PDA

Виж пълна версия : Инсталация на Windows-и на чисто

Iv4n
07.10.03 г., 23:50
Здравейте,

Може малко прости неща да ви се сторят тия, но човек като мен не ги е "минавал". Затова ми се иска да питам, за да съм сигурен. Надявам се, че темата не се повтаря.

Да кажем, че имаме чисто нов комп с 80 GB HDD и един XP под ръка за инсталирване. Бих Ви помолил за малко препоръки и помощ.

На първо време бих попитал ако имате 80 GB хардиск, на колко дяла бихте го разделили?

Но преди това ме интересува как точно да стартирам инсталацията на уиндос ХП? От кой файл, от кое меню или като буут?

След като подкарам инсталацията, искам да форматирам диска в NTFS. Дали от там мога да укажа на колко дяла да се раздели диска?

Ако искам да инсталирам ХП на един дял и 98 на друг дял, кой уиндоус трябва да инсталирам първо, че да мога да си избирам преди всеки старт кой от двата уиндоса да тръгне?

Не съм работил с ХП, но след като се инсталира трябва да въведа лог-ин инфо потребител с който да влизам в системата. Би трябвало да има опция да се променят пароли и юсъри и въобще да се маха тази опция. От къде?

След инсталацията от къде се настройват драйвърите за видеокартата, звука, модема? Може ли направо да си инсталирам по-нови драйвъри от диск без рестартиране?

На CD-то на уинХП има и сървис пак 1. Има ли проблеми с инсталирването му? Трябва ли ми крак или нещо друго?

Ами за сега това. Ако има нещо друго ще се включа по-късно.

spritable
08.10.03 г., 01:25
На първо време бих попитал ако имате 80 GB хардиск, на колко дяла бихте го разделили?

Лично аз бих го разделил на един дял от 10GB (за OS и програмите) и втори с останалите 70GB (за игри, филми, музика).

Но преди това ме интересува как точно да стартирам инсталацията на уиндос ХП? От кой файл, от кое меню или като буут?

Boot

Ако искам да инсталирам ХП на един дял и 98 на друг дял, кой уиндоус трябва да инсталирам първо, че да мога да си избирам преди всеки старт кой от двата уиндоса да тръгне?

Най-удачния вариант е да инсталираш първо 98 и след това XP, така ще използваш boot мениджъра на XP. Можеш да използваш и boot мениджър на 3th party софтуер.

Не съм работил с ХП, но след като се инсталира трябва да въведа лог-ин инфо потребител с който да влизам в системата. Би трябвало да има опция да се променят пароли и юсъри и въобще да се маха тази опция. От къде?

Control Panel > User Accounts

Ако сам ще ползваш машината, има възможност да махнеш паролата и да не те пита всеки път като стартираш Windows.

ClickMe
08.10.03 г., 01:38
Значи, няма за какво да се извиняваш, все пак за това са форумите(въпроси, отговори) ;) .

Значи, най-добре би се получило, ако СД-то ти е бутващо. Тогава след като настроиш в BIOS-а да зарежда от СД, инсталацията на ХР ще стартира автоматично, ако нямаш направени партишъни.В началото когато си зарежда от него можеш да си разделиш харддиска както пожелаеш.

Желателно е да си разделиш харддиска на поне 2 части, като оставиш на първата част не повече от 5гб-колкото и програми да сложиш няма как да не ти стигнат. Ако ще си слагаш и 98, можеш да го разделиш на: 5>5>70(68), като най-добре е да инсталираш първо 98, след това ХР.

Ако диска ти е такъв, от който можеш да заредиш инсталацията на хр, на този въпрос имаш отговор, ако ли не, трябва да имаш startup disk, направен под win98(control panel>add/remove programs>startup disk) и да направиш в BIOS-а да зареди от Floppy, можеш да си разделиш диска с програмката fdisk. В такъв случай ще ти се наложи да работиш с проценти, защото тази програмка ще ти разпознае HDD-то като по-малък. След това, след като форматираш дяловете, можеш да си направиш в последния дял инсталационна папка и да си копираш в нея директория i386 от СД-то или целия диск - най-добре. След това ще ти потрябва smartdrv, който се намира в папка c:\windows\command\ на Уиндоус98 или в инсталационната папка на Уиндоус98. И най накрая отиваш в папката i386 и пишеш winnt. След приключване на указването на инсталационния дял, следва копиране на инсталационни файлове и рестарт. След това в графичен режим инсталацията продължава и те пита разни неща от сорта на сериен номер, с какъв език да обработва дата, шрифтове и др., където трябва да зададеш навсякъде Bulgarian. С драйверите нещата стоят по следният начин: ако нямаш идея какви неща имаш в РС-то отваряш кутията, в някои случаи губейки гаранцията, и гледаш какво пише на най-големите чипове на всяка платка, след което ги пишеш в google.com за да ги откриеш и download-нeш. Също така можеш да използваш удобния сайт driverguide.com (user:driver password:all) .При инсталирането на драйверите на повечето устройства и компоненти, ХР-то не настоява за рестарт, но е желателен. Относно service pack-а няма какво да те притеснява, защото той е вграден в инсталацията и ти няма да разбереш кога и как точно се е инсталирал, само можеш да го видиш в add remove programs. Относно user-ите, можеш да създадеш такива с административни права още по време на инсталацията, като също така можеш да ги редактираш после от ontrol panel>users или като пуснеш Run>control userpasswords2 :D .

В крайна сметка можеш просто да забравиш всичко това и да си направиш от биоса да ти зареди от сд-то и да си копираш файла(разархивиран), който съм прикачил, на една дискета, която да сложеш едновременно със сидито в съответното устройство...:p
Успех!

Iv4n
11.10.03 г., 01:52
Мерси оул!

Инсталацията мина успешно. Но все пак ще ми трябва Partition Magic или друга програмка, за да разделя диска както искам.

ClickMe: файлът, който ми даде, не става. Исках от boot да започна инсталацията, но така и не можах да я подкарам по този начин. За това просто стартирах някакъв winnt32 файл ако не се лъжа и тръгна.

А имам и още един въпрос. В началото има някакви 25 секунди да ме пита дали да избера windows profesional и windows. Как да намаля това време?!?

xts
11.10.03 г., 02:07
Аз така бих си разделил диска в твоя случай.
1 12 Gb NTFS система
2 2 Gb FAT16 - swap
3 33 Gb - не се знае, кога ще сложиш втората операционна система.
4 33 Gb - бекъп и т.н.

Kaligula
11.10.03 г., 02:54
xts, това за Swap-a кое е по-добре: FAT16 или FAT32? Пробвал ли си ги и двете и има ли разлика въобще? Аз съм шибнал FAT32 с 16kb клъстери? Диска ми е също 80GB и е разделен така:
1. 10GB NTFS 4kb клъстер - Системен дял и програми
2. 20GB NTFS 4kb клъстер - Музика, разни бекъпи, игри и т.н.
3. 45GB NTFS 8kb клъстер - Филми
4. 1,5GB FAT32 16kb клъстер - Swap file
Така ги показва уиндоуса и не правят точно 80GB, но умножавайте там по 1024 и се сещате къде отиват нещата;)

xts
11.10.03 г., 03:11
Директен тест не съм правил, но на теория: FAT16 има по-бърза адресация и по-голям клъстър от FAT32. Незнам дали са в пряка зависимост двете, но май така е логично. Иначе е хубаво и swap-a да е в началото на диска (сиреч ;) най-външните цилиндри), от където се чете по-бързо. Аз имам един дял в началото, които е 4 Gb FAT32, там се помещават и бекъп "98-цата" и swap-a.

PS Доста голям ми изглежда твоя клъстър при 1,5 Gb FAT32 - 16 Kb.

Kaligula
11.10.03 г., 03:41
Защо да е доста. Аз нарочно го наблъсках да е 16кб. При по големи файлове, по големия клъстер е за предпочитане. Както съм направил с дяла с филмите на NTFS при 8кб, а не default 4. Така и тук шибнах 16. Може да го сменя да видя дали ще има някакъв друг ефект с по-малко от 16, но ме съмнява.

xts
11.10.03 г., 04:21
Просто не знаех, че може да се задава по-голям клъстър при FAT32, освен този които е по default. То било интилигентно значи. В такъв случай наистина би било интересно да се тества как е по-добре. Трябва да си отцепя 2 гиги и да пробвам с някои бенчмарк.

Ами AZ
22.10.03 г., 03:50
[Mod. Edit] (Dark Skywalker) - Изтрит пост без връзка с темата.

hunduras
16.12.03 г., 22:42
Здрасти! Видях, че вече си инсталирал XP-то, но да ти кайа как става най лесно. Пък може и на някой друг да му свърши работа ако не знае.
1. Копирай си XP-to на харда.
2. След това добре е да пуснеш smartdrv.exe(копирането на платформата върху която XP-то после ще се инсталира става по бързо. Иначе ако не го пуснеш още в начолото ще ти изпише че smartdrv не е активиран и тогава ще видиш що е бавно копиране :)))
3. В директорията където си копирал XT-то влизаш в ....\i386
и от там пускаш WINNT.EXE.
4. Инсталираш както си знаеш по старо му, гледаш умно и се дивиш на колко по добър и по бърз бил WINXP :)).