PDA

Виж пълна версия : Старите теми ?

pan_m
29.08.08 г., 16:31
Напоследък е доста често срещано явление, тук във форума да се изкопават по знайни и незнайни пътища теми от 2, 3 и повече години.
Въпроса ми е, дали би било удачно или възможно темите със срок от последния пост, по-голям от 6 месеца (или година, ако така се прецени) да се самозаключват автоматично, щото тая форумна некрофилия леко дразни.

Я да видим, какво ще се роди в дискусията...

Ilian359
29.08.08 г., 16:44
Понякога е удачно де се продължи стара тема, затова грасувам против заключването.
Иначе и мен много ме дразнят идиоти, които искат да покажат колко са вещи по даден въпрос и изравят всички теми по тоя въпрос, за да ги поръсят с мерудия.

Exhumator
29.08.08 г., 16:55
И с какво точно дразни, че някой е написал нещо ново в стара тема? Човек винаги може да се изкаже не на място, в която и да е тема, независимо от датата й.

Винаги съм се чудил, тези анкети от скука ли си ги измисляте?!?

tonich
29.08.08 г., 16:59
Против!
Дори и в старите теми може да се кажат нови неща.

ПП. Идиоти винаги ще има. :)

massacre
29.08.08 г., 17:08
Тук. (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=130714&highlight=%F1%F2%E0%F0%E8+%F2%E5%EC%E8)

И тук също. (http://hardwarebg.com/forum/search.php)

Private
29.08.08 г., 17:17
Иначе и мен много ме дразнят идиоти,
които искат да покажат колко са вещи по даден въпрос
и изравят всички теми по тоя въпрос, за да ги поръсят с мерудия.Друга гледна точка е, че понякога нов участник иска да се включи в разговор, да започне отнякъде.
И ако се чувства компетентен по въпрос от стара тема, е логично да пише в нея.

Ако ползваш търсачката и извадиш стара тема - лошо.
Ако не ползваш търсачката и пуснеш дублираща се тема - пак лошо. :)
Златната среда е модераторите да преценят дали вдигането на темата
е с нещо съществено или със безсмислици и да действат според случая.
Което се и прави в момента. :)

pippo
29.08.08 г., 17:21
Гласувам против. И именно защото има теми и теми. В някои случаи (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=605) наистина е дразнещо, но има случаи, когато една тема е по-подходяща за писане (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=107233&highlight=sysadmin+day), от колкото правене на нова. Във втория случай може да се види, как в една тема има поздрав от 2007г. и след това, в същата поздрав за празника през 2008г. За същият празник има поне още 2 теми от 2001г. и 2003г. Това е само пример, сигурен съм, че има и много други примери и причини, темите да не се само заключват. По скоро идиоти, като в първият ми линк, може да отнасят наказание.

mitku
29.08.08 г., 17:27
По принцип съм гласувал "против", но да отговоря на туй:
Друга гледна точка е, че понякога нов участник иска да се включи в разговор, да започне отнякъде.
И ако се чувства компетентен по въпрос от стара тема, е логично да пише в нея...
Да - няма нищо лошо да се включиш в стара тема с "ВЪПРОС"... но има "лошо" ако се включиш с "ОТГОВОР", защото тоз "отговор" реално си е чист СПАМ :yoda:

Exhumator
29.08.08 г., 17:38
Да - няма нищо лошо да се включиш в стара тема с "ВЪПРОС"... но има "лошо" ако се включиш с "ОТГОВОР", защото тоз "отговор" реално си е чист СПАМ :yoda:

Е какво лошо има в отговора? Вярно че на питащия вече може да не му върши работа позакъснелия отговор, но пък би свършил работа на някой - сблъскал се в последствие със същия проблем.

mitku
29.08.08 г., 17:43
Е, за твоят прякор, сигурно е нормално :lololo: , но взе пак... познай какво представлява "отговор", който НИКОЙ не ти е искал? (непожелан от никой "отговор") Смятам, че жокер, не е нужен.

То иначе и в съобщенията за изгодна Виагра, няма нищо лошо от твоята гледна точка... все на някой, някога ще му потрябва... защо пък да няма готов отговор... а защо пък и да няма 10 таквиз "отговора"... я по-добре 1000... не - малко са http://mitku1.hit.bg/emoticons/icon-based/confused/hands24.gif

EMPEROR
29.08.08 г., 18:15
Не мога да разбера, защо някои се дразнят от всичко. Какво може толкова да ти попречи една вдигната стара тема? На който не му харесва, да не влиза в нея. Ясно е, че повечето са от желание да се понатрупат малко повече мнения от новодошли, но какво от това? Бих разбрал да се дразнят модераторите, защото дефакто им се отваря работа ако мнението наистина е спам, но за другите - от къде тая невроза и лабилни нерви, не знам. Не ми пука, а често изкопаната тема ми се е виждала интересна и съм я изчитал.
А, и вечният омагьосан кръг - ако някой пусне тема с нещо дискутирано вече преди, веднага му се пуска линк към темата/и и гневно мъмрене защо не ползва сърча, ако пък го е направил и е пуснал мнение в тази тема - става некрофил, че и анкета се пуска даже. Май не може да се угоди. За това се е стигнало до това, никой да не му пука.
Мисля, че някои хора се нуждаят малко отдих и почивка - след като "изкопана" тема може да ги ядоса, че и допитване да се прави, работата не е на добре.

dragozow
29.08.08 г., 18:23
Против, има теми по които има още много какво да се каже. И нали това е форум все пак, на тоя принцип трябва да се изпозатворят повечето теми.

pimpirlit
29.08.08 г., 18:39
Гласувах с "Не", защото мен подобни "разкопки" ме забавляват. Никога не съм се дразнил от стари теми (вкл. темата, която предизвика тази анкета). Може да съм малко нещо сантиментален, но ми приятно да се поровя из старите ни терзания, дерзания и прочие деяния. :)

haibusa2005
29.08.08 г., 19:11
Против съм. Би трябвало старите теми да се допълват с нова информация. Е, ако се изродят в откровен спам един катинар звучи разумно.

wolfshark
29.08.08 г., 19:54
В някои случаи (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=605) наистина е дразнещо,

Същия човек http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=18358 :ghi:

bil
29.08.08 г., 22:05
Против. Възможно е да имаш проблем подобен на този в темата да речем и искаш повече информация. А случаите на откровен спам модераторите ги фиксват, след рапорт евентуално...

GRiND BaSTaRD
29.08.08 г., 22:12
Щом ще е така, нека направо неактивните 6 месеца да се самозатриват!

(Гласувах за "заключване", че нямаше отговор "изтриване".)

П.П. Един го дразнят, друг го кефят. На мен ми е все тая, но като ще е гарга да е рошава!

Private
29.08.08 г., 22:19
...нека направо неактивните 6 месеца да се самозатриват!Казваш, старите книги в библиотеката да се изгарят?
Който чел-чел, следващите читатели да си купят нови книги.
Изтриването е против логиката форумът да бъде източник на информация.

GRiND BaSTaRD
29.08.08 г., 22:35
Казваш, старите книги в библиотеката да се изгарят?
Който чел-чел, следващите читатели да си купят нови книги.
Изтриването е против логиката форумът да бъде източник на информация.

А някой като зазват "дайте да заключим тези стари книги в сандък, та да си ги четат там само молците"... То не е ли същото?! Моето предложение поне ще олекоти БД на форума. :ghi:

Cenzor
29.08.08 г., 22:38
А някой като зазват "дайте да заключим тези стари книги в сандък, та да си ги четат там само молците"... То не е ли същото?! Моето предложение поне ще олекоти БД на форума. :ghi:

Ако сандъкът е добре индексиран, с надписи отвън и съдържанието му е вкарано в каталог, защо не? :)

GRiND BaSTaRD
29.08.08 г., 22:43
Ако сандъкът е добре индексиран, с надписи отвън и съдържанието му е вкарано в каталог, защо не? :)

И тогава се връщаме пак в изходно положение по темата: Какво пречи някой, който е заинтересован, "да вади прашна книга от сандъка и да дописва по някой ред"? Май цялата тая анкета и тема се обезсмислиха вече.

Ba4o Kiro
29.08.08 г., 23:09
Говорили сме и друг път по въпроса. Не съм на мнение, че подобни "крути мерки" са наложителни. Когато сметнете, че дадена тема е изровена за да се спами - рапортувайте на модератор/администратор. Той ще я затвори ако сметне за необходимо.

Roshav
29.08.08 г., 23:16
Щом ще е така, нека направо неактивните 6 месеца да се самозатриват!

(Гласувах за "заключване", че нямаше отговор "изтриване".)

П.П. Един го дразнят, друг го кефят. На мен ми е все тая, но като ще е гарга да е рошава!

Хайде да не се обиждаме на "гарга" :)
Всеки може да има въпрос или решение по стара тема. Бат' Гугъл индексира. Ако целта е спам - катинар за 2-3 месеца.

Roland
30.08.08 г., 00:19
Против.
Според мен един междинен вариант е допълнение към правилата на Форума - който вдига стара тема и НЕ сложи поне две от тези смайлита :bump: да получава жълт картон.
:idea:

симо
30.08.08 г., 00:56
Глупаво е. Наскоро някой направи тема за Painkiller Overdose и един от първите отговори беше, че вече има такава тема и съответно трябва да бъде писано в нея, а настоящата да се затвори.
Е, ако старата тема, в която съм убеден, че не е писано от поне 6 месеца е затворена, как тогава потребителят ще пише в нея?:conf:

Valeri
30.08.08 г., 01:54
Гласувах с "НЕ". Имам препоръка към модераторите, обаче - да се намесват по-решително в безсмислено изровените теми, а не да чакат да се натрупат 10 поста с упреци към изровилия темата или съвети на такива, които не са погледнали датата. Достатъчно е да се изтрият излишните постове и темата ще си отиде там, където е била. Обикновено стари теми се изравят от нови потребители. Мисля, че една забележка ще реши проблема. По-упоритите могат да получат и картон с точки. Т.е., механизми за противидействие има, но не се ползват достатъчно ефективно. Да се затваря цяла тема заради един, няма необходимост.

Uve_Smotanson
30.08.08 г., 13:39
Аз също спадам към тези, които намират определен сладък чар в старите теми. Не виждам смисъл, само защото нов потребител е "ползвал търсачката" да се заличава или заключва стар топик. Против съм, особено при наличие на модератори, които без проблем могат да окартонят или изтрият новия спам.

The Salton Sea
31.08.08 г., 00:53
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=62751&page=2

още един "убавец" :D

Според мен тука вече вина има гугъл :)

GeniusLoci
31.08.08 г., 17:07
Гласувах с "Не", защото мен подобни "разкопки" ме забавляват. Никога не съм се дразнил от стари теми (вкл. темата, която предизвика тази анкета). Може да съм малко нещо сантиментален, но ми приятно да се поровя из старите ни терзания, дерзания и прочие деяния. :)Подобно мисля, макар и да не знам и да не искам да зная коя е темата, предизвикала тази анкета.

jordan17772
31.08.08 г., 17:13
Гласувам с НЕ, защото има има много ценни "стари" теми.

0wn3r
31.08.08 г., 23:24
Гласувам с НЕ, защото има има много ценни "стари" теми.

И аз съм на това мнение.Вчера намерих причина да изровя стара тема, като не бих намерил по-подходящо място във форума да задам въпроса си.Проблемът не е в старите теми, а идиотите, които "ровят" подобни теми за спорта.

BornToDrink
01.09.08 г., 14:14
Maй имаме победител:
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=16113&page=3
Teма на ~5 години! :D

massacre
01.09.08 г., 14:24
Трудно ми е да си представя, колко ли хора са натрупали прилично количество мнения, само защото се "възмущават" от това, че някой е вдигнал стара тема. :rolleyes:

Roland
02.09.08 г., 20:13
Е добре, тогава картони и за тях :rolleyes:
Дай да си мълчим.

massacre
02.09.08 г., 20:47
Първо, не мисля, че на всеки, вдигнал стара тема, се дава картон. Дори да е чист спам, често пъти просто се изтрива мнението и темата заминава назад. Второ, "дай да си мълчим", звучи, като че са ти взели паничката.

Ако трябва да следваме някаква логика и на всеки вдигнал стара тема му се дава картон, логично е и на тези, които му се подиграват или ругаят, или просто продължават разговора, да им се дава картон. Да си видял нещо подобно досега?

BornToDrink
02.09.08 г., 22:57
Ако трябва да следваме някаква логика и на всеки вдигнал стара тема му се дава картон, логично е и на тези, които му се подиграват или ругаят, или просто продължават разговора, да им се дава картон. Да си видял нещо подобно досега?

Логично е. И ако следваме тая логика, то логично е както моето, така и твоето мнения да са наказани, с оглед "оффтопик сарказма", дето вкара. Който си е също вид трупане на постове...
А ако подобни мнения като моето ги виждаш като подигравка, то доста по-явната такава е темата "Бисери на форума"... :)
===

Много пъти ми се е случвало да чета стари, вдигнати теми, преди да видя датата.
Щото както чета на втора страница мнение и изведнъж се изцепва някой - "ми те двд-тата не са модерни вече" ?!
В случая не АЗ да съм видял датата, ми тоя, който пише...
И все пак се налага понякога и реално няма как да се определи със точно време за lock.
Решиш да честитиш рожден ден на някой и пет минути преди това, вече създадената тема преди година, се заключила... :D

Ba4o Kiro
03.09.08 г., 00:37
Дискусията се изчерпа и вече започва да се обръща на заяждане. Анкетата сочи доста категорично какво е мнението на болшинството участници във форума.
Наказания за изровени стари теми няма да има освен ако съответното изказване по нея не е в нарушение на правилата на форума. Забележките поради изравянето на стари мнения сами по себе си са наказуеми, защото според правилата са си чист SPAM. Въпреки това подобни наказания не се практикуват.
Ще се радвам ако за в бъдеще всички се придържат към разискваните теми, защото в противен случай рискуват да бъдат наказани.
Темата се затваря, благодаря за изказаните мнения...