PDA

Виж пълна версия : Линукс на леймъри :)

Zygot
27.09.03 г., 02:06
Здравейте с образователна цел искам да си кача линукс .
Кажете ми коя дистрибуция ще ме удволетвори .
Изискванията ми са :
Най-важното имам 2,1 или май-беше 2,5бг хард за линукс .
Искам да е с някаква графична среда , да могат да се гледат филми ,плейват мп3ки и да се браузва в нета .

Ето го дугото изискване да е някои от тези линукси (вижте атачмънта ) ,че във Варна сме на трафик и това е само от фтп-то на ISP to .

пп. предполагам ,че трябва да почета доста преди да го кача така ,че всеки линк към полезна информация е добре дошъл :) .
Поздрави Георги

Zygot
27.09.03 г., 02:25
забравих атачмънта

subn3t
27.09.03 г., 14:43
RedHat 9 много ясно :)

Fallen Angel
27.09.03 г., 15:41
Мисля че за начало е най-добре да започнеш с Мандрейк 9.1
не че Ред хат 9 е лоша дистрибуция .
Всеки момент се очаква да излезе и Мандрейк 9.2
Може да си изтеглиш имейджове от този линк.
Има доста дистрибуций
www.linuxiso.org

Dark Skywalker
27.09.03 г., 21:20
Аз също съм "за" Red Hat 9, но 2.5 GB са му малко мъничко. Пълната инсталация гълта около четири GB. Разбира се, можеш да избереш кои неща да се инсталират, но щом искаш да се образоваш, предполагам, че ще имаш мерак да надникнеш навсякъде.

С инсталацията няма да имаш никакви проблеми, всичко е автоматизирано - красота.

Zygot
28.09.03 г., 18:40
Originally posted by Dark Skywalker
Пълната инсталация гълта около четири GB. Разбира се, можеш да избереш кои неща да се инсталират, но щом искаш да се образоваш, предполагам, че ще имаш мерак да надникнеш навсякъде.

А ако ги резна излишните неща 2,1гб ( 2,1 Куантум Биг Фоот )ще ми стигнат ли ?

Ако не ми стигне мястото ,идеи за други дистрибуции ??
10х

Dark Skywalker
28.09.03 г., 20:38
Абе zygot, да ти кажа честно аз се мъчих и успях да сместя един RH 8.0 на 2.1 GB диск (от които ~200 МВ swap), но си беше мъка. Т.е. беше ме яд, че изхвърлям разни неща. Но той въпросът става академичен, защото ако сложиш друга, по-компактна дистрибуция, в която въпросните приложения не са включени по принцип, пак няма да ги видиш.

:)

Zygot
29.09.03 г., 00:23
Абе zygot, да ти кажа честно аз се мъчих и успях да сместя един RH 8.0 на 2.1 GB диск (от които ~200 МВ swap), но си беше мъка. Т.е. беше ме яд, че изхвърлям разни неща. Но той въпросът става академичен, защото ако сложиш друга, по-компактна дистрибуция, в която въпросните приложения не са включени по принцип, пак няма да ги видиш.

Мерси това ми трябваше :) .
Просто нямам друг хард -за сега съм с този :) .

Но все пак да попитам като резна всичко ще мога ли да "някаква графична среда , да могат да се гледат филми ,плейват мп3ки и да се браузва в нета" .

subn3t
29.09.03 г., 00:27
в краен случай RH 7.2 / 7.3

Crazy_hatteR®
29.09.03 г., 15:44
Ам или RedHat9.0 или Mandrake9.1 или изчакваш и след някои друг ден ще излязат RedHat9.1 и Mandrake9.2 - демек някои и друг бъг ще е оправен . И двете можеш да качиш до 2ГБ , ама гледаи SWAPа да ти е поне 300-400МБ и 50-60МБ за boot . Ама не слагаи много работи щото и без туй няма да ги ползваш , но гледай да са удовлетворени зависимостите на пакетите . Едва ли ще ти трябват Mail server или MySQL . Абе ръчкане му е майката . И без туи ще го преинсталираш няколко пъти додето научиш кое какаво е . Ъъъ и погледни във www.linux-bg.org има много линкове към литература , включително и на български .

m00 0wNz j00
29.09.03 г., 16:25
FreeBSD 4.8Stable или 5.x също е добро решение аз поне го предпочитам, ама щом си начинаещ RedHat-a е добре за начало поне инсталацията ше минеш без проблеми, по нататък здрав тормоз докат разбереш кое какво как и защо с малко питане и мъчения сичко става дори и да нема кой да ти помага пак ще се оправиш... :)

Svetlix
30.09.03 г., 13:12
Никой не видях са споменава Slack. какво не му харесвате? Има си графична среда има си всичко.

Crazy_hatteR®
01.10.03 г., 14:46
Originally posted by Svetlix
Никой не видях са споменава Slack. какво не му харесвате? Има си графична среда има си всичко.

Хмм ако ми покажеш човек които не е виждал Линукс и успее да инсталира сам от първия път Slak , ще те удавя с бира !;) ;) ;)

xatri3
04.10.03 г., 08:11
Хихихих аз успях :p ;) :o
В мойта класация Debian обира всички точки за трудност на инсаталацията :D

NIX
04.10.03 г., 12:44
За начинаещ може би е най-добре да си опечеш едно Knoppix-че само му даваш да бутне от CD-то и си готов!По-лесно няма как да стане;)Няма инсталации няма нищо всичко сам прави;)Не ти трябва HDD всичко се качва в рама;)
По някое време като се надъхаш можеш да си инсталнеш DEBIAN от Knoppix-a.Макар че наи-напред от всички си е Mandrake/ако говорим за GUI и UserFriendly/ почти са догонили WinXP;)

Fallen Angel
07.10.03 г., 19:44
Nix ,xatri3 е прав Дебиан има невероятно трудна
инсталация и хич не е за начинаещи . Ред хат или мандрейк
Първия линукс който си качих беше Дебиан
инсталацията ми отне доста време и нерви , не че не успях
Ама .... :)

mapuo
07.10.03 г., 19:54
Аз пък останах фчепатлен от Debian-а, щото го пуснах през интернет да се инсталва :)
За начинаещ е добре нещо RH или Mandrake, но ако си фен (и си намериш книжки да четеш) Slack-а е просто №1 :)

Smoky
08.10.03 г., 03:01
Originally posted by Crazy_hatteR®
Хмм ако ми покажеш човек които не е виждал Линукс и успее да инсталира сам от първия път Slak , ще те удавя с бира !;) ;) ;)

Готви бирата за Svetlix и едно Tullamore Dew за мен (защото не пия алкохол ;) ) . Аз съм човекът, и да ти кажа честно, нищо сложно не видях (говоря за 8.1).

m00 0wNz j00
08.10.03 г., 10:22
Originally posted by Crazy_hatteR®
ПРАЩАЙ ЦИСТЕРНИТЕ С БИРА НАСАМ :) слак 3.4 от раз като излезе охх че и с красивото ядро 2.0.35 мисля че беше...

subn3t
08.10.03 г., 16:32
бе аз все си мислех 4е инсталацията на която и да е дистрибуция е най-лесната 4аст. после става веселото :)

m00 0wNz j00
08.10.03 г., 16:34
Originally posted by subn3t
бе аз все си мислех 4е инсталацията на която и да е дистрибуция е най-лесната 4аст. после става веселото :)
И си много прав :D :D :D

suren
10.10.03 г., 01:12
... и веселото става като решиш да си инсталираш и най- простата програма, че трябва да изчетеш поне десетина readme-та и още толкова how-to-та и накрая да видиш че един пакет не си го инсталирал, а пък той видиш ли е супер важен за твоята програма. Пък случайно ако успееш да си компилираш безотказно всичко, след като реда на ./configure ти е поне два реда идва мъката да си пуснеш тази програма и къде ли е отишла и защо не е изкарала поне един линк на десктопа че да можеш "лесно" да я пуснеш. Ама това е минало. От РЕДХАТ са "измислили" вече Add-Remove applications, с което разбира се са ограничили възможностите ти да слагаш и махаш само определени пакети, които те са си избрали.
Бе въобще линукса е бозата не windows-a.

G-Point
10.10.03 г., 02:57
Originally posted by Fallen Angel
Първия линукс който си качих беше Дебиан
инсталацията ми отне доста време и нерви , не че не успях
Ама .... :)
Хихихихи, още си те спомням като идваше в клуба и говореше - Абе Весо де ми отидоха гигабайт и половина от диска? :talk: :ghi: :lol: :comp:

Fallen Angel
10.10.03 г., 13:51
G-point то и аз го помня щот бе най-кошмарната инсталация
която бях виждал до тогава, е верно имах малки проблемчета :) Ама се опраих :))
Ти си стои на бъгливия Уиндоус

Fallen Angel
10.10.03 г., 13:53
Диска ми беше 1.5 ГБ , по-малко бях отделил за Дебиан :)

Mikis
11.10.03 г., 00:26
Originally posted by suren
Бе въобще линукса е бозата не windows-a.
Айдеее, още едно генерално изказване от доказан професионалист, с години опит на CounterStrike и Windows Explorer. Знам, че си начетен, но защо не вземеш да си платиш и Уиндосчето и Офисчето и ФотоШопчето и ... и стотината пиратски игрички, пък тогава да разправяш кое е боза?
Иначе това, което си написал е вярно, особено от гледна точка на закоравял Уиндос потребител, но с последния ред направо се издъни!

suren
15.10.03 г., 03:32
Преди да продължиш с тъпата си ирония да ти представя само един пример :
С slackware 9.1 съм в момента и обикновеното копиране или отваряне на папка ми забива така компютъра, че трябва да рестартирам от копчето (предполагам проблем в някой драйвер, но как ли се настройват драйверите като всичко е в някакви конфигурационни файлове пръснати къде ли не).
И за да ти докажа че проблема ми не е в машината, ще ти кажа че Windows Server 2003 ми работи като го пусна сутринта, че чак до вечерта при положение че чатя, браузвам, играя(за съжаление отдавна не съм играл на CS, ама на BattleField1942 И Midnight Club 2 си поиграйвам), гледам филми, пускам си музика, дърпам филми от мрежата и др.

Сега от моята леймърска гледна точка ти какво ще кажеш за линукса ?
И преди да пишеш глупости и да обиждаш поне виж в какви теми съм пускал постове и колко компетентни са били, за да не се изказваш неподговен.

Dark Skywalker
15.10.03 г., 08:41
Ами пак не си прав с изказването си..... Колко дистрибуции на Linux познаваш и си използвал, че да правиш такива обобщения? Особено след като сам си диагностицирал проблема - калпав драйвер, а не калпава ОС.

Съгласен съм с написаното от теб, а именно, че Linux е трудна за използване и "опака" операционна система, но да е бозава - не. Windows 2003 Server може да ти работи от сутринта до вечерта, а средностатистическата Linux машина се рестартира само ако трябва да прекомпилираш ядрото.

Mikis
15.10.03 г., 14:06
Преди да продължиш с тъпата си ирония ...

Иронията е на точното място и точно толкова, колкото трябва.
Проблемът, който имаш е много интересен и аз лично бих отделил време за да ти помогна, но понеже явно нямаш нужда от помощ или поне не знаеш как да я поискаш, ще те оставя да се оправяш сам.
...И за да ти докажа че проблема ми не е в машината, ще ти кажа че Windows Server 2003 ми работи...
Това не доказва абсолютно нищо.
Сега от моята леймърска гледна точка ти какво ще кажеш за линукса ?
Къде съм казал, че си леймър? Казвам, че поради незнание и липса на опит слагаш черен печат на една ОС, която най-малко го заслужава.
За Линукс-а ще ти кажа да си купиш и прочетеш няколко по-дебели книжки, преди отново да правиш генерални заключения.

suren
16.10.03 г., 00:48
Колко дистрибуции на Linux познаваш и си използвал, че да правиш такива обобщения?
Слагал съм си slackware 9.0 и 9.1, mandrake 9.1, redhat 9.0 и съм използвал 2 седмици knoppix 3.2 (поради гръмнал хард). Смятам че имам достатъчно опит с дистрибуции за начинаещ.

а средностатистическата Linux машина се рестартира само ако трябва да прекомпилираш ядрото
Един пример: За да сложиш нов samba шеринг трябва да рестартираш samba сървъра, което в една зала познай до какво води. Това с малкото рестартирания не ми го хвали. Аз говоря за работа след като са стартирани много приложения.

Това не доказва абсолютно нищо.
Доказва че не е от машината, което се опитах да кажа и миналия път, но явно не си ме разбрал.

Казвам, че поради незнание и липса на опит слагаш черен печат на една ОС, която най-малко го заслужава.
Ами честно казано искам Linux да е толкова лесна и стабилна колкото и Windows, като говоря за desktop-a й, не за работа в конзола. Но за съжаление при мен, а и при някои мои приятели виждам колко често се дъни KDE и да ти кажа explorer-a не се дъни толкова често. Не означава ли това боза или аз бъркам.

И след като си толкова по-напред от мен ще те помоля за помощ:
Искам да си пусна монитора на 1152х864 на 100 Херца, с драйвер на nvidia съм (4х.хх), Толкова просто нещо под windows, а под linux се мъча вече поне 1 седмица и не мога да намеря как. С modeline не става.

Smoky
16.10.03 г., 01:57
И след като си толкова по-напред от мен ще те помоля за помощ:
Искам да си пусна монитора на 1152х864 на 100 Херца, с драйвер на nvidia съм (4х.хх), Толкова просто нещо под windows, а под linux се мъча вече поне 1 седмица и не мога да намеря как. С modeline не става.
Виж си в конфигурационния файл на Х сървъра... Х86config ли беше... Там може да се добави поле VertRefresh с каквито си искаш стойности...

Mikis
16.10.03 г., 02:21
Слагал съм си slackware 9.0 и 9.1, mandrake 9.1, redhat 9.0 и съм използвал 2 седмици knoppix 3.2 (поради гръмнал хард). Смятам че имам достатъчно опит с дистрибуции за начинаещ.

Въобще нямаш опит. От значение е какви знания придобиваш, не колко дистрибуции си инсталирал.
Ами честно казано искам Linux да е толкова лесна и стабилна колкото и Windows, като говоря за desktop-a й, не за работа в конзола.
Приятелю, пак ще ти кажа този път за последно - вземи прочети една две книжки, научи основни работи, като що е то ядро, Х сървър, започни да правиш радлика между Линукс и КДЕ и тогава пак се изказвай.:noway:

Dark Skywalker
16.10.03 г., 09:02
Ами честно казано искам Linux да е толкова лесна и стабилна колкото и Windows, като говоря за desktop-a й, не за работа в конзола.Е, никой не може да бъде идеален... :)

И аз го исках това в началото, но сега просто съм се примирил с факта, че Linux още не е узрял достатъчно, за да работи като пълноценна настолна операционна система. Не може да се смята за настолна ОС такава система, която изисква от теб да mount-ваш флопито всеки път, когато поставяш дискета. След което да umount-ваш, разбира се.

За сметка на това започвам постепенно да се ориентирам в Linux идеологията и тя ми се струва все по-логична и в никакъв случай толкова сложна и страшна. По-горе говориш за разпиляните в различни директории конфигурационни файлове. Е.... нали си наясно в каква лудница се е превърнал Windows-ския еквивалент (registry)? Май предпочитам конфигурационните файлове.

the_real_maniac
16.10.03 г., 11:28
Widqh ti opita s linuh - towa wersiq 9.0 - kakwoto i da e ne mi go hwali ... Red Hat osobeno si e grafi`en i nikakyw linuh ...
Wiv red hat 5.0-6.2 - towa e linuh i ot tam natatyk boza ...

Ne6to , koeto wdejstwitelnost e linuh za men e Debian ... Slak, Suse .., naj-we`e 1-woto ... No linuh-a ne e KDE !! ne xfce , GNOME i t.n ... Toj e ne6to mnogo powe`e dragi mi "linuh e mnogo qk" - ej taka gi oprili`awam horata ima6ti linuh i neznae6ti za kakwo ide re` , no e "mnogo qk" - da wdejstwitelnost towa e OS ... No ti si nqma[ i napredstawa za]o ...

Mikis
16.10.03 г., 12:27
...Не може да се смята за настолна ОС такава система, която изисква от теб да mount-ваш флопито всеки път, когато поставяш дискета. След което да umount-ваш, разбира се...

Личи, че не си ползвал Мандрейк 9.1 ;) Това се постига с простото инсталиране и не толкова простото конфигуриране на един-два пакета, които отговарят за автоматичното монтиране и демонтиране на файловите системи. В тях влизат, както флопита, компакт-дискови устройства, така и мрежови файлови системи. В интерес на истината не успях да го направя на Слак, но съм го виждал на Мандрейк.
...но сега просто съм се примирил с факта, че Linux още не е узрял достатъчно, за да работи като пълноценна настолна операционна система...
Тук дори ме е страх да попитам защо?! Все пак ако дефинираш що е то "настолна операционна система" може да завържем един интелектуален спор ;)

the_real_maniac
16.10.03 г., 13:37
Wsi4ko e do konfigurirane ! I pri uindous i pri linuks - no linuks , opredeleno po-dobre se dyrvi i po-malko se restartwa !!! - he toest te pre***va