Виж пълна версия : >><< Още "нови" модове >><<
alex_matrix
07.09.03 г., 02:24
Днес скъпи приятели най после се сдобих с малко повече време и реших да зарадвам феновете на HWBG с нещо ново
искам искренно да се извиня за мързела налегнал ме в края на лятото но все пък мързела опираше до писането ми във форума а дейността с която аз се занимавам - модовете не е спирала
Първото нещо което искам да представя са 2 вида гъвкави неона които HardwareBG си поръча специално от чужбина за тестване и гъзария :D :cool:
ето ви малко снимков материал
http://www.hardwarebg.com/alex/Neoni/2.JPG
Впечатляващо нали !!!
http://www.hardwarebg.com/alex/Neoni/3.JPG
на тази снимка могат да се различат двата вида неона а те са
1 вид - плосък с ширина 1 см самозалепящ се --- монтиран е по вътрешния ръб на кутията
2 вид - кръгъл - кабело образен -монтиран на главния захранващ кабел и по PCI периферията
и двата вида се захранват от инвертори в случая звуково активни - т.е. при по силен звук неона се активира - много удобно, полезно и гъзарско при домашни партита и купони :D :D
http://www.hardwarebg.com/alex/Neoni/34.JPG
както вижадате от последните две снимки на предния
мултифункционален /аз ли написах това :D / има нещо зеленикаво което не е много ясно какво е --- сега ще ви разясня /който се е досетил може да изприпка до тоалетната/
/за съжаление фотоапарата и ЛЦД не се обичат и затова е размазано/
та това е ЛЦД дисплей за който се коментираше във форума преди време
на него могат да бъдат изнесени следните данни
1 температура
2 волтажи
3 обороти на вентилатора
4 winamp информация и екстри
5 данни за използването на памет процесор дискове и тн.
6 свободно избираеми текстове
7 дата, час uptime
8 network данни и статистика и много други
дисплея е готов останалото е сглобено и тествано от нас
комплекта не е купен от чужбина /ако накой се поинтересува -да отговоря предварително/ всичко е запоено и сглобено при нас с изкючение на дисплея който е купен готов
дисплея се връзва чрез специален кабел към ЛПТ порта
и има ръчен реглаж на яркост и контраст
прекарах го през доста тестове и различни условия и мога за заявя --- удобен за хора които искат да следят данните на системата си при оверклок, а в същото време удобен дори когато си слушате музика
за съжаление сега не мога да ви покажа различните дисплеи
но работя по въпроса
до 2-3 дни ще намеря начин да ги снимам и да видите всичко и с очите си
на следния адрес има клипче с някои видове дисплеи но това беше бета версията преди всичко да беше тествано и оптимизирано /6,8 Mb/
http://free.techno-link.com/Matrix/CLIP00011.AVI
Много яко изглежда кутията !!!
Мен по-специално ме интересува дисплея . Има ли възможност да показва данни от термодвойка ? За какви пари става въпрос ?
alex_matrix
07.09.03 г., 03:32
Originally posted by pav
Много яко изглежда кутията !!!
Мен по-специално ме интересува дисплея . Има ли възможност да показва данни от термодвойка ? За какви пари става въпрос ?
за термодвойката въпроса е отрицателен
/може да се направи но доста ще се оскъпи продукта --- а в момента не разполагам финанси за такива опити/ използва данни от МВМ
дисплея като комплект с кабела струва около 35 лв
ако има интерес можем да направим продукт който да е в атрактивна опаковка и вид. същевременно удобен и лесен за монтаж , но само ако има интерес иначе не си струва усилията и финанси
Ако "термодвойката" се отнася за отчитанията на процесора и дъното - да много е лесно и може да се направи с показанията на MBM.
alex_matrix, как направи отворът за LCD-то? Имам и аз един такъв дисплей и не мога да го закачя свясно.
Alex... нещо не виждам идеята в употребата на тези два неона. Първо ми изглеждат малко сложени като на 2-3 водки, второ от едните кабели се прехвърля (този кръглия) на другите, после на платките, после изчезва на дъното... че свети ОК се вижда, ама що за mod е това? Първото нещо, което се набива на очи е това, че доста шарения по кутията си организирал. Видях една направена кутия с пластичен неон, но човекът си беше поиграл да обиколи прозореца с него, обаче за да не му "боде очите" (както се получава при теб) беше направил борд около 2сm висок от огледало (залепено с термо силикон), обърнато с отразавящата страна към неона. Така прозорецът изглежда дълбок, а кутията е осветена цялата с мека синя (в неговия случай) светлина. Другото, което ми харесва като mod, е да се изреже кръгъл отвор на капака на кутията от горната страна над CD устройството, а на него да му се свали неговия капак и то да се сложи най-горе... после вече слагаш неон по двата вътрешни ръба на кутията и слагаш стъкло на отвора над CD-то. Много добре изглежда и всеки се лепи да гледа как точно чете CD-то. ;)
Алекс а ЛЦД-то само версия на ЛПТ прот ли е? Защото на мен така да се каже ми е зает ЛПТ порт и ако си взема ЛЦД-то няма да има какво да го правя (ще остана без принтер).
alex_matrix
07.09.03 г., 14:18
неона не е монтиран на 2 водки валери а просто НИЩО в моята кутия не е ОКОНЧАТЕЛНО защото я ползвам за най различни опити и модове
и аз не обичам шаренията и аз искам да си купя само зелени вентилатори - ама няма пари
искам да си купя качествени зелени ледове но какво да направя като тука продават едни зелено -жълти и няма смисъл да ги монтирам защото пак става шарения
неоните са сложени с много мисъл и ако се загледаш на снимката ще видиш различните степени на огъване на един неон особенно на кабелообразния - така хората ще придобият по добра представа за гъвкавостта им
сложил съм ги така за да видят хората част от потенциала им /най вече гъвкавостта им/
за всички които се интересуват от данните на дисплея ето едно примерно GiF-че с някои от екраните които могат да се изобразяват
http://www.hardwarebg.com/alex/Neoni/display.gif
за съжаление за сега има само версия за ЛПТ порт
други версии се придвиждат в далечното бъдеще
а и цената става колосална за изработката на 1-2 дисплея с връзване на КОМ или ЮСБ
и е по изгодно да се поръча от чужбина готов продукт
в процес на разработване е следната идея
да се купи и монтрира втори ЛПТ порт към който ще се върже принтера /дисплея се връзва само към ЛПТ1 -- ограничение на софтуера/
просто ще ми трябва такава платка с 2рия ЛПТ порт и трябва да се тества
Няма ли да кажеш за отвора?
alex_matrix
07.09.03 г., 14:48
Originally posted by mio
Няма ли да кажеш за отвора?
извинявай
та при мене нещата са решени така
изрязана на лазер пластина с надпис и дупка с точния видим диагонал на дисплея
отзад е залепен с термо силикон /сравнително здраво/
няма да падне освен ако някой не натисне дисплея но ни виждам защо накой ще го прави а и освен това вероятноста да го спука е 50/50
това залепяне ми дава сравнителна сигурност а и възможност за евентуалното му сваляне /макар че не виждам защо /
ето снимка
http://www.hardwarebg.com/alex/Neoni/55.JPG
Ооо, много високи технолии :), няма ли по-лесен начин :(
Скъпо (колко) ли е лазерното рязане?
одавна искам да си направя LCD мод на РСто тоя дисплеи с контролер HD44780 ли е?:D даи повече инфо за него ако има направени готови изделия искам едно веднага или материалите аз ще си го зглобя сам даи тел. да се чуем:)
Може ли да кажеш за тоя дисплей малко повече информация, възможности да се закачи, колко струва и откъде.
Извинявам се, но ми стана интересно да си взема и ас такъв един дисплей, ще ми се да ми разясниш малко. Мерси.
alex_matrix,
В момента у нас има чипове конвертори USB -> Paralel и USB->Serial (FT232ВМ и FT245ВМ), които струват към 10лв и мисля, че може да се пусне вариант и с USB, повече от 20 лв. няма да натовари цента.
Няма такива интегрални схеми! Поне според google.com, chipinfo.ru, bp.kmdc.ru, comet.bg....
Originally posted by mio
Няма такива интегрални схеми! Поне според google.com, chipinfo.ru, bp.kmdc.ru, comet.bg....
Какво си търсил незнам. :conf:
Сега пуснах google и ми излезнаха линкове.
Ето ти директен линк към производителя http://www.ftdichip.com
Ами цък, цък думата, cntl+c, cntl+v в google и нищо не стана...
В съни има Hardcano 7 за към 45лв и си има LCD , регулиране на фан-че , показване на температури ,засичани с термодвойки . Никак не ми се струва изгодна цената на това , което предлагаш .
Pav, ти тва Hardcano виждал ли си го отблизо ултра грозно е.
Мдаааа, наистина по-грозно, кичозно и нефункционално нещо от Hardcano-то на Tt не бях виждал отдавна... обра ми точките...
Originally posted by zed
Pav, ти тва Hardcano виждал ли си го отблизо ултра грозно е.
Не , на живо не :) . За мен по-важното е да ми върши работа .
Originally posted by pav
Не , на живо не :) . За мен по-важното е да ми върши работа .
A oткъде знаеш, че ще ти върши работа преди да си го видял/пробвал?
Originally posted by Creep
A oткъде знаеш, че ще ти върши работа преди да си го видял/пробвал?
На мен ми трябва нещо , което да ми измерва температури и да ми ги показва . Ако взема нещо такова ,ще е заради това . Гледам , че Hardcano 7 , има няколко термодвойки (забравих с колко идва) , така , че предполагам ще върши работа . А и когато му дойде времето (имам пари за него) ще поразгледам ревюта в интернет .
alex_matrix
08.09.03 г., 22:01
Originally posted by pav
На мен ми трябва нещо , което да ми измерва температури и да ми ги показва .
hardcano-то прави точно това но само това може
ето линк с данни и снимки
http://www.thermaltake.com/products/hdcooler/hardcano67.htm
лично аз съм имал досег с него
според мене е изключително грозен и нефукционален уред за парите си
моя дисплей е мултифунционален и мога да искарам много повече данни
по горе съм написал част от тях
той си е моята гордост
:D :D
аиде бе alex_matrix пусна тоя пост да дразниш хората исе скри
ако не ти се дава инфо за тоя lsd мод просто кажи
:deal: :deal: :deal:
BeaZTiE
11.09.03 г., 17:21
От всички "идеи" на Алекс единственото горе-долу свястно, и горе долу практично нещо (при това само за сървър) е ЛЦД дисплея.
Иначе с подобен компютър мога да посрещна Коледа/Нова година (и без това мразя да режат дръвчета заради глупави "обичаи" - които дефакто са се превърнали в комерсиално задължение, както на потребителя, така и на търговеца - аз лично ги бойкотирам)
Според мен на подобна цигания (сори за израза пак, неискам да засегна никого) могат да се радват момиченца (всякаква вързраст) и момченца, които им предстои да станат тийнеджъри.
иначе на 2 (или повече) водки бих я харесал - както и като когато пийна малко повече се нахвърлям като ловна хрътка върху първия дебелогъз крокодил... (това е една от причините, поради които отдавна не посягам към алкохола)
абсолютно сигурен съм, че подобен кич ще върви доста сред чалга почитателите, особено ако "лампичките" могат да мигат в такт с "музиката"... супер... Може да стане хит на пазара.
BeaZTiE
11.09.03 г., 17:22
Originally posted by dochi
а ти прави разлика между LSD i LCD, че объркаш ли ги.... не ми се мисли...
alex_matrix
11.09.03 г., 17:41
Originally posted by dochi
кажи точно какво те интересува
нито аз съм го измислил начина за свързване така че лицензни такси не искам
защо така ме подхващаш
Originally posted by BeaZTiE
От всички "идеи" на Алекс единственото горе-долу свястно, и горе долу практично нещо (при това само за сървър) е ЛЦД дисплея.
незнам дали имаш предвид настоящите модове ако е така съм съгласен
но имам и други също много по практични модове от ЛЦД-то даже :D :D
малка част от тях има тук
http://www.hardwarebg.com/alex/forum%20statia/
но категорично обичам да си играя с светлината :D :D по всякакъв начин
единия от неоните по специално кръглия има специално предназначение което за сега няма да разкривам нека да бъде изненада - и за това съм го купил н всичко с времето си
BeaZTiE
11.09.03 г., 19:12
усещам, че те кефи да си играеш със светлината.
мен ме дразни яко.
иначе има свежи (практични) идеи - особено ми хареса
http://www.hardwarebg.com/alex/forum%20statia/stranichm%20panel/
идеята вентилаторите да вземат въздух от стаята (по доста хитър начин)
иначе племенника ми беше нашарил с фосфорни бои хладилника навремето... като порасне може да ти го пратя да го обучиш :-П
alex_matrix
11.09.03 г., 21:33
Originally posted by BeaZTiE
иначе има свежи (практични) идеи - особено ми хареса
идеята вентилаторите да вземат въздух от стаята (по доста хитър начин)
има и доста голям ефект на различните системи които съм го правил във различни варианти намалението на температурата е с 7-10 С:D
Originally posted by alex_matrix
hardcano-то прави точно това но само това може
ето линк с данни и снимки
http://www.thermaltake.com/products/hdcooler/hardcano67.htm
лично аз съм имал досег с него
според мене е изключително грозен и нефукционален уред за парите си
моя дисплей е мултифунционален и мога да искарам много повече данни
по горе съм написал част от тях
той си е моята гордост
:D :D
Би ли ми обяснил кое всъщност си направил ти, че нещо не разбрах?
Аз имам такъв дисплей от 2 години. Който се интересува мога да му дам линкове за да си направи "специалния" кабел за връзка към LPT порт.
Останалото е по лесно:
Отивате в Комет Електорникс и си купувате диплей. Тези дисплеи са съвместими един със друг и се оправляват от Hitachi контролер който е "разплюкан" на гърба на самия дисплей.
От това колко пари имате зависи какъв може да си купите. Най-евтиния струва 12лв и е 2реда Х 16 символа и е без осветление. Осветлението по скоро дразни отколкото върши работа. Е вижда се натъмно, но аз не работя на компютъра на тъмно, а дори и тогава ефекта е съмнителен защото кутията ми е на бюрото и не ме кефи да ми свети нещо в очите независимо каква "ценна" информация показва:)
За около 30лв може да се купи 4 реда Х 20 символа който е много як и има място да покаже всичката информация накуп и е голям колкото панел на 5.25" устройство.
Ако ще се гледа от по-далече е добре да е 2 х 16 но със големи символи.
Осветлението оскъпява дисплея с 1/3.
След като си направите "специалния" кабел и си купите дисплей, си изтегляте една от многобройните програми които дори са 99% free за работа с дисплея. LCDSmartie ми е любима, иначе има много плъгини за winamp, включително спектрални анализатори и т.н.
Ако някой нещо не му е ясно - да пита?
Ето линка за програмата:
http://backupteam.gamepoint.net/smartie/
Ето и схемата на свързване на дисплея към LPT порта, показано е нагледно. Има и снимки на дисплеи.
http://helium.webz.cz/hw/lpt_lcd_1.html
Успех!
Twinsis
12.09.03 г., 02:07
Бобо дай линк за ЛЦД дисплей през комп порта, и ако може нещо на англииски, че на тоя лин не отбирам нишо :)). То тва е проблема на гуглето всичко ми излиза я немски я чешки за ЛЦД.
ПП. Да запитам за Hitachi 44780 контролера, това е някакъв ЦПУ които смята вместо този на компютъра ли е грубо казано, понеже не е желателно самото свързване ЛЦД да ми товари допълнително машината.
Originally posted by Twinsis
... и ако може нещо на англииски...
Я виж дали това (http://www.viperlair.com/articles/howto/bart/lcd_1.shtml) няма да ти помогне...
П.П. и аз се запалих по тоя глупав дисплей... :lol:
Crazy_hatteR®
12.09.03 г., 12:00
Е това (http://www.dutchgamerz.net/powerlcd/pages/gallery.html) е толкова манияшко , че яко ме зариби . Заемам се да си направя такова дисплейче и аз .
А бе то хубаво, ама само 150лв. за дисплея, а и в момента ги няма 240х120 :D :D :D
Bobo, кажи kak изряза отвора, бе пич?
Crazy_hatteR®
12.09.03 г., 15:03
Originally posted by acdc
А бе то хубаво, ама само 150лв. за дисплея, а и в момента ги няма 240х28 :D :D :D
Хмм и ти си прав , незнам как се движат цените на дисплеите , а и в в Пловдив само в два три магазина може да ги има . Но ми доиде на ума , дали няма да може да се използва дисплея на някоя електронна игра - да речем на Тetris , на пазара са по15-на лева .
А бе то хубаво, ама само 150лв. за дисплея, а и в момента ги няма 240х28 :D :D :D
Да ама на теб кой ти говори за графичен дисплей?
Използват са буквено цифрови диосплеи, като можеш да си променяш фонта и да си рисуваш символи.
Originally posted by Twinsis
Бобо дай линк за ЛЦД дисплей през комп порта, и ако може нещо на англииски, че на тоя лин не отбирам нишо :)). То тва е проблема на гуглето всичко ми излиза я немски я чешки за ЛЦД.
ПП. Да запитам за Hitachi 44780 контролера, това е някакъв ЦПУ които смята вместо този на компютъра ли е грубо казано, понеже не е желателно самото свързване ЛЦД да ми товари допълнително машината.
През ком порт-а схема няма:) Комерсиална е и има такива дисплей на кристал фонтс. Освен дисплея има и още бая джепане по платката:)
Тези дисплеи са "интелигентни" и си имат таблицата с знаците които изобразяват. Контролера упртавлява целия дисплей, а от вън му се подават команди write/read.
Цялата работа не е в товаренето на компютъра а в мултитаска. Т.е. като пуснеш нещо яко товарещо и дисплея не се рефрешва на време или забава, но това идва от програмата която му подава информацията през порта на компютъра.
Originally posted by mio
Bobo, кажи kak изряза отвора, бе пич?
Отвора се изрязва внимателно с лъкче. После малко с пила се изглажда, пръсва се със черен мат космос, само че като хората а не като да правиш потоп. Пръскаш 3-4 пъти отдалече и внимаваш да не протече. Рамките на дисплеите са метални и са сиви на цвят. Затова се разглобява дисплея и се пръска в черно само металната рамка:)
Originally posted by Crazy_hatteR®
Хмм и ти си прав , незнам как се движат цените на дисплеите , а и в в Пловдив само в два три магазина може да ги има . Но ми доиде на ума , дали няма да може да се използва дисплея на някоя електронна игра - да речем на Тetris , на пазара са по15-на лева .
Казах какви са цените на дисплеите и понеже ходя много често до въпросния магазин, мога да напиша подробни цени от магазина. Който не може да си намери мога да му взема и пратя.
Twinsis
12.09.03 г., 17:30
През ком порт-а схема няма Комерсиална е и има такива дисплей на кристал фонтс. Освен дисплея има и още бая джепане по платката
E много тъпо се получава така, няма как да стоя без принтер :( заради ЛЦД-то, а що се отнася до други портове има схема на USB LCD тук (http://www.linuxfocus.org/Castellano/March2003/article286.shtml) но е на патагонски и неразбирам нищо :)), а има и някаква приставка от ЛТП към УСБ (http://mitglied.lycos.de/elektronikalshobby/EloPC/LCDtoUSB/) , но дали я има тук в БГ, или пък как се прави поне ако реши чоевек по трудния начин направи си сам :)
Аз също правя моя да е за USB, иначе се продават преходници USB-> LPT за 36лв.
Самите преходници са малко скапани защото не могат да работят с нормален кабел добре. Имам предвид дълъг кабел.
Това което си видял за усб със сигурност не е съвместимо с програмите които са през лпт. Всъщност това предствалява преходник от USB към COM, процесор към който се объща компютъра по RS232 т.е. Com, а самия процесор "пише" на дисплея.
georgebg
12.09.03 г., 17:51
а има ли програма която да работи през усб-то или само през паралелния стават програмите
Twinsis
12.09.03 г., 18:02
Опа уточнение сайта с "патагонския" език има и други верси ма кои да гледа :)) (англ., немс. и др.).
Originally posted by Bobo
Отвора се изрязва внимателно с лъкче. После малко с пила се изглажда, пръсва се със черен мат космос, само че като хората а не като да правиш потоп. Пръскаш 3-4 пъти отдалече и внимаваш да не протече. Рамките на дисплеите са метални и са сиви на цвят. Затова се разглобява дисплея и се пръска в черно само металната рамка:)
Мерси, сега може да си сложа и моят, че събира прах...:)
Мога да предложа и аз една програмка - LCDCenter - работи с MBM
Да ама на теб кой ти говори за графичен дисплей?
Използват са буквено цифрови диосплеи, като можеш да си променяш фонта и да си рисуваш символи.
Ами ако беше видял линка в горния пост над моя, щеше да разбереш кой говори за графични дисплей :)
Аз лично също не виждам смисъл от такъв - цената не го оправдава.
Originally posted by georgebg
а има ли програма която да работи през усб-то или само през паралелния стават програмите
В един от първите си постове в темата споменх, че в Комет има за 10лв. чипове USB->paralel, USB ->serial. Външните чаркове са малко! Не съм чел подробно (нещо напоследък нямам грам време) за драйверите които са за USB->Paralel, но за другия вариант (USB->Serial) се прави виртуален COM, предполагам, че и за паралелния е нещо подобно.
В един от първите си постове в темата споменх, че в Комет има за 10лв. чипове USB->paralel, USB ->serial. Външните чаркове са малко! Не съм чел подробно (нещо напоследък нямам грам време) за драйверите които са за USB->Paralel, но за другия вариант (USB->Serial) се прави виртуален COM, предполагам, че и за паралелния е нещо подобно.
Чиповете са по 12лв, а по 10 стават над 25 броя. Аз точно с такъв ще го правя защото освен че имам само един Com порт, LPT-то ми трябва постоянно. Доста са по-добри от тези които се продават като готови устройства. А всъщност частите не са много евтини: освен чип-а има един "мах" който го няма (ше) и ако се поръчва от фарнел става дебело. Като сложиме конекторите, кварца и на последно място платката която ще трябва да е двуслойна ще стане общо към 25-30лв само за преходника USB->LPT или USB-> COM.
Хора такива дисплей има от години и аз си бях направил http://chernata.hit.bg/LCD.swf с една разлика, че моя се включваше към вътрешния IR порт ама това е същото. Софтуера ми беше малко калпаф ама работеше много добре :) ако някой иска схемите да каже, но да кажа, че не е лесно а и се иска програматор за чипове на АТМЕЛ или PIC16f84 или нещо аналогично.
Crazy_hatteR®
13.09.03 г., 00:55
Само за сведение : в каталога на конрад дисплея за които говори Бобо - 16 знака х 4 линии със осветление е $21 . 20 знака х 4 линии е $27.20 . Има доста дисплеи , кои каквото иска . Аз си харесах едничко LCD с разд.способност 128х64 точки за $49.90 . acdc LCD с раздел 240х64 е на цена $66 . Най-големия е 240х128 за $106 .
забравих да кажа, че към самата схема влизаше и IR port с него с едно обикновенно дистанционно например за ТВ мовеше да се командва дори мишката на ПЦ-то :) а като се излегнеш и гледаш филм е много полезно :)
Ето малко цени от мен, които са за реални наличности, а не по каталог:
8x2 41.2x32x5mm 7$
същото но със беклайт - 9$
16х1 80х26х5мм - 8$
16х2 85х29х10мм - 6$
същото с беклайт - 8$
16х2 122х44х14.5мм с беклайт - 14$
същото без беклайт - 10$
20х2 116х37х10мм - 12$ с беклайт
същото но без - 9$
20х4 98х60х14 - 17$ с беклайт!!!
същото без - 14$
Всичко е без ДДС:)
Както се вижда са безплатни:cool:
Поздрави,
БОБО
А в кой магазин са тези цени? :D
Originally posted by Crazy_hatteR®
Само за сведение : в каталога на конрад дисплея за които говори Бобо - 16 знака х 4 линии със осветление е $21 . 20 знака х 4 линии е $27.20 . Има доста дисплеи , кои каквото иска . Аз си харесах едничко LCD с разд.способност 128х64 точки за $49.90 . acdc LCD с раздел 240х64 е на цена $66 . Най-големия е 240х128 за $106 .
Когато ти ги доставят на тези цени ела се обади!:D
Не забравяй, че се умножават по едно число и стават ужасно "дебели".
Twinsis
13.09.03 г., 23:20
ако някой иска схемите да каже, но да кажа, че не е лесно а и се иска програматор за чипове на АТМЕЛ или PIC16f84 или нещо аналогично. Да даи схемата постни я няма да е зле аз съм заитересуван.
Ето дано помогне на някого :) и пак казвам не е за сульо и пульо. Ако си правиш сам платката те съветвам да е по фотометод :) аз я чертах на ръка и направо останах без нерви :) това са схемите ---->
http://chernata.hit.bg/LCD/claviershema.gif
http://chernata.hit.bg/LCD/clavierimplant.gif
http://chernata.hit.bg/LCD/lcdimplant.gif
http://chernata.hit.bg/LCD/lcdrs232.gif
http://chernata.hit.bg/LCD/lcdshema.gif
това е паметта за чипа ----->
http://chernata.hit.bg/LCD/LCDHexRC5.zip
P.S. software-a za uprawlenieto e na CD i shte go dam po-kusno sega ne mi se tursi(murzi me)
:p eto kak izglejda gotowo :) http://chernata.hit.bg/LCD.swf sega e s drug panel tozi beshe meko kazano grozen
:bua: :bua: :bua:
забравих да кажа,че вградената към него температурна сонда (LM35DZ) незнам защо ама е много неточна (-+2), което не е малко. мерих я с външен цифров термометър с разлика от (-+0.5) така че може и повече да е :) :)
P.S. съжалявам че в предишния си пост писах на латински ама отказа да се смени :conf: наложи се рестарт.
Чиповете са по 12лв, а по 10 стават над 25 броя. Аз точно с такъв ще го правя защото освен че имам само един Com порт, LPT-то ми трябва постоянно. Доста са по-добри от тези които се продават като готови устройства. А всъщност частите не са много евтини: освен чип-а има един "мах" който го няма (ше) и ако се поръчва от фарнел става дебело. Като сложиме конекторите, кварца и на последно място платката която ще трябва да е двуслойна ще стане общо към 25-30лв само за преходника USB->LPT или USB-> COM.
За MAX232 ли говориш, защото ако е той, го има?
max-а може да се намери от 1.5 до 3лв. е разумна цена :) сега ако някои се е набутал много лошо за него :lol:
P.S. аре да ми стават 50 постовете, че това жълто кьораво грозно мухообразно .........
За MAX232 ли говориш, защото ако е той, го има?
Със сигурност не става въпрос за МАХ232:D
Хора не се хвърляйте да правите нещата по тези схеми защото те са си за конкретен софтуер. Т.е. не са съвместими със програмите за работа със диспеи през ЛПТ порт!!!!!!! Става въпрос за схемите с ПИК процесори и т.н.
Реално за свързването на ЛЦД към ЛПТ порта е необходим САМО кабел, Ако дисплея е без осветление е само с 14 крака, ако е със - 16. Регулирането на контраста може да не се използва изобщо и с това ще си спестите някой друг чарк:)
Дори и за ЛПТ има няколко начина на свързване. Аз знам 2 примерно и единия не е съвместим също със софтуерите за ЛЦД дисплеи!!!
Ето и снимка на закрепването на дисплея в моя случай с топъл силикон, като дупката за самия дисплей е съвсем точно отрязана и без никакъв луфт между панела и ЛЦД дисплея.
Силикона по скоро го фиксира, а иначе и без него си стои там:)
Дисплеите идват без рейката която се вижда с 16 пина, но е желателно да се сложи такава за да може да се включва и изключва кабела лесно, а не да се пои по самия дисплей.
Виждат се и 6 изкривени на 45 градуса "ламаринки" които държат металната рамка на диспея. Чрез тях тя се маха за да може да се боядиса в нужния цвят.
Абе по принцип с допълнителен микроконтролер е много по-добре, защото освен използването на готова програма може да се релизират и включване на външни датчици за температура, обороти на вентилатори и т.н. Но тук проблема е, че трябва да си на Ти с програмирането на определения тип микроконтролер защото сам ще трябва да си напишеш всичко!
не е нужно на схемите който аз съм дал програмите са готови само го програмираш и светва (ПРАВИЛ СЪМ ГО).
Абе по принцип с допълнителен микроконтролер е много по-добре, защото освен използването на готова програма може да се релизират и включване на външни датчици за температура, обороти на вентилатори и т.н. Но тук проблема е, че трябва да си на Ти с програмирането на определения тип микроконтролер защото сам ще трябва да си напишеш всичко!
Разбира се че с микроконтролер е по-добре, но това не може да се направи от всеки който има минимум познания и умения.
Аз в момента права точно регулатор на оборотите и температурен датчик, като ПЦ-то не участва изобщо, а за изходно устройство се използва ЛЦД диспей и бутони с които се оправляват оборотите на няколко вентилатора.
Това само с кабела е много по-лесно. Лошото е че е изцяло софтуерно.
Originally posted by HIFI
не е нужно на схемите който аз съм дал програмите са готови само го програмираш и светва (ПРАВИЛ СЪМ ГО).
Не се съмнявам че работи, не си ме разбрал правилно, просто не е съвместимо с програмите за ПЦ, които са много на брой.
Е да не с всички програми аз лично съм го пробвал с доста и наистина не всички тръгнаха, най-много ми хареса една френска май беше LCDMonitor2002. Тя беше дори с корекции от датчика така че ако мери повече/помалко да го корегираш :)
P.S. с схемата която съм оставил може да си пускаш PC-то с дистанционното, взима си +5V от WOL и при АTX захранване е независимо дори при спряно PC
Хрумна ми една идея отивам до най-близкия БУЛФОН или МОБИКА и го къртя и си взимам един дисплеи 2х20 хем ще имам дисплей хем и чиповете към него :lol: :lol: :lol:
P.S. Шегувам се! А и не го препоръчвам на никого противозаконно е а и аз не бих го направил :) не ви съветвам и вас.
P.S.2 погледнете тук http://lcd.hit.bg/ цените им са много ама много високи ама поне имат опит хората. За сравнение моя дисплей е много по-добър от техния а и ми струва всичко 40лв (Готов,работещ)
P.S.3 НЕ МЕ РАЗБИРАЙТЕ ПОГРЕШНО АЗ НЕ ПРОДАВАМ,НЕ ПРЕДЛАГАМ САМО ДАДОХ СРАВНЕНИЕ.
LCD без беклайт в действие:)
alex_matrix
23.09.03 г., 21:02
ето и от моите
20х2 беклайт - честито на собственика:)
CyPoB_KoKa|\
26.09.03 г., 08:59
ае иска да попитам на такъв дисплей като горния показан от Bobo кои от шестнайсетте дупчици за запояване са за осветлението
ако може някой да ги огради че се пообърках
Значи дупките са надписани от 1 до 16.
Винаги осветленитето е на 15 и 16.
Диспеите без осветление са само с 14, т.е. без последните 2 (15-16)
Просто на този дисплей подредбата е по различна, но често се среща. Тук не са в редица от 1 до 16, а са в две редици по 8 като се борят така:
1-2
3-4
5-6
7-8
и т.н.
а не
1,2,3,4,5,6,7,8,....
Най важните са надписани 1-2 и 15-16, ако се объркат те може да се повреди дисплея.
Успех!
alex_matrix
26.09.03 г., 21:02
В НАЧАЛОТО НА ДРУГИЯ МЕСЕЦ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПЪРВОТО РЪКОВОДСТВО В САЙТА НА ХАРДУЕР БГ ИМЕННО КАК ДА СИ НАПРАВИМ ДИСПЛЕЙ
даже вече и готово просто изчаквам малко /по причини които не зависят от мене/
CyPoB_KoKa|\
28.09.03 г., 23:51
alex_matrix
това е направо чудесно:banana: :boots: :bow:
щом ще е първото пъководство замисляте ли и още ?
дали ще се добавят нови по-честичко ?
ако трябва нещо писане,превеждане на материали от други сайтове мога да помогна ако мога...:)
alex_matrix
29.09.03 г., 00:33
Originally posted by CyPoB_KoKa|\
alex_matrix
това е направо чудесно:banana: :boots: :bow:
щом ще е първото пъководство замисляте ли и още ?
дали ще се добавят нови по-честичко ?
ако трябва нещо писане,превеждане на материали от други сайтове мога да помогна ако мога...:)
всичко е моя и на HWBG продукция
искаме всичките ни материали да са авторски и да няма копи пейст
всичко зависи от времето което ще имам както се сещате форума и сайта ми отнемат цялото свободно време а трябва и да се яде :D но обещавам всеки месец поне по 1 ръководство да има
ето интересни работи
http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&goto=lastpost&threadid=15233
Originally posted by alex_matrix
[B]всичко е моя и на HWBG продукция
искаме всичките ни материали да са авторски и да няма копи пейст
всичко зависи от времето което ще имам както се сещате форума и сайта ми отнемат цялото свободно време а трябва и да се яде :D но обещавам всеки месец поне по 1 ръководство да има
айде ще клъцна тук че да не се обиди някой:)
Това за яденето си прав, няма какво да си кривиш душата пускайте ако комерса и това. Така и трябва. (казвам го сериозно)
CyPoB_KoKa|\
03.10.03 г., 20:13
дайте някоя програма за изкарване на тези работи на дисплея:
аз които намерих не работят:(
http://classic.winamp.com/components/archive/2002/1/2/P/small_image/AutoMedia_Car_2002.gif
alex_matrix
07.10.03 г., 02:13
Ето че ръководството е факт -- може да го прочетете на страниците на новия вестник БЪГ БГ
http://setcom.bg/news/bug.gif
от 07,10,2003 трябва да е вече на сергиите
дано ви хареса :D :D :D
Абе много хубаво, ама защо не я публикуваш и в HWBG?
Голяма част от хората тук не си купуват вестници и едва ли ще почнат да го издирват по сергийте. А да не говориме, че утре вестника ще е в кофата за боклук и никой няма да си спомня за някоя статия, а тук остава и който и когато да пожелае, може да я прочете.;)
Като търсих нещо друго случайно намерих
това (http://www.ocinside.de/html/lcd_display/lcd_display.html) .Доста подробно е и с картинки като за индианци :D само че е на английски.Там пише че си е купил дисплея от Конрад Електроникс. Дали нашите тук продават такива?
Originally posted by entium
....Там пише че си е купил дисплея от Конрад Електроникс. Дали нашите тук продават такива?
Ти изобщо прочете ли поне един пост от тази тема?!?
Дисплей у нас, колкото щеш.
Авторски права на vBulletin