Виж пълна версия : Още тъпи въпроси за Linux
Dark Skywalker
05.10.03 г., 15:20
Живо ме вълнува в кой файл Linux съхранява дефинираните псевдоними на командите. Знам, че мога да си дефинирам псевдоним чрез alias, но той има действие само до прекратяване на текущата сесия на шела, което не ми върши работа.
Конкретната причина за питането ми е желанието да добавя един параметър към alias-a на mc. По някаква причина когато го стартирам без параметри, колоните се разместват и в общи линии всичко изглежда ужасно. Когато добавя параметър -a (Use Stickchars to draw), всичко се оправя. Какво по дяволите представляват тези Stickchars?
Зависи от Shell-а, който използваш. Кой е при теб?
Dark Skywalker
05.10.03 г., 15:56
Ъмммм bash.
За всички юзери - в /etc/profile
За даден юзер - в $HOME/.profile
Например за root - в /root/.profile
Ама не съм сигурен дали за всички linux версии е така.
Dark Skywalker
05.10.03 г., 16:53
Абе почти, ама не съвсем.
За root: в /root/.bashrc
За други потребители още не съм го намерил, но специално този alias, който трябва да пипна, беше в скрипт на шела в /etc/profile.d.
Всъщност скриптовете бяха два - mc.csh и mc.sh - явно за различните шелове.
Оправих се, но продължавам да не виждам никаква логика в този Linux :no:
За други потребители също е ~/.bashrc
King Nothing
05.10.03 г., 19:39
Originally posted by Dark Skywalker
Оправих се, но продължавам да не виждам никаква логика в този Linux :no:
Тя е дълбоко скрита в някоя директория и в огромен лош скрипт с много квадратни и големи скоби, от който малките файлчета бягат в другия край на харда.
Manchev
22.10.03 г., 03:25
~/.bashrc се изпълнява при всяко стартиране на bash, a /etc/profie ( и ~/bash_profile) - когато е login shell. т.е. ако го наръгаш в /root/bash_profile и се логнеш като root ще се кефиш, но ако влезеш като теб си, след което su ще се учудиш що не става ;)
Бтв това е написано на дъното на bash man-page, между редове 4997 и 5019, затова малко хора го четат :cool:
Авторски права на vBulletin