - за "неприложимия" SSE2 - що поне веднъж не спреш да мислиш като ползвател на две програми. Писна ми да повтарят колко е тъп форума напоследък ама ти допринасяш мегазверски за това :o :no:
А това че 3.5 Р4 в СуперПИ е равен на 2.7 АМД..хъхъ..ми я кажете кое е по-лесно да го държите на тия гиги..и нека VIPER си остави РС-то в стая с над 30 градуса температура и какъв ще да е въздушен охладител и да ми даде шт с 30 дена работа на това чудо. Демек да ми симулира работни условия.:D
V I P E R
19.11.03 г., 09:25
А това че 3.5 Р4 в СуперПИ е равен на 2.7 АМД..хъхъ..ми я кажете кое е по-лесно да го държите на тия гиги..и нека VIPER си остави РС-то в стая с над 30 градуса температура и какъв ще да е въздушен охладител и да ми даде шт с 30 дена работа на това чудо. Демек да ми симулира работни условия.:D
На VIPER компютъра си работи така от 3 месеца като стайната температура не пада под 25 градуса, просто защото не обичам да ми е студено. А това със шота и 30-те дни може да се уреди, ама не смятам че ще издържа да си държа компютъра само за да ти докажа че е стабилен - аз от 24 часа в денонощието съм около 8-9 вкъщи и през това време гледам да спя. Мисля че за себе си съм си доказал че е стабилен ... на тази честота е въртял 10 часа Прайм 95, сметнал е всички масиви на Супер Пи по няколко пъти, Тоуст и Сандра бърн ин съм ги въртял над 20 часа, Hot CPU Tester-а съм го въртял 6 часа, изкарал съм по няколко пъти Контент Криейшън и Бизнес Уинстоун, 3Д Марк и ПЦ Марк съм въртял по 20-тина луупа. Така че мисля че е супер стабилен на тази честота.
Ако пък си мислиш че П4 не грее на 3,5 гиги с въздушно охлаждане и 30 стайна.
-CTPAX-
19.11.03 г., 09:46
С Бизти се разбрахме по въпроса за хипертрединга по ICQ ;) Мисля да споделя и тук, защото се оказва, че много хора просто не знаят. Хипертрединг може да се използва само във Windows XP и предполагам 2003. Във Windows 2000, въпреки че се разпознават 2 процесора, хипертредингът не е ефективен, защото 2000 разпределя процесите и тредовете като за два физически процесора, което в общия случай води до забавяне. Лично аз се принудих да мина на ХР точно поради тази причина, за което съжалих около стотина пъти :weep:
viki4ko
19.11.03 г., 12:18
Беазтие напулно сам сагласен с теб то4но така е и мисля 4е АМД са сас светлинни години напред пред иНТЕЛ ЗАСХТОТО ДОКАЗВАТ 4е с много по малки МХз могат да бият по производителност PUN 4 taka 4e i az ne bih si go kupil. AMD RuLZ!!!!!!!!!!!!!
Аз правя 38 сек за 1МБ :D. А процесора ми със сигурност е с поне 800мхз по надолу от твоя, да не говорим за FSB.
Много ми е странно, но хора, които претендират да разбират поне малко от компютри, сравняват два процесора с различни архитектури и замисъл на една и съща честота... Това е първият и вечен аргумент на феновете на AMD, който се споменава винаги. Много ясно, че Athlon е по-бърз на една и съща честота, както е по-бърз и Pentium-III. Тези двата последните са от едно поколение, Pentium-4 вече има съвсем друга идея. За втория и вечен аргумент чети по-долу...
Стига бе, не знам какво четеш, ама аз дори като един от върлите АМД защитници при пръв удобен случай минавам на интел...
... както и много други хора, за които в момента единствената пречка да си купят Intel машина е цената. Имали сме такива теми във форума и всеки втори AMD фен се оказва фен по финансови причини. "Ама цената..." е вторият и вечен аргумент. В BG може и да е сериозен, защото разликата между две системи с близки параметри може да надхвърля една месечна заплата, но в развитите държави разликата е заплатата за ден или два, да не говорим за лизингови схеми тип "долар на ден" за маркови машини (IBM, HP)... Затова и няма толкова основателни причини да си купиш AMD, затова и пазарният дял на AMD е много по-малък.
BeaZTiE може да залага работата си на новите чипсети на NVIDIA или VIA, но аз лично не бих правил като него. Всеки втори потребител VIA го превърнаха в бета-тестер, очакващ поредното "А" накрая, а опитът на NVIDIA в чипсетите дотук включва един почти неуспешен (непопулярен) и един успешен за десктоп машини. Ще правя аз неща за хиляди долари с компютъра (примерно), ще се мъча да спестя някакви дребни $ и ще залагам на надеждата този път всичко при VIA или NVIDIA да работи? Забрави... В момента мога да си позволя да дам 100$ повече за Intel+Intel машина вместо AMD+VIA/NVIDIA/SIS и нямам никаква идея да тествам поредния опит на някого за чипсет. Тук сега пак ще скача някой с "ама ето на, всичко работи при тези чипсети"... Нека работи, няма проблем, но аз ще давам винаги по 100$ повече, че да не проверявам. Желаещи да инвестират в проверки има достатъчно... ;)
P.S. Модераторът на раздела да изтрие безсмисленият пост на viki4ko по-горе...
BeaZTiE
19.11.03 г., 13:39
вижте сега..
аз несъм адвокат на АМД.. и не ги защтавам.
ще направя тестове с ХТ под вин2к (когато имам възможност да пожертвам едни П4 и да му сложа винХП поне докато траят тестовете)
все пак на мен лично ми е нужна изчислителна мощност на приемлива цена. фирмата в която работя може да ми осигури даден бюджет за година - аз си правя сметката какви машини да избера.
заложил съм на амд защото съотношение цена/мощност процесорите на амд ми предоставят може би 2 пъти повече...
не, че немога да си купя Пентиум у нас и да си закача значка "фен" и да ходя да тръбя колко са велики (за повече инфо постовете на джоредос :):)) но.. няма да го направя, защото при положение, че има алтернатива, която ми задоволява изискванията и за дадена цифра ми предоставя доста по-голяма изчислителна мощност... е просто безсмислено да избера интел...
наскоро един приятел българин, който живее в италия и се прави на гъзе ми зададе следния въпрос.. "защо носиш разни боклучести марки като бенетон, сисли и леви щраус" (които с ръка на сърцето си казвам, че са най-евтините дрехи в италия) "при положение, че на малко по-висока цена може да се облечеш с версаче и армани"..
аз му отговорих следното "пич, не е важно какви дрехи носиш - важното е да са ти удобни и да ти вършат работа.. и най-вече да не са ти във финансова тежест. предпочитам да имам 4 чифта панталони от скапани марки, отколкото два чифта армани.."
па на кого му пука, че бенетон гащите ще се скъсат след година и половина а версаче след две... така или иначе след 6 месеца са стари гащи :):):)
поздрави.
V I P E R
19.11.03 г., 13:46
Originally posted by Valeri
Много ми е странно, но хора, които претендират да разбират поне малко от компютри, сравняват два процесора с различни архитектури и замисъл на една и съща честота... Това е първият и вечен аргумент на феновете на AMD, който се споменава винаги. Много ясно, че Athlon е по-бърз на една и съща честота, както е по-бърз и Pentium-III. Тези двата последните са от едно поколение, Pentium-4 вече има съвсем друга идея. За втория и вечен аргумент чети по-долу...
... както и много други хора, за които в момента единствената пречка да си купят Intel машина е цената. Имали сме такива теми във форума и всеки втори AMD фен се оказва фен по финансови причини. "Ама цената..." е вторият и вечен аргумент. В BG може и да е сериозен, защото разликата между две системи с близки параметри може да надхвърля една месечна заплата, но в развитите държави разликата е заплатата за ден или два, да не говорим за лизингови схеми тип "долар на ден" за маркови машини (IBM, HP)... Затова и няма толкова основателни причини да си купиш AMD, затова и пазарният дял на AMD е много по-малък.
BeaZTiE може да залага работата си на новите чипсети на NVIDIA или VIA, но аз лично не бих правил като него. Всеки втори потребител VIA го превърнаха в бета-тестер, очакващ поредното "А" накрая, а опитът на NVIDIA в чипсетите дотук включва един почти неуспешен (непопулярен) и един успешен за десктоп машини. Ще правя аз неща за хиляди долари с компютъра (примерно), ще се мъча да спестя някакви дребни $ и ще залагам на надеждата този път всичко при VIA или NVIDIA да работи? Забрави... В момента мога да си позволя да дам 100$ повече за Intel+Intel машина вместо AMD+VIA/NVIDIA/SIS и нямам никаква идея да тествам поредния опит на някого за чипсет. Тук сега пак ще скача някой с "ама ето на, всичко работи при тези чипсети"... Нека работи, няма проблем, но аз ще давам винаги по 100$ повече, че да не проверявам. Желаещи да инвестират в проверки има достатъчно... ;)
P.S. Модераторът на раздела да изтрие безсмисленият пост на viki4ko по-горе...
А с кой АМД процесор трябва да сравняваме П4? Мисля че когато две компании имат на пазара два продукта насочени към определен пазар трябва да се сравнява тяхната производителност, независимо че може да има големи различия помежду им. Все пак те се целят в определени пазари и трябва да се покаже кой е по-добрия .... при процесорите доскоро най-мощния беше П4 3.2, но както виждаме времената се менят и хората започват да го сравняват с А64 просто защото за момента Интел не са извадили нещо по-добро.
Валерий всеки има право на избор ... не трябва така да обвиняваш във фенщина, защото има доста причини човек да предпочете един продукт пред друг, като тук може да се изключи финансовата страна.
Като тук си напълно прав за положението в България и по-развитите страни, но да не забравяме че дори и в по-развитите страни има богаташчета които си вадят хляба именно с АМД машини ... какво да кажем за тях тогава ... ад ги обвиним във фенщина .. не ... те просто имат машина вършешща им работа за момента и просто не виждат причина да дават повече пари за смяна. Повечето от хората не се интересуват дали компютъра им ще изкара няколко точки повече на определен тест ... те искат работеща машина .... и тук свалям шапка на Интел защото маркетинговата имполитика просто налага продуктите им, нищо че понякога не са добри.
Дано си ме разбрал на къде бия .... ако искаш да си полафим повече по въпроса дай с ПМ или ICQ че темата се разводни достатъчно.
GeniusLoci
20.11.03 г., 03:14
На VIPER компютъра си работи така от 3 месеца като стайната температура не пада под 25 градуса, просто защото не обичам да ми е студено. А това със шота и 30-те дни може да се уреди, ама не смятам че ще издържа да си държа компютъра само за да ти докажа че е стабилен - аз от 24 часа в денонощието съм около 8-9 вкъщи и през това време гледам да спя. Мисля че за себе си съм си доказал че е стабилен ... на тази честота е въртял 10 часа Прайм 95, сметнал е всички масиви на Супер Пи по няколко пъти, Тоуст и Сандра бърн ин съм ги въртял над 20 часа, Hot CPU Tester-а съм го въртял 6 часа, изкарал съм по няколко пъти Контент Криейшън и Бизнес Уинстоун, 3Д Марк и ПЦ Марк съм въртял по 20-тина луупа. Така че мисля че е супер стабилен на тази честота.
Ако пък си мислиш че П4 не грее на 3,5 гиги с въздушно охлаждане и 30 стайна. Ъхъ..оки, щом казваш - вярвам. Ама да си поговорим тогава КОЛКО амд-та държат 2700? Щото на мен са ми известни около 5-6 от около поне 1000 дето съм видял, да не казвам че ако говорим за които съм слушал из форуми трябва да кажа 5-6 от 2000.... и не говоря само за 1800+ примерно а за К7 като цяло. Хвани кой да е 3.06 или 3.2..че и 2.8 даже и ей ти 3.5 (е, ако си карък - 3.4)
А като ми говориш за сравнение - дай да сравняваме каткто си трябва - 3200 Бартън с 3.2 Р4..че ми се реве дори като си помисля. Да А64 е пушка, ама пък като гледам проблемите с клока му - за мен поне за нищо не става засега.
Ъ-ъ..нетактиченвъпрос - това бившия мой процесор ли е дето на 2.7 гиги ходел? И ако е или не е - на колко Vcore е?
Гледам на 2.6 е на 1.825, но знам и какъв скок иска за 2.7...и колко ги държи де..
А с кой АМД процесор трябва да сравняваме П4? Мисля че когато две компании имат на пазара два продукта насочени към определен пазар трябва да се сравнява тяхната производителност, независимо че може да има големи различия помежду им. Все пак те се целят в определени пазари и трябва да се покаже кой е по-добрия .... при процесорите доскоро най-мощния беше П4 3.2, но както виждаме времената се менят и хората започват да го сравняват с А64 просто защото за момента Интел не са извадили нещо по-добро.
А, нещо бъркаш или не си спомняш достатъчно добре... Athlon е процесор с архитектура от времето на Pentium-III, като последните му версии са с минимални промени спрямо Athlon Classic. Доскоро се сравняваше Athlon с Pentium-4, а сега се сравнява Athlon64 с Pentium-4 (макар некоректно), при това не защото Intel не са изкарали нещо по-добро, ами защото AMD закъсняха много (както обикновено става при тях) с изкарването на нещото по-добро от овърклокване на съществуващия Athlon.
Ще ти кажа за мен кой е по-добрия - този, който предлага цялостни решения. Този, който ме кара да купувам дъно на един, чипсет на друг и процесор на трети, макар на по-ниска цена, ме губи като клиент. И BeaZTiE според мен бърка много. Ще купи нещо евтино, бързо (на тестове, защото няма как да го пробва предварително с неговия софтуер) и съвсем ново, ще поработи с него няколко месеца и накрая ще се издъни (примерно). Такава грешка може да е малко вероятна при съвременното ниво на техниката, но ако се случи, е много скъпа. Не е като да ти спре компютъра вкъщи за ден-два. Той отдавна трябва да е разбрал, че на компютъра като хардуер стойността му клони към нула, +/- 5000$ са дребни пари за една фирма, това е заплатата на 2-ма души за един месец. Ако фирмата е само от тези 2-ма души е друго, но не вярвам неговия случай да е такъв. Също мисля, че бърка с евтините неща в големи количества (по примера му за дрехите), но аз бъркам точно като него и причината пак е финансова. Ако можеш да си го позволиш, по-добре да имаш 2 качествени неща, отколкото 4 посредствени или 8 ментета. Англичаните имат приказка за тази работа и в много случаи е вярна.
Повечето от хората не се интересуват дали компютъра им ще изкара няколко точки повече на определен тест ... те искат работеща машина .... и тук свалям шапка на Интел защото маркетинговата имполитика просто налага продуктите им, нищо че понякога не са добри.
Тук си забравил да напишеш "според мен"... За около 70% от пазара ти просто не си прав. Най-лесно е да се каже "ама те тъпите американци зяпат в телевизора и купуват...", но това не го давай в твоя защита. Просто вече знам всички ходове на феновете на AMD... ;)
P.S. Не обичам местене на ICQ. Тук говорим за определени неща и пред всички. Темата не се разводнява с нищо. Виж какво е заглавието й.
Не че искам да се меся, ама не беше ли забранено да се постват теми АМД срещу ИНТЕЛ. Оставете ги хорицата да мислят по каква архитектура да си правят процесорите. На нас обикновенните юзъри остава да си харесаме някой процесор и да си го купим. Стига сте спорели за глупости.
BeaZTiE
20.11.03 г., 14:18
ето сега моето мнение.
човек, като си купува процесор знае, че този процесор след максимум 6 месеца ще е с посредствена мощност.
както дадох примера с панталоните. т.е. ще върши работа, но няма да е "връх на сладоледа"...
аз залагам на амд, защото дори и да изгубя процесор - инаги имам резерва :)
интел просто са неизгодни.
амд имат достатъчно добра ценова политика и стимулират хората да си сменят процесорите на всеки 5-6 месеца.
за интел немога да кажа същото.. да речем янумари месец 2400 с ХТ и 800 формация студио балкантон струваше към 300 евро.. близо година измина от това време.. цената падна с около 30%...
2400+ струваше към 220 евро.. в момента е 70..
а за ксеоните да не говоря.. тези процесори 3гхз 512 л2 кеш струват към 480 евро, а същия с 1 мб кеш струва към 780... т.е. кажи речи двойно :)
немога да разбера идеята на Интел, но тя определено не е клиент френдли..
пак повтарям - аз не съм амд фен, защото и едните и другите са маскари, но ми е много по-удобно и изгодно да ползвам амд процесори, отколкото интел.
не говорим за клокове в момента и подобни неща...
всеки знае, че за да получи добър клок трябва да си приготви цената на още един процесор за качествен въздушен охладител... когато се опре до водно.. цената скача на два процесора :)
е например амд са олигофрени - защото т.нар. МП технология си е чисто ХП.... само че на ХП му е фабрично забранено да работи в мултипроцесорен режим. разлика НЯМА.
т.е. пентиум е пентиум а ксеон е ксеон..
при ХП и МП разликата е точно в това дали ще си продупчиш с бормашинка (или лазер) едно мостче..
разликата в цената е двойна...
аз лично... не виждам смисъл тази им ценова политика.. но разхода да си купиш два атлона ХП 2400+ и едно двойно МП 2400+ е еднаква..
иде реч за съотношение дъно+процесор.
и в общи линии - и едните и другите са маскари!!! :)
лека му пръст на алеко, който е разбрал истината още в началото на миналия виек :):):)
V I P E R
20.11.03 г., 15:27
А, нещо бъркаш или не си спомняш достатъчно добре... Athlon е процесор с архитектура от времето на Pentium-III, като последните му версии са с минимални промени спрямо Athlon Classic. Доскоро се сравняваше Athlon с Pentium-4, а сега се сравнява Athlon64 с Pentium-4 (макар некоректно), при това не защото Intel не са изкарали нещо по-добро, ами защото AMD закъсняха много (както обикновено става при тях) с изкарването на нещото по-добро от овърклокване на съществуващия Athlon.
Ще ти кажа за мен кой е по-добрия - този, който предлага цялостни решения. Този, който ме кара да купувам дъно на един, чипсет на друг и процесор на трети, макар на по-ниска цена, ме губи като клиент.
Тук си забравил да напишеш "според мен"... За около 70% от пазара ти просто не си прав. Най-лесно е да се каже "ама те тъпите американци зяпат в телевизора и купуват...", но това не го давай в твоя защита. Просто вече знам всички ходове на феновете на AMD... ;)
Аз не съм фен на АМД.... фен съм на добри продукти които освен това са на добри цени. Аз не съм като теб да хвърлям пари само за да съм застрахован срещу евентуални проблеми. АМД системите в момента са на отлично ниво, а цените са им супер.
Аз също очаквах да ме контрираш с това за сравненията на А64 и П4. Ти да не искаш да ме убедиш че не трябва да се сравняват .... ако е така недей защото не виждам смисъла да не се сравняват .... нищо че архитектурите са различни. А и не съм съгласен, че с А64 АМД са закъсняли. Ако те бяха пуснали този процесор когато излезе П4 цената му щеше да е космическа и само щяха да загубят. Атлон процесорите са една отлична алтернатива на Интел, а и като + е и цената на която се продават. Може да не са на нивото на Интел като производителност, но и Интел няма скоро да започнат ценова политика като АМД.
"ама те тъпите американци зяпат в телевизора и купуват...", хехе ами не е ли така. И защо да не го давам като пример? 80% от хората не се интересуват какво има в компютъра. Те просто искат рабоеа система и не ги интересува колко точки правят на някой тест. На един чужденец който не се интересува от хардуер ако му сложиш две сисеми, едната с Интел другата с АМД едва ли ще направи разликата. Ти поне си в чужбина и знаеш как се предлагат там неща ... даже и по улицата те спират само и само да ти продадат нещо ...а я кажи пощенската ти кутия колко често е пълна догоре с реклами. Хората които само работят на компютър без да се интересуват от хардуера вътре вярват само на реклами и препоръки от продавача ... и тук е така и на запад е така.
BeaZTiE
20.11.03 г., 16:23
вайпър.. донякъде имаш право..
но искам само да кажа, че в италия доста фирмички се усетиха и сега и с топ неможеш да ги накараш да заменят амд с интел..
имам едни приятели в "чентро мултимедиале" - киностудио за рендеринг, видео монтаж етц към рай 1. там е правен монтажа на един от малкото европейски филми с оскари - "животът е прекрасен" на бенини.
пичовете от две години работят на котлони... много котлони с огромен клустер - имат един "жичкаджия" който им е направил този клустер на цена от 80 000 евро, при алтернатива за подобна рендер ферма базирана на П4 с два пъти по-малка мощност - която струвала 145 000 евро. без цената за месечната поддръжка... другите алтернативи били много по-скъпи и много по-маркови.. разни сън и сги базирани решения..
та шефа на фирмата решил да плаща поддръжка на пича - 1300 евро на месец в продулжение на 2 години - което го задължавало, когато нещо от системата не работи - дефекта да бъде отстранен до 4 работни часа...
за повече от година и половина въпросния инжинер "жичкаджия" е отишал в офиса - да реши някакъв проблем.. точно един път.. за да смени захранване...
деафкто пича си лежи по гръб... прибрал е поне 40к евро (защото декакто хардуера който е в машините не надхвърля 40 к) и всеки месец прибира чиасти 1300 кинта..
и аз искам да работя такава работа.. ама неможе :(
и в момента пичовете разполагат с една от най-мощните рендер системи в света на една от най-смешните цени. Има впрегнати 64 процесора да смятат...
подобна система от ИБМ, Сън, СГИ, ХП или която и да е ренумирана марка стува от 150к $ нагоре...
доколкото знам въпросната фирма си е била приготвила към 200к евро за пособна система.. а и е излязло около 110к с двугодишна поддръжка.. и разликата от 90к в евро е била раздадена на служителите като аванси и голяма част от тези 90к са отишли за благотворителна цел (някъде из африка)
та.. от там иде върпоса.. дали е по-добре да подарим 90к евро за подобна система маркова фирма + интел или да получим доста по-голяма мощност и да зарадваме доста семейства на служители и гладни деца.
може би е крайно време от Интел да се замислят дали няма да се появи някоя фирмичка с голям авторитет и да направи подобна машина (в серийно производство) базирана на евтини амд процесори, които определено ще "скъсат шортите" на скъпите и доста тромави мултипроцесорни ксеон базирани решения....
GeniusLoci
21.11.03 г., 03:56
може би е крайно време от Интел да се замислят дали няма да се появи някоя фирмичка с голям авторитет и да направи подобна машина (в серийно производство) базирана на евтини амд процесори, които определено ще "скъсат шортите" на скъпите и доста тромави мултипроцесорни ксеон базирани решения.... Муахахаха..аре стига де :D :lol: :lol: :lol:
Фирмичка, а?
Ти тук ли искаше да работиш:
http://www.sgi.com/features/2003/nov/nasa/index.html
"Фирмичката" се казва SUN (примерно) и МОЛЯ ти се не ми сравнявай такава с това дето го е направил НЯКОЙ. Нека и тройно да чини ако иска като price.
И не е направил нишо чаааак толкова евтино.
Даваш примери, които ми напомнят силно на спора Win vs Lin....тоя се усетил, онзи се минал...
Фермата дето я е направил "жичкаджията" мога да ти докарам двама човека, които и за 1/3 от тиа пари ше я направят. Проблема е, че не живеят там и не работят там ;)
ПП - и с тия 64 процесора не се нареждат сред най мощните машини в света ..полека и лека...и що за ...хъх..простотия е това з а"тромавите" Xeon-и?
имам едни приятели...
BeaZTiE, на тези приказки за фирмички аз не вярвам. Няма сериозна фирма, която да даде на някого да й направи основното средство за производство (клъстера, сървъра или каквото е там) от асемблирани PC-та. Аз такава фирма не съм виждал на запад, а и предполагам няма да видя никога. Това може да се случи само в страна като BG, където едно PC струва 5-10 месечни заплати. Също така не мога да разбера що за фирма е тази, която не може да инвестира 150.000$ в качествена техника, при това техника, с която вади парите си? Че китаеца в съседната сграда до фирмата, в която работя, преди 2 месеца си купи 4 машини за лазерно рязане за ~600.000$... има ~40 човека персонал. Нашата фирма се приема за малка или не повече от средна (клон сме на по-голяма) и прави по ~50.000$ печалба месечно... Ти за какви фирмички в Италия говориш? За някой гараж ли става дума или за киностудио? И накрая: дай ми конкретен пример за AMD базирана система, която е два пъти по-евтина от аналогична Intel базирана и да е два пъти по-бърза. Пак извади торбата с празните приказки ми се струва... И не казвай, че месечната поддръжка на един марков IBM, HP, DELL и т.н. компютър е по-скъпа от тази на един асемблиран AMD + VIA, защото това няма никаква основа да е вярно, особено в условия на 24h натоварена експлоатация.
Ето още една причина да смятам примерът ти за не особено достоверен или най-малкото нетипичен (да не напиша "абсурден", особено ако става дума за фирма към RAI): В нашата фирма има около 40 компютъра и няма човек за поддръжка, който да е full time. Ако стане нещо се вика сервиза на IBM или еднa друга фирма IndependableIT, които пристигат до 1h и отстраняват проблема на място. Такъв ни е договора. Този "жичкаджия" на заплата може ли да го направи това? Също така при нас всеки час неработене на системата ни струва около 5000$-7000$ пропуснат оборот и между 100 и 300 (примерно) пропуснати клиенти. Този "жичкаджия", ако се издъни работата, гарантира ли нещо от джоба си или само обещания дава? В нашия скучай, ако някой си предложи услугите на принципа на "жичкаджията", най-много да го помолят любезно да си потърси работа другаде.
Чернокрилия
21.11.03 г., 10:02
ПП - и с тия 64 процесора не се нареждат сред най мощните машини в света ..полека и лека...и що за ...хъх..простотия е това з а"тромавите" Xeon-и?
Ники, човека говори за рендер машини...
Не за сумилация на ядрени процеси или предсказване на времето, а за рендер..
GeniusLoci
21.11.03 г., 11:56
И накрая: дай ми конкретен пример за AMD базирана система, която е два пъти по-евтина от аналогична Intel базирана и да е два пъти по-бърза. Пак извади торбата с празните приказки ми се струва... И не казвай, че месечната поддръжка на един марков IBM, HP, DELL и т.н. компютър е по-скъпа от тази на един асемблиран AMD + VIA, защото това няма никаква основа да е вярно, особено в условия на 24h натоварена експлоатация. И аз искам да чуя такъв пример...
А за марковите РС-та е вярно само докато говорим за МНОГО скъпи машини. Вчера за пореден път се убедих, че всичко марково за под 2500 долара яко sux.. и то независимо от поддръжката, която в БГ така или иначе не е на световно ниво.Originally posted by Чернокрилия
Ники, човека говори за рендер машини...
Не за сумилация на ядрени процеси или предсказване на времето, а за рендер.. Напротив, добре съм го разбрал. Погледни повечето филми (дори тиа дето не струват по 200 000 000 долара) с какво се рендват...
BeaZTiE
21.11.03 г., 17:39
ники, чентро мултимедиале не е холивуд. в него работят към 40 човека. едва ли могат да си купят оникс4 за 800 000$ - който върши същатата работа - като тези 64 амд процесора.
важното е, че хората са се усетили.
въпросният "жичкаджия" е елекрто инжинер с познания по нетуоркинг, пцхардуер, юникс системи и т.н. свестен образ.. говорил съм с него веднъж.
валерий, що се остнася до това, дали фимрата може или не може да си го позволи.. въпрос на политика. точно това обяснявам.. че е фирмата с интересна политика.. която е отделила 200к евро за техника, а половината ги е дала за благотворителност и за награди на служителите си.
между другото италия (особено южна) е твърде близко до българския манталитет. т.е. могат да мислят и не разчитат на тъпи реклами по тв.
тази фирма се намира в терни (малък град близко до рим).. на около 300 км на юг от мен. аз от вереме на време ходя да им оправям рутерите и скоро трябва да отскоча до там, за да пусна един нов впн.
ще поразпитам за подробности около тази машина.. защото не знам нищо конкретно за нея.. т.е. какви точно са процесорите (на колко мхз и какъв точно атлон) и разни такива неща...
даже не съм и виждал операционната система..
между другото там 3д артиситие джиркат на мая и софтимаж под линукс...
така, че... винбозата скоро ще пукне..
между другото в момента съм в преговори с началството да преминем на линукс.. т.е. всички работни места, които не се нуждаят от ундоус да минат под линукс..
мисля, че наистина е крайно време да се направи революция в ПЦ бизнеса и да се разбере, че линукс е много по-истинска ОС уиндоус..
а това.. дали ще е на интел или на амд.. на кого му пука.. линукс поддържа почти всички процесори в серийно производство... така, че... да се надяваме, че от януари в офиса ми ще има поне 10 линукс работни станции...
поздрави :)
Dark Skywalker
21.11.03 г., 17:51
[пълен offtopic]
BeaZTiE бе, братче бе.... Айде попрочитай си постовете, преди да избълваш половин страница писано с грешки във всяка втора дума. Как да те чета, като даже имената на хората във форума бъркаш!
:bua:
[/пълен offtopic]
BeaZTiE
21.11.03 г., 18:03
Originally posted by Dark Skywalker
[пълен offtopic]
BeaZTiE бе, братче бе....
[/пълен offtopic]
уместна забележка. този си дефект го знам от 84-та насам :) ама ми е трудно да се променя.
тъй де.. ще опитам :)
Четох една статия, че АМД се готвят да заринат десктоп пазара с 64битови процесори , до края на 2006 АМД ще спре производството на процесори изпълняващи само 32- битови инструкции.Относно конкурентна архитектура от Интел , има някакви планове за дебют през 2006/2007 , до тогава ще гони вятъра с гигахерци ,и процесори отделящи ХХХ вата. Незнам но с тази нова архитектура АМД доста ще притесни Интел , в случая Интел ще бъде закъснелия!
ще поразпитам за подробности около тази машина.. защото не знам нищо конкретно за нея.. т.е. какви точно са процесорите (на колко мхз и какъв точно атлон) и разни такива неща...
Тогава защо пишеш това: " на цена от 80 000 евро, при алтернатива за подобна рендер ферма базирана на П4 с два пъти по-малка мощност - която струвала 145 000 евро..."? Айде помисли логично и вземи за база най-малкия в момента P4, примерно 1600 (за по-нагледен пример) и нека бъде някакъв марков (IBM примерно). Сега хвани един калкулатор и направи асемблирана система с AMD 3200+ на около два пъти по-ниска цена да видим как ще стане... Иначе аз продължавам да не вярвам на историята за професионално студио с асемблирана техника от някой "жичкаждия". Това мога да го причисля само в графа "професионални вицове". Имам един познат, който работи в Rogers AT&T и постоянно ги побърква със знания и фирмата едва ли не се крепи на него. Всъщност поставя кабели за кабелната телевизия... българче пак. ;)
Originally posted by zero
Четох една статия, че АМД се готвят да заринат десктоп пазара с 64битови процесори , до края на 2006 АМД ще спре производството на процесори изпълняващи само 32- битови инструкции.Относно конкурентна архитектура от Интел , има някакви планове за дебют през 2006/2007 , до тогава ще гони вятъра с гигахерци ,и процесори отделящи ХХХ вата. Незнам но с тази нова архитектура АМД доста ще притесни Интел , в случая Интел ще бъде закъснелия!
Аз пък четох една статия, че с тази политика на оцеляване с цени на 2000+ процесори по 60$ през 2006-2007 може да няма такава фирма AMD или собственикът й да е друг... Не бързай с прогнозите, до сега все AMD вади нещо уж на супер ниво и все не могат да хванат и 30% от пазара на процесори или се оказва, че продуктът не е това, за което се говори предварително.
tr3x_bg
22.11.03 г., 06:27
ами твоя притаел канадец, го питай в кое канадско село живее..
Abe ]o te sa tolkowa prosti kwo pre`i.....dal 123912939 dolara za p4 i bruud perka pi`a :good:
Originally posted by tr3x_bg
Abe ]o te sa tolkowa prosti kwo pre`i.....dal 123912939 dolara za p4 i bruud perka pi`a :good:
Доколкото знам ти си ученик и си отскоро в Канада. Не бързай да определяш кой е прост и кой не, особено от твоята база познания за живота. Ние българите, щото сме най-умните на света, затова все кандидатстваме с държавата си за последно място в Европа, бутайки се с Албания. :mad:
ако имаш пари - Р4 !!
естествено !
Авторски права на vBulletin