PDA

Виж пълна версия : Съвет за закупуване на чаркове...

jinx
05.11.03 г., 00:15
Дайте идея откъде да взема някои части ....

Частите са за приятел, така че не мога просто да го пратя в JAR да си накупува каквото му трябва, пък аз да му ги сглобявам

1) Tbred 1800+ BOX. Нещо ме стряскат напоследък, че били пуснали партиди с фабрично заключен и неотключаваем множител. Верно ли е, или са само празни приказки. Та от коя фирма ще ми препоръчате да го взема това нещо?
Аз по принцип пазарувам процесори и памет от МОСТ по първа колонка (чрез "втора инстанция" :) ),
обаче там имат само Паломино, доколкото знам.

2) Пак в МОСТ са пуснали А-дата ддр 450, която е на цената на Кингтън 400, и аз предполаагам, че колкото и да е грозна тази а-дата, няма да се представи по зле от кингстън-а. Човека ще взема два модула, и засега май няма как да отдели по още $20 да сикупи по читава (откъм овърклок) памет.

3) Не мен лично ми се струва безумно да се изхарчат толкоз кинти за Volkano 11+, та съм му препоръчал Volkano 10 (ококло $14) или Titan CU5TB (малко по-малко). За Thermaltake-а нищо не знам, даже на живо не съм го виждал (да работи), ами само съм го разглеждал (предимно на картинки), така че хора, ТУК му е мястото и времето да ме разубедите. Или да вземе някое от Иглу-тата, те не са медни, ама термалната смес от която ги правят сигурно не е скрап от някоя леярна - хората си правят сметката.

Основният въпрос остава за процесора де. Къде мога да намеря нещо читаво? Човека иска BOX, така че е безсмислено да ми предлагате (аз вече го направих) процесор, който не е BOX, пък спестените кинти за по-хубаво охлаждане.
И ако имате идея за РАМ-а, казвайте. Аз обичам да чета.

P.S. Пък и да пиша, като гледам. Ще ме прощавате за дългия пост. :)

Darkrage
05.11.03 г., 01:27
В MOST имат BOX-ове. Поне поминалата седмица имаха.
Неможеш ли да го убедиш да не взима такъв? Какъв клок ще правиш с BOX ? И защо питаш за Volcano или Titan , като, както казваш иска да си купи BOX /BOX-а се продава с фабричен вентилатор/ А ако го махнеш се едно си си купил 1800+ nonBOX и му отпада гаранцията.
A-data-та определено си заслужава.Много я хвалят.
Не забравяй, че за клок му трябва и много добро захранване.

P.S. Хич не е безумно"да се харчат толкоз много кинти" за вентилатор.

Успех.

ХристоС.
05.11.03 г., 02:01
1. Със заключен множител са само процесорите с Thorton ядро. T-Bred-ите са си отключени (със съответното дъно, естествено). Няма обаче добри откъм clock 1800+ в момента.
2. Всякаква RAM, маркирана над спецификациите на официално сертифицираната DDR400 е предназначена изключително за Intel системи - от нея могат да се изстискат повечко MHz-и, но не и да се пусне на ниски тайминги. По тази причина не е особено подходяща за работа в nForce дъна. Като няма достатъчно пари за TwinMOS с Winbond чипове, може поне да бъде спестено още мъничко, като се вземе A-data DDR400... или TwinMOS със TwinMOS чипове, че дори и PQI. BTW, от А-data ласкави отзиви отново идват от хора, които са на Intel платформа, а тези с AMD повече плюят по нея... не ще да е съвсем случайно това. Ще се клоква само по множител, шината ще си стои на 200MHz (ако дъното не е дръвче и позволява)
3. Volcano 10 може да се отпише още преди да сме заговорили за него.. GlacialTech Igloo 2450Pro е по-подходящият избор в този клас охладители, ще задържи процесор докъм 2200MHz... бих разгледал и възможността Thermaltake SilentBoost, ако се търси и тишина, но той вече идва на малко по-висока цена.

P.S: За чии му е този BOX при условие, че няма да ползва cooler-a, следователно гаранцията ще отпадне (не, че някого го интересува тя точно), а и BOX с нищо не превъзхождат не-BOX в момента.

jinx
05.11.03 г., 08:51
Originally posted by ХристоС.

P.S: За чии му е този BOX при условие, че няма да ползва cooler-a, следователно гаранцията ще отпадне (не, че някого го интересува тя точно), а и BOX с нищо не превъзхождат не-BOX в момента.

На горното - BOX, му беше точно заради гаранцията, а BOX кулъра остава за мен, трябва да сложа нещо на един дурон 800. Изобщо не знаех че гаранцията отпада ако не се ползва въпросната джаджа. Ама и аз съм един марсианец.

Много мерси за отговорите, хора. Човека иска овърклок, та затова се е насочил към 1800+, обаче аз не знам какъв да му взема и откъде. Дали в HardwareBG продават някакви подбрани бройки, че нещо страницата на магазина не ми се отваря.

В Мост изобщо не мога да погледна процесора какъв е, но мен лично не би ме притеснявал и заключен множител - 11,5 е напълно приемливо ако щовек ще вдига ФСБ, а човека щял да взема свястно дъно и да прави точно това. Ако уцели процесор и ако си вземе някой Епокс, дори и със закл. множител това пак няма да го ограничава.

За Twinmos-а съм съгласен, но откъде да го взема. По-горе бях писал, че с намаление ми идват компоненти от Мост, а също и от Аргус и още една две фирми-магазинчета из центъра. Освен да му вземем един Кингстън ДДР 400 ...
Аз самия съм с PQI, и не че имам оплаквания от нея, но не бих я препоръчвал никому.

Уф, как не ми се иска да я оплескам както когато сглобявах моя компютър :)

BlackBLOOD
05.11.03 г., 08:55
Добре де всички на 1800+ ли са с 1,5 волта напрежение в момента?

jinx
05.11.03 г., 09:15
Originally posted by BlackBLOOD
Добре де всички на 1800+ ли са с 1,5 волта напрежение в момента?

Тц, май всички са на 1,6.

А ако питаш дали тези на 1,5 се клокват по-добре - отговора май е ДА

vutov
05.11.03 г., 10:01
Обадаи се на Б4К или Григор от ХВБГ и ги питай за яко клокваш се процесор.Също се свържи и с Mollov или GenuisLoki .Който ти намери най-добър процесор си вземи от него.
П.С.Моя процесор в сигнатурата е от Б4К и съм доволен прави 2400Мхз на 1.8Волта с АЛ радиатор и 38цфм вентилатор(ТИтан Д5ТБ),но на 2300Мхз +12Волта стават 12.65Волта на фулл лоад.Докато на 2200Мхз +12Волта са 12.59Волта и за това го държа на толкова.Интересно нещо който съм забелязъл е , че при мен на 1500Мхз на ЦПУ-то +12Волта са 100% същите като и на 2200Мхз,което за мен е малко странно.

ХристоС.
05.11.03 г., 12:06
Originally posted by jinx
...ако щовек ще вдига ФСБ, а човека щял да взема свястно дъно и да прави точно това...

Само ще те предупредя, че Kingston ValueRAM не е много клокърса, нищо че е маркова. Докъм 220MHz на облекчени тайминги и с повечко волтаж стига, но може и да не ги направи. А в MOST май беше и CL3, поне до неотдавна... Като се вдига FSB на хубаво дъно, грехота е паметта да те спъва. TwinMOS внасят SUNNY (http://www.sunnycomputers.biz) и не предлагат нито Мост, нито Аргус. Ако ще купуваш задължително от тях, май единствения ти вариант е Kingston HyperX, която обаче даже и по цени от първата колонка да купиш, пак по-скъпа ще е от един Dual-Chanel Kit TwinMOS с Winbond CH-5. Аз лично съм фен на HyperX, понеже са с подбрани чипове и по-голям е шанса за повече MHz (моят PC2700 върви и на 464MHz DDR, сигурно и повече, обаче дъното няма V-mod и ме спира), отколкото при стандартна TwinMOS, а и по-яко изглеждат, само че в повечето случаи разликата в парите, които даваш, не се оправдава в толкова голяма степен.

Originally posted by vutov
Обадаи се на B4К или Григор от ХВБГ и ги питай за яко клокваш се процесор.Също се свържи и с Mollov или GenuisLo[b]c[b]i .Който ти намери най-добър процесор си вземи от него.
Трябва и да си готов в такъв случай обаче да платиш няколко USD повече от пазарната цена на процесора, които обаче със сигурност си заслужават. Идеята не е за отхвърляне с лека ръка.

Neotrace
05.11.03 г., 12:14
Бе аз що съм останал с впечатление, че докато имаш box кулера гаранцията си важи, независимо дали го ползваш или не??? Нали ако нещо стане с процесора просто искат с него да покажеш и бокса???? Или бъркам нещо?

vutov
05.11.03 г., 14:02
Originally posted by ХристоС.

Трябва и да си готов в такъв случай обаче да платиш няколко USD повече от пазарната цена на процесора, които обаче със сигурност си заслужават. Идеята не е за отхвърляне с лека ръка.

При мен беше 65$ процесора.
Доколкото знам Моллов продаваше преди няколко седмици едни NUIHB 1800+ 1.5V дето се клокват страшно много за 70$.

Според мен,ако искаш клокваш се процесор това е единствения начин,тъй като те си ги тестват до каква честота ще стигнат и си сигорен че ще имаш хубав процесор.

BlackBLOOD
05.11.03 г., 15:01
Това е много яко дето Моллов , Григор и ГениусЛоки продават подбрани бройки.Обаче аз имам един проблем.
Трябват ми 10-на бройки NIUHB на 1.5V защото ще трябват за гаме зала.Откъде да ги набарам.Освен това ми трябва да са с няква гаранция и фактури...

Ако ми кажете някоя фирма дето продава 1800+ на 1.5V и да имат повечко бройки...

ХристоС.
05.11.03 г., 15:59
За NIUHB си "малко" закъснял, и да се намери по някаква невероятна случайност някъде останала единична бройка, да се надяваш да намериш цели 10, всичките читави, граничи с безумие. Аз търсих в продължение на 3 седмици и едвам се сдобих с един такъв, а то беше преди 2 седмици.

BlackBLOOD
05.11.03 г., 19:02
Добре де да на са NIUHB.
Поне от старите JIUHB пак става!
Искам да са на 1,5V!

То даже и на JIUHB 1700+ 1,6V съм навит стига да има оспеваемостта на старите които бяха преди няколко месеца...

ХристоС.
05.11.03 г., 22:52
Originally posted by BlackBLOOD
Поне от старите JIUHB пак става!
Още по-големи фантазии. Обади се в офиса на HWBG да видиш какво могат да направят за теб, но 10! клокващи се 1700+/1800+... много трудна работа. Със сигурност тук във форума няма да откриеш. Айде, стига сме му разводнявали темата на jinx.

jinx
06.11.03 г., 20:42
Ще се обадя на някой от гореспоменатите хора .... Надявам се че имат поне няколко седмици гаранция за процесорите си :)

Между другото vutov, с Codegen-а, който ползвам, и с GA-7VA, в момента на 12 ми дава около 12,9 V.

Весело, а?

Процесора ми работи с около 0,8 V, повече, без да съм му вдигал волтажа от биос-а.
Предполагам, че е от захранването де ... Макар че четох в някакъв англоезичен форум, че това дъно си има този "овърволтаж" проблем по принцип.

Отново мерси ...

vutov
06.11.03 г., 22:26
Само гледай да не изгориш процесора(тоест да прегрее),че тогава гаранцията отпада.
Аз така преди да си взема сегашния процесор ,пак от Бачо Киро си взех един 1800+ DUT3C дето Б4К го тествал на 2100Мхз и бил стабилен(по него време това е било най-клокващата се бройка в БГ) ,когато пристигна и го сложих на компа той почна да отчита някви супер измислени температури.

И каква е равносметката,за около 1 час го убих този процесор и понеже се е прецакал по моя вина трябваша да си купя нов процесор,тъй като на 1.6Волтовия гаранцията му беше невалидна.
Е поне за около 125$(цената на предния 1800+ и новия 1800+)сега си имам процесор който прави 2400Мхз на 1.8Волта.

Каква е поуката?
Гледай как си сложил радиатора върху процесора и не бързай да го слагаш.

jinx
07.11.03 г., 09:21
Малка грешка :).

Волтажа е 0,08, не с 0,8 по-висок на дефоулт. Ама че резачка щеше да стане ако изобщо работеше с 0,8. :)

ОК. Ама при положение, че не съм накупил другите части и чивека ще трябва да чака ... ми той докато чака останалото, процесора може да поработи малко и при мен :)

Последен question. В Съни Twinmos dual chanel kit-а е с CH5, така ли? Т.е. предвид цената ($127 за 2х256), най-вероятно да.
Дали да не му взема поотделно две twister-ки Cl 2,5 за по $70? (Т.е. едната сега, пък другата кат събере парички.)

Тези последните имаха ли пасивно охлаждане върху тях - едно такова с цвят "патешки дрисък"?