Виж пълна версия : Съвет за закупуване на чаркове...
Дайте идея откъде да взема някои части ....
Частите са за приятел, така че не мога просто да го пратя в JAR да си накупува каквото му трябва, пък аз да му ги сглобявам
1) Tbred 1800+ BOX. Нещо ме стряскат напоследък, че били пуснали партиди с фабрично заключен и неотключаваем множител. Верно ли е, или са само празни приказки. Та от коя фирма ще ми препоръчате да го взема това нещо?
Аз по принцип пазарувам процесори и памет от МОСТ по първа колонка (чрез "втора инстанция" :) ),
обаче там имат само Паломино, доколкото знам.
2) Пак в МОСТ са пуснали А-дата ддр 450, която е на цената на Кингтън 400, и аз предполаагам, че колкото и да е грозна тази а-дата, няма да се представи по зле от кингстън-а. Човека ще взема два модула, и засега май няма как да отдели по още $20 да сикупи по читава (откъм овърклок) памет.
3) Не мен лично ми се струва безумно да се изхарчат толкоз кинти за Volkano 11+, та съм му препоръчал Volkano 10 (ококло $14) или Titan CU5TB (малко по-малко). За Thermaltake-а нищо не знам, даже на живо не съм го виждал (да работи), ами само съм го разглеждал (предимно на картинки), така че хора, ТУК му е мястото и времето да ме разубедите. Или да вземе някое от Иглу-тата, те не са медни, ама термалната смес от която ги правят сигурно не е скрап от някоя леярна - хората си правят сметката.
Основният въпрос остава за процесора де. Къде мога да намеря нещо читаво? Човека иска BOX, така че е безсмислено да ми предлагате (аз вече го направих) процесор, който не е BOX, пък спестените кинти за по-хубаво охлаждане.
И ако имате идея за РАМ-а, казвайте. Аз обичам да чета.
P.S. Пък и да пиша, като гледам. Ще ме прощавате за дългия пост. :)
Darkrage
05.11.03 г., 01:27
В MOST имат BOX-ове. Поне поминалата седмица имаха.
Неможеш ли да го убедиш да не взима такъв? Какъв клок ще правиш с BOX ? И защо питаш за Volcano или Titan , като, както казваш иска да си купи BOX /BOX-а се продава с фабричен вентилатор/ А ако го махнеш се едно си си купил 1800+ nonBOX и му отпада гаранцията.
A-data-та определено си заслужава.Много я хвалят.
Не забравяй, че за клок му трябва и много добро захранване.
P.S. Хич не е безумно"да се харчат толкоз много кинти" за вентилатор.
Успех.
ХристоС.
05.11.03 г., 02:01
1. Със заключен множител са само процесорите с Thorton ядро. T-Bred-ите са си отключени (със съответното дъно, естествено). Няма обаче добри откъм clock 1800+ в момента.
2. Всякаква RAM, маркирана над спецификациите на официално сертифицираната DDR400 е предназначена изключително за Intel системи - от нея могат да се изстискат повечко MHz-и, но не и да се пусне на ниски тайминги. По тази причина не е особено подходяща за работа в nForce дъна. Като няма достатъчно пари за TwinMOS с Winbond чипове, може поне да бъде спестено още мъничко, като се вземе A-data DDR400... или TwinMOS със TwinMOS чипове, че дори и PQI. BTW, от А-data ласкави отзиви отново идват от хора, които са на Intel платформа, а тези с AMD повече плюят по нея... не ще да е съвсем случайно това. Ще се клоква само по множител, шината ще си стои на 200MHz (ако дъното не е дръвче и позволява)
3. Volcano 10 може да се отпише още преди да сме заговорили за него.. GlacialTech Igloo 2450Pro е по-подходящият избор в този клас охладители, ще задържи процесор докъм 2200MHz... бих разгледал и възможността Thermaltake SilentBoost, ако се търси и тишина, но той вече идва на малко по-висока цена.
P.S: За чии му е този BOX при условие, че няма да ползва cooler-a, следователно гаранцията ще отпадне (не, че някого го интересува тя точно), а и BOX с нищо не превъзхождат не-BOX в момента.
Originally posted by ХристоС.
P.S: За чии му е този BOX при условие, че няма да ползва cooler-a, следователно гаранцията ще отпадне (не, че някого го интересува тя точно), а и BOX с нищо не превъзхождат не-BOX в момента.
На горното - BOX, му беше точно заради гаранцията, а BOX кулъра остава за мен, трябва да сложа нещо на един дурон 800. Изобщо не знаех че гаранцията отпада ако не се ползва въпросната джаджа. Ама и аз съм един марсианец.
Много мерси за отговорите, хора. Човека иска овърклок, та затова се е насочил към 1800+, обаче аз не знам какъв да му взема и откъде. Дали в HardwareBG продават някакви подбрани бройки, че нещо страницата на магазина не ми се отваря.
В Мост изобщо не мога да погледна процесора какъв е, но мен лично не би ме притеснявал и заключен множител - 11,5 е напълно приемливо ако щовек ще вдига ФСБ, а човека щял да взема свястно дъно и да прави точно това. Ако уцели процесор и ако си вземе някой Епокс, дори и със закл. множител това пак няма да го ограничава.
За Twinmos-а съм съгласен, но откъде да го взема. По-горе бях писал, че с намаление ми идват компоненти от Мост, а също и от Аргус и още една две фирми-магазинчета из центъра. Освен да му вземем един Кингстън ДДР 400 ...
Аз самия съм с PQI, и не че имам оплаквания от нея, но не бих я препоръчвал никому.
Уф, как не ми се иска да я оплескам както когато сглобявах моя компютър :)
BlackBLOOD
05.11.03 г., 08:55
Добре де всички на 1800+ ли са с 1,5 волта напрежение в момента?
Originally posted by BlackBLOOD
Добре де всички на 1800+ ли са с 1,5 волта напрежение в момента?
Тц, май всички са на 1,6.
А ако питаш дали тези на 1,5 се клокват по-добре - отговора май е ДА
Обадаи се на Б4К или Григор от ХВБГ и ги питай за яко клокваш се процесор.Също се свържи и с Mollov или GenuisLoki .Който ти намери най-добър процесор си вземи от него.
П.С.Моя процесор в сигнатурата е от Б4К и съм доволен прави 2400Мхз на 1.8Волта с АЛ радиатор и 38цфм вентилатор(ТИтан Д5ТБ),но на 2300Мхз +12Волта стават 12.65Волта на фулл лоад.Докато на 2200Мхз +12Волта са 12.59Волта и за това го държа на толкова.Интересно нещо който съм забелязъл е , че при мен на 1500Мхз на ЦПУ-то +12Волта са 100% същите като и на 2200Мхз,което за мен е малко странно.
ХристоС.
05.11.03 г., 12:06
Originally posted by jinx
...ако щовек ще вдига ФСБ, а човека щял да взема свястно дъно и да прави точно това...
Само ще те предупредя, че Kingston ValueRAM не е много клокърса, нищо че е маркова. Докъм 220MHz на облекчени тайминги и с повечко волтаж стига, но може и да не ги направи. А в MOST май беше и CL3, поне до неотдавна... Като се вдига FSB на хубаво дъно, грехота е паметта да те спъва. TwinMOS внасят SUNNY (http://www.sunnycomputers.biz) и не предлагат нито Мост, нито Аргус. Ако ще купуваш задължително от тях, май единствения ти вариант е Kingston HyperX, която обаче даже и по цени от първата колонка да купиш, пак по-скъпа ще е от един Dual-Chanel Kit TwinMOS с Winbond CH-5. Аз лично съм фен на HyperX, понеже са с подбрани чипове и по-голям е шанса за повече MHz (моят PC2700 върви и на 464MHz DDR, сигурно и повече, обаче дъното няма V-mod и ме спира), отколкото при стандартна TwinMOS, а и по-яко изглеждат, само че в повечето случаи разликата в парите, които даваш, не се оправдава в толкова голяма степен.
Originally posted by vutov
Обадаи се на B4К или Григор от ХВБГ и ги питай за яко клокваш се процесор.Също се свържи и с Mollov или GenuisLo[b]c[b]i .Който ти намери най-добър процесор си вземи от него.
Трябва и да си готов в такъв случай обаче да платиш няколко USD повече от пазарната цена на процесора, които обаче със сигурност си заслужават. Идеята не е за отхвърляне с лека ръка.
Neotrace
05.11.03 г., 12:14
Бе аз що съм останал с впечатление, че докато имаш box кулера гаранцията си важи, независимо дали го ползваш или не??? Нали ако нещо стане с процесора просто искат с него да покажеш и бокса???? Или бъркам нещо?
Originally posted by ХристоС.
Трябва и да си готов в такъв случай обаче да платиш няколко USD повече от пазарната цена на процесора, които обаче със сигурност си заслужават. Идеята не е за отхвърляне с лека ръка.
При мен беше 65$ процесора.
Доколкото знам Моллов продаваше преди няколко седмици едни NUIHB 1800+ 1.5V дето се клокват страшно много за 70$.
Според мен,ако искаш клокваш се процесор това е единствения начин,тъй като те си ги тестват до каква честота ще стигнат и си сигорен че ще имаш хубав процесор.
BlackBLOOD
05.11.03 г., 15:01
Това е много яко дето Моллов , Григор и ГениусЛоки продават подбрани бройки.Обаче аз имам един проблем.
Трябват ми 10-на бройки NIUHB на 1.5V защото ще трябват за гаме зала.Откъде да ги набарам.Освен това ми трябва да са с няква гаранция и фактури...
Ако ми кажете някоя фирма дето продава 1800+ на 1.5V и да имат повечко бройки...
ХристоС.
05.11.03 г., 15:59
За NIUHB си "малко" закъснял, и да се намери по някаква невероятна случайност някъде останала единична бройка, да се надяваш да намериш цели 10, всичките читави, граничи с безумие. Аз търсих в продължение на 3 седмици и едвам се сдобих с един такъв, а то беше преди 2 седмици.
BlackBLOOD
05.11.03 г., 19:02
Добре де да на са NIUHB.
Поне от старите JIUHB пак става!
Искам да са на 1,5V!
То даже и на JIUHB 1700+ 1,6V съм навит стига да има оспеваемостта на старите които бяха преди няколко месеца...
ХристоС.
05.11.03 г., 22:52
Originally posted by BlackBLOOD
Поне от старите JIUHB пак става!
Още по-големи фантазии. Обади се в офиса на HWBG да видиш какво могат да направят за теб, но 10! клокващи се 1700+/1800+... много трудна работа. Със сигурност тук във форума няма да откриеш. Айде, стига сме му разводнявали темата на jinx.
Ще се обадя на някой от гореспоменатите хора .... Надявам се че имат поне няколко седмици гаранция за процесорите си :)
Между другото vutov, с Codegen-а, който ползвам, и с GA-7VA, в момента на 12 ми дава около 12,9 V.
Весело, а?
Процесора ми работи с около 0,8 V, повече, без да съм му вдигал волтажа от биос-а.
Предполагам, че е от захранването де ... Макар че четох в някакъв англоезичен форум, че това дъно си има този "овърволтаж" проблем по принцип.
Отново мерси ...
Само гледай да не изгориш процесора(тоест да прегрее),че тогава гаранцията отпада.
Аз така преди да си взема сегашния процесор ,пак от Бачо Киро си взех един 1800+ DUT3C дето Б4К го тествал на 2100Мхз и бил стабилен(по него време това е било най-клокващата се бройка в БГ) ,когато пристигна и го сложих на компа той почна да отчита някви супер измислени температури.
И каква е равносметката,за около 1 час го убих този процесор и понеже се е прецакал по моя вина трябваша да си купя нов процесор,тъй като на 1.6Волтовия гаранцията му беше невалидна.
Е поне за около 125$(цената на предния 1800+ и новия 1800+)сега си имам процесор който прави 2400Мхз на 1.8Волта.
Каква е поуката?
Гледай как си сложил радиатора върху процесора и не бързай да го слагаш.
Малка грешка :).
Волтажа е 0,08, не с 0,8 по-висок на дефоулт. Ама че резачка щеше да стане ако изобщо работеше с 0,8. :)
ОК. Ама при положение, че не съм накупил другите части и чивека ще трябва да чака ... ми той докато чака останалото, процесора може да поработи малко и при мен :)
Последен question. В Съни Twinmos dual chanel kit-а е с CH5, така ли? Т.е. предвид цената ($127 за 2х256), най-вероятно да.
Дали да не му взема поотделно две twister-ки Cl 2,5 за по $70? (Т.е. едната сега, пък другата кат събере парички.)
Тези последните имаха ли пасивно охлаждане върху тях - едно такова с цвят "патешки дрисък"?
Авторски права на vBulletin