PDA

Виж пълна версия : Въпрос за Windows 2000

dodo2000
05.11.03 г., 11:45
Здравейте. Имам два вапроса и се надявам да ми помогнете.
Работя във фирма където има вързани в мрежа 5 компютъра.
Вчера сложих на сървъра Windows 2000, обаче като се опитам
да влезна в сървъра от някой от другите компютри в мрежата
ми излиза прозорец, който ми иска парола за достъп до сървъра.
По какав начин мога да махна тази парола и да дам свободен достъп
на другите компютри до сървъра?
И вториат ми вапрос е следният.
На сървъра има инсталирани две мрежови карти. Едната е за ватрешната мрежа
и е с IP 192.168.0.1. Другата е за кабелен интернет. На нея няма никакви
настройки като IP, DNS и други подобни неща.На сървъра има интернет,но
как мога да пусна интернет и на другите компютри в мрежата,
използвайки Internet Sharinga на Windows 2000.
Ще се радвам да ми помогнете, тъй като сам мениджър във фирмата, а не
компютърен специалист, а пък на мен се падна щастието да се оправям с тези работи.
Предварителno благодаря.

Dark Skywalker
05.11.03 г., 11:58
На първия ти въпрос: активирай Guest Account на сървъра. Това става (примерно) от Control Panel->Users & Passwords->Advanced User Management->Advanced, след което от папката Users кликваш двукратно върху Guest и го активираш.

По втория: за да тръгне Internet Sharing, трябва да конфигурираш всички останали компютри освен този с интернета да си вземат автоматично IP адреси. Самият интернет шлюз трябва да си стои с адрес 192.168.0.1.

Успех!

dodo2000
05.11.03 г., 12:47
Благодаря за отговора. При първа възможност ще се пробвам да оправя нещата.

trol4oBG
10.11.03 г., 19:08
/spam
На мене ми е много интересно как ще тръгне ако си настрои всички машини да взимат ip от dhcp, пък няма пуснат dhcp на сървъра. Ако действително са му само пет нека им сложи статични ip-та и да ляга да спи праведен сън :o
/спам

Ba4o Kiro
10.11.03 г., 19:50
Originally posted by trol4oBG
/spam
На мене ми е много интересно как ще тръгне ако си настрои всички машини да взимат ip от dhcp, пък няма пуснат dhcp на сървъра. Ако действително са му само пет нека им сложи статични ip-та и да ляга да спи праведен сън :o
/спам

Ами трика е, че по "default" ако си пуснал I-net Sharing за даден мрежов адаптер и си настъроил IP-то на даденият мрежов адаптер на 192.168.0.1 то по подразбиране на компютъра се стартира DHCP сървър и започва да "раздава" IP, SubNET и DNS на всички компютри от подмрежата...
Това се случва винаги когато се активира I-Net Connection Sharing под Windows 2K/XP ;)...