Виж пълна версия : LG Flatron LCD 1710B/S
GeniusLoci
14.10.03 г., 14:40
Коментари и въпроси може да направите тук.
Ревюто е ТУК (http://www.hardwarebg.com/reviews/lg1710b/lge.html)
georgebg
14.10.03 г., 15:27
Интерсено ревю ...
Имам само два въпроса:
- може би най-голямото притеснение за домашни нужди: пробван ли е и как се държи при игри (естествено с динамика :) ).
- убеден съм, че през ръцете на автора са минали доста монитори, но все пак ми се струва че последно време в българския печат се пишат ревюта за всичко от всички т.е. за мен например би било полезно в случая И мнението и на някой професионалист - дизайнер например, за цветовите характеристики (не че човек не може да си го прецени и сам за себе си , но след като си го купи може би :) ).
А има ли вариант на монитора с различни цветове - например на мен определено ми е нужен черен монитор ?
NFS5 върви добре. Нямам наблюдение над други TFT-та.
Не е като CRT де :)
Някой обаче разбра ли за гаранцията?
GeniusLoci
14.10.03 г., 20:22
Originally posted by georgebg
Интерсено ревю ...
Имам само два въпроса:
- може би най-голямото притеснение за домашни нужди: пробван ли е и как се държи при игри (естествено с динамика :) ).
- убеден съм, че през ръцете на автора са минали доста монитори, но все пак ми се струва че последно време в българския печат се пишат ревюта за всичко от всички т.е. за мен например би било полезно в случая И мнението и на някой професионалист - дизайнер например, за цветовите характеристики (не че човек не може да си го прецени и сам за себе си , но след като си го купи може би :) ).
А има ли вариант на монитора с различни цветове - например на мен определено ми е нужен черен монитор ?
За мен няма притеснения за "динамиката" - филми се гледат без изобщо да се забележи, в игрите смея да твърдя че това си личи по-малко отколкото на мен ми прави впечатление дори при ползване на скрола или когато дръпнеш бързо прозорец из десктопа.. все пак имай едно наум, има хора, на които им прави впечатление. Принципно не би трябвало да се усеща разлика при под 20 ms опресняване.
Мнение на професионалист? Естествено за него цветовете не стават - но от друга страна същия ще му трябва съвсем мъничко време да си match-не цветовете така че да няма нужда от допълнителна обработка след това, отгоре на всичко двамата такива, които познавам дори не гледат какъв цвят излиза, дотолкова са научили комбинациите директно като "цифри"...та от тях не мога да имам. И пак - това не е CRT, не очаквай чудеса..няма TFT което да отговаря напълно на скъпите CRT като качество и наситеност на изобразяваните цветове.
Не, няма друг цвят, всеки производител си решава - SAMSUNG и LG са си избрали сребристото, като гледам новите модели и на повечето производители също са такива..
Взех всичко за мъртвите пиксели, остава и да го преведа, но за момента нямам време..
Гаранцията е 30 месеца..или номерата с пикселите..
EDITED - за мъртвите пиксели има стандарт, на който тези на LG отговарят (ClassII), може да го намерите на www.iso.org , номера е 13406-2, но е платен..
С две думи при тази разделителна способност - 1280х1024, са позволени 2 пиксела на милион, 5 sub-pixels на милион пиксела и 2 sub-pixels на милион в блок 5х5 пиксела. За конкретния монитор това парви 3 пиксела за тази големина, 7 sub-pixels или 3 sub-pixels в блок 5х5..
Не мога да дам повече обяснения, отгоре на всичко има още куп допълнителни в полза на клиента..
Добрата новина е че аз досега не съм виждал LG с изгорял пиксел, за разлика от по-старите CTX, LiteON, iiyama и един от евтините Samsung...
А от Most твърдят че нямат рекламации до момента, а продават от повече от година..
ПП - да поясня - sub-pixels означава трите транзистора (за трите цвята ;)) във всеки пиксел, не мога да се сетя как е на български.
аз от своя страна искам да попитам за какви конкретни неща да гледам при самата покупка на ЛЦД.
аз я давам по скромно и се целя в 15" :)
каква е по ваше мнение долната граница за контраста и яркостта при избора на модел.
намерих доста тестващи програми(най- ми хареса на iiyamaя монитор теста), но имам нуждаа от малко разясняване и ако може кажете други добри подобни ПОЛЕЗНИ програми.
пропускаме вече така дълго дискотираната тема за гаранцията и изгорелите или незапалени пиксели и субпиксели.
в чичо том четох че те оценяват качество на цветовете при определен баланс м/у brightness и colour temperature ама как точно става товааа.
дайте всякакви такива практически съвети моля.
друг въпрос ми е защо по дяволите ЛЦД-тата с аналогови входове са по-скъпи от дигиталните-няма логика.
иначе май съм се спрял на LG1510p
* 250 cd/m2, 400:1
* Wide Viewing Angle : 160'(H)/140'(V)
* Response Time : 25ms (дано да са общо rise + fall това,а не само fall както понякога се изхитряват производителите)
* Interface : 15 pin D-sub / DVI-I
в същност и ЕЙЗО имат много добри предложения, но съни не внасяли още 15" и може само с поръчка -> не искаха да ми кажат никаква ориентировъчна цена
мерси дано на някой му се пише за невежите :rolleyes:
това за аналоговите е объркване .... разбрахте ме деее :) ... защо с цифрови входове са по-скъпи.
сажалявам
GeniusLoci
17.10.03 г., 15:17
За 15-инчовите - защо не видиш и iiyama... другия вариант е да изчакаш още някоя седммица да дойдат новите LG - 25 ms си е доста, наистина, сбор от времената е но е далеч от 16 ms както и да го погледнеш ;)
много интересно ревю, само дето не разбрах с какво е по-добра гаранцията на тез прекрасни монитори, освен с твърденията на вносителя, че нема рекламации. Естествено, нали той ги внася, а освен това е единствен на пазара, щото другия се отказа да поддържа тази марка, поради причини, които самия гениус ни е набивал на очи няколко пъти:)
Стандарта, който цитираш няколко пъти го коментирахме във форума и мисля, че с търсачката могат да се намерят разяснения. Този тип гаранция се поддържа от 90% от внасяните у нас ТФТ монитори. Както подчертавах и преди единствено CTX имат абсолютна 101 дни гаранция срещу всякакви изгорели пиксели за два от моделите си.
GeniusLoci
20.10.03 г., 15:34
Абе...за твърдинията на вносителя - аз не взимам инфо само от него - за по-лесно си го искам от един от големите им най-големите им дилъри и мога да му вярвам колкото и на теб. Още повече съм се подписал аз под това, не Мост и смятам съм написал че не съм виждал проблемен монитор LG досега (LCD). Не мога да кажа същото за която и да е марка, май само Сони без изгорял пиксел ми е останало....
А онези прословути 101 дни са си 3 месеца, което за мен изобщо не е гаранция, още повече в 99% от случаите според разни хора из цял свят изгорелите пиксели се проявяват най-често първо между 3-тия и 9-тия месец. Тъкмо извън тия 101 дена ;)
Още повече същия вносител е и официален дистрибутор и вносител на същата марка :)
ПП - какви са причините които съм набил бе..?? :conf: :)
ПП2 - този тип гаранция ...абе иска ми се обяснение от всички вносители кой какво поддържа като гаранция ама ще стане смях :)
Originally posted by GeniusLoci
... другия вариант е да изчакаш още някоя седммица да дойдат новите LG - 25 ms си е доста, наистина, сбор от времената е но е далеч от 16 ms както и да го погледнеш ;)
Да бе, нали ги знам какви са "магьосници" на спецификации от LG (а и доста други фирми), та смятай тия 25ms са "отлетяли" на 40-45ms. :ghi:
Колкото 1710B/S модела е с реални 16ms.:lol: :lol: :lol:
GeniusLoci
23.10.03 г., 23:34
Абе..да ти кажа досат по-истински са от тези 25 ms на някои iiyama... и не виждам защо според теб да не са. Аз съм работил на такъв монитор, не само за теста.. и си е пърфект..като ти труснат 20 монитора с 16 до 25 ms нали няма да ми кажеш че всички са излъгали та има ВИДИМА разлика между ТОЗИ с 16 и другите с 16~25?
Originally posted by acdc
Да бе, нали ги знам какви са "магьосници" на спецификации от LG (а и доста други фирми), та смятай тия 25ms са "отлетяли" на 40-45ms. :ghi:
Айде, айде - и ти ми говориш наизуст в момента.... ти виждал ли си ги тия 17"/18" модели въобще?
Щото аз съм пускал модели на други фирми с 30ms и "мазането" си се виждаше с просто око..... докато тая 18" сега както и да я гледам тия 25ms, дето й дават ги е покрила сигурно 2 пъти.... аз в началото се заблудих, че е 16ms. Ако не бях погледнал на сайта със спецификациите все още щях да си мисля, че е 16ms. Т'ва просто не маже.
Ами виждал съм ги (1710) и доста си "поиграх" с тях (2 седмици "луди" станахме докато изберем на един приятел LCD), и обикновено наизуст не говоря! А и по доста фирми ги има изложени, та човек може да отиде ако го интересува и да направи сравнение с конкуренцията и да види за какво става дума.
Само за инфо го казвам, но 3 човека неможахме да констатираме никаква разлика в бързодействието на матриците на Samsung-a (25mS на хартия) и LG-o (16mS) и това ме кара да смятам това. На старите им модели (25mS на хартия) определено се вижда, че бързодействието им е доста зле при пряко сравнение. Наистина 1710 е голяма крачка напред, в сравнение с предишната моделна линия, но се и убедих, че неможе още да се пребори със SAMSUNG (е те са и по-скъпи), защото последните си имат очевадни предимства - ъгъл на видимост, чистота на картината!
А за това какво казват МОСТ.. (те могат да си кажат и, че слънцето изгрява от север), ами нормално, кой вносител ще каже, че има рекламации, да не е луд, та нали са заинтересована страна! Аз като питам там, за всичко ми се отговаря съвсем "невинно", че не са имали проблеми. :D
А за Iiyama - и аз ужасно се разочаровах от тези LCD-a.
GeniusLoci
26.10.03 г., 03:38
Ъ-ъ...тук се оказва че дължа извинение и има малки промени. Не малки ами съществени - на сайта на LG малкия (т.е. "S" също е с 16 ms - е, минал е покрай толкова...25 е - намерих си малко инфо и от другаде. Ако не е и то..да кажем невярно, но ще се пробвам да стана маалко по-сигурен така ли е и тогава ще променя ревюто (не че в момента мога и да се вържа със сайта де..аман..), та да не ме плюят отнякъде. Но B-то със сигурност е 16 ms. И определено е по-добре от Samsung с 25 ms, не ми разправяй, и аз съм ги имал един до друг..и не само тях.
Всъщност това по-горе може и да пояснява нещо - ти кой си гледал бе - B или S, че да не се окаже че си спориме за спорта накрая..
Денис, аз конкретно ти говоря за 1810B модела..... ако него си го виждал можем определено да поспорим... щото 25ms знам какво е, тоя на хартия е 25ms...... играх игри, scroll-вах текст и какво ли не - т'ва не са 25ms....
Dobre de, ama tezi stojnosti na smqna ot `erno na bqlo i obratno, ne se li otnasqt za to`no opredeleni stojnosti na kontrast i oswetenost?
Taka `e nqma ni]o `udno w towa, `e si goworite za ednakwi monitori, i twyrdite razli`ni ne]a.
Dosta ot 16ms monitorite, se wmykwat w tezi 16ms, samo na maksimalni nastrojki, pri koito na `owek mu okapwat o`i`´kite :(
Какво общо имат настройките след като се регулират по друг начин (осветеността) или пък нямат значение (контраста)?
Опсс..Geniusloci съм, Bloody май се е логнал навсякъде из тоя офис :)
Ob]oto e towa, `e wremeto za smqna na cweta na piksela ot `eren na bql i obratno zawisi ot nastrojkite na oswetenost i kontrast. Toest pri nastrojki na maks, imame malki wremena i obratnoto, pri namaleni nastrojki wremenata se ka`wat.
V I P E R
19.11.03 г., 14:56
Originally posted by chaos
Ob]oto e towa, `e wremeto za smqna na cweta na piksela ot `eren na bql i obratno zawisi ot nastrojkite na oswetenost i kontrast. Toest pri nastrojki na maks, imame malki wremena i obratnoto, pri namaleni nastrojki wremenata se ka`wat.
Аз четох точно за това нещо на един руски сайт ама не пазя линка. Хората там бяха тествали няколко монитора със специално устройство замерващо времето за смяна на цвета на пиксела и обясниха този парадокс доста добре. Ще пробвам пак да намеря ревюто, но не обещавам. Ако някой го има да го поснет тук ... доста е интересно .... помня само че сайта беше руски :).
ArLeKiN
27.11.03 г., 00:58
Аз имам LG1710B с ТРИ изгорели пиксела, единия свети зелено другия синьо а третия си стои черен.
P.S. Бях в Мост и ми казаха че трябвало да изгорат още три за да ми го сменят така че не ми ги хвали тези LG-та. И между другото какво ти дадоха от Мост за статията, защото на мен на платена ми прилича.
GeniusLoci
27.11.03 г., 01:49
Ти да не мислиш че в днешно време не бих взел пари ако ми ги даваха. Казвам обаче неща от личен опит тъй като съм видял доста такива монитори.
И не съм ти виновен за скапаният сервиз на Most пич...и аз съм им казвал че това им е най големия кусур ама какво ли от това....
GeniusLoci
27.11.03 г., 13:03
UPDATE
Пич, как да ти сменят за ТРИ пиксела LCD-то като по ISO на нов монитор може да има до два на милион пиксела, а спрямо твоя монитор - точно 3 броя. По-горе дори бях написал кой е стандарта - вземи го провери ако не вярваш. ;)
Накара ме да ровя да видя къде си бях пазил стандарта...
ArLeKiN
28.11.03 г., 22:31
Въпроса е в това че нали уж Мост са ти казали че нямат рекламации от този монитор. Аз докато бях в сервиза дойде още един човек със същия монитор и същия проблем.
Явно те лъжат.:mad:
Ba4o Kiro
28.11.03 г., 22:52
Изглежда че техниците от Most Computers казват, че нямат рекламации защото е така. Нали се сещаш, че дефект като твоя не се смята за достатъчна причина за гаранционна подмяна. Следователно според тях - монитора е ОК и няма нужда от гаранционна замяна и/или сервиз. Щом по ISO стандарта трябва да имаш поне 4 изгоряли пиксела/субпиксела за да се признае гаранция, не очкавай от Most да сменят монитора...
Действително гледката на изгорял пиксел на чисто новият ти ~$5ХХ LCD монитор е доста фрустрираща, но според самият производител, това е в рамките на нормалното за този клас дисплеи, дори и при покупката му-чисто нов...
Ако осхте го пазите тоя LG мога да си домакна SGI 1600SW LCDто да си мерим ... картината :) да видите какво е еталон за картина!!!
казва се "lazy pixels" (марзеливи пиксели) а не изгориал пиксел когато ти свети само един цжиат постоянно.
Изгорял е когато не вклучва нито един от цветовете си.
Наи ама наи тапото нешто което може да направи човек е да си вземе LCD с VGA вход!!!
избягваите VGA!!! дори ако може LCDто да е само с DVI (Digital) е наи добре!!!!
VGA = Аналогов сигнал = размазан образ (разфокусиран) !!! и още куп гадости породени от аналоговиа сигнал!!!!!!
Ba4o Kiro
30.11.03 г., 17:12
И аз съм фен на SGI, но забравяш една "малка" подробност - колко ти струваше SGI 1600SW? Въпреки, че вече е малко стар модел, това действително е еталон за картина...
Забравих да кажа че 1000$ на старо :)
но мислиа да си взема още 1-2 броя 1600SW SGIза всеки случаи ако се развали моя :) (не за друго ами са на изчезване а за сега аз по добър LCD незнам да е има на пазара)
А да....
Новите LCDта на SGIса пален тасхак..... като всяко друго LCD на пазара :)
Истината е 1600SW модела :)
Ако някои си тарси 1600SW SGI мога да му садеиствам да си купи. Разбирасе нови 1600SW отдавна ниама на пазара :)
Ba4o Kiro
30.11.03 г., 17:40
Мдааам... Преди колко време си го купувал?
LG-то има точно два пъти по-ниска цена в момента... ;)
Спомням си, че преди време, когато излизаха на пазара, този модел струваше над $2500... Но това беше преди повече от година, а от тогава и цените доста се промениха...
Мдмам този монитор има една малка особенност :)
Входа му е LVDS а не DVI :) та за да работи този LCD или си купуваш Number #9 Revolution 4 или 3DLABs OXYGEN VX1-1600SW. 3DLabs е много по доброто решение но пък е 350$ :)
Та SGI излиазоха с решение по въпроса :) направиха Multilink adapter. Които конвертва сигнала от VGA или DVI кам LVDS :) осжен тожа е и управлиаващия блок на LCDто (настроиките. защтото 1600SW само о себеси няма управление вградено в него :) )
Та 1600SW в момента е кам 400-600$
а Мулти е кам 600-650$ :))
v USA :)
Аз моите 1600SW ги имам от 1 година.
Ba4o Kiro
01.12.03 г., 02:25
Originally posted by sand0
...Аз моите 1600SW ги имам от 1 година...
"моите"... Ъъъъъ, споменах ли че си ИЗРОД :ghi:... SGI 1600SW x 2 - това вече е машина! Я кажи с какво ги "храниш" тези два дисплея (освен VGA, какъв е останалият хардуер). Ако сметнеш, че ще разводним прекалено темата - моля на PM, въпреки че предполагам, на повечето членове на форума ще им е интересно - как изглежда една истинска CGI Workstation!
Вече я разводнихте спамери такива :smack: :ghi:
Ако може и някоя снимчица :)
Ba4o Kiro
01.12.03 г., 23:47
Originally posted by Fo
Ако може и някоя снимчица :)
Да ти "хелп"-на - ски'й аватара като начало :ghi:...
Окие
каде да уплоадна картинки?
макр че ако напишеш ж google ж images 1600SW ще ти изкара 1000 снимки.
Така и направих :) не очаквах че ще намери толкова инфо.Originally posted by Ba4o Kiro
Да ти "хелп"-на - ски'й аватара като начало :ghi:... Ти защо мислиш исках още http://www.hardwarebg.com/reviews/smilies/slobber.gif
Авторски права на vBulletin