Виж пълна версия : Настройка на Монитора
Siddhartha
08.11.03 г., 16:20
Стана дума за разликите в настройките на цветовете и реших да постна 2 линка на полезни софтуерчета по въпроса. Вероятно сте ги виждали или ги имате, но все пак това са последните версии:
Nokia Monitor Test (http://www.koral.bg/siddhartha/nokia_monitor_test.zip) (0,3 Mb) - Най-добрият софтуер за тестване на монитори.
Samsung Natural Color (http://www.koral.bg/siddhartha/samsung_natural_color.zip) (5,1 Mb) - Настройка на цветовете и създаване на цветови профили за монитори и принтери.
Ако знаете други такива, моля поствайте линкове.
Baby Thomas
08.11.03 г., 16:40
Първата я имам. Какво представлява втората. Понеже гледам, че обема й е доста по-голям. Един приятел си взе скоро добра дигиталка, но като изкара снимката на хартия и цветовете са други. Можем ли да го ползваме този втория софт за калибровка? И изобщо как става цялата далавера ако може някой да ми обясни, че не съм твърде в час. За да може след изкарване на хартия резултата да е същия като на монитора. Или както там точно се прави трика на химика... :p
ChristinaMAX
08.11.03 г., 17:05
Принципно пак ми се иска да кажа, че за настройките на мониторите може много да се говори.
Програмки има доста.
Зависи обаче колко са важни тези настройки за човека, които ги прави и за какво са му необходими.
За момента се твърди поне в мойта област че най-добре това да става с разни уредчета Спектрометри, Колориметри и тн.
Пълен комплект струва около 4000$ по цени на ябълкаджийте.
Иначе да дойдат и да ти настроят системата взимат по 25$.
Сега програмките споментати по-горе особено първата е доста симпатична има доста възможности.
За цветовете обаче става трудно и зависи от видео картата бая.
Обикновенно се ползват профили, Адобе гама, настройките на видеото.
Специално за печат и отпечатък на нещо пак помага ако е коректно изкарано по скали.
За мен обаче цялата работа си е супер субективна и за съжаление 99% постигане на коректност ми се струват много като проценти.
Siddhartha
08.11.03 г., 17:16
Ами Самсунг Натурал Колор създава цветови профили, които да използвате така, че цветовете на монитора да съвпадат с тези на принтера (и обратно) и да изглеждат естествено.
По принцип тия цветове които виждате на екрана не са естествени, ако използвате уизърда в програмката и си приложите профила, ще останете меко казано озадачени ... Всичко ще стане супер тъмно на пръв поглед, мене тва ме шашна в началото и си казах, че софта не струва..после се замислих.. тия от самсунг, чак толкова не са тъпи да пуснат тоя софт към мониторите си за да развалят цветовете :)
Зачетох се тук-там и схванах.
Настройката, която се получава от програмата всъщност наистина наглася цветовете така, както трябва да изглеждат ако се отпечата на хартия.
Не всички монитори поддържат обаче софтуерни профили..т.е. може да си създадете такъв с програмата, но няма да можете да го приложите.
БТВ, профилите в уиндоуса са много малко и общо взето не вършат никаква работа..
Baby Thomas
08.11.03 г., 17:53
10х за мненията.
Спектрометри, Колориметри и т.н. определено няма да си купим поради височката цена на уредите :p. Но това софтче ще вземем да го точнем и да пробваме. И двамата с моя човек сме със Самсунг ;). Като се върне другата седмица ще направим едни тестове, тъкмо вече новата цифрова машина трябва да са я пуснали, където (надявам се да се окаже вярно инфото) цената на 9х13 снимка е около 10ст.
Авторски права на vBulletin