PDA

Виж пълна версия : Един мод за охлаждане и от мен:)

Bobo
13.09.03 г., 02:49
С въпросния мод температурата падна с 7градуса, като след него оборотите на вентилатора ги намалих на 3500. За сравнение ще кажа че в най голямата жега през лятото, процесора ми прегряваше на 4900 оборота при затворена кутия след 2-3 часа работа. Именно тогава съм го правил и ефекта беше много добър, а температурната разлика е от тогава, а не от сега :) Сега температурата е около 39С при стайна 24-25С

На снимката се вижда:

Затворената кутия, 8см отрязана дупка точно над процесора, пластмасова тръба която е закрепена плътно за капака на кутията от едната страна, а от другата допира плътно до самия кулер. При това положение вентилатора смуче въздух през тръбата, а не от вътрешността на системата. В долната част на капака на кутията има няколко реда дупки, както и от другата страна на другия капак. Това са единствените отвори заедно със този на вентилатора на захранването, което също издухва въздуха на вън от системата.

Kaligula
13.09.03 г., 03:59
Аз се опитах да направя нещо подобно, но не с пластмасова тръба, а с хартиена, тези за всмукване на топлия въздух в карбуратора при колите. Тя е със станиол около нея и е гъвкава и е ОК. Но нещо ми пречеше пък и сега перкам на отворена кутия докато си взема нова и затова я махнах. Като идея не е много лошо и има ефект.

MooN_WiND
13.09.03 г., 13:18
Общо взето нищо ново, доста хора имат подобни модове по кутиите си, including me :D

alex_matrix
13.09.03 г., 13:59
аз също

но открих и това че пластмасовата тръба създава допълнително усилване на звука от вентилатора затова алумитиевата е по добра

http://www.hardwarebg.com/alex/forum%20statia/mod%205/02.JPG

Kaligula
13.09.03 г., 14:55
Каква е рази алумитиева? Алуминиева ли имаш предвид или нещо друго? За тази тръба, която аз ви казвам мисля, че шума трябва да е по-малък, но нямам база за сравнение, т.к. не съм пробвал с другите.

Bobo
13.09.03 г., 15:52
Originally posted by MooN_WiND
Общо взето нищо ново, доста хора имат подобни модове по кутиите си, including me :D

Нали значеш че топлата вода е открита отдавна!? Интересно обаче че когато не мен ми прегряваше процесора, в тоя форум нямаше подобни идеи и затова съм го написал.

bugy_s
13.09.03 г., 16:05
Някакви идеи дали такива тръби се продават? В смисъл някоя фирма да си ги прави специални с всичките му екстри?

GIPSON
13.09.03 г., 16:38
Originally posted by bugy_s
Някакви идеи дали такива тръби се продават? В смисъл някоя фирма да си ги прави специални с всичките му екстри?

Можеш да ползваш една нормална тръба за отвеждане на въздуха (тези които се използват ти апсурбаторите, вентилаторите и тн.) Те могат да се намерят в магазини които продават, ел. части, уреди за домашна употреба, виждал съм и във ВиК магазини. Потърси.
Тя е една попринцип сива тръба която е нагъната, за а може да се огъва.

nightyj
13.09.03 г., 16:55
Ами що не сложите и по един фан на входа на тръбата да влиза въздуха по-бързо :D

digital
13.09.03 г., 17:08
Originally posted by Djmetal
Ами що не сложите и по един фан на входа на тръбата да влиза въздуха по-бързо :D
Аз точно това мислех да направя... но мисля да използвам вентилатор който е отпред на кутията, за да не режа капака...
Проблема е че той е 120мм, а на CPU-то е 80мм, нещо като фуния трябва да е.

MooN_WiND
13.09.03 г., 17:35
Originally posted by Bobo
Нали значеш че топлата вода е открита отдавна!? Интересно обаче че когато не мен ми прегряваше процесора, в тоя форум нямаше подобни идеи и затова съм го написал.

И аз и alex_matrix сме се хвалили за тея подобрения, друг е въпроса че не си ги прочел ;) .

kicko
13.09.03 г., 18:28
alex_matrix, твоята снимка вече за 3-ти път я срещам и вече не издържам да те питам :)

Как по дяволите я закрепваш тази тръба ? Имам предвид, че изглейда гъвкава, и ми е интересно като затваряш капака на кутията как става закрепването, първо на вентилатора и после на капака или само на капака или как ?

Така като гледам mod-a на bobo, той може да си затвори капака и после да пъхне тръбата в дупката, защото тръбата е такава твърда, но за твоя случай ми е чудно....

Да не би тази гофрирана тръба да може да се разтяга като акордеон ? :)

alex_matrix
13.09.03 г., 20:59
ето ви подробности

при решението за тръбата се сблъсках с наколко проблема

1 как ще прилепя хубаво тръбата към процесора за да не поем въздух отстани

2 как ще закрепя тръпата запанела така че да го свалям и да не го глася всеки път поставянето

3 как да изолирам така тръбата ако вече е закрепена на панела че да не притиска кулера и евентуално да го изкриви и да го отлепи от ядрото

и ето решенията до които стигнах същото нещо е приложено и при следващата версия с алуминиевата тръба

залепих под тръбата излоация която уплътнява и обира луфта и предотвратява изкривяването на кулера

тръбата е залепена с термо силикон към панела
при версията с алуминия изрязвам уши от тръбата които премятам през отвора на страничния капак и те се получават точно на местата където са винтовете за решетката

при монтажа на решетката ги притискам с нея

след това от вътрешната страна слагам отново термо силикон за изолация и допълнително прилепяне

алуминиевата тръба е гъвкава 80 мм /за абсорбатор/ и се продава в бриколаж към 15 лв е

ето ви снимки те ще отговорят павече вместо описание

http://www.hardwarebg.com/alex/forum%20statia/stranichm%20panel/21.JPG
http://www.hardwarebg.com/alex/forum%20statia/stranichm%20panel/22.JPG
http://www.hardwarebg.com/alex/forum%20statia/stranichm%20panel/23.JPG

Bobo
13.09.03 г., 21:03
Originally posted by kicko
Така като гледам mod-a на bobo, той може да си затвори капака и после да пъхне тръбата в дупката, защото тръбата е такава твърда, но за твоя случай ми е чудно....
[/B]

Тръбата която използвам е всъщност кофичка от сладолед, която е подобна на тези от кисело мляко. Може да се използва точно такава впорчем. Идеята е че кофичката има ръб отгоре който с помоща на двойнозалепваща се лепенка се за закрепва за външния капак. Сега като отворя капака "тръбата" излиза заедно със него:)

Номера е тръбата да не тежи или натиска процесора, а тази от киселото мляко е мека и се изрязва с ножица така че да не бута по процесора, а да ляга точно колкото трябва.

Bobo
13.09.03 г., 21:09
Originally posted by Djmetal

Ако имаш як кулер не е необходимо да слагаш перка и отпред на тръбата. Моя кулер е Cooler Master eXdream и върти много яко. За сведения при едни и същи обороти - 3000, титанска перка и тая cooler master-a и двете са 8 см и се слагат без винтове. Та пробвах да сложа титанската на радиатора на cooler master-a и резултата беше доста по безшумен, но при едни и същи обороти с титанската перка прегряваше.

alex_matrix
13.09.03 г., 21:24
ако уплътните хубаво ви гарантирам че няма да имате проблеми и нужда да слагате втора перка

тествах и такъв вариант получава се нещо като въздушен джоб

въздуха навлиза с определена скорост и се удря във перките на втория вентилатор при което въздуха преминал през втория вентилатор намалява знячително шума се увеличава
и започва процесора да прегрява защото кулера не работи както трябва

ако направите добро уплътнение на тръбата и и не превите нищо по различно от мене ви гарантирам от 7-10 градуса надолу

друго не е хубаво да ползвате дълга тръба
пробвал съм този вариант шума се усилва отново и въдухя се завихря прекалено и отново имаме непълноценен кулер на края на тръбата

http://www.hardwarebg.com/alex/forum%20statia/mod%201/01.JPG
http://www.hardwarebg.com/alex/forum%20statia/mod%201/02.JPG
http://www.hardwarebg.com/alex/forum%20statia/mod%201/03.JPG

АБЕ Я РАЗГЛЕДЯЙТЕ ТУКА И АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ПИТАЙТЕ

http://www.hardwarebg.com/alex/forum%20statia/

acdc
13.09.03 г., 21:56
А защо перката я оставяте върху радиатора а не я закрепвате на капака?
Мисля, че откъм шум и ефективност ще е малко по-добре!

digital
13.09.03 г., 21:58
Казваш дълга тръба не е на хубаво...
Аз мислех да сложа от вентилатола на CPU-то до предния вентилатор на кутията долу. Какъв ще е ефекта от толкова дълга тръба? Шума много ли се качва?

Виждал съм също и следния вариянт: CPU-то е само с радиатор, който има тръба до голям вентилатор отзад на кутията, който изкарва въздуха от процесора. Така CPU-то поема въздух само през ребрата на радиатора. Това става дума за PIII. Не знам колко ще е ефективно със сегашните процесори.

alex_matrix
13.09.03 г., 23:38
Originally posted by acdc
А защо перката я оставяте върху радиатора а не я закрепвате на капака?
Мисля, че откъм шум и ефективност ще е малко по-добре!

защото ребрата имат въздушно съпротивление което е доста по голямо от кръглия отвор на тръбата

когато вентилатора е на кулера той създава огромно налягане в непосредствена близост до ребрата и въдуха няма къде да отиде

при вариант да се монтира на страничния капак може да се получи следния ефект вентилатора да създава налятане но поради отдалечеността му въдуха да се завихря при ребрата поради по малкия им капацитет на пропускливост и недостатъчното налягане заради отдалечеността на вентилатора поради което въздуха ще се "шашне"и ще търси всевъзможни места за излизане
/това е просто предположие --- струва ми се доста логично не съм перфектен по физика ако някой знае повече да каже но според опита ми и други фактори мисля че това ще е неефективен вариант /

другото което ме притеснява е че спесифичния шум от перките и лагерите на вентилатора ще бъде изкаран на предна линия /на капака/ а това не ме блазни ---- по добре да бъде вътре в кутията където ще може да бъде заглушаван и отразяван до затихване от всевъзможни елементи

Originally posted by digital
Казваш дълга тръба не е на хубаво...
Аз мислех да сложа от вентилатола на CPU-то до предния вентилатор на кутията долу. Какъв ще е ефекта от толкова дълга тръба? Шума много ли се качва?

получава се спесифичен резонанс и шума се увеличава плюс това дългата тръба е предпоставка за многократно завихряне на въздуха освен това не е елегантно решение и много място заема

Виждал съм също и следния вариянт: CPU-то е само с радиатор, който има тръба до голям вентилатор отзад на кутията, който изкарва въздуха от процесора. Така CPU-то поема въздух само през ребрата на радиатора. Това става дума за PIII. Не знам колко ще е ефективно със сегашните процесори.

имаш предвид вентилатор на кутията свъзан с тръба която тегли въздух от радиатора на процесор

да за pIII може и да става но виж дали някой от съвременните производители за охладители използва масово варинта да се тегли въздух от радиатора а не да се вкарва ----- варианта да се тегли въддух от кутията където има и други елементи които греят и то доста и след това този въздух да преминава през най напечения елемент в компа ми ----ЗАБРАВИ не става ще си изгориш процесора ако е амд /имам близак познат "РАЗБИРАЧ" дето обърна така вентилатора и познай кое "ъпгрейдна" след 2 дни/

pav
14.09.03 г., 00:58
Lo[oto e `e sys sledwa]oto dyno i malko po-razli`no razpolojenie na soketa i taq tryba nqma da ima nikakyw efekt.

alex_matrix
14.09.03 г., 02:05
Originally posted by pav
Lo[oto e `e sys sledwa]oto dyno i malko po-razli`no razpolojenie na soketa i taq tryba nqma da ima nikakyw efekt.

хе хе хе и това съм предвидил

ако се загледаш на снимката алуминиевата тръба не е права
и ако обърнеш внимание на снимките със пластмасовата тръба тя там е права

не всеки ден правя нов панел......

алуминиевата тръба ми дава свобода мога да я разгъвам по дължина така че ако променя кулера с помалък или по голям да мога да я намествам освен това мога да я кривя настрани накъдето си поискам без това да повлияе на края на тръбата към процесора където е желателно да е перпндикулярен към кулера му

загледай се внимателно

http://www.hardwarebg.com/alex/forum%20statia/mod%205/02.JPG

kicko
14.09.03 г., 02:33
alex_matrix,

че алуминиевата тръба е закрепена за капака с ушите които си и направил - добре,
ама това закрепване след като поставиш капака на кутията ли става ?
залепяш или нахлузваш стабилно долния край на тръбата върху вентилатора, затваряш капака, издърпваш "ушите" на тръбата и ги заковаваш за капака - така ли ?

ха, "издърпваш ушите" добре звучи :)

иначе аз си седя на отворена кутия, но си мислех ако я затворя, да изрежа дупка и да монтирам 12 мм вентилатор над процесора, мислиш ли че тръбата е по-добро решение или и моя вариант ще стане ? ще бъде на малко обороти голямата перка (за да не шуми) и ще вкарва студен въздух в кутията което би трябвало да подобри климата вътре като цяло....

Bobo
14.09.03 г., 02:43
Общо взето не съм привържаник на светещите и мигащи глупости по компютъра и единствената причина за да направя този мод при мен е с цел по-добро охлаждане.

Целта е с подръчни средства да се получи желания ефект. Бе да е необходимо да се слагат допълнителни вентилатори някъде по системата, които със сигурност ще доведат до нетърпим шум.

Слагам снимка и отвътре как изглеждат нещата:)

Между другото Алекс, много ми е интересно дали може да се стои наблизо до твоя компютър без антифони (тапи в ушите)? Защото въпреки че не си направих труда да изброя всичките вентилатори в системата ти съм убеден че е доста шумна.

Въпреки че кутията му, която е доста добра и не искам да се разделям с нея, няма място за допълнителни охлаждания и много отвори за въздух. Процесора ми бачка на 2Гхз при 200шина и единствените вентилатори са на процесора, захранването и един системен който е на слот. Т.е. без хиляда вентилатора и още толкова шум системката си бачка ОК.

digital
14.09.03 г., 09:54
Е да ама с тая кофичка хич е изглещда добре... някакси... грозно е.

chaos
14.09.03 г., 12:51
Ako wentilatoryt se postawi na kapaka, ]umyt stawa neponosim!!! Oborotite se ka`wat ot 4500 na 5300 i stawa kato samolet;)) Oswen towa rezultatite sa po- slabi - nqma smisyl.
Az realizirah podoben mod po malko po-razli`en na`in.
Wentilatoryt si stoi na radiatora, trybata (aluminiewa) se zahwa]a za specialna planka koqto e montirana posredstwom 4 winta za radiatora.(wintowete minwat prez originalnite otwori za wintowe na wentilatora)
Drugiq kraj na trybata oba`e se pokazwa prez gorniq panel na ma[inata. Tam sy]o e montirana takawa planka, kato trybata e uplytnena sys silikon. Po tozi na`in se spestqwa razwintwaneto na u[ite pri wsqko otwarqne na kutiqta. Kato cqlo konstrukciqta e dosta satbilna i "nqma myrdane"Nedostatykyt e, `e trybata stawa po-dylga ot tazi na Aleks, i e ogynata, toest wyzdu[niq potok sre]a po-golqmo syprotiwlenie. Temperaturata padna s okolo 7 gradusa, no imam `uwstwoto, `e i [umyt se e uweli`il.
Za syvalenie snimki ]e moga da dobawq, `ak utre. Za sega samo plankata

Bobo
14.09.03 г., 17:31
Е да ама с тая кофичка хич е изглещда добре... някакси... грозно е.

Абе грозна или не незнам, ама аз като затворя капака на кутията не влизам после вътре да и се любувам колко е грозна:)

Мислех да я пръсна в черно, ама не ми се занимава защото тя си е вътре, а отвън си е мног добре. Дори са отразява решетката на кулер-а в нея :)

digital
14.09.03 г., 18:22
Точно с токово планка си мислех и аз че ще е най добре... само доколкото разбирам от описанието ти chaos, твоята отива в горната част но панела, а аз мисля да е в долната.
Въпроса е колко се увеличава шума, защото аз лично много държа на тишината... та не знам изобщо дали ще го правя това.

moe
14.09.03 г., 18:44
Точно с токово планка си мислех и аз че ще е най добре... само доколкото разбирам от описанието ти chaos, твоята отива в горната част но панела, а аз мисля да е в долната.
Въпроса е колко се увеличава шума, защото аз лично много държа на тишината... та не знам изобщо дали ще го правя това.
аз си го обяснявам така:
отиди при една колона и и запуши бас рефлектора -като го отпушиш -това е разликата....!! :)
според мен които го прави това получава шум на турбина :)....

acdc
14.09.03 г., 20:20
Originally posted by alex_matrix
защото ребрата имат въздушно съпротивление което е доста по голямо от кръглия отвор на тръбата

когато вентилатора е на кулера той създава огромно налягане в непосредствена близост до ребрата и въдуха няма къде да отиде

при вариант да се монтира на страничния капак може да се получи следния ефект вентилатора да създава налятане но поради отдалечеността му въдуха да се завихря при ребрата поради по малкия им капацитет на пропускливост и недостатъчното налягане заради отдалечеността на вентилатора поради което въздуха ще се "шашне"и ще търси всевъзможни места за излизане
/това е просто предположие --- струва ми се доста логично не съм перфектен по физика ако някой знае повече да каже но според опита ми и други фактори мисля че това ще е неефективен вариант /

Абе несъм много съгласен с теб! Идеята е върху ребрата да има равномерен въздушен поток. При гъсти ребра тест по-голямо възд. съпротивление е почти еднакво ефективно когато имаш ревномерно разпределен възд. поток ( перка Aero7, 20cfm) или някоя мощна ( 60cfm) "класическа" перка.
Да не говорим за шума при близост на перката с ребрата.

chaos
15.09.03 г., 09:24
Teoreti`no wyzduha koito e po-nisko e po-studen, no s kolko i dali towa ]e dade nqkakwa razlika w efektiwnostta ne znaq. Ako prekara[ trybata do poda na kutiqta, ]e si blokira] dostypa do dynoto!!! Tiq trybi izglevdat kompaktni, no w kutiqta dosta mqsto zaemat!
W`era si slovih regulator na oborotite i w momenta ne moga da q `uq ma[inkata. Neprekysnato se strqskam, `e e sprql wentilatoryt :D
Nqkoj da ima ideq kakyw filtyr za prah move da se slovi na otwora? Az probwah s nqkakwa filtyrna hartiq za masleni filtri, no tq qwno e mnogo plytna i naprawo dawi perkata. Tiq dni mislq da eksperimentiram s `orapoga]nik...