PDA

Виж пълна версия : Как да си го удължа най-лесно и безболезнено?

Dark Skywalker
27.09.03 г., 21:36
Хе хе, става въпрос за едни кабели :)

Местим се в нов офис и трябва да пусна мрежата. Строителите са направили окабеляването в стените, но един сноп UTP-та излиза някакви мижави 10 см. извън дупката в стената. Освен това самата дупка е на височина 2.50 м. Въпросът ми е как най-елегантно да удължа тези кабели?

Сещам се да ги кримпна и да ги вържа към удължителни кабели посредством женско/женско конекторче, но това много ще оскъпи нещата. Има ли по-хитър начин?

P.S. Друг път ще ви разправям как се идентифицират 15 мрежови и още толкова телефонни кабела, които тръгват от розетките и излизат от една дупка в стената. Няма етикети, няма нищо.... А и самите розетки бяха опроводени по EIA/TIA-569A вместо по EIA/TIA-569В, както са ми направени всички пач кабели.

Абе въобще.... :cry:

QWERTY
27.09.03 г., 23:33
Ами както ти казах по телефона - купи или пач панел или съответният брой жак-а. Аз жакове съм си купувал от парафлоу (Panduit, 6 кинта е единия между другото). Получава се много добре.

Dark Skywalker
28.09.03 г., 00:22
Става въпрос за три съвсем къси кабела. Няма как да стане с patch панел - те са по-къси от дълбочината му! За останалите 12 нямам грижи, но тези трите....

А с тези конектори по шест кинта - ми то да си взема от онези female/female дето викам - те са по $2/парчето егати.

:(

etg
28.09.03 г., 00:54
Слагаш един switch на дупката и оттам нататък е само един кабел. Стига да е възможно де, само ти можеш да прецениш.

RasAlgeti
28.09.03 г., 02:22
Здрасти
Та за кабелите... Ако не искаш да даваш пари ползвай старите и изпитани методи на побългаряването - жичка по жичка и после с малко тиксо ;)
Ако това си го приел като шега, нека минем към следващия вариант. Както си се сетил female/female RJ-45 ше ти свърши работа, ако успееш да го кримпнеш онзи кабел там (ония трите кабела), обаче не е никак евтинко туй приспособленийце. Друг вариант е с една джиджавка, която така и не запомних как се казва, и представлява две кийстоунчета, като тези на розетките, но без женско RJ-45, т.е. само местата където се пъха кабела, това си служи точно за това - за да можеш да съединиш два кабела без да ги кримпваш и без да ползваш нещо друго. И това не е евтино, около 5-6 лв май струва, може и по-малко да е, не помня. Продават го във фирмите за мрежово оборудване. Най лесния и най практичен за теб начин ми се струва с една евтина розетчица, отиваш до JAR-а, там са по около 3.5-4 лв, като двойните са около 5 лв. Залепваш (закачваш, завинтваш, заковаваш) си ги за стената, и с едно кабелче си удължаваш до където ти трябва...
Айде, успех и нали знаеш, че дължината няма значение :)

WISP
28.09.03 г., 02:28
Ако искаш пък съвсем евтино да стане, купуваш от Конрад от най-обикновените розетки по 0,68 лв., режеш RJ-тата и връзваш така.

kris
28.09.03 г., 13:11
Ами... сравнително евтино и професионално решение:
Останали са ми 100-200 женски FTP конектора IBM - готов съм да се разделя с необходимата ти бройка срещу скромна сума...

И не разбирам - какво общо има как са ти кримпнати розетките A или B с пач кабелите ти???
Пач кабела винаги е един и същ!
Ако искаш да кажеш, че в шкафа са изкарани на панел примерно А, а в розетките B... не ми се вярва.

ПС - Скоро получих спам за удължаване и на други неща - мога и за там да ти дам информация :):):)

Dark Skywalker
28.09.03 г., 16:14
Благодаря на всички отзовали се! Днес кримпнах и въпросните три къси кабела. Яд ме е, че не направих снимка на инсталацията, но мрежата ми вече работи! Понеже около мястото, където излиза снопът Ethernet и телефонни кабели, няма контакти (от стената стърчи само един силов кабел.... трябва да го използвам), от друга стая съм вързал разклонител с дълъг кабел. Понеже мрежовите кабели са къси, switch-ът виси горе, а самият разклонител и токоизправителчето му са качени на една стълба. Шефът като го види в , ще ме уволни.

:D

По въпроса с розетките: проблемът беше, че тях ги е правил един човек, а кримпването го направих аз. То и аз съм малко за е@не в случая, че трябваше да попитам или поне да разглобя някоя розетка, преди да кримпвам, но нейсе. Май ще дренявча kris, хем да го видя колко е скромен. :)

Furcy
30.09.03 г., 11:24
P.S. Друг път ще ви разправям как се идентифицират 15 мрежови и още толкова телефонни кабела, които тръгват от розетките и излизат от една дупка в стената. Няма етикети, няма нищо.... А и самите розетки бяха опроводени по EIA/TIA-569A вместо по EIA/TIA-569В, както са ми направени всички пач кабели.

ХАХА а ако не си виждал как се идентифицира сноп от 130 UTP-та без никакава номерация- ей така изсипани на кълбо...мога да ти покажа:p :p :p

А иначе switcha- a си е добро решение..но за да няма уволнение..направи му една стойка за стената... по-тарикатско ще е :D :D :D :D :D

Dark Skywalker
30.09.03 г., 17:11
Довечера ще постна снимка на моя "телекомуникационен шкаф" да ви поразвеселя малко. :ghi:

А furcy ще разказва. То сигурно за неговите мъки може цяла балада да се напише.

The Penalty
30.09.03 г., 17:46
off

Аааа Дарки, извинявам се за офтопика, но ще направя всичко възможно да ти снимам какво окабеляване заварих тук (в банка). Нещата са "Made by G[r]eeks" :D :D

Dark Skywalker
30.09.03 г., 21:33
Както ви обещах......

http://skywalker.hit.bg/HWBG/comms_locker.jpg

Към тази бъркотия утре ще добавя и учрежденска телефонна централа.

delian
30.09.03 г., 21:49
Дарки, твойто направо нищо не е. Аз съм имал много по-трагични случаи, последният беше в една новопостроена сграда с около 50 поста за ПЦ-та и още толкова за телефони. То беше преди около 2 години, ама проблема беше същия - половината от кабелите свършваха на около метър от тавана. Аз го направих по-красиво, ама не знам дали ще ми дадат да го снимам, ако ми позволят ще поствам снимките.

Milanoff
30.09.03 г., 21:52
Ако на това ти казваш "бъркотия" ще изнамеря апарат и ще ти покажа за какво става дума!:D

EDIT: Гледам delian ме е изпреварил, но и ако на мен ми позволят ще покажа за какво става дума!:D

WISP
30.09.03 г., 22:18
А-а-а, такъв ли бил случаят! При това положение, бих те посъветвал да да вземеш една кутия, от тия дето ги ползваме за външен монтаж и да прибереш всичко културно вътре.

RasAlgeti
30.09.03 г., 22:26
Какви са тия кутии, колко са големи, какво представляват и на какви пари са ? :)

Dark Skywalker
30.09.03 г., 22:47
Това с кутията е наложително да го направя. Само чакам да ми дойде и централата утре и ще викна майсторите. Мисля кутията да е качена горе не защото не мога да сваля кабелите до земята, а защото цялото действие се развива в един коридор, при това не много широк.

P.S. Ама мрежата си работи, днеска ми дойде и интернетът даже :)

WISP
01.10.03 г., 12:14
Originally posted by RasAlgeti
Какви са тия кутии, колко са големи, какво представляват и на какви пари са ? :)
Ами кутии има най-различни, като обиколиш малко по фирмите и магазините ще намериш. Аз например ползвам едни за електроинсталации, уж водо-изолирани (IP 54), има различни размери... Малките, в които се събира 5-портов суич (само платката) ги купувам по 3,75 лв., по-големите, за 8-портов са по 5,50. Но има и други варианти...

rado_tm
02.10.03 г., 02:19
може да сложиш и розетки ,продават се такива розетки те са като за телефоните самоче за UDP :smoke:

Furcy
03.10.03 г., 11:20
Ето това може да се нарече бъркотия...:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

П.С. Снимката е ок.120 КВ

Горе долу и при мен беше така.... какво търсене беше.. а имаше и прекъснати жички в кабела....абе....не знаех да плача ли, да се смея ли....:insane: :insane:

Loshia_NIKJAM
24.10.03 г., 11:18
Я да събудя темата че и за жена ми има нужда от удължаване.

Става въпрос само зе едно кабелче, което и идва късо да стигне до компутъра и. Моля да споделите какво точно да каже в магазина за кабели какво и трябва понеже тя сама ще си ги свързва трябва в магазина да и направят всичко а за нея да остане сглобяването само. Може да се смеете на въпроса, но и аз съм гола вода с мрежите(вкъщи само едно ПС имаме) и не мога да и помогна, а отделно шефа и казал че не може де се купи направо нов кабел (става въпрос за 6-7 метра) понеже нямало какво да се прави стария.