PDA

Виж пълна версия : Искам да му го наbootам....

Manchev
22.10.03 г., 02:43
То е малко хардуерен въпроса, ама....
Системата е следната :IBM PCServer320
2xPentium@100MHz
32MB RAM
по-интересното е SCSI системата. Доколкото знам имам контролер за SCSI2 и SCSI1. SCSI2ката е закачена на един шкаф със шест шейни. На тях има един хард 1GB SCSI ID0. Закачил съм и SCSI1-кабел, на който имам 2бр 2GBви харда и един 500MB. Двата 2-ГБ са ID2 и ID5, а малкия е ID3. ID6 е ЦД-то, закачено (спорд мен) на SCSI2 интерфейс. Малко по-подредено:

ID0: IBM 1GB FAT16 с качен Windows NT4.0
ID1: няма
ID2: Quantum 2GB NTFS с данни
ID3: HP 500MB swap
ID4: няма
ID5: Quantum 2GB ext2 със Slackware Linux 8.0
ID6: CDROM
ID7: няма

Нещо не се получи с нов Slackware, затова е 8.0. В момента зареждам с bootdisk, направен от инсталационния ЦД, с linux 2.4.5, след което монтирам /dev/sdd1 на / и системата тръгва....
Изкомпилирах си ново ядро, бутнах по lilo.conf, но като инсталирам лило-то казва WARNING: BIOS drive 0x83 may not be accessible!
така няколко пъти(различно в зависимост какво пиша по Lilo.conf), след което added Linux! added WinNT
Следва reboot, POST и две хубави буквички LI, останали от ЛИЛО. Пробвах да го инсталирам на няколко места, като зареждам от тях, но все LI и толкова. пръво беше на /dev/sda (1-ГБтовия хард с НТ) после /dev/sdd /dev/sdd1 (това е харда с ext2) но така и не иска. А иначе системата си работи отлично, доколкото и позволява ядрото от дискетата.
Някакви идеи, ако разбрахте нещо от обяснението ми? Чух че 0x83 било IDE, но не виждам с какво в lilo.conf споменавам IDE.

закачам и lilo.conf-а да видите какво може да съм омазал...

П.С. с добавено разширение е, сървъра не ми даде да кача .conf

П.С.С. Сега пък го архивирах. Много параноя бе ;)

subn3t
22.10.03 г., 05:11
а преди да инсталваш lilo-то пробва ли :

/sbin/lilo -q

? Щеше да ти каже дали ти е правилен .conf-а .

Fo
22.10.03 г., 09:29
Малко тъп въпрос - сигурен ли си че ядрото е /vmlinuz а не /boot/vmlinuz

Manchev
22.10.03 г., 13:11
lilo -q казва същото
ядрото Е /vmlinuz

Melwin
22.10.03 г., 16:35
Po princip sym myrzeliw i ne mi se swalq rar za linuks no... moga da ti dam malko akyl i bez da ti gledam lilo.rar-a :))
Ta.. prawilo n1 pi[e li LI -> tyrsi problema w lilo.
Re[enie 1 - upg na lilo- rqdko pomaga no e nai efektiwno i bezproblemno
Re[enie 2 - smqna na boot mgr(kak ti zwu`i grub)
Re[enie 3 - Sledwa]iq pyt kato re[i[ da pita[ ne[o za linuks ne ata`waj w rar format(kojto ne e linuks nejtiw)
Re[enie 4 napi[i man lilo.konf i derzaj

P.S.lilo ]e se opla`e ot lo[ konf nezawisimo dali si mu dal -q

Fo
22.10.03 г., 17:01
Е аз нали вече имам рар... това е в рара... :)
boot = "/dev/sda"
compact
prompt
timeout = 100
vga = normal
# End LILO global section

# Linux bootable partition config begins
image = "/vmlinuz"
root = "/dev/sdd1"
label = "Linux-vmlinuz"
read-only # Non-UMSDOS filesystems should be mounted read-only for checking
# Linux bootable partition config ends

# Linux bootable pratition config begins
image = /bzImage
root = /dev/sdd1
label = linux-2.4.20
read-only
# LInux bootable partition config ends

# DOS bootable partition config begins
#other = /dev/sda1
# label = Windows
# table = /dev/sda
# DOS bootable partition config ends

Manchev
22.10.03 г., 18:16
по ред на номерата:
1) доколкото помня, с това ЛИЛО съм зареждал линукс на тази машина( с друга конфигурация на хардовете, ама ще ме утрепят ако унищожа виндовса сега)
2) снощи пробвах ГРУБ, свалих, компилирах, след което реших да видя какво се прави с тоя ГРУБ и най-брутално написах grub. Още чакам да се махне надписа "Probing for BIOS devices. It may take a long time." т.е. Как се конфигурира ГРУБ?
3) обичам си рар, ама другия път, ок-ще (г)зипвам
4) четох го, и според мен така написания конфиг-файл си отговаря на правилата.

А това за LI, забелязал съм че така пише когато не се намери дяла(харда) с инсталиран линукс. Примерно hda е ФАТ-ски, hdc е с ext2, и ако LILO е на hda, ако откачим hdc се показва LI.
Ще боря ГРУБ-ия тази вечер )

Бтв най-големия ми зор е че не мога да подкарам двата процесора. Ще пробвам някакъв модул да заредя, но точно за това не знам дали става така

Manchev
22.10.03 г., 23:23
ИЗЛЪГАХ ГО!
четене на ман му е майката...
Оказа се че иска да му уточня lba32. Защо-мога само да гадая. До тук каквото измислих е че SCSI няма общо с CHS и затова изрично иска lba32....
Ама пък друго интересно нещо стана. Като пуснах linux 2.4.20 със SMP на конзолата отгоре се появиха ДВА пингвина.
Ами ако бях с 32 процесора :conf: ;)

П.С. Бтв разбрах и 0x83кво значи...

Melwin
23.10.03 г., 10:16
Manchev radwam se `e si se oprawil.Sorry `e ne ti otgoworih o]e w`era no ne uspqh da widq razkompresiraniq lilo.rar :).Kolkoto do pingwinite - mislq `e powe`e ot dwa nqma da ima .. :)

Manchev
23.10.03 г., 15:18
Ама наистина ли са 2 щото са 2 процесора?

Melwin
23.10.03 г., 16:41
da