PDA

Виж пълна версия : Проблеми със Samba-ата ми ...

Fx_Expo
01.11.03 г., 20:35
Извинявам се, ако нещо от долуописаното е глупост, но с Linux-а се запознах наскоро ;-).

Проблема се свежда до следното ... Имам в офиса инсталирана дистрибуция на Red Hat 9.0, а заедно с нея и Samba 2.2.7 май беше. На Linux машината искам да share на определени папки, за отделни user-и с техните пароли. Правата на достъп искам да са ограничени според нуждите. Дотук добре. В момента когато сменя в /etc/samba/smb.conf от "security=share" на "security=user", и се появява проблема за който търся помощ. От другите PC-та в мрежата (Windows 98SE i Windows XP HE) не мога да вляза изобщо в Linux-машината.
Подробности - съществуващите UNIX user-и са конвертирани в Samba user-и, като умишлено съм запазил имената им еднакви. Предполагам, че проблема ми идва от невъзможността на Samba-та да разпознае Linux user-ите и да им даде достъп. Ако някой знае как да се преборя с това, моля помогнете ...

П.С. user-ите в /etc/passwd и /etc/samba/passwd са еднакви, както споменах по-горе ...

JoZ
02.11.03 г., 05:11
Ето ти частта от моя smb.conf който със сигурност работи без проблеми. Това е минимална конфигурация, но пък проблеми няма и я свалям от работеща самба макар и на rh8:

[global]
workgroup = alliant
server string = AV Samba Server
hosts allow = 172.16. 127.
load printers = no
log file = /var/log/samba/%m.log
max log size = 0
security = user
encrypt passwords = yes
smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd
socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192
dns proxy = no

[homes]
comment = Home Directories
browseable = no
writable = yes
valid users = %S
create mode = 0664
directory mode = 0775

За твоя случай модифицирай hosts allow, workgroup и server string. Make sure, че потребителите ти имат home dirs. След това за себе си направи проба и въведи manual password с команда smbpasswd yourusername за да си сигурен, че проблема не е при прехвърлянето на паролите.

С по-горната конфигурация спокойно се логвам от 2к и хр в самбата, и всичко работи.

Ако след като си прегледал тези неща все още имаш грижи, дай от лога какво точно ти дава като грешки и ще им прекараме главата през коша.

delian
05.11.03 г., 15:03
Трябва имената и паролите на потребителите в уиндоусите да отговарят на тези в линукса и самбата, за да имаш достъп до ресурс с User Level Access Control.
Още нещо: след промяна на юзерите (паролите) в самбата трябва да я рестартираш, за да има ефект.

TQ_
06.11.03 г., 10:40
а може ли да се има юзъри само в /etc/samba/passwd без те да са валидни юзъти в /etc/passwd (целта е да нямам такива юзъри на машината и да не могат да се ssh)

Ако да --> как да си адна юзъри само за самбата така че всеки да може да чете дира и да има права за писана само върху свойте фаилове. Идеята е как да стане това ако юзъра го има само в /etc/samba/passwd и го няма в /etc/passwd

delian
06.11.03 г., 10:54
Може, със:
smbpasswd -a username

TQ_
06.11.03 г., 11:07
Originally posted by delian
Може, със:
smbpasswd -a username

мерси :)
А по този въпрос:
Ако да --> как да си адна юзъри само за самбата така че всеки да може да чете дира и да има права за писана само върху свойте фаилове. Идеята е как да стане това ако юзъра го има само в /etc/samba/passwd и го няма в /etc/passwd

delian
07.11.03 г., 23:21
Ами това е отговора и на двата въпроса.

Siddhartha
08.11.03 г., 18:34
Туй линукса не е за хора.
Аз 5 дена си играх със самба и слак 9!
Накрая стана няква болест..
На половината машини из фирмата изчезнаха принтерите шернати на ХР и 98, на някои пък не им се вижда самбата, на някои пък се вижда само тя... - аве направо агнешко с банани.
Всичко идва от това, че в мрежата има цялата гама уиндоуси, а част от нея не трябва да вижда самбата по принцип..
Преди това пък докато разбера, че трябва да имаш някакъв броудкаст адрес за да тръгне изобщо, ми побеля косата.

QWERTY
08.11.03 г., 18:55
Originally posted by Siddhartha
Туй линукса не е за хора.

Трябва повечко четене и по-малко ръчкане. И се получава. За разлика от уиндоуса, шанса да пуснеш нещо "без да искаш", с цъкане, е почти никакъв. Затова се чете документацията, ако нещо не е ясно се пита и накрая се пипа.

Siddhartha
09.11.03 г., 21:46
Съгласен за четенето
Ама аз имам под ръка цяла книжарница за техническа литература и не можах да намеря свястна книга... Взех една тухла 600стр. уж за мрежи, ама вътре пише неща дето по интуиция и без много да му мислиш сам можеш да разбереш..
Тука е проблема според мен, няма инфо на български за хора, които не са се сблъсквали преди с администрация на линукс

Fx_Expo
10.11.03 г., 11:09
Това е smb.conf-a (имената на някои полета са променени - user-и и т.н.):

[global]
log file = /var/log/samba/%m.log
client code page = 866
socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=8192 SO_RCVBUF=8192
guest ok = Yes
domain master = Yes
local master = Yes
wins support = true
interfaces = 192.168.0.19/255.255.255.0
hosts allow = 192.168.0. 127.0.0.
null passwords = Yes
encrypt passwords = Yes
workgroup = AAA
netbios name = BBB
server string = CCC
os level = 65
security = share

[office]
comment = DDD
path = /usr/office/office
writeable = yes
create mask = 0777
directory mask = 0777

[user3]
comment = EEE
path = /usr/office/user3
writeable = yes
create mask = 0777
directory mask = 0777

Не виждам нещо, което може да е проблем за достъпа до SMB сървъра.
User-ите си имат home-директории и няма проблем, ако се логват локално на linux-машината (офисът е малък и достъпа отвън е ограничен, затова и не ме гони параноята ... засега ;-)).

Паролите на user-ите в Samba-та са в ред.

П.С. Това за агнешкото с банани ме "нахили" яко ;-)