Виж пълна версия : 2D: приложен Фотошоп за начинаещи
Начинаещият съм аз и ще ми е интересно да споделите как правите корекция на цветовете яркостта и контраста.
С adjust color balance, levels ровичкане из rgb channels?
Ето една примерна картинка:
http://xapoh.hit.bg/pictures/lxg.jpg
седя си аз примерно и се чудя какво да и направя засилих контраста, леко засилих brightness-а, sharp-нах R канала
и изсветлих G канала.
ама нещо не се кефя на резултата пък и метода проба/грешка е много мъчен след като мога наготово :D. Така ми се струва че общо картинката се "изостри" повече отколкото трябва:
http://xapoh.hit.bg/pictures/lxg2.jpg
пък и се появиха някакви шмуцове около главата на Шон.
Пробвах с Neat image ама така всичко се размазва и трябва да правя леъри да махна Шон от картинката да я ретуширам и пр.
Е чакам ви :)
BeaZTiE
05.11.03 г., 20:10
хайде да слагате атачмент от там ->
Attach file:
Maximum size: 131072 bytes
че някой хора не виждат разни хит.бг, дата.бг и нам к'ви си пиратски сървърчета..
може и да ти дам акъл... но предимно ме търсете по 3д проблемите...
не, че несъм държал цели 4 изпита в сва университета точно по фотошоп.. ама не ми е най-любимата програма :):):)
BeaZTiE
05.11.03 г., 20:23
така..
сложих си прокси за да видя файла ти.
от оригинала ти направих следното:
от image -> adjust -> variatons
midtones натиснах 2 пъти lighter
може би това изглежда по-добре:)?
поиграй си с вероятностите на цветовете и може да нарпавиш чудеса..
много е важно да започнеш с левълс, аз лично винги си контролирам резултата от тях като гледам да нямам голяма разлика с ауто-левелс-а при положение, че резултата ми допада. Ако търсиш детайл можеш да минеш през цмик, и да "контрастнеш" черния канал и след това пак в ргб, Хюе-Сатурейшън също е полезен в граници до +15, и накрая шарпен еджес и след него уншарпен маск. Но всичко е до екесперимент
Baby Thomas
05.11.03 г., 20:44
Най-много ми допада резултата на BeaZtiE, но аз почти същия резултат го постигнах само със следната корекция: +15 единици Brightness в ACDSee. Явно има доста начини за базикане...
П.П. Доста полезна функция на гореспоменатия софт е AutoLevels. Поне за лаици като мен върши чудеса с някои снимки. А безспорната му сила е компресията, много по-як от Фотошопа, IMHO...
BeaZTiE
05.11.03 г., 20:49
що се отнася за компресия... искам само да кажа, че количеството и качеството са като дупе и гащи, когато става дума за архивиране на изображения..
т.е. колкото по-голямо, толкоз по-качествено...
или колкото повече, толкова повече :)
това важи май само за картинки/видео/аудио
GeniusLoci
05.11.03 г., 21:06
Ъ-ъ..абе хора, не ви ли е срам да се наричате дизайнери и да сехвалите че работите на фотошоп. Аз не съм професионалист и това го направих за 40 секунди.
За 2 минути ще го докарам все едно ей сега ще слезе от екрана.
Говорим за естествени цветове и осветеност или за картина тип "CGI" ?
Originally posted by iMarh
много е важно да започнеш с левълс, аз лично винги си контролирам резултата от тях като гледам да нямам голяма разлика с ауто-левелс-а при положение, че резултата ми допада. Ако търсиш детайл можеш да минеш през цмик, и да "контрастнеш" черния канал и след това пак в ргб, Хюе-Сатурейшън също е полезен в граници до +15, и накрая шарпен еджес и след него уншарпен маск. Но всичко е до екесперимент И постигаш ефект все едно това е бил филм с качество на сниман в кинозала. Недейте бе..наистина ли мислите че в истинския живот кожата и сенките имат такива цветове или аз съм далтонист :)
Пипате с твърде големи пропорции в левълс, пробвайте с по-фини и повече на отделни канали ако трябва. Брайтнеса се повишава, а контраста или остава или се намалява, това е снимано с камера, не с око ;) Т.е. губите контраст за сметка на детайлност.
GeniusLoci
05.11.03 г., 21:10
Смалена без загуба на качество ..почти. Става за допълнителна обработка. За съжаление бреебах оригинала..т.е. риплейснах го.
Ето и аз какво направих , ама то тука стана надпревара бре хехе няма лошо :D
-Пипнах левъла , кървс, и хюе и сатуейшъна :)
http://koralsoft.dir.bg/threed/lxg1.jpg
curves
hsb
unsharpen mask
gaussian blur
brightness/contrast
лошото е че photoshop-a ми е с различен color profile от web-browser-ите.
BeaZTiE
05.11.03 г., 21:39
сега да видим кой колко време е спестил...
аз го направих за около 3-4 секунди с 5 клика до крайния резултат :)
мразим да губим време за подобни неща :)
(да остава повече фри тайм за исане по форумите искам да кажа :П)
Siddhartha
05.11.03 г., 21:49
1 клик:
Paint Shop Pro 8
с One Step Photo Fix
BeaZTiE
05.11.03 г., 21:55
Originally posted by Siddhartha
1 клик:
Paint Shop Pro 8
с One Step Photo Fix
пич, сори за израза ама си се "усрал" с компресията :)
Siddhartha
05.11.03 г., 21:57
да, видях оправил съм го :)
Baby Thomas
05.11.03 г., 22:02
Siddhartha, добре дошъл! Резултатът го бива, само дето си го сплескал твърде доста. И освен това ми се вижда твърде лошо качеството като за 10К jpg. С ПейнтШоп-а ли го сейв-на?
GeniusLoci, не видях някой да претендира, че е дизайнер или да се хвали, че работи с Фотошоп. Просто всеки споделя опита си. Нека не се обиждаме. Благодаря!
Siddharta мен ли ме лъжат очите или картинката е леко блърната. Особено пък лицето на Шон.
Са имайте предвид че картинката се чудих сто часа какво да сложа и накрая отворих Virtualdub и шотнах първия филм дето видях (LXG) така че хората са казали "С пръдня боя не става".
BeaZTiE
05.11.03 г., 22:06
опа
велцоме Siddhartha.
не забелязах, че си се регнал специално заради нашия форум..
много мило..
иначе аз претендирам (хахах, как звучи), че съм дизайнер.. поне в някви дипломи го пише.. ама аз съм си много повече тъпак, отколко дизайнер :):):)
или да речем сис админ, отколко дизайнер.. или нетуорк админ, отколко дизайнер.. или пък съм надут чеки*** дет се праска тука..
абе в общи линии бегам да си играя с макс 6... че ме сърби :):):)
утре ще дам по-подробна информация..
бтв, ако искате погледнете ми презентацията.. знам, че трябва да оправя компресията на картинките.. че нещо не се виждат както трябва..
Siddhartha
05.11.03 г., 22:09
регнах се заради поста, че ме заинтригува и заради threed :)
не знам за блъра, пуснах само автоматичното коригиране, просто исках да покажа какво може ПСП8
BeaZTiE
05.11.03 г., 22:27
блър може и да няма, но е прекалено засилен контраста на твоето изображение.
всъщност картинката е леко "препечена" малко по-бледа би изглеждала по-реално.. т.е. истинките цветове вече остсъстват.
честно казано, вината не е твоя, а на скрипта който си използвал..
моят съвет е да се въздържате от автоматични скриптове (особено когато има снимки на хора на картинката) защото в повечето случаи усложняват по-нататъшната обработка, котколкото да я улеснят..
лека вечер на всички.
The Bandit
05.11.03 г., 22:37
Аз също винаги започвам с "Levels" в такива случаи (включително и по канали). Тук конкретно може и малко допълнително Brightness. Според мен е добре и да се позасилят топлите цветове, забележете, че помещението е с доста силно осветление, аз лично си представям нещата по-ярки.
Нещо такова:
BeaZTiE
05.11.03 г., 22:41
струва ми се, че червеното му е малко в повече, иначе изглежда добре..
вече наситина бегам... че жената че ме бие :):):)
Ето мойта промяна.
Искам да знаете че съм абсолютно бос в Photoshop.
GeniusLoci
06.11.03 г., 00:56
Бейби - не съм се опитвал да обидя никой незаслужено. Просто по-горе от моя пост има наистина..(изключвам пусналия темата) ..глупости. Какви ти маски и филтри на перфектна картина. Трябва само игра с цветовете и яркостта. Ох, сори - no more ;)
BeaZTiE
06.11.03 г., 12:29
Originally posted by GeniusLoci
Трябва само игра с цветовете и яркостта. Ох, сори - no more ;)
100% съгласен
Тази картинка е лесна. Аз пък я направия почти същата (не ъплоадвам, няма смисъл) с IrfanView, а програмката си е фрий, това е важно също ;)
Originally posted by iMarh
много е важно да започнеш с левълс, аз лично винги си контролирам резултата от тях като гледам да нямам голяма разлика с ауто-левелс-а при положение, че резултата ми допада. Ако търсиш детайл можеш да минеш през цмик, и да "контрастнеш" черния канал и след това пак в ргб, Хюе-Сатурейшън също е полезен в граници до +15, и накрая шарпен еджес и след него уншарпен маск. Но всичко е до екесперимент
Според ме това е пример за лошо използване на ъншарп маск, неестествено е изострена.
хех, а да сте пробвали тва ... ари пробвайте и ша забравите за Levels ... Photoshop 8 rulzzz ... :p :D ;) само да излезне версия на която шоркътите бачкат :rolleyes: ...
Siddhartha
07.11.03 г., 21:46
Наистина моята картинка е леко "препечена", но не си поставих за цел да я докарам реалистична, а просто да видя (и вие) какъв ще е резултата от скрипта на ПШП8. Джаск са си поставили за цел да направят софтуера за обработка на изображения по-близък до обикновения потребител, като същото време не ощетяват професионалиста.
Мисля, че се справят отлично.
Далеч съм от мисълта, че софта е по-добър от ФШ7. Обаче ФШ6 го задминава (било то само със симпъл юзър екстрите, които последния няма).
Винаги съм се радвал в ПШП на една възможност, която до скоро я нямаше във ФШ. А именно Джипег Артефакт Ремувър-а.
Лошото е, че ПШП8 вече гони ФШ и с лакомията за ресурси...
Бъговете му също са доста повече, а и вчера се изнервих докато го накарам да ми запише .пнг с алфа канал, макар, че преди това съм го правил многократно.. така и не разбрах, кво му беше станало на ПШП-то..
ChristinaMAX
08.11.03 г., 01:00
Едно малка бележка имам аз ... все ми се струва, че една и съща картинка не се вижда от всички по един и същи начин... разните настройки дето се правят по гами и монитори си оказват влияние ... трудно ми се вижда да се говори за корекция на цветове по тонове.
Ако си правиш ей така една картинка за да си й се кефиш ... правиш си я както ти харесва ... ама ако го печаташ по добре с пипетката да си гледаш процентите и по скалта дето ти е в ръцете.
BeaZTiE
08.11.03 г., 15:21
браво кристина...
това беше наистина един от най-верните постове, които съм чел последните години.
и все пак монитора може да се настрои да отговрая около 99% на "пипетката" и в общи линии човешкото око е странно нещо.. за жалост не е въпрос само на тренинг.. но и до голяма степен "Божа работа"
поздрави.
Siddhartha
08.11.03 г., 16:02
Аз мислех да вкарам нов челъндж, но се отказах..
А именно, за мен голяма трудност беше да докарам сканиран 1лв да изглежда реално (без холограмата естествено).
Мислех да го пусна тука като предизвикателство, но както каза Кристина, много зависи от гама настройките на софтуера, най-малкото браузърите имат различни такива.
Видима разлика има между Опера и ИЕ. Да не говорим като се намесят и ФШ и подобни софтс и не на последно място принтерите.
Още повече, че голяма част от мониторите нямат софтуерна настройка на цветовете..
Иначе за да сме честни би трябвало да се атачват и скм-тата.
The Penalty
09.11.03 г., 20:04
Чакайте малко бе, що да не се забавляваме(те)?
Криси е казал(а), че е трудно да се докарат цветовете за печат, но това пречи ли всеки да си постне предложението??
Нали цялата работа е заради пачанката... я давай левчето, да не станеш жертва на модераторски произвол!!! :D :D :D
BeaZTiE
10.11.03 г., 00:32
има ли банкнота от един лев?
не са ли само на монети?
т.е. едно време имаше едни със шипка такива.. ама нямаха холограма..
сега от новите пари има ли левчета? или почват от петачки? май така беше...
т.е. може и да съм в заблуда, защото нямам спомен. ама ако си говорим честно излиза неизгодно на държавата да печата левчета... при това с холограмка...
блъскам си тиквата и си спомням само десетачките и петдесетачките...
имаше май левче... с васил левски? или бъркам... ама май ги спреха тези?
баси.. ако си дойда в .бг ще трябва да науча парите да не ме метнат някъде :):):)
бтв някой може ли да прати скенирани банкноти някъде...
да си играем да правим новия дизайн на ХВБГ парите :П:П:П
tr3x_bg
10.11.03 г., 00:55
Ejjj i parite ne pomni[!! Az si imam tuka edno lew`e ama e sma`kano...mama mi go dade za da si kupq sok`e na leti[teto! Valko `e ne moga da yploudny snimkata :(
:lol:
p.s
:conf:
avalanche
20.11.03 г., 13:57
Тя, ChristinaMAX, пак е права, но като добавка относно левчето или каквато и да било там банкнота ще кажа, че подобно мазало на това с мониторските профили ще се получи и от скенерските. А ако някой сканира с кофти профил и след това всички се опитат да докарат "оригинал" от един и същи скан - пачангата ще е наистина 100%, щото все пак и при сканирането има твърде много тънкости и зависимости ;)
peace
P.P.S.
Oпа... Siddhartha си го е казал, ама... пак не съм допрочел, сори сиреч...
Я ги оставете тия левчета и се упражнете малко върху това (виж attach-а):
V I P E R
02.12.03 г., 10:11
Аз ползвам Корел Фото Пейнт. Определено ми харесва повече от Фотошопа, и с нейна помощ могат да се направят доста лесно и бързо чудни неща със снимки, докато във Фотошопа за направата на същите неща трябва да минеш през доста менюта.
Фотошопа е повече към професионалистите насочен, но не е чак толкова богат на функции.
Авторски права на vBulletin