PDA

Виж пълна версия : Коя дистрибуция се използва най-често за административни цели?

sensorium
02.10.03 г., 10:40
Въпросът е предимно към хората които са в "занаята" и имат широк поглед над нещата.

Интересува ме както за България, така и за чужбина.

И ако имате информация въобще какви ОС се ползват от админите моля кажете я:)

Majesty
02.10.03 г., 16:15
Линукс- Дебиан, Слак
Юникс- FreeBSD, OpenBSD и NetBSD

Melwin
02.10.03 г., 17:46
s risk da sgre[a - naj polzwanata distro ot "adminite" e RedHat :)

Majesty
02.10.03 г., 18:11
Originally posted by Melwin
s risk da sgre[a - naj polzwanata distro ot "adminite" e RedHat :)
Много правилно си сложил админите в кавички, защото това не са истински администратори за мен. За нищо на света не бих се доверил на Red Hat

Melwin
02.10.03 г., 18:20
Originally posted by Majesty
[B За нищо на света не бих се доверил на Red Hat [/B]
??Nare`i me paranoik , no za ni]o na sweta ne bih se doweril na koq da e distribuciq

Majesty
02.10.03 г., 20:03
??Nare`i me paranoik , no za ni]o na sweta ne bih se doweril na koq da e distribuciq
Аз имам 100 % доверие на Дебиан и никога не съм се излъгал досега.

NIX
02.10.03 г., 22:31
Debian гази;)
не сам имал никакви проблеми,е има малак проблем де както всеки Linux,NON-USER-Friendly
;)
Аве я погледни тва:Водещи дистрибуции (http://old.lwn.net/Distributions/index.php3#lead)

QWERTY
03.10.03 г., 20:57
Аз също предпочитам Debian/GNU Linux и мисля, че това е най-добрата дистрибуция. От както ползвам само него (малко повече от 2 години) досега, никога не е имало издънки по причина на кофти "фабричен софтуер". А и самата организация на ОС-а ми допада най-много (повече от например Слак-а, който считам за една добра, но много дърварска дистрибуция - сигурна, но неудобна и грозна).

daka242
05.10.03 г., 02:24
Originally posted by QWERTY
Аз също предпочитам Debian/GNU Linux и мисля, че това е най-добрата дистрибуция. От както ползвам само него (малко повече от 2 години) досега, никога не е имало издънки по причина на кофти "фабричен софтуер". А и самата организация на ОС-а ми допада най-много (повече от например Слак-а, който считам за една добра, но много дърварска дистрибуция - сигурна, но неудобна и грозна).

Не се заяждам ама какво значи _грозна_ дистрибуция ?! И ако става дума за графични изгъзици те какво общо пък имат с администрирането ?!
И въобще не мога да разбера какво толкова му е трудното и гадното на Слака ? И защо всички си мислят че след като инсталатора му не е графичен се инсталира трудно ? Ама тва беше малко офтопик . Та по темата - според мен се използва тая дистрибуция с която админа е свикнал . Да не говорим че пак много си зависи за какво "адмимистриране" става дума - който има нужните знания ще се оправи със всякакво дистро .... се пак Линукс си е един кернел ... не е ли така ?

NIX
05.10.03 г., 12:06
Вярно въпрос на предпочитания си е;)
Ако става на дума ако имаше само win изобщо нямаше да се джавкаме за глупости ама нали сега сме свободни/уж де;)/ та имаме по 100 OS на глава от населението та се надуваме;)

King Nothing
05.10.03 г., 12:19
Много правилно си сложил админите в кавички, защото това не са истински администратори за мен. За нищо на света не бих се доверил на Red Hat
Що бе човек, той компютъра прави каквото му кажеш, а не каквото си иска или каквото ти искаш!? Както ги нагласиш така ще работи, а сега дали имаш и 1 основание да смяташ RH за несигурен е май въпрос, на който и ти не можеш да отговориш. Изключваме всякакви графични интерфейси става въпрос само и единствено за конзолна работа където мишкате е само за copy/paste. Посочи недостатък на RH!
Не се заяждам, аз нямам предпочитана дистрибуция, работя на каквото ми попадне и проблеми до сега не съм имал.

QWERTY
05.10.03 г., 18:14
Originally posted by daka242
Не се заяждам ама какво значи _грозна_ дистрибуция ?!

Ами с неудобно/нелогично разположение на директориите за фабричните софтуери, неудобна система за първоначална инициализация. (намирам системата init.d (Debian, SuSE) за много по-удобна). Ей такива неща. На Слак съм работил малко повече от година (в бившата ми работа) и намирам, че Debian/GNU Linux ми е по- по вкуса.

Изобщо не става въпрос за никакви графични интерфейси - нито при инсталация, нито после. Мишка също не ползвам.

Satanail
06.10.03 г., 12:53
А някой да поназнайва от Solaris, че ще имам питания!??:rolleyes:

Mikis
07.10.03 г., 00:21
Originally posted by Satanail
А някой да поназнайва от Solaris, че ще имам питания!??:rolleyes:
На скоро четох, мисля във в. Компютри, че Sun малко по малко ще изостави Соларис и ще преминат на Линукс. Това би бил логичен ход, но според мен Сън ще се опитат да изкарат някой долар покрай измамниците от SCO и безумните Unix лицензии. Не, че някой ще затрие Линукс, но явно искат да яхнат вълната на крадците и да се налапат за последно. Както и да е, Solaris не е свободен софтуер, никак даже, така че не ти го препоръчвам, при все, че не съм чувал да има някакви предимдсва пред ГНУ/Линукс!

nomatter
07.10.03 г., 12:15
Satanail не виждам какво повече можеш да получиш от този Соларис, отколкото от Линукс. Мене само си се рашириха още повече разширените вени, като се хванах да го инсталвам на една машинка 333мхз/64рам.

Majesty FreeBSD, OpenBSD и NetBSD мисля, че са Юникс точно толкова колкото и Линукс и Юникс.

Fallen Angel
07.10.03 г., 19:03
Слак или Дебиан Това е истината.

subn3t
08.10.03 г., 04:47

а стига бе ... 1 000 000 админи зна4и за теб не са админи :)
ми аз да си ходя :)

P.S. Fallen Angel,
истината има много лица ......

Majesty
08.10.03 г., 21:21
Originally posted by subn3t
а стига бе ... 1 000 000 админи зна4и за теб не са админи :)
ми аз да си ходя :)

Ами не ми се спори сега. Само ще кажа, че Red Hat не са това, което бяха преди (около 6.Х версия). И да ти кажа все повече им намаляват феновете и това се дължи главно на бъговете, политиката им и пачовете дето си ги измислят.
В крайна сметка всеки сам си избира операционната система с която ще работи.
Off

BeaZTiE
09.10.03 г., 14:45
ако си мързелив и предвидлив - ползвай дебиян

ако си глупав и работлив - някакъв друг линуск си сложи, че барим след време ти дойде акъла и минеш на дебиян :)

иначе казват, че редхат бил най-разпространения линукс. дефакто аз не ги обичам, не защтото са - както казват някой хора "хак френдли" - а защото се опитват да осерат идеята на линукс и изобщо идеята за фри софтуера.

а що се отнася до соларис - супер юникс е, но едва ли някой ще даде 15-30 000 $ за някой файър с 2 или 4 процесора, при положение че може да си сглоби сам за тези пари цяла сървър "ферма" с келешрончета и да им бутне най-безплатния линукс на света....
и ако случайно изгори нещо да го изхвърли и замени, вместо да се кара със сън и да чака да му подменят каквото и да е.

Melwin
09.10.03 г., 15:39
Za da zawyr[im o`ewadno glupawiq spor - ]e wi kava ne]o na wsi`ki kojto zastanahte zad edna ili druga distribuciq. Nqma naj - dobra distribuciq (OS -tyj kato gledam namesihte BSD-tata i Solarisa), ima naj - dobyr admin. Drugoto e wypros na vkus.

m00 0wNz j00
09.10.03 г., 17:33
Брей колко администратори имало тука :D:D хъхъ... я сега аз да попитам нещо koeто ми е любопитно нищо лично но, колко от вас които сте дали мнения сте администратори:? (а не "ЮЗЕРИ")

edit: малко доуточнение ако може да кажете и каде сте админи(фирми и други такива... за да мога да добия някаква представа с какво по точно се занимавате като адмни)

Melwin
09.10.03 г., 17:37
az sym admin

BeaZTiE
09.10.03 г., 19:50
Originally posted by m00 0wNz j00

edit: малко доуточнение ако може да кажете и каде сте админи(фирми и други такива... за да мога да добия някаква представа с какво по точно се занимавате като адмни)

няколко години бях в Натурела София - сега се казва Лирекс фирмата но отдавна не съм там и отдавна не съм системен администратор.
а съм се занимавал със всичко, като тръгнеш от исналации на тъпи уиндоуски истории и стигнеш до поддръжка на сиско рутери и разни юникси, които предполагам няма да имаш шанс да видиш никога на живо... а за заядливия ти тон, ще премълча този път, защото и аз бях много наперен когато бях около 20тина годишен и си мислих, че когато знам що е това кернел и как може да се компилясва света е мой...

subn3t
09.10.03 г., 22:24
тръгнах си ...

Melwin
10.10.03 г., 09:36
:))))))))))) subn3t abe ti o[e malko CV-ta da ni iska[?

m00 0wNz j00
10.10.03 г., 10:38
Originally posted by BeaZTiE
няколко години бях в Натурела София - сега се казва Лирекс фирмата но отдавна не съм там и отдавна не съм системен администратор.
а съм се занимавал със всичко, като тръгнеш от исналации на тъпи уиндоуски истории и стигнеш до поддръжка на сиско рутери и разни юникси, които предполагам няма да имаш шанс да видиш никога на живо... а за заядливия ти тон, ще премълча този път, защото и аз бях много наперен когато бях около 20тина годишен и си мислих, че когато знам що е това кернел и как може да се компилясва света е мой...
уоу аз съм ебахти неандерталеца :p :p , немало да съм видел на живо .... (чудно ми е кво е тва у сървърното едно такова пише CISCO на него ма може да е друго знам ли whatever nothing personal просто отговор на закачката :D :D :D) не се заяждам просто питам от любопитсво ако не си прочел беше ми просто интересно не казвам че разбирам но не казвам че и не съм в час с туй онуй ама тва е савсем друго нещо нема значение не се дразнете просто исках да се поосведомя.Не сте длъжни да отговаряте айде наздраве :beer:

BeaZTiE
10.10.03 г., 13:13
рожбе, говоря за операционни системи, които отдавна не се поддържат и не се произвеждат/продават от години.

а що се отнася до сиско - аз унас имам 2 роутера - само дето още не са ми прекарали линията.

едва ли ще видиш на живо (и не ти го пожелавам де) пукнали от старост СКО, ВМС, ИРИКС, ХПЮХ, СънОС етц.

такива машини се броят на пръсти в .бг (и в света) и едва ли някой ще ти даде да пипнеш нещо такова (ако все още са останали някъде - защото са отдавна извън стандарт и са морално и физически остарели)

иначе сиско всеки може да види пипне.. да речем серия 2ххх или серия 3ххх
е виж друго е роутер 7200 ВХР - или суич 8500 каталист... (защото и такова нещо да видиш - случайно едва ли някой ще ти даде да го пипнеш поне близките 3-4 години)
не се заяждам - а ти казвам истината...

subn3t
11.10.03 г., 15:43
:))))))))))) subn3t abe ti o[e malko CV-ta da ni iska[?

аз съм си тръгнал... ама за какви CV-та става дума, Melvin и аз какво общо имам ?

да не ме бъркаш с "m00 0wNz j00" ?

the_real_maniac
12.10.03 г., 10:45
Originally posted by m00 0wNz j00
Брей колко администратори имало тука :D:D хъхъ... я сега аз да попитам нещо koeто ми е любопитно нищо лично но, колко от вас които сте дали мнения сте администратори:? (а не "ЮЗЕРИ")

Xe- понеже виждам голямо самочуствие , ще цитирам ...

"По-голямата часто от Админите са несполучили / неуспяли програмисти " ... Виж сега не мога да кажа колко е вярно , познавам човек , коиот беше програмист и се преорентира и сега е сис.+мрежов администратор ( но не е провалил се програмист !!! ... ) - изкарва си добри пари ..., понякога му е тежко ,понякога има повече работа ... всеки както иска , но как може ти да ми докажеш че си админ ... еми не става с думи , не става като пешо съседа каже "ААА тоя рабира от компютри " ... Нали знаеш добрите и героите са
безизвестни :p :p :p ...

Относно дистрибуциите на Линукс и коя по-добра ...

Приерно ... ти можеш да вземеш 100км за 10 минути с порше, а някой ще ги вземе пак 100км за 10 минути само че с ферари ... еми сега , ти пък неможеш с ферарито , но ги взимаш с поршето - всеки си има удобен за него си начин и той пуска рутер , но Под СЛАК , и ти но под Ред ХАТ ... В крайна сметка и двата сте успяли ... Вярно има разликак как и до каква степен като качество , но спора е излишен ...

BeaZTiE
13.10.03 г., 18:51
абе този пич m00 0wNz j00 няма ли си каже къде и какво работи или само че се прави на много опенГЛ?

я кажи, приятелче, в коя фирмичка работиш, че сте си купили и на страро някоя 25хх или 26хх? и там това дето стои в сървърната какъв цвят му е праха, който е събрало?

JoZ
14.10.03 г., 03:12
От виртуално дуене на мусклули - ползата е 0.

Както казаха доста хора по-горе, най-често използвана дистрибуция няма. Има популярни, но това теб не те грее. Консултирай се с приятели които биха ти помагали в началото, да ти покажат security, install, compile и други такива основни неща които ще ти трябват и това е твоята дистрибуция - тази на която могат да ти помогнат максимално да научиш повече.

Всички ОС са един дол дренки т.е. работят без проблем =)

m00 0wNz j00
14.10.03 г., 10:05
Originally posted by BeaZTiE
абе този пич m00 0wNz j00 няма ли си каже къде и какво работи или само че се прави на много опенГЛ?

я кажи, приятелче, в коя фирмичка работиш, че сте си купили и на страро някоя 25хх или 26хх? и там това дето стои в сървърната какъв цвят му е праха, който е събрало?
Валентин , приятно ми е ПСИТ-35 е фирмата (уж сервизен техник ме водят)и ако прочетеш какво съм писал може и да си отговориш на вапросите на опен ли се правя или просто съм много любопитен и ми беше интересно кои от вас са администратори щото гледам темата е такава и ми беше интересно да видя кои дават компетенти мнения като администратори а не като юзери на дадената ОС, с линукс/бсд се занимавах преди просто за спорта да видя кое как и защо, бе общо взето знам колкото на мен ми трябва и колкото да подкарам почти всичко да си варви както трябва.. айде по късно ше си довърша поста че трябва да се бачка

NIX
17.10.03 г., 00:10
Браво на the_real_maniac това е голата истина
некадърен програмист = администратор!
ама защо!?...щото така ни отърва и защото ни мързи;(
/поне мен де,сега да не тръгне целият форум да вряска подире ми/

Manchev
22.10.03 г., 03:04
Администрирам си няколкото щайги в нас. Ползвам Slackware, един път хванах Debian, ама не можах да се ориентирам още как да си го подкарам с дискети. Явно е че аз съм бъгавия в случая, ама slackware ми изглежда по-подреден и ясен.

Някъде (ако толкова е интереснио що го намеря) имаше статистика на хакнати сървъри. 95% бяха линукски. Не е от Линукса. От админа е. т.е. вярно че няма скапана дистрибуция, има скапани админи

Ако много ти трябва нещо за Solaris, мога да попитам нашия администратор (ECAD лаборатория, няколко SUN-a и още толкова IBM compatible PC) за каквото ти е интересно, дали ще помогне не знам...

desync
22.10.03 г., 18:38
Хм....VxWorks на WRS...иначе linux - RTAI или HardHat...нещо против?:>
Верно че съм далеч от администраторската професия... но пък ми е работа да пиша по железата (не разбирай персонални компютри под железа :p) над които те толкова често се потят (как кои...администраторите разбира се... и може би затова толкова често ме сърби задника:)).
Иначе JoZ си е прав (даже и когато е седнал)... нещата за които питаш са индеферентни към конкретна дистрибуция, ОС, хардуеър и т.н. Качеството на работа зависи на 90% (т.е. почти винаги) от мийтуеъра:>