PDA

Виж пълна версия : Видеокарта Matrox G550 - помагайте

karasko
05.09.03 г., 18:49
Здравейте,

Значи проблема е че не съм много наясно с видео-изходите и стандартите. За какво става дума:

Имам видео карта Matrox G550 - има два изхода - един стандартен, и един DVI. Целта на упражнението е:

1. Да се получи система с два монитора, като нито един от мониторите не разполага с цифров вход, и

2. На мястото на втория монитор да може да се включи телевизор, който да показва картина от допълнително купен тунер.

Следват усложненията.. :)

Телевизора е много стар руски телевизор Садко, който дори не разполага с нормален вход за кабелаот кабелната телевизия, а има букси петици, който обаче май са някъв хибрид, щото все пак успях да понатисна малко, и да вкарам кабела от кабелната в тоя вход, че даже успях и да хвана някой кабелни програми като Канал 2001 и Центрум, заедно със стандартните Канал 1, bTV, Нова и 7 Дни. Разбира се унера на телевизора е много стар и изобщо не съм се и надява чрез него да хвана всички кабелни програми, даже се учудих че и тези хвана...:) Идеята ми е, да си купя тунер за компютъра, който да хваща програмите, и чрез втория изход на видео-картата да вържа телевизора, така че да го ползвам като екран.
Освен тези два входа за които споменах, отпред има още един , който изглежда по същия начин, и пише че е Видеовход...

В ръководството на Matrox-а пише че за използване на TV-Out се използва преходник от DVI изхода към S-Video, обаче ако е само S-Video, не ми е много ясно как точно ще го вържа с телевизора??

Може би ако намеря преходник от нормалния видео-изход на картата към (псевдо)антенния вход на телевизора, ще си реша проблема, защото видях че се продава преходен кабел от DVI към нормален монитор за $15 (ужас :( ). Така че там ще си вържа основния монитор, а нормалния изход да остане за телевизора или втория монитор.

Тук е момента да кажа, че основния монитор е LG 915FT Plus който освен стандартния вход, има и пет отделни букси (мисля че се казва BNC - не съм сигурен, не са ми ясни тия технологии..). Ако може и това да се използва..просто давам информация.

Днес си проведох един интересен разговор с една хубивичка продавачка в ComelSoft, която упорито твърдеше че няма карта, която да има нормален и DVI изход, пък да няма TV-изход. Няколко пъти и казах да погледне Matrox G550, но тя си знаеше нейното....

Та затова надеждата ми е тук да ме посъветвате как да стане хватката, която поясних отначало.

Всяка помощ е добре дошла :)

Предварителни благодарности.

Anakin_S
05.09.03 г., 20:11
От целия прочетен роман разбрах че имаш стандартен изход за монитор, DVI но не и TV-OUT.Това добре хубава ти е идеята да гледаш на стария телевизор телевизия като си купиш TV-tunеr ама неразбрах какъв ти е проблема?Ще може ли по кратко да го напишеш???

karasko
05.09.03 г., 20:37
Originally posted by Anakin_S
...неразбрах какъв ти е проблема?

Как да свържа картата с монитора и телевизора едновременно? :)

Иначе правилно си разбрал

nightyj
05.09.03 г., 21:06
off topic Абе най-добре си купи един нов телевизор хем няма да ти вреди на очите толкова колкото тая трошка хем няма да ръсиш толкова пари за излишни чарколи off topic

acdc
05.09.03 г., 21:17
Ами ако нямаш на телевизора видеовход (почти съм 100% че е така) а само антенен вход, тогава забрави да включиш TV out-a на видеокартата ти, освен ако не използваш sender.
Matrox-a ти има TV -out! За целта се използват свободните пинове на DVI изхода и именно затова ти трябва оригиналния на Matrox кабел-преходник, който стандартно върви към окомплектовката (включително и на ОЕМ) на видеокартата! Ако не са ти дали такъв при покупката (едно време нашите измекяри точно така правеха с G400DH за да могат да го продават отделно за $15), значи са те прецакали много яко защото незнам откъде можеш да купиш а и по този начин са си направили далавера от теб!

karasko
05.09.03 г., 21:48
Originally posted by acdc
Ами ако нямаш на телевизора видеовход (почти съм 100% че е така) а само антенен вход, тогава забрави да включиш TV out-a на видеокартата ти, освен ако не използваш sender.

Какъв е този sender?
Ами нямаше никъв преходник...

karasko
05.09.03 г., 21:49
Originally posted by Djmetal
Абе най-добре си купи един нов телевизор

Да, ама с телевизора не мога да си записвам която програма си искам, нали....

emo_4400
05.09.03 г., 22:38
Originally posted by karasko
Какъв е този sender?
Ами нямаше никъв преходник...

Аз съм със същата карта. Картата е окомплектована с преходник от DVI към VGA . Кабел за тв-аут на Матрокс се продава в Ресет, около 15 долара беше.
Точно с ТВ аута си тази карта превъзхожда АТИ и Нвида, но
това е друга тема.
За тв аута няма значение кой изход на картата използваш, софтуерно можеш да си ги настройваш както искаш и още куп глезотии предлага само да ти се занимава с нея.

По точка 1: Откъдето си купил картата трябва да ти дадат преходника и проблемът ти е решен.
По точка 2: По първата част на въпроса - можеш да включиш телевизора , в който VGA изход искаш, но само с тв- аут кабел за Матрокс. /за твоя незнам, про принцип говоря за всеки що годе по нов ТВ / Втората част на въпроса не мога да разбера , относно тунера.

П.С. Ако използавш eDualHead можеш да получиш система не с два, а с четири монитора :) - мониторът ти е разделен на два независими сектора и ТВ като втори монитор също разделен на два независими сектора

delian
05.09.03 г., 23:02
За телевизора не взимам отношение, но и аз съм фен на Matrox. Та на въпроса:
За да имаш TV OUT трябва да имаш преходник от DVI към чинч или S-Video. Фирмите, както ти писаха ги продават за около 15$. Имам схема на изводите, ако си намериш куплунг, останалото е без пари. Но все пак мисля, че това не е телевизорът, с който ще се справиш. Няма шанс да го преобразуваш към висока честота (антенен вход) без допълнително устройство, а и няма смисъл.

karasko
05.09.03 г., 23:50
Благодаря на всички за отговорите.

Явно тоя телевизор ще бъде зафичен само с 4 програми... :)

kris
06.09.03 г., 09:35
Originally posted by delian
За телевизора не взимам отношение, но и аз съм фен на Matrox. Та на въпроса:
За да имаш TV OUT трябва да имаш преходник от DVI към чинч или S-Video.

Не мисля, че има преходник DVI/TV-OUT.
Matrox 550 използва стандартния преходник VGA-TV-OUT, който се ползва и с G400 Dualhead. (стандартен за MAtrox)
Тоест, трябват ти два преходника - първият DVI-VGA - трябва да е относително евтин, идва в комплект с някои RAdeonVIVO карти - можеш да се пробваш да го купиш на старо от притежател на такава карта, който не го ползва и да се надяваш, че Matrox подават сигналите стандартно.
След като си се сдобил с този преходник ти трябва и MAtrox-кия кабел - от VGA към чинч и s-video.
Естествено, трябва ти и телевизор или видео с видеовход....

delian
06.09.03 г., 13:33
Originally posted by kris
Не мисля, че има преходник DVI/TV-OUT.
Matrox 550 използва стандартния преходник VGA-TV-OUT, който се ползва и с G400 Dualhead. (стандартен за MAtrox)
Тоест, трябват ти два преходника - първият DVI-VGA - трябва да е относително евтин, идва в комплект с някои RAdeonVIVO карти - можеш да се пробваш да го купиш на старо от притежател на такава карта, който не го ползва и да се надяваш, че Matrox подават сигналите стандартно.
След като си се сдобил с този преходник ти трябва и MAtrox-кия кабел - от VGA към чинч и s-video.
Естествено, трябва ти и телевизор или видео с видеовход....

Точно това се опитах да кажа, че Matrox използват част от свободните пинове на VGA и на DVI за предаване на композит и S-Video сигналите. Преходникът е изцяло пасивен. Имам схема на изводите и ако се намери куплунг всеки може да си направи преходник.

Spook
01.02.06 г., 01:16
Точно това се опитах да кажа, че Matrox използват част от свободните пинове на VGA и на DVI за предаване на композит и S-Video сигналите. Преходникът е изцяло пасивен. Имам схема на изводите и ако се намери куплунг всеки може да си направи преходник.

Искам да попитам нещо,
значи понеже виждам че си запознат добре с кабелите за тв аут исках да попитам понеже имам лаптоп асер които за съжаление няма тв аут а на мен ми трябва искам да знам има ли някакъв вариант да си гледам филмите на телевизора благодаря ако искаш можеш да ми отговориш и на мейла admin.acs@gmail.com

delian
01.02.06 г., 09:59
Въпреки, че няма нищо общо с темата за Matrox-а, това е решението, за което се сещам:
http://www.comelsoft.com/product.php?lang=bul&title=videochange

noMoney
01.02.06 г., 15:46
Ето за това говореха колегите по-горе:
http://picvalley.net/files/2006/02/01/t_fc62f3aff87d6a04cc4aa7f0b27b2353.jpg (http://picvalley.net/show.php?2006/02/01/fc62f3aff87d6a04cc4aa7f0b27b2353.jpg)
Това е от моята G 450 Dual Head, но предполагам, че ще стане и на 550