PDA

Виж пълна версия : Търся малко помощ за един мод

Smoky
05.07.03 г., 04:12
Реших първият етап от предстоящия мод на кутията ми да бъде сменяне на всички LED-ове по кутията (Power, IDE, Floppy, CD, записвачка) с едноцветни, за предпочитане синьо-лилави (защото на Акасата са такива ;) ).
Големият проблем обаче се оказа записвачката - нейният диод не само че е с най-гаден цвят от всички, ами и се оказа SMD :mad: Какво ще ме посъветват майсторите ? :bow: :D

Smoky
06.07.03 г., 02:03
Никой ли няма идея?

alex_matrix
06.07.03 г., 02:52
ако е смд не бих те посъветвал да го пипаш щото може да прецакаш и него и платката /пистите/ с обикновенния поялник
ако намериш лед /смд/бих ти препоръчал да додеш да ти го монтира човек с опит
дори и аз дето сумати модове ми минаха през ръцете не бих посмял /от мисълта за това ми се разтреперват ръцете защото съм виждал как се гори предна платка на ТЕАС от мерак !!!/

тука е по сложно трябва да се допитам до някой който е по навътре в електрониката дали може да бъде подменен този лед с обикновен но мисля че се намират смд сини ледове

ако не в магазините за електроника то поне някъде където ремонтират гсм

за останалите ледове бих ти препоръчал матови сини
абе в общи линии гледаш какъв е леда на устройството /дали е клиър или матов/ и тъсиш от същия вид и размер във съответния цвят

_CypHer_
06.07.03 г., 11:18
Значи аз си сложих сини UV ледове в CD-ROM-а ,по един от ляво и един от дясно така че като се отвори свети синя светлина и се осветява вътрешността и част от вратичката,пробвай така,много е яко ,жалко че нямам снимки да ти покажа как е на моя,иначе и аз опитвах да му сменям леда отпред ,но не искаше да свети (не знам защо) и му оставих гадния зелен лед.

illegal
06.07.03 г., 12:10
Pipaj wnimatelno kato buta[ SMD montiraniq diod da ne ostane[ sywesm bez swetlinna indikacia.

ToHu
06.07.03 г., 13:57
Абе не е нещо страпно, трябва да си по внимателен, а и да прецакаш някоя площадка .. с кабелчета проблема ще се реши, стига да знаеш как, само по внимателнос поялника и няма да стигнеш до кабелчета.

GeniusLoci
06.07.03 г., 14:04
Originally posted by _CypHer_
Значи аз си сложих сини UV ледове в CD-ROM-а ,по един от ляво и един от дясно така че като се отвори свети синя светлина и се осветява вътрешността и част от вратичката,пробвай така,много е яко ,жалко че нямам снимки да ти покажа как е на моя,иначе и аз опитвах да му сменям леда отпред ,но не искаше да свети (не знам защо) и му оставих гадния зелен лед. Я-я, дай повече инфо, товами хареса като идея..май и на мен ми е време да "допосиня" кутията :D

_CypHer_
06.07.03 г., 18:47
Ами ползвах сини UV ледове като взеx захранване 12в от вътрешната част на CD-то там където се свързва с molex конектора ,сложих 1,5 kOhm съпротивление и взех маса от корпуса на CD-то (двата леда ги закачих паралелно всяко с по едно такова съпротивление) и ги поставих от ляво и от дясно към лицевата част на CD-то в ъглите и воала.Между другото запоих масата на ледовете направо за корпуса за да не се занимавам с излишни кабели.Също така внимавай кабелите да не се оплетат някак,защото по тази причина го отварях още два пъти.А между другото съществува ли някакво покритие(боя) което да свети при UV светлина?

Smoky
07.07.03 г., 01:22
Не знам, сега да свърши сесията и ще пообиколя магазинчетата за компоненти :-))) Трябва малко смелост да посъбера, а и със сигурност ще имам и още две ръце тогава ;) Явно ще се пипа много внимателно, с лупи и пинсети... Иначе имам хубав поялник, с много остър накрайник.

А някой може ли да ми препоръча магазин за тия LED-ове? За тези при Лъвов мост знам, има и едно култово магазинче в един безистен на Пиротска. За другаде обаче не се сещам... Дали в Конрад може да имат такова нещо? Последният път в магазина им на Прага беше много постно...

The Bandit
07.07.03 г., 01:49
Originally posted by Smoky
А някой може ли да ми препоръча магазин за тия LED-ове? За тези при Лъвов мост знам, има и едно култово магазинче в един безистен на Пиротска. За другаде обаче не се сещам... Дали в Конрад може да имат такова нещо? Последният път в магазина им на Прага беше много постно...
То в сергията на "Конрад" на "Прага" винаги е така постно :rolleyes:
Може да провериш за LED-ове в "Комет Електроник", и да няма в момента за 1 седмица ти доставят каквито си избереш. Имат и онлайн каталог - http://home.comet.bg/shop/index.html

Valeri
07.07.03 г., 08:43
Originally posted by alex_matrix
абе в общи линии гледаш какъв е леда на устройството /дали е клиър или матов/ и тъсиш от същия вид и размер във съответния цвят

Ти си гледаш, ама то не свети, както е станало при _CypHer_ :

Originally posted by _CypHer_
... иначе и аз опитвах да му сменям леда отпред ,но не искаше да свети (не знам защо) и му оставих гадния зелен лед

Причината за това е тази, че зелени/жълти/червени LED-ове се запалват при около 2.0V (обикновено 1.8V-2.4V), докато сини/бели LED-ове искат напрежение 3.5V-4.0V. Иска се повече четене преди да се пипа с поялник! :p

The Bandit
07.07.03 г., 14:18
Ми аз реших, че едва ли ще се справя и се отказах преди време по тая причина...само на кутията съм сложил сини LED-ове. Ето два подробни guide-а по въпроса за CD/DVD/Floppy LED модове:
http://www.virtual-hideout.net/guides/cdfdd_led_mod/index.shtml
http://www.moddin.net/article.asp?ArticleID=15

tomcat
07.07.03 г., 15:06
Аз смених зеления диод на TEAC-532EB. Понеже имах само smd син (от тези, които се поставят в GSM-ите) сложих такъв. И работи идеално. Само, че не го сложих директно върху платката, а запоих двата му края на две по-твърди успоредни кабелчета (~ 1-1.5см), а тях запоих за платката. Но наистина внимавай с поялника. Освен, че трябва да е с остър накрайник, НЕ трябва да е много мощен. В противен случай докато запоиш едното ще разпоиш другото. Но най-добре може би е да пробваш с обикновен (не-smd).

xts
07.07.03 г., 15:27
Ето и линк от моето Favorites. Нищо чудно линка да е дошъл от тук. На него има инструкции за смяна на светодиода на CD-Rxx, но примера не е aктуален за всички устройства.

http://www.techwarelabs.com/guides/misc_mod/cdrom_led/

_CypHer_
07.07.03 г., 16:26
Originally posted by Valeri
Причината за това е тази, че зелени/жълти/червени LED-ове се запалват при около 2.0V (обикновено 1.8V-2.4V), докато сини/бели LED-ове искат напрежение 3.5V-4.0V. Иска се повече четене преди да се пипа с поялник!
Прав си,ама и аз съм един смотан:) когато правих тия глупости имах мултицет а въобще не си направих труда да го замеря.

xts
07.07.03 г., 16:35
Originally posted by Valeri
Причината за това е тази, че зелени/жълти/червени LED-ове се запалват при около 2.0V (обикновено 1.8V-2.4V), докато сини/бели LED-ове искат напрежение 3.5V-4.0V. Иска се повече четене преди да се пипа с поялник! :p

Прилагам един протокол по полупроводникови елементи и там се вижда ясно. Въпреки, че на моя телефон белите диоди се отпушват при 2.4 Волта, има и по един резистор към всеки диод и ако той се шунтира напрежението става 3.6 волта.