PDA

Виж пълна версия : motherboard за SocketA

Demonaz
22.07.03 г., 21:55
Много ми е важно да разбера кои са най-добрите дънни платки в момента. Ще си правя upgrade на компа и са ми нужни бъзможно повече съвети.

Dark Skywalker
22.07.03 г., 22:49
Ами като за начало използвай функцията за търсене на форума и попрочети. В последните седмици се дъвкаха надълго и нашироко повечето модели, популярни на българския пазар.

Ако имаш въпроси за конкретно дъно, да което не си намерил никаква информация, питай тук.

Също така не е зле да уточниш с какъв бюджет разполагаш и какво искаш да правиш с компютъра.

Demonaz
23.07.03 г., 01:00
Ами спрял съм се на Gigabyte 7N400-L1, s.A, nForce 2Ultra 400, Lan, SB 6channel

athlon 2500+ Barton

Предпечат и игрици

GrigorBG
23.07.03 г., 01:07
Според мен ще береш ядове с Gigabyte за АМД процесори... досега доста хора са и берат ядове от дъна за АМД на Gigabyte... естествено има и много доволни, но....

Дай някой $ повече и вземи EPoX, ASUS, ABit... или Biostar - от последната фирма аз лично съм много доволен, а модела който се продава има и всичко необходимо за клок.

Demonaz
23.07.03 г., 01:23
Дай ми конкретни модели за да им погледна цените във фирмата. Задължително искам nForce2 и никви Via, за Abit чувам много противоречиви неща...Не мисля да го клоквам той и неклокнат ще е пушка.

GrigorBG
23.07.03 г., 02:55
Ето ти ги:
EPoX 8RDA+
ASUS A7N8X
Biostar M7NCD Pro

GeniusLoci
23.07.03 г., 10:10
Originally posted by pesho2000
... за Abit чувам много противоречиви неща Какви противоречиви неща чуваш бре???

The Penalty
23.07.03 г., 10:29
Originally posted by GeniusLoci
Какви противоречиви неща чуваш бре???

Абе само да съм чул някой да богохулства и ще го пляскам!!! :D

След всичко което причиних на моето дъно (ABIT KT7A) то все още върви и пее за оувърклок. :ghi:
Никога (ама никога) преди това не съм имал по-здраво и стабилно дъно.

за пешо2000, виж Григор какво ти е написал - това са решенията за момента.

abandoned
23.07.03 г., 10:42
сериозно дъно, а щом нема да овърклокваш, може да се огледаш за такова
успех ;))

Demonaz
23.07.03 г., 12:31
А какво мислите за ASUS A7N8 преди около 6 месеца беше супер хвалено...

Проверих за новия Ерох 8RDA3+ и бил супер здрав, ама и цената му е супер здрава около 140$...Нема толкова за дъно. Колко струва Аbita.

entium
23.07.03 г., 12:54
Ами вземи си дъното на Biostar струва 78$ и на тестовете се представя по добре от asus-а.

Demonaz
23.07.03 г., 12:58
Тъй като нямам никви намерения да клоквам искам да ми кажете, кое са най-стабилните дъна в момента до 110-115$.

METALMEN
23.07.03 г., 13:27
Тъй като нямам никви намерения да клоквам искам да ми кажете, кое са най-стабилните дъна в момента до 110-115$.

Добре бе.
Ще има ли някакъв проблем ако дадеш малко по-малко пари отколкото си запланувал.
Казах ти вече EPOX, ABIT, BIOSTAR и трите са под 100$.
Ако няма да овърклокваш взимай BIOSTAR-а, че е най евтин 78$. С останалите пари можеш да почерпиш.:beer:

entium
23.07.03 г., 13:46
Защо да вземе Biostar ако няма да оверлоква. Че то дъното си има всичко за оверклокване множител, FSB,напрежения официално поддържа 200Mhz какво му липсва ?

Stefo
23.07.03 г., 14:58
Щом ти трябва стабилно дъно - АСУС - A7N8X-X., но да е Ver.2

С nForce 400 чип сет. Има си всичко без Сериал АТА и звук без Долби. Иначе звука му е много здрав. Пускал съм на яка уредбва звука от тази платка и от АБИТ с Долби.
Не се усети никаква разлика, колкото и да ми беше чудно.
Казват, че с Асус A7N8X-Делукс имало разлика, но тази платка е с 45 - 50 долара по-скъпа /126 $ нагоре без ДДС/.

Освен това A7N8X-Х е с едниканална ДДР, т.е. слагаш един добър ДДР и нямаш грижи. Двуканалната ДДР дава под 3 % по-голямо бързодействие на системата. Но тогава най добре е да купиш комплект от 2 ДДР / двата са в кутийка и пише, че са за за Дуал Ченъл платки/ , но познай каква им е цената. За няма 3 % струва ли си.

И пак внимавай коя версия е платката. Не 1.2, 1.4 ... , а да е 2.0.
Купих я на един приятел преди повече от месец за 88 $ и работи без прекъсване с процесор на 2600+ /ФСБ 333 МГц/ и до сега не е спирана. Като не работи /разбирай - играе/, го е оставил да смята нещо си за борбата против рака, което товари системата 100%. /По точно - дъното, процесора и паметта, без бидео и дискове - това за да не се заяде някой за неточност/.

И той не е по оверклока, но от десетина дена е пуснал процесора на ФСБ 400 и бързодействието му се дигна значително и до сега нито един път не е имал проблеми.

Абе с 2 думи, че поста стана като ревю дълъг, добро и много стабилно дъно е A7N8X-Х. И е АСУС!!!

xts
23.07.03 г., 17:16
АSUS A7N8X-X няма два канала за паметта!!!! А A7N9X ги има.
Взимай нещо изпитано от много хора, а не само от гурутата в сайта. На тях и Acorp да им дадеш ще го изтискат. Та да си доидем на думата:
1 ЕPoX 8RDA/8RDA+
2 ASUS A7N8X/А7N8X Deluxe
3 Abit NF7
4 Soltek 75MRN
5 Тук е всичко останало, от което освен да спестиш някои лев друга полза не виждам.

PS. Chaintech излиза от гореспоменатите поради много високата цена. Иначе ми е дъно фаворит :D

Stefo
23.07.03 г., 23:56
[QUOTE]Originally posted by xts
АSUS A7N8X-X няма два канала за паметта!!!! А A7N9X ги има.
:D [/QUOTE
И какво като няма два канала?
Ако имаш информация, сподели я с нас или поне отговори на следните въпроси:
1. С колко пада производителността на системата при един канал спрямо аналогична с два канала.
2. По отношение на стабилност коя е по добра, особенно ако не си вземеш супер маркови памети или такива, специално комплектовани за работа на два канала.
Човека каза, че не изка ЕКСТРЕМЕН клок, а това дъно има добри възможности доеи и за клок.
Само Абит NF7-S има по добри възможности за овърклок, защото можеш да вдигаш още по-високи спрямо Асус напрежения /според някои убийствнени за другите модули в системата/ .
Но за Абит с чуват доста противоречиви мнения.
За BioStar-а съм съгласен. Който и модел от последните ревизии да вземеш, няма да сбъркаш. Но все пак ще е компромис със стабилността.

Само за експеримента - с A7N8X-X, DDR400 на A-data, и 2600+/333 го подкарахме в синхронрн режим на 400.
Работи като 3200+/400 и на Приме95 кара повече от 3 часа.
Яки CAD програми си вървят без проблем.
После го върнахме обратно на 2600+/400, защото човека не иска оверклок, а сигурност и стабилност. И мрази изненадите.
Да не говорим, че това го правихме докато шефа беше в командировка. А компа се използва за приектиране на инструменти.

Извода оставам на по знаещите.

xts
25.07.03 г., 11:10
1. Мисля, че по този въпрос си беше отговорил и сам - 3 %. Е може и 5 да са и пак не е съществено. Модулите на паметта може и да са различни и пак да си перкаш без проблемно. Тези dual channel комплекти са един вид нов рекламен трик.
2. А за Стабилността - това е до конкретната бройка. Все пак говорим за Асус и Асус.
3. Незнам Абит точно какви напрежения има, но и ЕРоХ-ите вече имат всички.
4. Аз пък за спорта и за постоянно съм клокнал 1800+ на 2300@200FSB с евтина памет

Взимайте каквото си решите, но да не забравяме, че малкия асус A7N8X-X, няма и LAN и SATA. Само лан-а според мен компенсира разликата до 90$, където се намира A7N8X.

Demonaz
25.07.03 г., 11:10
Мога да кажа само, че в понеделник отивам да си поръчвам новото ПС и решението ще е между ASUS и EPOX. Това е реших си го. Пак казвам, че ми трябва стабилна система за предпечат...Photoshop, Quark, Illustrator...Много стабилна. Така че имам последен въпрос: Има ли някаква осезаема разлика в стабилността между двете...и ако има в полза на кое е. Оверклок няма да има.

xts
25.07.03 г., 11:17
Определено ЕРоХ са с по-малък брак в момента. Така, че ако търсиш стабилността между двата производителя - това е ЕРоХ.

williamdark
25.07.03 г., 11:37
Чети сигнатурите .. аз мисля че тук няма хора дето да си вземат гадни неща ...EPOX e много добър избор:cool:

MK+
25.07.03 г., 11:58
Originally posted by Stefo
Щом ти трябва стабилно дъно - АСУС - A7N8X-X., но да е Ver.2

Как да разбера дали е 2.0 и ако е 1.2 или 1.4 какво лошо ли е ?

xts
25.07.03 г., 19:04
Ако е ревизия преди 2.0, значи платката е със старата ревизия на чипсета и без официална поддръжка на 200 Мхз шина.

Едит: Опа, това което написах е за A7N8X и Deluxe. При A7N8X-X има ли повече резизии, понеже чипсета е доста по-нов?

GeniusLoci
25.07.03 г., 19:47
Бе не може да си купиш друго освен 2.0 щото просто няма вече такива и така е от много време.
Следващото нещо. Още чакам да ми кажете за "противоречивите мнения" за Абит. Смятам че при положение че дъното ползва най-добрия захранващ механизъм от трите (изключвам RDA3+ което е далеч по-скъпо) значи е най-стабилно. Напреженията дори под зверски това (като моя) не се менят с повече от 0.01 нагоре надолу (т.е. общо 0.02).
Говорим за версиите без SATA които са по-скъпи от който и да е производител.
Абита идва с най-добро охлаждане на северния мост, въпреки че отдолу определено сма твърде малко паста. И моля не ме убеждавайте колко НЕгреели :)
ЕРоХ-а е най-старото, което има и предимства и недостатъци, разбира се:)
ASUS-а е с пасивен охладител на чипсета и е добре залепен. Имал съм го и съм видял колко и какво може, според мен е много добро дъно. Не бих се наел да избирам лично на някой от трите. Всяко си има по някакво предимство, особено за човек който няма да клоква според мен е най-добре да си вземе просто най-евтиното от трите, а не да пита толкова :)
Обикновено от толкова въпроси стават само спорове и никога не получавате помощ.

Купи си най-евтиното от:
ASUS A7N8X (това е най-евтино и с добро охлаждане без вентилатор да ти бръмчи, изглежда :))
EPoX 8RDA+ (това е с MCP-T звук, ако те вълнува :), но е по-скъпо май..)
Abit NF7 (най-ново и с най-добро захранване и охлаждане)

Няма значение иначе - препоръка, флашвай веднага последния биос на което вземеш, всички вече са достигнали момента на безпроблемна работа, така де, версията на биос за безпроблемна работа.

Успех в избора.

Ba4o Kiro
25.07.03 г., 19:54
Originally posted by Stefo
Ако имаш информация, сподели я с нас или поне отговори на следните въпроси:
1. С колко пада производителността на системата при един канал спрямо аналогична с два канала.

Отговор на този въпрос има доста отдавна...
Прочети ТОВА РЕВЮ (http://www.hardwarebg.com/reviews/Epox/8rda%2B/8rda%2B01.html) и ще си отговориш сам на въпроса с колко по-бърза е система с nForce2 и едноканална и двуканална памет...
Разликата е между 0 и ~25%, като разликата е най-голяма при тежки CAD/CAM и професионални 3D приложения.

Ted
25.07.03 г., 20:15
Наистина EPOX 8RDA+ за 100$ ще ти донесе радост и спокойствие и повече сигурност от останалите дъна.
Послушай и Бачо Киро....няма да сбъркаш.

Capoeira
25.07.03 г., 20:17
Aко питаш мене аз бих се съгласил с Mollov че BioStar m7ncd-pro за цената си е направо трепач и няма да съжаляваш все пак гледаме цена производителност....

ENTER
27.03.04 г., 13:55
Виж какво ще ти кажа.Зарежи приказките за това колко бил лош Гигабайта.Тва са глупости бе хора.Аз съм с GB 7N400Pro2 и искам да ти кажа, че няма такова дъно. И за overclock и за каквото си поискаш.Перфектно е.И тея умници, които казват, че GB не вървял добре със Socket А да вземат да тестват първо един, а след това да се занимават с приказки.Продал съм сигурно над 300 такива дъна и искам да ти кажа, че работят невероятно. И плюс това е точно обратното GB работят най-добре със S.А.В крайна сметка изборът си е твой - ти решаваш.Между другото 7N400E-L също е много добро и е по-евтино.

bay_ignat
27.03.04 г., 14:10
Originally posted by ENTER
И тея умници, които казват, че GB не вървял добре със Socket А да вземат да тестват първо един, а след това да се занимават с приказки.
Тея умници са едни от наи увъжаваните хардуерни ентусясти в цяла България и не са пробвали един а сигорно 100 дъна на гигадръв така че моляте спести си изказванята з напред щото като гледъм сигоно разбираш от компютри и оверклок колкото аз от реактивни двигатели

sol
27.03.04 г., 16:02
Аз съм с GB 7N400Pro2 и искам да ти кажа, че няма такова дъно... Продал съм сигурно над 300 такива дъна и искам да ти кажа, че работят невероятно. И плюс това е точно обратното GB работят най-добре със S.А.

Добре дошъл във форума и верно си е, няма такова дъно... :D :D :D Това в кръга на шегата (за дъното де!). Няма да е лошо да напишеш, че горепосоченият пост е само ТВОЕ мнение. Защото така звучи като изстрел в полумрака (това е само мое мнение!). Над 300 еднакви дъна!? Говорим за 7N400Pro2, нали? Влизаш с гръм и трясък... Не се заяждам, но... само в тоя форум ще се намерят поне 300 недоволни от Гигабайт-ски дъна... като включвам и своя скромен опит... :mad:

Demonaz
27.03.04 г., 16:19
Малииии, откъде я изровихте тая прашасала тема. Като гледам какви неща съм писал и се засрамвам. Да я махате веднага, пък и като гледам колко съм упорит не си взех нито едно от тези, които ми написахте. По темата Гигабайт да вметна нещо.
Защо трябва да си купуваш Гигабайт и да трепериш дали си попаднал на читава бройка при положение, че може да си вземеш друго и да си 90%, че е стабилно, няма да имаш проблеми и т.н.

acdc
27.03.04 г., 16:35
Глей са, ако можеш да отделиш пари за 8RDA+ взимай го! Много ще си доволен защото дъното е много стабилно и може би най-безпроблемното (останалите марки все имат някакви проблеми с множители, с незнам си к'во и т.н.) от всички NF2 а си има и MCP-T.
Ако не ти се дават толкова пари мисля, че Soltek, BIOSTAR и Albatron са чудесни дъна за цената си, като аз лично бих ти препоръчал първата марка.
Тоя "кастрирания" ASUS не трябва и през ум да ти минава, защото в такъв случай едно KT600 е много по-добър избор от него . Или вземаш Deluxe или изобщо не се занимаваш с ASUS.;)

Demonaz
27.03.04 г., 18:50
Originally posted by acdc
Глей са, ако можеш да отделиш пари за 8RDA+ взимай го! Много ще си доволен защото дъното е много стабилно и може би най-безпроблемното (останалите марки все имат някакви проблеми с множители, с незнам си к'во и т.н.) от всички NF2 а си има и MCP-T.
Ако не ти се дават толкова пари мисля, че Soltek, BIOSTAR и Albatron са чудесни дъна за цената си, като аз лично бих ти препоръчал първата марка.
Тоя "кастрирания" ASUS не трябва и през ум да ти минава, защото в такъв случай едно KT600 е много по-добър избор от него . Или вземаш Deluxe или изобщо не се занимаваш с ASUS.;)

Аз дъно си взех преди 6 месеца и тая тема е оттогава. Незнам кой я изрови.

sol
27.03.04 г., 19:33
Аз дъно си взех преди 6 месеца и тая тема е оттогава. Незнам кой я изрови.

Ако държиш да разбереш погледни шест поста нагоре и "Press ENTER" !!! :D :D :D

svetlyo
27.03.04 г., 21:58
Разбирам че на всички им се иска нещо ново, така че
задръжте една семица, две и си купете Атлон 64
вече му сринаха цената под 200$
това е
TOP OF THE POPS

Rockwell
27.03.04 г., 23:29
Абе след като е тръгнал лафа тук да взема да питам pesho2000, как го намира тоя MSI K7N2? Гледам, че има и на хубави пари в момента Soltek SL-75FRN3... Мнения за последното?

ENTER
28.03.04 г., 13:14
Темата си я изрових ей така. Не харесвам някой да плюе GB. Моите най-искрени извинения на най-уважаваните хардуеристи в България:)))Съжалявам, 4е се набърках в областта, която не ми е позната. Аз само продавам компютри от 3 години, ина4е се занимавам с реактивни двигатели:))))Сори!

dedis
28.03.04 г., 14:50
Виж как е оплюл ЕПОКС един от най-големите му привърженици:

http://www.8rda.com/index_1/Archive.cfml

sol
28.03.04 г., 14:57
Темата си я изрових ей така. Не харесвам някой да плюе GB. Моите най-искрени извинения на най-уважаваните хардуеристи в България:)))Съжалявам, 4е се набърках в областта, която не ми е позната. Аз само продавам компютри от 3 години, ина4е се занимавам с реактивни двигатели:))))Сори!

Моите лични извинения, ако се смяташ за засегнат. Не това беше целта. Не ме интересува с какво се занимаваш и от колко години, ако ще и подводници да конструираш. Доста хора от този форум продават или се занимават професионално с компютри и малко или много знаят какво говорят. Забележи, не казвам "всички". "Всяко стадо..." Аз специално исках да подчертая, че човек винаги трябва да пише от СВОЕ име. И да внимава какво пише. Успех с реактивните двигатели! :rolleyes:

ENTER
28.03.04 г., 15:55
Извинявай Sol,
Нямах в предвид теб. За това което си написал си напълно прав. Друг имах в предвид. Целта ми не е била да обиждам който и да било. Не съм на 17 години, за да се занимавам с такива неща:) 4естно казано единствената при4ина, поради която отворих тази тема е, защото: 1. Не мисля, 4e Giga-dryv е едно от най-уда4ните именования на един от най-големите производители на комп. компоненти в света, с награди зад гърба си за продукт на годината и сумати иновации в тази област, да не говорим 4е идва от 4овек, който си е закупил PCCHIPS (преди да навлезе на нашия пазар си мислех, 4е по-тъпи дъна от ECS няма и няма и да има!) и 2. Както ве4е си е проли4ало съм фен на ГБ:)

sol
28.03.04 г., 17:18

... да не говорим 4е идва от 4овек, който си е закупил PCCHIPS (преди да навлезе на нашия пазар си мислех, 4е по-тъпи дъна от ECS няма и няма и да има!) и 2. Както ве4е си е проли4ало съм фен на ГБ:)

Няма проблем! :) Но не закачай моля те сега пък и ЕCS, че ще прочете някой и ще стане тя пак една ХХ vs XX, YY vs YY и т.н. както обикновенно става тук... :D Ще се надигне пак буря в чаша вода и няма да можем да се оправим три дена и три нощи... Само прегледай форума за nVidia vs ATI, AMD vs Intel и ще разбереш за какво говоря! :p Със здраве!

Demonaz
28.03.04 г., 18:15
Да, да... То фенове на Elita има много и ще се почне една.

За мойто дънце мога да кажа, че съм доволем. Стабилно работи. Не съм го пробвал за максимална шина и т.н. да ти кажа, но мисля да се заема със задачата тия дни. ако ще взимаш МСИ забрави за модела Delta-L. няма и една десета от екстрите на мойто. За справка тук. (http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=436)
За Солтека има доста хора, които могат да се изкажат доста по-компетентно от мен. Като цяло може да се каже, че заслужава всеки цент от парите си, че и отгоре

PASTARMA
28.03.04 г., 19:22
ГИГАДРЪВ не е най удачно по скоро на енфорс партидата им отива повече наименованието ГИГАГНУС или УЛТРАГНУС.
2 месеца съм принуден да търпя gigabyte N400pro1 преди него търпях N400pro .Жертвах добрия MCP-T саунд за сметка на GIGABIT LAN недоразумението.Дъната работят стъбилно и либсват случайни рестарти обаче какви грижи имат около иде трансферите не е истина .Не ми се пише много пък и искам да съм кратък с личните ми наблюдения .Свръх гнусна отврат е партидата дъна GIGABYTE от серията НФОРЦЕ 2 .Това дето го четете за наградата на TOMS HARDWARE e друго дъно което не се предлага тук в бг

botroid
28.03.04 г., 19:27
PASTARMA,а не може ли проблемите да са в теб, а не в дъното на Гигабайт :P

Demonaz
28.03.04 г., 23:20
Абе хора, що не пренесете спора в темата за Гигабайт дето се мъдреше преди време. Пък и там имаше доста добри изказвания. Пък тая тема да си иде в прашасалия сандък откъде си и дойде.

Rockwell
28.03.04 г., 23:27
pesho2000, няма да ползвам сериал ата, а другите работи си ги имам на звуковата карта - Hercules DigiFire 7.1... Ако само това е разликата, Delta-L за мен е по-добре... Ще погледна за отзиви и за Soltek-a.

Demonaz
28.03.04 г., 23:46
В такъв случай по-добре си вземи Селтека или Биостар.

ddobrev
06.04.04 г., 17:50
Въх пича от 8РДА.КОМ много яко са го насрали, аз ако бях на него щях да ги запаля тия олигофрени от тек супортът. Излагат се за някакви 100$.:mad:

j`e`k`o
06.04.04 г., 19:02
Как да разбера дали е 2.0 и ако е 1.2 или 1.4 какво лошо ли е ?

Ами обикновенно ревизията на дъното е написана в долния ляв ъгъл. пише "rev: 2.1" примерно