PDA

Виж пълна версия : ...и пак за wap сайт (конкретен въпрос).

The Penalty
18.10.03 г., 18:47
Направих си wap саит с връзка към jad (и съответния jar) файл (Prince of Persia) за NOKIA 3510i.
Проблема е, че телефона намира файла, тегли го и след това казва, че не може да го отвори.
Страницата се помещава на хит.бг и е правена с Dreamweaver 4 Ultradev + NOKIA Wap Studio.
С SDK-то за 3510i отварям локално jar-a, така че варианта с кофти файл отпада (опитах и с други игри).
Въпросът ми е конкретно:
Има ли нещо по специално при създаването на връзката за даунлоуд (правя го като най-обикновен линк, по този начин свалям картинки успешно) или хит.бг не поддържа такова разширение???(!)
Ако проблема е в хит бг, кажете някъде безплатен хостинг който да ми свърши работа.
Ако няма такъв, не ми е проблем да си кача и конфигурирам Apache на компютъра, но не знам дали телефона ще може да броузва по IP адрес (имам динамично IP).
Абе всъщност всякакви линкове с информация по въпроса са добре дошли.

Мерси предварително на всички!

П.П.
Ако номера е само в сорса на WML-a, eдин пример постнат тук би ме зарадвал адски много.

xts
18.10.03 г., 22:48
Нямаш ли мейлп клиент на телефона? Пробвай, ако имаш. Иначе във форума на www.club-siemens.com , java-та си е същата.
Имаше такава тема преди седмица, ама не си спомням какво направи човека и успя ли. Проблема беше аналогичен.

Георги
19.10.03 г., 00:01
Може би говоря ДОСТА наизуст, но доколкото си спомням, имаше някакво ограничение за големината на файла, който можеш да download-ваш през wap... Но може би говоря врели-некипели...

cluster_bg
19.10.03 г., 02:35
Може да има проблем с размера на файла - виж колко е максималния размер на едно JAVA приложение, което може да изпълни телефона ти.
Ограничение откъм протокола WAP за големина на файла не знам да има, но има такова откъм телефона, защото той е ограничен откъм памет. Примерно моя Ericsson R320s може да визуализира страници, които заемат под 4 килобайта. (Това го давам като пример, а по принцип мисля, че Нокиата има ограничение до 64KB за всяко JAVA приложение).

Георги
19.10.03 г., 10:52
То повечето телефони имат такова ограничение от 64KB максимален размер на Java приложението... Аз говорех за ограничение на WAP, а не на телефона, но както казах по-горе, може би сериозно бъркам :ghi:

The Penalty
19.10.03 г., 11:45
Нещо не съм се изразил правилно май.
Jar-a си е ок, защото го отварям с SDK-то на нокиа за 3510i (това е да кажем емулатор който е правен за разработчици на java приложения за 3510i).
Аз съм намерил от къде да си дърпам софтуер за телефона и той си върви (въпросната игра също), не е въпрос на никакви ограничения.
Просто искам да се науча (и на това :D), аджеба искам да мога да си направя сайт и да осмисля направата му, така, че въпроса е чисто академичен а не опира до "от къде да си изтегля пиратски игри за нокиата" :-)

xtc, каква е тая работа с e-maila? може ли да ми обясниш малко по-подробно за какво иде реч?

cluster_bg
19.10.03 г., 16:57
Сигурно има впредвид да си изпратиш играта като е-маил и да го отвориш този е-маил през телефона. Струва си да опиташ, ако имаш маил клиент с attachments на телефона.

xts
20.10.03 г., 09:38
Originally posted by The Penalty
xtc, каква е тая работа с e-maila? може ли да ми обясниш малко по-подробно за какво иде реч?
Не съм пробвал никога, но знам, че новите телефони имат POP3 e-mail клиент. Соътветно има и поддръжка на атачменти. Пращаш си файла на пощата и после го запазваш в паметта на телефона. На теория звучи добре. Със сименс съм почти сигурен, че ще стане (моя POP3 клиент обаче беше java базиран, май се казваше Micro Mail). Такъв e-mail клиент може да си дръпнеш и ти, ако нямаш, но там пак стигаме до това, как да го пуснеш без кабел.
Друг вариант, да си провериш пощата е или да си инсталнеш на web servera - WAP Mail, което е доста трудоемко. Или да отвориш http://webcab.de (отваря се с WAP). Taм има ICQ, e-mail и т.н.

The Penalty
20.10.03 г., 10:05
Такааааа, стана ми ясно къде е проблема.
Сървърите на хит.бг не поддържат разширение *.jar, т.е. при опит да се свали такъв файл сървъра го предлага като TEXT/HTML а не като апликация и съотвено телефона не го познава.
Варианта е да се слагат файловете на друго място. Най-големия архив с приложения за мобилни телефони се намира на GEOCITIES ама "приятелите" от МТЕЛ са забранили достъпа до там... смешки.
Вариантите са 2:

- Инсталира се WEB сървър на домашното PC и се влиза по IP (в моя случай)

- Намира се друг фрий сървър, който поддържа разширенията и се слагат там файловете (самите wml-и няма значение къде стоят).

Аз лично по този начин успях да кача мелодии/игри/картинки/апликации на телефона си.

Ако някой се интересува от подробности - да пише.

По въпроса за mail-a: нямам представа какъв точно мейл клиент трябва да имам на телефона си (иначе си дръпнах един), но може ли някой да ми обясни по детайлно за какво става въпрос?! За РОР3 клиент ли говориме или това дето го имам на телефона (SERVICE INBOX) ще стане (съмнявам се от сега, но да си попитам де...)?

xts
20.10.03 г., 10:16
Именно не знам, как е с Нокиа, но на Сименс пощенския клиент е POP3. Nokia може и да ползват SMTP. Иначе както ти казах, може да си сложиш java такъв.
BTW, всички приложения съм свалял преди от www.club-siemens.com А както знаем, java върви на всякакви платформи (Nokia, Siemens и т.н.). Имах и Excel, Telnet и т.н.

The Penalty
20.10.03 г., 10:27
Мерси много!
Ше го изям тоя мобилен интернет :D :D

Важното е, че ми просветна кое как се прави...

adios
23.10.03 г., 12:00
А някой успя ли да направи WAPстраница и да я отвори от GSM-кажете адреса на сървъра.
Как ка4ихте на www.GEOCITIES.com .jad фаил защото при мен не стана, ка4иха се само .jar файловете, а на free.bol.bg/ajovev си ка4их всички файлове -и .jar и .jad също и index.wml файл,сайта се отваря с opera ,ама през GSM-a не става.

adios
23.10.03 г., 13:27
Промених си index.wml файла на geocities.com/ajovev2003/index.wml така че линковете му да водят до .жар файлове, а не до .жад. Под опера си работи идеално, линковете се виждат и игрите се теглят(които съм ка4ил) обаче от телефона ми казва-no wml content, като му задам горния адрес. На б-конект съм.Някакви идеи?

The Penalty
23.10.03 г., 13:41
Я го постни тоя index.wml да го видя!

Иначе да - аз успях да направя уап страница и да я отворя с телефона си (NOKIA 3510i) без никакъв проблем.
Разликата е, че аз си качих цял уеб сървър на компютъра и си джиткам по IP :smoke:
При мен по незнайна причина гейтуейа на МТЕЛ ме реже когато се опитам да дръпна нещо от Geocities (с PRIMA съм).

Maniakus
23.10.03 г., 21:22
Първо wml страницата ти не трябва да надвишава 1KB, второ на суржера триабва да качиш фаила който съм прикачил иначе няма да стане.....Препоръчвам ти този free host: http://www.portland.co.uk/ Моят саит е там...

The Penalty
24.10.03 г., 14:06
М-да, хоста казан от Maniakus важи. Много даже. :D
Мерси!

Maniakus
24.10.03 г., 16:17
радвам се че можах да помогна!:D