Виж пълна версия : LCD термодатчици?
Някой знае ли дали и евентуално от къде може да се намери термодатчик с LCD дисплей в БГ?
spikard
22.06.03 г., 13:19
Една от най-сериозните фирми за такава екзотична техника е Conrad. Най - вероятно е там да намериш такова нещо.
ВЕЛИНСКИ
22.06.03 г., 13:50
Виж този линк:
www.overclockers.com.au/techstuff/a_diy_lcd/
Обяснено е как да си направиш мултифункционален LCD дисплей към СОМ порта. Можеш да го програмираш да ти показва всякаква информация вкл. температура. Частите ги има в Конрад и Комет и не са много скъпи.
Кажи какво точно ти трябв, на какво LCD и др. подобни. Може да, много е лесно, има готови модули, АЦП с индикация, по около 15-тин лева, към него връзваш датчика в подходяща схема и си имаш термометър, има и други варианти, но както казах зависи какво искаш, не се набутвай в конрад, там много пари вземат.
Lyubo_lvl
22.06.03 г., 15:32
Originally posted by Bloody
Някой знае ли дали и евентуално от къде може да се намери термодатчик с LCD дисплей в БГ?
След 2 седмици си идвам и мога да ти доставя това (http://www.thermaltake.com/products/hdcooler/hardcano67.htm) за 26 евро или това (http://www.thermaltake.com/products/hdcooler/hardcano5.htm) за 30 евро.
Нещо не ми изглежда много функционално за тея пари ... не ми вдъхва много довери е.. за същите пари че и по малко може д си го направи по функционално, е мое да няма frot USB ама ....
На мен ми трябва нещо готово, искам да си измеря какво отклонение ми дава термодатчика на дъното, че с тия температури дето ми ги изписва при Акаса SM2 направо трябва да се застрелям.
Гледах по разни западни магазини готови такива устройства (не монтиращи се в 5,25", а независими със захранване от батерии) за по 15тина долара. Нещо такова ми трябва.
nightyj
22.06.03 г., 17:15
ToHu я дай схема как се прави.Сложно ли е на мен ми трябва да отчита четири температури.
Ако имаш цифров мултиметър, купи си една термо сонда за него и си готов (около 10$ май е цената). Мултиметъра се слага на V и отчита директно температурата.
Е не за всички мултимери има сонди, и то качесвени, може да дава разлика до 10-тин аградуса, много е относително. За направата не е много сложно, бих казал никак, поне на мен не ми е:) а за точността е доста по точно от продаваните, със лекота 0.1 градус не са ти проблем :) Лесно може да стане и с матричен LCD, но ще е по скъпо , най-лесно и евтино е да няма дисплей, да си го отчиташ на компа, софтчето е просто, хардуера още по прост, само трябва да решиш каква точност ти трябва и къде точно ще мериш ... това е ...
p.s. Steve ... не забравяй да се логаутваш като пишеш от разни зали че за трети път те логаутвам .... днес за втори .. някой мое да злоупотреби, ... що все така се разминаваме .. ами не вземем да пием по някоя бира ......
Не съм в зала а от кабелен нет. За бирата бях навит вчера ама всички май заминаха за Елена.
За точността - не я знам на тези дето се продават сега да си призная. Аз имах една HP (счупи се миналата година), точността и беше +/- 0.5 градуса.
nightyj
22.06.03 г., 20:05
ToHu щом не е мноо скъпо съм навит да си го направя.Искам да меря темпа на радиатора на процесора,на видео картата и на харда,ако не е сложно и под процесора.Не държа дисплея да е нещо ревулиционно.Точността да е в рамките на 0.5.
Абе не знам, ама аз съм в залата до О'Шипка 1, и за трети път ме логва като Steve .. та не знам ... как твойте кукита стигат до тук. Днес ми е за втори път.
За термометъра, не струва скъпо, и е лесно ако е с матричен LCD но самият той е скъп, най-евтино е ако е без индикатор, акакто ти казах да ти го прашам на компа. Също не е сложно ако ползваш готов преобразувател, има ги с LED и с LCD дисплеи, за около 15 лв. и малко още части за да вържеш датчика. Но е едноканално, т.е. наведнъж мериш един канал, а това което ти предлагам е с процесор и 10 битово АЦП и може да е 7 канално .. а ако искаш може и да е с 17 битово АЦП. ... и екстри разни ...
nightyj
22.06.03 г., 20:42
Ми как да се разберем.И колко ще ми излезне.
Ами .. ей тук е сложната работа .. трябва да ти го направя докато се занимавам с други нещица ... и още някой се интересуваше от нещо такова .. малко да се освободя .. напомняй ми .. .очесто ... 098 678132 .. може и тук .... аха .... айде ще мислим как да стане . ама реши първо какво точно искаш, мое да ми пратип едно майлче с нещо като задание.
PARADOX_sf
22.06.03 г., 21:04
Мисля да права подобно нещо, но с повечко екстри за дипломна работа...
Добра идея .. давай ..... смело ...
И аз по едно време се интересувах за тези работи,даже питах в на Тони форума.
Ето аз какво съм "открил" досега:
1) С мултицед (или мултимер или там каквото е).Има такива уреди с вграден термодатчик на цена около 10-14 лева.Както каза Тони,не се знае с каква точност ще мери,а и не знам дали може датчика да се "вгради" някъде.
2)Със схема
2.1.C LED индикация - струва около 13-15 лева в зависимост от използваният датчик и седемсегментната индикация.
2.2. С LCD дисплей.Цената е "базовият" вариант 12 лева + самият дисплей,като до колкото знам може да се закупи такъв за колко 12 лева.
3)"Най-умното" решение.Схема с 4-5 датчика,които се монтират лесно,със седемсегментна индикация,като се показват всичките измервани температури едновременно.
Сложност - висока.Нужно е програмиране на основният модул,на микропроцесора.За това вече Тони има думата.
Цената на нужният микропроцесор(или микроконтролер,не знам кое е точно) е 20 лева,без датчиците,който не знам каква цена са.
Не знам дали вариант 3) може да се реализира с течнокристален дисплей.
Добре де а все пак някъде не се ли продават готови такива термодатчици, защото ако се наложи сам да си го правя незма колко време ще ми трябва (докато намеря необходимите части и го сглобя), а все пак ми трябва бързо. С тези отчитания на температурата вече почва да ме дразни, въпреки че не всеки може да покаже как дъното му отчита температура над 95 градуса а процесора, който би трябвало да изгори при над 90 си работи без проблеми :р да не споменавам и същевременно "ледения" радиатор...
В Conrad се продават такива,но не съм сигурен дали имат в наличност.Аз си взех от там,но с поръчка за 2 седмици.Най-олекотеният им вариант е около 27 лв.Включва една сонда и самото устройство.
Ok да се надяваме, че има и ще свършат работа, защото ако трябва да чакам 2 седмици+ с това положение на CPUто ще откача :р
ПС. Нали става дума за Конрад в БГ?
Дисплея струва 6$ с ДДС разбира се без беклайт (2x16). Най добре е да се купи 4x20 (около 20$), което е напълно достатъчно да показва всичко което може да си помислите. Проблема е че на мен ми трябва LPT порта и LCD-то само ми пречи. Седи си изключено през 99% от времето.
Ако някой има схема за свързване към COM или USB порт ще се радвам ако даде линк към нея.
Също така ако някой знае къде се продават "термометри" които работят със I2C, защото аз така и не можаг да намеря. Не се сещам точно сигнатурата, но беше в 8 пинов SMD корпус. Вероятно има и в други.
Абе .. кой те излъга че процесора струва 20 лв. ... ако сси спомням правилно там ползваха някакъв pIC ... май беше 876, който струва 7-8 лв. За другото, нищо сложно няма, ако искате и на коледната елха ще се изписва, ама разработката отнема време, времето струва пари, парите са водка, т.е. няма пари .. не пия водка ..кето е гадно .. т.е. трябва малко да изчакате, да имам свободно време, а не да отнемам от това за други проекти .. или не дай си боже от това за водката ... и ще направя едно каквото си го измислите.
На мен ми трябва съвсем елементарен модел, който да има един датчик и един LCD дисплей на който да ми изписва измерената температура. Никакви екстри, като това за елхата :р
Тони,цената която аз съм написал е това което аз съм намерил :)
все пак при теб има по-голям избор,а и предполагам имаш познанства в дадени кръгове и на теб ти е по-лесно :)
Иначе схемата е PIC F876.
А кога евентуално ще намериш свободно време,за да се занимаваш с подобни работи ? :)
На форума ти е схемата,според мен е интересна и можеш да и хвърлиш едно по-подробно око :)
CyPoB_KoKa|\
25.06.03 г., 22:36
Originally posted by ВЕЛИНСКИ
Виж този линк:
www.overclockers.com.au/techstuff/a_diy_lcd/
Обяснено е как да си направиш мултифункционален LCD дисплей към СОМ порта. Можеш да го програмираш да ти показва всякаква информация вкл. температура. Частите ги има в Конрад и Комет и не са много скъпи.
за това всякакъв LCD дисплей ли става?Защото намерих един 16х2 но не беше с такива чипове като на сайта,но на външен вид е същия
CyPoB_KoKa|\
26.06.03 г., 16:51
аре бре
никой ли не го е пробвал този LCD дисплей:weep:
Ами да точно за тая на форума говоря, видях я , нали това съм писал 876 ..:) .. не са скъпи, за време не знам, че сега едни от БАН ме запалиха по една друга идея ..... но трябва и пари да икарвам та да видим.
CyPoB_KoKa|\
26.06.03 г., 20:51
оох аз ли напоследък съм напекан от слънцето и зле разбирам....
значи да разбирам че всякакъв мартичен LCD дисплей 16х2 става за схемата от www.overclockers.com.au/techstuff/a_diy_lcd/
Тази схема става за LCD-та с 44780 контролер. Всички матрични са такива......:)
Аз пробвах такава "схема" (10 кабела се свързват) , даже с 8х2, става. Много се минах като си го купих тоя, не видях ,че е без осветление.....внимавай!
И сега така си стои, щото не съм измислил как да го закрепя...
Originally posted by ToHu
Абе .. кой те излъга че процесора струва 20 лв. ... ако сси спомням правилно там ползваха някакъв pIC ... май беше 876, който струва 7-8 лв. За другото, нищо сложно няма, ако искате и на коледната елха ще се изписва, ама разработката отнема време, времето струва пари, парите са водка, т.е. няма пари .. не пия водка ..кето е гадно .. т.е. трябва малко да изчакате, да имам свободно време, а не да отнемам от това за други проекти .. или не дай си боже от това за водката ... и ще направя едно каквото си го измислите.
Тони мисля , че трябва да се направи нещо по въпроса с тези термодатчици . Мисля , че ще има още заинтересовани хора . Аз се интересувам за нещо без LCD (или може и с LCD , зависи от цената) . Ако е без LCD , как ще се гледа темпа на PC-то , тоест с каква програмка , дали ще може с MBM :) ? Как ще се свързва схемата с PC-то ?
Аз не съм Тони, ама мога да ти кажа....около 16лв. е сносен течнокристален дисплей. Може да се направи по-ефтин светодиоден, но за управлението му трябва да се пише програма за РС-то и (зависи от порт-а) контролера, не си струва губенето на време ако е само за теб. За LCD-та има програми бол. Може да си гледаш квото искаш на него, зависи от софта, може и МВМ като искаш...
Най-големият проблем за мен е закрепването. Ама ако нямаш големи изисквания, може да резнеш единият капак за 5 инчовите устройства.
EDIT: май съм писал излишен пост, късно прочетох стр.1
Авторски права на vBulletin