PDA

Виж пълна версия : пребоядисване на кутия

looser
06.09.03 г., 17:27
Веднъж четох една тема във форума за пребоядисване на CD-ROM и DVD или нещо от сорта беше. И така реших да си пребоядисам кутията. За спрея ми е ясно. Във въпросната тема GeniusLoci беше споменал за Cosmos спрей и такъв си и купих.
Та въпроса ми е следния: понеже по кутията има пластмасови плоскости мога ли да пребоядисам и тях или не мога?
Сегашния цвят е бял, а аз искам да я пребоядисам в черно. Ако тези плоскости си останат бели, а капака черен ще ме сърбят очите да я гледам тая кутия. Дайте моля ви се някой съвет по въпроса.
:)
Извинявам се ако темата ми не е за този форум.
Благодаря.
;)

ais
06.09.03 г., 17:39
пробвах се веднъж, но ефекта бе ужасяващ - всичко стана на "облаци". Ако нямаш опит е много трудно да направиш еднаква повърхността.
Иначе може да напръскаш и пластмасата, нема проблем:)

the_voice
07.09.03 г., 02:46
Един приятел си беше боядисал кутията с авто емайл лак (тъмно зелен металик). Стана страхотно, ама беше ходил при някякъв, който боядисва коли. Може да пробваш и ти:p

alex_matrix
07.09.03 г., 03:04
пожелавам ти успех и ще ти дам няколко съвета

1 почисти си хубаво пластмсовите плоскости с спирт
2 внимавай да не ги напрашиш
3 сложи ги на място където имаш хубава светлина
4 разклати хубаво спрея преди това
5 пръсни един път настрани преди да преминеш към пластвасите ако имаш капчици боя по дюзата
6 пръскаш първо по отдалече рамномерно ---- ще го направиш на няколко слоя
първия -- леко само да помътнее повърхността
втори ---- отново малко по близо - минаваш и ръбовете на панелите за да не се виждат бели кантове ако гледаш после кутията под ъгъл
трети - пръскаш отново --- гледай да не се задържаш воъбще на едно място върху повърхността
четвърти----- финален за изравняване и корекции

винаги ще изчакваш поне 10-15 мин между пръсканията
не бързай
не се задържай на едно място със спрея защото става натрупване и вариантите са 2 или по-лъскава повъхност заради повечето боя или капки или недай си боже боята да потече /това никога не трябва да се случи/
винаги разклащай спрея преди пръскане дръж го вертикално
и винаги пръскай леко настрани преди да преминеш към плоскостите

това е от мен

HardwareBG MOD Machine

GeniusLoci
07.09.03 г., 05:38
Originally posted by ais
пробвах се веднъж, но ефекта бе ужасяващ - всичко стана на "облаци". Ако нямаш опит е много трудно да направиш еднаква повърхността.
Иначе може да напръскаш и пластмасата, нема проблем:)
know-how;)
Моя монитор стана комбинация от черно и бяло и няма едно облаче. Практика трябва, я преди това изпръскай един спрей насам натам и ще почне да става перфектно :)

тъй, тъй, и аз да си кажа.

1. С пръскането отдалеч не е много правилно - космоса е отвратително издръжлив в сравнение с останалите лак, но пък съхне много бързо и струята само натрупва. Боядисвай от не повече от 15-тина сантима.
2. Прави го не на пластове а като равномерно и сравнително бързо минаваш докато покриеш цялата плоскост, а ръбовете ги пръскай от мааалко по-далече за да не се натрупа, защото се стича надолу :)

barabata
07.09.03 г., 23:09
Когато се пръска от много далече -> повече от 20 см Космоса изсъхва преди да сигне до пласмасата и се натръпва като прах ...

Задължително първо напръскай ръбовете и накрая лицевата част , защото и да стане като прах по личевата част докато обработваш ръбовете после ще го покриеш докато ако правиш обратното може да личи върху вече боядианата повърхност....
И задължително на няколко пъти . 1-ви път за да стане прозирно на пръски , 2-ри за да позапълнеш цвета , 3-ти за да изчезне бялото и 4-ти за да стане еднороден цвят....
Може и повече но колкото повече слоя слагаш толкова повече време трябва да съхне между отделните пръскания (летливите съставки се отделят от двете страни на слоя -> във въздуха и във вече положената боя)

looser
07.09.03 г., 23:13
Утре ще пробвам да я почерня кутийката:) :) :)
Не се съмнявам, че ще се справя.
Thanks за подробната информация.
:) ;) ;)

the_voice
08.09.03 г., 02:41
Да постнеш снимка после, да видим каква си я свършил;)

Stefo
08.09.03 г., 03:00
Ако ще боядисваш всичко - извади всичко от кутията, разглоби металните капаци и всички пластмасови детайли.

За пластмасовите чаркове:
1. Топни ги в леген или във ваната със топла вода. Остави ги малко да постоят. Може да сложиш в легена и малко "Веро".Измий ги добре с "Веро" или каквото имаш за миене на съдове /чинии де/. Това, защото тия препарати добре махат мърсотия и мазнотия. ползвай гъва за миене на съдове. Каналчета, ръбове и други тесни места - използвай стара четка за зъби.
Измий ги обилно с вода. Най добре със струя от душа. Добре ги изтръскай и ги остави да съхнат. Ако ползваш кърпа за да ги подсушиш - трябва да не оставя и най-малки власинки. Стара тениска ще свърши работа.

За пластмасите се ползва боя-спрей, който е за пластмаса. Ако не намериш такъв, има друг спрей, който е безцветен пластификатор и се нанася върху пластмасата и служи за основа на боята, която после ще нанасяш.

Преди да започнеш работа по боядисването, добре е да направиш едно окончателно обезмасляване / почистване. Ако добре си ги изкъпал, не е задължително, но все пак може и да го направиш. Има много начини за това:
- с навлажнена със спирт /може и водка, ама недей, тя си е за пиене/ забърсваш всички повърхнини, които ще боядисваш. Оставаш 10-15 минути спирта да изветрее и може да почваш боядисването.
- със дезодорант леко ги напръскаваш, след това с кърпа забърсваш.
Кърпата да не оставя власинки. Ако все пак има, издухваш ги или с прахосмукачка ги обираш.

Боядисването - както са ти казали по горе. На опаковката на флакона си пише общите правила за боядисване.
В началото може да ти се стори, че боята е малко и не оцветява. Ще ти се иска да сложиш по-дебел слой още на първата ръка боядисване. По добре да минеш повече пъти, отколкото да правиш дебел слой. Освен това може и да потече.

Започни първо от ръбовете, след това равните повърхности

Ще ти е удобно, ако сложиш детайлите на някакъв кашон /да ти служи като маса/, предварително добре забърсан да няма прах и власинки. Разположи детайлите така, че да можеш да ги обикаляш от всякъде и да ти е удобно.
Вътрешните стени едва ли ще искаш да боядисваш, така че можеш да ги разположиш легнали. Така и опасноста от стичане е по-малка.
Подложи нещо под всеки детайл, така че да не лежи на кашона и да е на поне 5 см от него. Така ще може да минеш и долните ръбове, пък и няма да ти залепне детайла за основата.

След боядисването има един спрей-лак. Служи не толкова за придаване на блясък, колкото да защитава покритието ...

Освен Космос, има и други. Например Боди" Има металици обикновенни и такива със добавки разни. Като влезеш в специализиран магазин за такива бои, гледай и питай продавачите. Все ще знаят повече от тебе за кое как се боядисва. Пък накрая си решеваш сам.

Ако някъде имаш дефекти по повърхноста, боядисването няма да ги скрие. По скоро след това ще изпъкнат повече. И не си мисли, че дебел слой боя ще оправи положението. Най-добре намери някой, който има опит в боядисването, за да не откриваш още веднъж колелото.

Гледай боята да не стара, ако няма маркировка за годност, сигурно е стара и са я изтрили, за да си продадат стоката.

Най-добре вземи направи услуга на някой приятел и му боядисай кутията. Може да почерпи, а може и те бие. После си боядисвай твоята...
Айде със здраве.... и успех.

GeniusLoci
08.09.03 г., 04:21
Да обясня защо иде реч за Космос - просто съм пробвал и други (доста) спрейове и този е мегаиздръжлив на драскане/люспене в сравнение с тях, а е и евтин. Има всякакви цветове.
Не ползвай кърпа!! А и като свършиш с боядисването и съхненето ги избърши с нещо, пак не кърпа защото тогава със сигурност ще останат власинки. Да напомня че за правене на небоядисани линии или за да не мажеш много може съвсем спокойно да използваш тиксо. Да, аз така си направих на Антек-а корема черен и стана като заводско направо :))

Stefo
08.09.03 г., 05:47
Космос са много добри. Единствено пред тях предпочитам "Body" /от тези на БГ пазар/.

Значи, за пластмасата преди да се боядисва, спрея за който писах се казва "Body PlastoFix Spray".
Той е безцветен и се изпозва като пластифицираш грунд за пластмаси, които след това ще се боядисват.
Опитвали сме и без него /когато е било спешно и не сме имали в склада/. Определено има ефект.
След като се нанесе върху пластмасата, върху него се нанася боята. Най-добре 1-2 минавания с пастификарора през 1-2 минути, и след 1-2 минути - боядисването. Да не се олива, 1-2 тънки минавания са достаъчни.
Естествено, ако пастификатора е "Body", добре е и такава да е боята. Е, не е задължително.

А за изолирането на участъщи, които не трява да се боядисват или за да се отцепи линия - тиксо, ама хартиено. Продават ги в магазините за бои и струват стотинки. Защото обикновенното тиксо се набръчква от боята, а и после като се отлепи, остава от лепилото от тиксото върху детайла и кофти се чисти.

И където се прави боядисването - да не е на открито, че ако леко духне вятър и прах или други боклуци полепнат по боята ... При домашни условия става и на терасата, ама покрий с ветници наоколо, че ако оцапаш - я жена, я някой строг родител ще ти развалят кефа.

Правим освен другите неща и промишлени контролери. За тях трябват и добре изглеждащи кутии, та от там имаме малко опит.

Crazy_hatteR®
08.09.03 г., 10:24
Като боядисвах моята кутия , я закачих на простора , така спокоино си я обикалях от всички страни и можех да напръскам всички ръбове . Можеш да разглобиш и лицевите панели на CD-тата и да боядисаш и тях - като ги извадиш от кутията първо отваряш "вратичката" и вдигаш нагоре лицевия "подвижния"панел , после стационарния на CD-то , има три зъба .

Ако кутията ти е с грапава повърхност - внимаваи да не нанасяш много боя на едно място . Грапавините ще ти се запълнят на места и после ще е грозна гледка .

ais
08.09.03 г., 12:00
да не забравиш да си сложиш маска на устата и носа - може от марля или стара кърпа, щот да не се натровиш от спрея:)

looser
08.09.03 г., 17:39
Ще имам на предвид нещата, които ме посъветвахте. Отново благодаря на всички:)

looser
10.09.03 г., 11:40
Искам само да кажа, че почернянето на кутията доста ми се отдаде. Сега когато в стаята е сумрачно спокойно се препъвам в нея. В предвид обстоятелствата не можах да почерня CD и RW-то, защото не ми се сваляха капаците, а и по тях има доста надписи.Не съм в състояние да постна снимка в момента за, което моля да ме извините. Та това е в общи линии. Cosmos си спечелиха още един горещ привърженик/мен/:p . Боята е найстина супер и е доста евтина в сравнение с другите лакове от този вид. Искам още веднъж да благодаря на всички, които ми помогнаха.

;)

Dark Skywalker
10.09.03 г., 11:58
Originally posted by looser
Сега когато в стаята е сумрачно спокойно се препъвам в нея.Сложи два сини светодиода на мястото на фабричните за power и hdd activity и ще видиш как изведнъж в сумрака ще стане съвсем достатъчно светло, за да се очертаят нежните форми на кутията (лично тествано от мен)

;)

vbTheKing
10.09.03 г., 13:47
това за свтлодиодите не рискувай да го правиш, защото те имат по-голямо напрежение на отпушване от другите и ако дъното не го подава може изобщо и да не запали!Знам го от личен опит!

chaos
10.09.03 г., 22:14
Някой дали може да ми каже какъв е състава на този Космос, защото в Немачко едва ли го има същия:) Аз противно на обществното мнение съм се насочил към наситено жълтия цвят. (като на Фераритата:)))

alex_matrix
11.09.03 г., 18:18
Originally posted by vbTheKing
това за свтлодиодите не рискувай да го правиш, защото те имат по-голямо напрежение на отпушване от другите и ако дъното не го подава може изобщо и да не запали!Знам го от личен опит!

да това е вярно но нищо не пречи да опита

най много диода да свети слабо

при мене имаше такъв ефект

след като минах на ЕПОКС РДА+ диода вече не светеше така както искам в сравнение с предишното дъно на Епокс което имах

решението едини диод за power да го вържеш към някой от Молекс-ите от захранването а за HDD още нямам решение на въпроса

looser
11.09.03 г., 19:40
Това с диодчетата ще стане наистина супер.Трябва да пробвам. Проблемът се изразява в това, че не зная дали ще мога да си намеря такива. В Стара Загора няма много специализирани магазини. Ще потърся и дано да намеря.
Идеята е СУПЕР.
10х10х10

Stefo
11.09.03 г., 19:59
Ако искате да слагате по-мощни светодиоди, сложете по един транзистор на диод и нямате грижи. Всеки, който се е занимавал малко с електроника може да ви го направи за 10 минути.
Така може да слагате колкото големи и яки свтодиоди искате, без да се притеснявате, че товарите дъното.
Може да вържете и 50 светодиода по цялата кутия или в нея и като се управляват от изхода за LED за дисковете, ще стане такава цветомузика....
Ама за какво ви е ...

looser
11.09.03 г., 23:22
Отново 10х10х10!!!
Все добри идеии момчета. Само така. Exelent work!!!
:)