PDA

Виж пълна версия : Въпрос за FTP кабел.

Kiko
02.11.03 г., 16:54
Прочетох всички стари теми, в които е писано за FTP кабел и така и не можах да намеря единодушно мнение за максималната дължината между два суича, при която да работи безпроблемно на 100мбит. Едни казват 150м, други казват 180м а трети 200м. Къде всъщност е истината? В случая на мен ми трябват 150-160м от суич до суич. В момента имам една линия 150м от суич до суич със UTP кабел CAT 5e, работи и върши работа за интернет но във вътрешната мрежа скороста е около 1-2мб/сек. Идеята ми е да подменя това UTP със FTP кабел със цел подобряване скороста във вътрешната мрежа.

Благодаря предварително. ;)

King Nothing
02.11.03 г., 17:14
Не виждам къде е въпросът в поста ти?
Какво те интересува?
Максималното разстояние е 100м, от там нагоре си зависи от техниката, от условията в които работи мрежата, от качеството на кабела, на буксите, на кримпването и какво ли още не.
Просто над 100м работата е въпрос на случайност.

smarty
02.11.03 г., 17:55
пробвай на 160 метра - ако не стане :

питай пак - за да ти се отговори "как да стане".

- нищо не губиш - така и така ще купуваш кабел(който може и да се нареже след това)...

ToHu
02.11.03 г., 20:30
а дали си се замислял че 150 м хубав FTP ще струва колкото един суич ? Т.е. искам да ти кажа, имаш 150 м трасе, което вече е и опънато,амимного по лесно е да сложиш един суич в средата, и по евтино отколкото да подменяш трасето с FTP, мислил ли си по въпроса ?

mike
02.11.03 г., 21:37
Originally posted by ToHu
а дали си се замислял че 150 м хубав FTP ще струва колкото един суич ? Т.е. искам да ти кажа, имаш 150 м трасе, което вече е и опънато,амимного по лесно е да сложиш един суич в средата, и по евтино отколкото да подменяш трасето с FTP, мислил ли си по въпроса ?
Бих казал, че този суич е дори 2 пъти по-евтин от тез 150м FTP. Това и според мен е най-доброто решение за такава дистанция
Едва ли скоростта по мрежата ще се промени драстично като само се смени вида на кабела от UTP на FTP.

Kiko
02.11.03 г., 22:37
Не мислете, че не съм премислил всички варианти! Първо цената на 150м FTP кабел е равна на цената на 8 портов суич плюс пластмасова кутия за външно монтиране. И второ няма от къде да захраня междинния суич. ;)
Ще пробвам с FTP на 150-160м и ще ви кажа резултата.

mike
03.11.03 г., 02:05
Originally posted by Kiko
... И второ няма от къде да захраня междинния суич. ;)
Абе как да няма откъде да го захраниш - по останалите 4 жици дето не се ползват. Слагай FTP-то като искаш ама после пак ще си говорим. Гледай поне да вземеш някой хубав кабел, че всякакви съм виждал. Belden, Brand-Rex, Pirelli са готини и ценичката им за 150м е доста над цената на тоз суич, ама айде (дори с една пластмасова кутия дето струва до 10 лв). Освен ако за междинен суич не избрал някой Аllied Telesyn

ToHu
03.11.03 г., 19:59
Ами захранваш го по кабелите които са излишни, дори да купиш готова кутия със суич и захранване вътре ще ти струва около 40$ това са по малко от 150 м. хубав кабел според мен, или колкото тях. Спокойно можеш да си сложиш суич без специално захранване щом е само един, и една кутия, вземаш 5 портов суич и всичко ти е наред. ПОмисли по въпроса, не се занимавай с глупости, това FTP няма да подобри много нещата.

WhiteNoise
06.11.03 г., 12:23
Аз съм на 137 метра от HUB с карта Intel и нямам особени проблеми... FTP кабел от Илиенци дето е стинки метъра... Със същият кабел има растояния от 200 метра само че м/у server-и и копат на 100% .... В смисъл дърпат си на 8-9мб!

B.o.T.
08.11.03 г., 14:50
Имам РС на 158метра от суич,а суича е на 120метра и нещо от предния суич.Сичко си бачка засега нормално.

ToHu
08.11.03 г., 16:56
Хм, "Имам ... и си бачка" , не значи нищо, при един бачка при друг не. Зависи от много фактори,а и думата бачка също е многоотносителна, не се знае как, с каква загуба на пакети ....има си стандарти. Ако става въпрос аз съмпробвал с кабел от кабелкомерс, FTP, и ми е правило връзка на 305 м, колкото е в кашона, плюс кбела който ми ебил в стените, може би още 20-тина, това на 10 Мb но .. това нищо не значи ...

mike
08.11.03 г., 21:19
Ако при изграждане на една стабилна 100Mb мрежа си позволяваш разстояния от по-горецитираните (160, 158, 150, да не говорим за 200) - това си е жив ХАЗАРД!
Както е казал и Тони - на едно място може да върви, на друго - не. Никой не може да даде еднозначен отговор на въпроса: "Баш при мен дали ще върви?" Движете се по стандартите и само на места, които твърдо не позволяват спазването им си дайте до 10% отклонение, което според мен е в рамките на нормалното. Ще си спестите много главоболия. Щото като ти се появат загуби по трасето няма да се чудиш това заради нестандартното разстояние ли е или заради нещо друго.
Затова според мен е много по-добре вариант със междинен суич, отколкото да изпадате в зависимост от провидението;)

B.o.T.
08.11.03 г., 22:40
Абсолютно съм съгласен.

ToHu
09.11.03 г., 13:24
Има и един друг проблем който е по гаден, при такива решения много често се случва трафика да пропада в определен момент, обикновенно свързан с работта на машини, натоварване на захранващата мрежа, влошаване на времето или др.от сорта.