PDA

Виж пълна версия : Not another flame war

threed
09.11.03 г., 22:35
искам да чуя личните ви впечатления относно различните 3д софтуери ето и моите :

discreet 3ds max - тук не съм компетентен, бутах навремето r2 не ми хареса нещо, може би трябва да разгледам r6.

maxon cinema 4d - програмата с най разбираем интерфейс за мен, и може би най-бързо разбвиващата се, максон постоянно пускат нови версии. рендера е бърз и сравнително качествен, има някои слаби страни, но определено вече може да мине в графа професионален софт.

newtek lightwave - доста странен интерфейс, иска време за свикване (аз така и не можаш), доста мощен моделер, но не мога си обясни липсата примерно на edge editing. много качествен, но бавен рендер.

alias maya - хмммм, прехвален софтуер със може би страхотни качества в анимацията, но поне за мен моделинга му яко куца (sub-pathcing-a, при nurbs-a е ясно #1 си е), също така доста тромав - справя се с 10 пъти по малко полигони от c4d или lw примерно на моя компютър. рендера е много куц, вярно си има mental ray, но не е интегиран добре както при XSI.

avid softimage xsi - също много бързо развиваща се програма, със доста големи качества, лошото е че няма много потребители (понеже е най-скъпата), но наскоро аvid намалиха цената с 50%. рендера е mental ray и е много добре интегриран за разлика от maya. полигон моделинга е меко казано добър (за разлика от maya). лошото е че е доста професионално насочен софтуер и някои фукнции ставащи ултра просто на cinema се правят доста странно на пръв поглед, но се свиква.

та това от мен, не съм някакъв професионалист (с друго се занимавам) и всичко си е лично и субективно мнение
:)
освен това май още не съм се спрял на един точно определен софтуер.

fellix
09.11.03 г., 23:13
За 3D Studio може да се кажат доста работи, но така или инъче това си остава "народният" софтуер за боравене в 3D пространството. Просто е твърде известен и с доста традиции при desktop компютрите.

Интересно, но май ми се струва че аз съм единственият hardcore потребител на LightWave тука. Е ясно, че се иска сериозен хардуер за целта, но целта си оправдава, ако не средствата, то поне чакането :)....един любопитен факт за LW - едно време четох статия за програмата в списание, и там на тестовете на двупроцесорен PII Xeon 450МHz, се оказа че LW има приръст в производителността почти 103% при включване на втория процесор, като пичовете го обясниха с интензвните I/O операции с паметта (на практика единия CPU, в 90% от времето си, обработва заявки за запис/четене в паметта, а другия си смята полигоните). На това му викам разделение на труда.

И накрая искам да предложа на модераторите, да се стикне една тема с полезни връзки към on-line ресурси - модели, трекстури, ръководства, добавъчни модули (plug-ins) и т. н., та всеки да предложи нещо, което е намерил в нета.

Baby Thomas
09.11.03 г., 23:54
Абсолютно се приема идеята, смятам, че ще бъде полезно за всички ни. И за да не бъда голословен слагам два линка. На италиански са, но Бийсти ще превежда :p

BeaZTiE
09.11.03 г., 23:58
хех
софтимаж е най-стария 3д пакет за моделинг и анимация...
моделинга му леко куца... иначе аним и симулации не може да го стиге никой друг... за жалост елиъс мая и макс са далеч... засега... все пак аутодеск и сги са абсолютни лидери... авид също са огромна фирма.. при това с един от най-старите и най-опитните екипи...

най-добрата страна на мая е моделинга... колкото и да хваля макса мая е светлинни години напред. също така всички екстри, които предлага тази програма, засега не се предлагат в други пакети.

макс в последните си версии се опитва да конкурира софтимаж в симулацията, след като пуснаха хавок реактора, който в 6-та версия разбива мечти... и все пак е далеч все още от възможностите на пакета на авид.
не е истина колко бъгави са всичките му х.0 версии... и е малко срамота за аутодеск да пускат подобни (доближаващи се до бета версиите) комерсиални софтуери... които струват няколко хиляди долара...

и трите пакета се предоставят с ментал рей - в стандарните си пакети. (т.е. без допълнителен разход за този рендер)

лайтуейв... е да... неможе да му се отрече качествиения... и все пак доста бавен и изнервящ рендер. доста глупав интерфейс за моделинг. супер морално остарял преход от моделер към аниматор и обратно...

кинема 4д... да си кажа честно до версия ХЛ 6 ги следях доста задълбочено.. мога да кажа, че ми прилича на абсурдните уж-професионални макинтош интерфейси... така де.. и лайтуейв и кинема4д бяха софтуерчета за комодор базираните амига системи с 68ххх процесори... след като епъл удари мощно амигата и принуди "феновете" на комодорската система да се пренасочат към мак - и тези софтуери преминаха в "мак отбора"

хоудини... това е единствения пълен софтуерен пакет, който съдържа освен моделинг, аним, рендеринг (които ги има във всички гореспоментаи продукти) и видео едитор (тип премиер, рейзър, комбушчън етц.) векторен едито (тип корел, илюстратор, фрихенд) и фото едит програма (фотошоп, файъруоркс, фотопеинт етц.)
това е най-скъпият и най-удобният... т.е. най-пълният софтуерен пакет... за жалост изгуби позициите си, заради куция експорд под уиндоус. може би и цената от 17000 щатски долара - плаши клиентите...
все пак под юникс (ИРИКС, Сларис и линукс - мак ос Х не е юникс, колкото и да тръбят отнези от епъл, заради това не се поддържа от хоудини системите) пакета на сайдефектс къса предтсави за мощност и як рендер, моделер, аниматор, симулатор, 2д фото едит, 2д вектор едит, бродкаст/видео едит, пост ефкекти, музикален едитор, чаръктер аним, промишлен дизайн етц... това е ХОУДИНИ МАСТЕР.. има и други окастрени версии на продукта..
всички тези екстри, ако се наложи да си ги купиш... цената ще скочи определено над 17к. $ при това едва ли всички пшродукти ще бъдат 100% съвместими...

поздрави....

threed
10.11.03 г., 01:42
значи я да ви питам нещо за тоя max.
ясно че има sub-pathing моделинг при него, но удобен ли е ?
имам предвид примерно - едитваш low-poly cage а виждаш subpatch-натия резултат и има ли трите режима на едитване - point, edge и polygon based (знам ли как са точните термини на discreet :) ).
също има ли н-гони ( полигони с повече от 4 страни ).
и верно дайте някакво сравнени м/у mental ray и vray.
понеже виждам страшни неща на vray (особено stills разни и designi на коли, предмети и т.н.).

BeaZTiE
10.11.03 г., 01:46
един съвет.... ако искаш да моделираш без главоболия... научи се да го правиш на мая...
аз съжалявам, че съм прекал доста повече време пред макса.. отколко пред мая.. но просто моделинга на мая... е нема сравнение с нищо друго... просто кърти...
а ундо левъла е на наистина на много високо ниво.

threed
11.11.03 г., 21:55
незнам нещо не ми допада, виж softimage е друго нещо :)

BeaZTiE
11.11.03 г., 22:01
Originally posted by threed
незнам нещо не ми допада, виж softimage е друго нещо :)

софтимаж е нещо друго по отношение на амимация и смиулация.. моделинга му е доста неудобен. т.е. отнема доста повече време за моделиране на нещо елементарно... отколкото на макс и мая...
а да не говоря за стария софтимаж 3д.. който имаше толова юзър енеми интерфейс... че се чудя как е оцелял при битката с пауър аниматор на в професионалните системи края на 80те и началото на 90те :)

feanor
12.11.03 г., 17:02
Originally posted by threed
значи я да ви питам нещо за тоя max.
ясно че има sub-pathing моделинг при него, но удобен ли е ?
имам предвид примерно - едитваш low-poly cage а виждаш subpatch-натия резултат и има ли трите режима на едитване - point, edge и polygon based (знам ли как са точните термини на discreet :) ).
също има ли н-гони ( полигони с повече от 4 страни ).
и верно дайте някакво сравнени м/у mental ray и vray.
понеже виждам страшни неща на vray (особено stills разни и designi на коли, предмети и т.н.).

Значи, първо, приемам, че имаш предвид "sub-patching" (което няма нищо общо с Path).
В МАХ има 3 вида заобляне (Meshsmooth), като и в 3-те вида можеш да редактираш low-poly-версията и да гледаш заоблената. (просто отмяташ Display Control Mesh). Освен че имаш контрол върху low-poly обекта, можеш да контролираш теглата на вертексите и "ръбатостта" на ръбовете за ВСЯКА итерация заобляне. Специфичното е, че докато работиш на ниско ниво (low-poly), ти можеш да виждаш заобления краен резултат, но ръбовете с които работиш, са прави, и не лежат на повърхността на заобления обект. В МАХ6 това вече не е така и Level0- ръбовете се виждат заоблени, лежащи на повърхността (както е в LW):
http://demiurg.hit.bg/temp/MAX6_Isolines.jpg

Имаш не 3, а 5 режима на едит- vertex, edge, polygon, mesh (за съставни мешове) и Border (само при Poly-моделинг) - това е линия от ръбове.
Имаш полигони с колкото искаш страни, но само ако са в една равнина (ако е плосък полигона). Ако не е плосък, дори ти да виждаш един полигон, МАХ си слага вътрешни ръбове.
Сравнение м/у MR & VRay може да се прави само с МАХ6, щото в предните версии един иначе качествен рендер ( Mental) беше тотално орезилен от конектора му към МАХ.

BeaZTiE
12.11.03 г., 17:31
feanor, получаваш потупване по рамото пред строя и снимка с бойното знаме за правилен отговор.

домързя ме да разказвам нещо подобно и от няколко дни го заобикалям този въпрос :)

threed
12.11.03 г., 17:58
feanor, 10x за готиния отговор. :)
btw. това за path-a си беше чисто правописна грешка.

threed
15.11.03 г., 03:20
ммм много взе да ми харесва тоя softimage,
а пък за mental-а нямам думи. рендва супер бързо
това нещо : koralsoft.dir.bg/threed/test.jpg го рендва грубо казано 5-6 пъти по бързо от lightwave при подобни настроики.

BeaZTiE
15.11.03 г., 03:41
лайтуейва има ОТВРАТИТЕЛНО бавен рендеринг.
все пак софтимаж е супер голяма сила в анимацията...
в моделинга лидерите са мая и макс...
също така и в мая и в макс има ментал рей... а софтимаж.. м... як... готин... супер софтуер.. ама с дървен моделинг.. за жалост... иначе е пълен с екстри, за които всички други конкуретни софтуери биха му завидяли :)