PDA

Виж пълна версия : защита на ЛАН от буря

TQ_
02.10.03 г., 18:42
предстои ми изграждането на мрежа м/у 2 пц-та на около 250м. колебая се между варианта стп+switch някъде по средата или bnc. в основната си част кабела ще е на открито (2х10м висящ и около 150м по фасадата на блок/ежентуално в подпокривното пространство/)
дайте мнение кой е по добрия вариант с оглед на цена, защита от бури и надежност. не ме вълнува особено факта, че в единия случай ще имам 10 пъти по малък трансфер. Повече ме притеснява как са нещата при буря защото ако трябва да копувам протектори (ако избера стп) ще ми трябват поне 4 (тва е за ситуацията която описах по горе, но може да станат повече ако някой друг съсед реши да се включи) , а тва прави мноооого пари. Интересува ме BNC или stp/ftp/xtp е по сигурен при бури, и като цяло кое е по надеждно отностно атмесферните условия.
благодаря предварително

delian
02.10.03 г., 21:10
За мен всички варианти с метални кабели са еднакво рискови за изгаряне на апаратутара при гръмотевична буря. Единственото решение е да сложиш протектори. По принцип можеш да сложиш два - на двата края на въздушното трасе.За цената, определено с коаксиален кабел ще е по-евтино, но както ти каза 10 пъти по-бавно.
Определено не те съветвам между отделни сгради да използваш екраниран кабел, ама ако трябва, поне го заземявай само от едната страна.
За защита от светкавици хората използват оптика, ама там цените са различни.
Надявам се да съм помогнал, ако имаш въпроси, питай!

TQ_
02.10.03 г., 22:09
варианта с оптикаат звучи много примамливо ама не ми е по джоба :( ако не ползвам коаксален кабел задължително ще имам 4 протектора -> по един на всеки ник и 2 на switch-a (тея на switch-a няма как да ги избегна, а другите дали ще са на ника или в края на въздушната част все тая пак стават 4). Една проста сметка и ми излиза 200 лв за протектори + около 70-80 лв за switch + кутия + кабел.... абе малко дебело идва но не съм го отписал като вариант. Събирам още мнения кое е по - сигурно/надеждно. Почти съм сигурен, че ще слагам някакви протектори защото не ми се копуват ланки при (почти) всяка буря. Това е и основния ми аргумент в подкрепа на БНЦ -> няма да има междинен елемент => по малко протектори.

y0y0
02.10.03 г., 23:00
To ne samo lan karti, wsi`ko move da zamine

rosen76
02.10.03 г., 23:58
Originally posted by TQ_
варианта с оптикаат звучи много примамливо ама не ми е по джоба :( ако не ползвам коаксален кабел задължително ще имам 4 протектора -> по един на всеки ник и 2 на switch-a (тея на switch-a няма как да ги избегна, а другите дали ще са на ника или в края на въздушната част все тая пак стават 4). Една проста сметка и ми излиза 200 лв за протектори + около 70-80 лв за switch + кутия + кабел.... абе малко дебело идва но не съм го отписал като вариант. Събирам още мнения кое е по - сигурно/надеждно. Почти съм сигурен, че ще слагам някакви протектори защото не ми се копуват ланки при (почти) всяка буря. Това е и основния ми аргумент в подкрепа на БНЦ -> няма да има междинен елемент => по малко протектори.

Ако искаш евтино и имаш желание разбира се:)) Ето ти няколко линка:
1 (http://www.iceinet.ru/network/et000090.html)
2 (http://www.iceinet.ru/network/et000080.html)
3 (http://www.nag.ru/goodies/resurs/ZASHITA.JPG)
и тук. (http://www.nag.ru/2001/0621/krep.shtml)

TQ_
03.10.03 г., 01:46
Originally posted by rosen76
Ако искаш евтино и имаш желание разбира се:)) Ето ти няколко линка:
1 (http://www.iceinet.ru/network/et000090.html)
2 (http://www.iceinet.ru/network/et000080.html)
3 (http://www.nag.ru/goodies/resurs/ZASHITA.JPG)
и тук. (http://www.nag.ru/2001/0621/krep.shtml)

еееех защо не учих повече руски в училище...
до колкото разбирам това са схеми за правене на протектори -> това би ми спестило доста пари, но за съжаление съм бос в тая област пък и не познавам човек който може да ми го направи, така че да ми излезне по евтино отколкото в магазина.

Все още очаквам мнения за +/- на bnc/utp

nomatter
03.10.03 г., 06:00
[некомпетентно]
Като не ти пука за скоростта един wireless няма ли да те оправи.
[/некомпетентно]

TQ_
03.10.03 г., 08:54
Originally posted by nomatter
[некомпетентно]
Като не ти пука за скоростта един wireless няма ли да те оправи.
[/некомпетентно]
ами мисля, че до момента стана ясно, че търся сравнително евтино решение, защото мрежата е за home users и по никакъв начин не може да оправдае големи инвестиции. Не съм много наясно но ми се струва че wireless е по - скъпо от двата варианта които аз предложих. Поправете ме ако греша (ако може с конкретни цифри)

rosen76
03.10.03 г., 10:55
Originally posted by TQ_
еееех защо не учих повече руски в училище...
до колкото разбирам това са схеми за правене на протектори -> това би ми спестило доста пари, но за съжаление съм бос в тая област пък и не познавам човек който може да ми го направи, така че да ми излезне по евтино отколкото в магазина.

Все още очаквам мнения за +/- на bnc/utp

Значи ако кабела ще минава в подпокривното пространство за какво се притесняваш-вероятността да мълния да удари кабела е почти нищожна, а проблемът ще ти е само статичното електричество по кабела. И защо са ти 4 протектора? По един от двата края на кабела, а ако ще се връзват други, закачаш хъб след протектора. За BNC кабел мога само да кажа, че на такава дължина и без да има буря ще имаш проблеми заради фазовите разлики- нямаш гаранция че от двете страни на BNC-то машините ще са вързани на една фаза, при което понякога се получават доста големи потенциали между двата края на кабела и обикновенно трябва да се направи доста добро заземяване и от двете страни на кабела..... Та моето мнение е, че е безсмислено да използваш за това BNC, ами си слагай най обикновенно UTP с протектори, особено ако ще прекарваш кабела в подпокривното пространство.

TQ_
03.10.03 г., 13:05
Originally posted by rosen76
Значи ако кабела ще минава в подпокривното пространство за какво се притесняваш-вероятността да мълния да удари кабела е почти нищожна, а проблемът ще ти е само статичното електричество по кабела.

ами не говоря за пряко попадение, то от тва спасение няма. Протектори ще ми трябват независимо дали ще минава в подпокривното пространсво, защото ще имам и 2х10 кабел между сградите.

И защо са ти 4 протектора? По един от двата края на кабела, а ако ще се връзват други, закачаш хъб след протектора.

ами с това което предлагаш ще са зачитени само двата ника - хъба/свитча който ще е някъде по средата пак остава незащитен. Ако се спра на тоя вариант няма как да мина с по малко от 4 протектора (евентуално тоя за суитча може да е някъв мултипортов ама не виждам смисъл -> едва ли ще е по -евтин)

Така, че +овете за utp който посочи май отпадат, ако можеш обясни по подробно за проблемите с BNC - защо да имам проблем с дължината след като е по малка от дадената по спецификация (300м)?

rosen76
03.10.03 г., 13:26
Originally posted by TQ_
Така, че +овете за utp който посочи май отпадат, ако можеш обясни по подробно за проблемите с BNC - защо да имам проблем с дължината след като е по малка от дадената по спецификация (300м)?

... ти за 250-300 м защо ще слагаш допълнително хъб/свич? освен ако нямаш потребител на товя място, атогава няма да бъдете само двама, че да плащате всичко:D

...за BNC-то значи кабела има определено електрическо съпротивление. Като добавим факта, че компютрите може да са на различни фази(електрическата мрежа е трифазна+нула, като за битовите абонати се отделя фаза и нула, като 3-те фази са отместени на по 120 електрически градуса) при което, ако не са бобре заземени оплетките в двата края на BNC-кабела могат да възникнат големи потенциални разлики и трансформатора за галваническо разделяне на входа на мрежовата карта и чиповете за управление може да започне да дава проблеми и дори да настъпи пробив в изолацията. За разлика от BNC-потенциала между усуканите двойки(точно за това са и двойки) е един и същ тъй като са разделени галванично условната маса и активния край на усуканата двойка, при което при поевяването на потенциална разлика, тя ще се появи и в двата проводника, като потенциалната разлика между тях ще си е една и съща.

... та долу горе това е. не мога да обеснявам много добре, но общо взето BNC кабелите са по опасни при външен монтаж.