Виж пълна версия : Въпрос за FTP кабел.
Прочетох всички стари теми, в които е писано за FTP кабел и така и не можах да намеря единодушно мнение за максималната дължината между два суича, при която да работи безпроблемно на 100мбит. Едни казват 150м, други казват 180м а трети 200м. Къде всъщност е истината? В случая на мен ми трябват 150-160м от суич до суич. В момента имам една линия 150м от суич до суич със UTP кабел CAT 5e, работи и върши работа за интернет но във вътрешната мрежа скороста е около 1-2мб/сек. Идеята ми е да подменя това UTP със FTP кабел със цел подобряване скороста във вътрешната мрежа.
Благодаря предварително. ;)
King Nothing
02.11.03 г., 17:14
Не виждам къде е въпросът в поста ти?
Какво те интересува?
Максималното разстояние е 100м, от там нагоре си зависи от техниката, от условията в които работи мрежата, от качеството на кабела, на буксите, на кримпването и какво ли още не.
Просто над 100м работата е въпрос на случайност.
пробвай на 160 метра - ако не стане :
питай пак - за да ти се отговори "как да стане".
- нищо не губиш - така и така ще купуваш кабел(който може и да се нареже след това)...
а дали си се замислял че 150 м хубав FTP ще струва колкото един суич ? Т.е. искам да ти кажа, имаш 150 м трасе, което вече е и опънато,амимного по лесно е да сложиш един суич в средата, и по евтино отколкото да подменяш трасето с FTP, мислил ли си по въпроса ?
Originally posted by ToHu
а дали си се замислял че 150 м хубав FTP ще струва колкото един суич ? Т.е. искам да ти кажа, имаш 150 м трасе, което вече е и опънато,амимного по лесно е да сложиш един суич в средата, и по евтино отколкото да подменяш трасето с FTP, мислил ли си по въпроса ?
Бих казал, че този суич е дори 2 пъти по-евтин от тез 150м FTP. Това и според мен е най-доброто решение за такава дистанция
Едва ли скоростта по мрежата ще се промени драстично като само се смени вида на кабела от UTP на FTP.
Не мислете, че не съм премислил всички варианти! Първо цената на 150м FTP кабел е равна на цената на 8 портов суич плюс пластмасова кутия за външно монтиране. И второ няма от къде да захраня междинния суич. ;)
Ще пробвам с FTP на 150-160м и ще ви кажа резултата.
Originally posted by Kiko
... И второ няма от къде да захраня междинния суич. ;)
Абе как да няма откъде да го захраниш - по останалите 4 жици дето не се ползват. Слагай FTP-то като искаш ама после пак ще си говорим. Гледай поне да вземеш някой хубав кабел, че всякакви съм виждал. Belden, Brand-Rex, Pirelli са готини и ценичката им за 150м е доста над цената на тоз суич, ама айде (дори с една пластмасова кутия дето струва до 10 лв). Освен ако за междинен суич не избрал някой Аllied Telesyn
Ами захранваш го по кабелите които са излишни, дори да купиш готова кутия със суич и захранване вътре ще ти струва около 40$ това са по малко от 150 м. хубав кабел според мен, или колкото тях. Спокойно можеш да си сложиш суич без специално захранване щом е само един, и една кутия, вземаш 5 портов суич и всичко ти е наред. ПОмисли по въпроса, не се занимавай с глупости, това FTP няма да подобри много нещата.
WhiteNoise
06.11.03 г., 12:23
Аз съм на 137 метра от HUB с карта Intel и нямам особени проблеми... FTP кабел от Илиенци дето е стинки метъра... Със същият кабел има растояния от 200 метра само че м/у server-и и копат на 100% .... В смисъл дърпат си на 8-9мб!
Имам РС на 158метра от суич,а суича е на 120метра и нещо от предния суич.Сичко си бачка засега нормално.
Хм, "Имам ... и си бачка" , не значи нищо, при един бачка при друг не. Зависи от много фактори,а и думата бачка също е многоотносителна, не се знае как, с каква загуба на пакети ....има си стандарти. Ако става въпрос аз съмпробвал с кабел от кабелкомерс, FTP, и ми е правило връзка на 305 м, колкото е в кашона, плюс кбела който ми ебил в стените, може би още 20-тина, това на 10 Мb но .. това нищо не значи ...
Ако при изграждане на една стабилна 100Mb мрежа си позволяваш разстояния от по-горецитираните (160, 158, 150, да не говорим за 200) - това си е жив ХАЗАРД!
Както е казал и Тони - на едно място може да върви, на друго - не. Никой не може да даде еднозначен отговор на въпроса: "Баш при мен дали ще върви?" Движете се по стандартите и само на места, които твърдо не позволяват спазването им си дайте до 10% отклонение, което според мен е в рамките на нормалното. Ще си спестите много главоболия. Щото като ти се появат загуби по трасето няма да се чудиш това заради нестандартното разстояние ли е или заради нещо друго.
Затова според мен е много по-добре вариант със междинен суич, отколкото да изпадате в зависимост от провидението;)
Има и един друг проблем който е по гаден, при такива решения много често се случва трафика да пропада в определен момент, обикновенно свързан с работта на машини, натоварване на захранващата мрежа, влошаване на времето или др.от сорта.
Авторски права на vBulletin