PDA

Виж пълна версия : LCD mod Help!

Vogon
14.10.03 г., 22:33
Днес си взех ЛЦД панел 20X4 уи днес го свързах по схемата от весник Бъгбг, според мен всичко е свързано както трябва но не се получава нищо. Екрана сжетва настройките за осветеност и контраст работят но на самия екран не се появава нещо. Някакви идеи?

digital
14.10.03 г., 23:10
А софтуер някакъв инсталира ли?

Vogon
14.10.03 г., 23:20
пробвах с:
LCD Smartie 5.1 i 5.2
jaLCDs
CrystalControl

alex_matrix
14.10.03 г., 23:21
Ако на екрана се появат квадратчета при стартирането на компютъра и дисплея свети значи всичко е направено както трябва

сега инсталирай си CrystalControl и го конфигурирай за твоя дисплей

ето ти директен линк към софтуера

http://www.crystalfontz.com/software/crystalcontrol/cfcc-100.exe

след като го инсталираш задължително рестарт на пц-то

ако не стане
намери от някъде следния фаил

port95nt.exe

и го инсталирай

отново рестарт иотново конфигурирай

принципно ако си с ХР или НТ в операционата система има реализирани някакви ограничения които пречат в случая за изобразяването на каквато и да е информация на дисплея --- та това ехе коригира това ограничение

Vogon
14.10.03 г., 23:27
Не се появяват квадратчета кое може да съм объркал?

digital
14.10.03 г., 23:31
Прегледай пак жиците... да ни си обърнал нещо, да си объркал номерата.

Crazy_hatteR®
15.10.03 г., 00:12
Ако всичко ти е свързано както трябва и се подава коректно сигнал - при включване на дисплея би трябвало да ти се появят 1 и 3-ти ред със запълнени квадрати , ако не се появят нещо има объркано в кабелите .

alex_matrix
15.10.03 г., 00:25
добре де щом контраста работи както казваш каг го разбра след като не виждаш квадратчетата

за осветлението ясно там се разбира

но ако контраста работи би трябвало на при въртенето на тримера да се появят квадратчета в някоя позиция

ако не стане си си объркал някоя от жиците

прегледай всичко отново и виж да не е е откачила някоя случайно и в LPT конектора и и при рейките

CyPoB_KoKa|\
15.10.03 г., 07:34
абе да не правя втора тема - да питам:
значи и аз го направих този дисплей
всичко точно навързах,нямаше проблеми,тръгна и работеше много добре 2-3 дни
и един ден като го погледнах - тсък - няма никой....:(
пак правя рестарт,проверявам кабели-ама не вари-светва си осветлението ама на екрана нищо
занесох до един съсед той го е пуснал и всичко тръгнало-светнал дисплея,появил се горния ред целия

възможни изводи които си направих:
изгорял е дисплея(бях го зложил в малка кутиика на бюрото а пък и грееше мъничко)
ама щом върви у съседа значи на мен ми е изгорял паралелния порт...:(

Crazy_hatteR®
15.10.03 г., 09:27
Мдаа много верпятно нещо да има по порта , щото на мен един дисплей ми умря - появяваха се само размазани петна в лявата част , в дясната нищо не излизаше .

alex_matrix
15.10.03 г., 10:16
интересно

аз ползвам дисплей от близо 1 година и до сега не съм имал такива проблеми

проблемите ми са възниквали главно със софтуера от това че нещо не намира дисплея но като го направя веднъж и не го пипам повече работи без никакъв проблем с месеци

не е изгорял дисплея щом при съседа работи, логично е
пробвай да махнеш софтуера, рестарт и инстал наново

/ма ти вероятно си го направил/ ако си омазал нещата със софтуера пробвай отново да го включиш след преинсталация на windows

Vogon
15.10.03 г., 17:29
Бах мааму аз ли не сам направил нищо както трябва или незнам втори път сглобявам схемата и пак нестава. Не се появяват черни квадрати при старт. Инсталирах си всички драйвери и програми. проверих по десет пъти крачетата и проверих за окъсявания - няма просто незнам какжо още да направя

Crazy_hatteR®
15.10.03 г., 22:32
Когато човек бърза и го гони нервата не вижда дребните грешки . Провери всичко внимателно - да не си сменил местата на 10К и 100К потенциометрите . Пробваи го на друг компот дали ще тръгне . Макар че дори и да не подава сигнал от паралелния порт би трябвало да видиш квадратчетата .

alex_matrix
15.10.03 г., 23:07
хмммм има ли друг който да е правил дисплея от моята статия и да има подобни проблеми

имаш ли възможност да ми опишеш кабелите както аз съм направил във вестника

или да ми пратиш снимки на рейките и лпт конектора ако имаш дигитален фотоапарат

дай ми данни за дисплея, производител ,модел, контролер и тн може и там да е проблемата

digital
16.10.03 г., 09:44
Знаеш ли къде е проблема... ако си го правил "сляпо" по картинките си сбъркал кабелите на LPT-то. Картинката на LPT на 20-та страница е ГРЕШНА. Забележи, че в тясната част на трапеца има 13 пина, а в широката 12... трябва да е обратното и ако си гледал просто по форма си ги сбъркал.

Между другото alex_matrix, вчера си взех дисплей (същия като в статията), попремерих малко с мултицета и останових, че 10к тример може да си сложи директно на платката и е на много удобно за целта място, като се окъсят 4 точки. Така няма да виси тример на кабела...

Другого... тая жица дето е 1-16 пин може да не се слага, а вместо това да се окъсят JP1 и JP3...

Antaris
16.10.03 г., 09:50
Originally posted by Vogon
Бах мааму аз ли не сам направил нищо както трябва или незнам втори път сглобявам схемата и пак нестава. Не се появяват черни квадрати при старт. Инсталирах си всички драйвери и програми. проверих по десет пъти крачетата и проверих за окъсявания - няма просто незнам какжо още да направя
А проверил ли си дали изобщо ти работи паралелния порт ?
Включвал ли си нещо друго там ?
Да не си го забранил от BIOS-а ?

Vogon
16.10.03 г., 11:35
Дисплея е JM204A REV:B с контролер KS0070B за съжаление нямам възможност да направя снимки. Ето линк към производителя:
http://www.endrich.com/products/p_lcd_standard.html
а тук има и pdf с данни за дисплея
http://www.china-lcd.com/eng_pro_lcdm_character.html
Колкото до ЛПТ порта той работи имам принтер вкючен там.

Vogon
16.10.03 г., 11:39
Видях грешката с тясната и широката страна но аз съм се водил по номерата на изводите на ЛПТ-то не по това как изглежда конектора.

Vogon
18.10.03 г., 20:03
Отказвам се, нестава :(

doors
19.10.03 г., 00:39
Абе по принцип рекламация при повече от 3 повредени пиксела ли се прави?Наскоро на един приятел му отказали смяна а имал 4 повредени пиксела.Да не би това правило да важи за определени модели или е за всички монитори?

Heretic
13.12.03 г., 20:58
Сигурни ли сте че контролера е съвместим със сxемата ??
Или за този контролер трябва друга схема ?

sea_dragon
14.12.03 г., 00:45
Абсолютно!!!:) :) :) :)

sea_dragon
14.12.03 г., 01:01
това е:
[URL=http://www.ocinside.de/assets/lcd_display/lcd_pcb_e.jpg [URL=http://]