PDA

Виж пълна версия : Как да пусна вентилатор на 7V

^JONY_BRAVO^
17.06.03 г., 17:44
Молбата ми е някой да ми разясни, като на олигофрен...как да си вържа двата вентилатора които прибавих към кутията си,на 7V в момента са на 12V и звука доближава децибелите на излитащ БОИНГ 757.
Вентилаторите са два Titan TFT-8025M12B вързал съм ги един за друг и съм ги набутал в захранването на флопито.Самите те са доста тихи но структурата на дупките които пробихме на страничния капак е такава че се получава едно доста силно фучене при въртенето им.Идеята ми е да им намаля оборотите за да не се чуват толкова...ако ги пусна на 5V слагайки ги на червената жица на флопито (в момента са на жълтата 12V)ще станат ли неефективни?Ако прибавя плат с цел да невлитат вътре боклуци ще намали ли това и звука?
---------------------------
От къде да ги взема тия 7V ...молбата ми е някой да ми го обясни но така че да го разбера.Благодаря предварително.:D

The Penalty
17.06.03 г., 17:51
Червената жичка на вентилатора в жълтата на молекс конектора
Черната жичка на вентилатора в червената на Молекс-а :D :D :D

BNN
17.06.03 г., 17:52
Червената жичка на вентилатора я връзваш към извода с +12V, а черната към извода с +5V. "0" в случая не се ползва никъде.

^JONY_BRAVO^
17.06.03 г., 23:13
10x...и на двама ви:)))))
много яко стана,сега се понася
----------------------------------------
Само едно последно уточнение...има ли смисъл да слагам между ламарината и вентилатора плат...или дунапрен тънък??? от гледна точка на прахоулавяне питам.Че единия както и да е ама втория духа баш в PCI слотовете и ме е страх да си представя какво ще стане ако навее прах:mad:

GeniusLoci
17.06.03 г., 23:27
Дунапрен от тези на дънните платки може.. те са доста..пропускливи...;)

The Penalty
18.06.03 г., 09:33
Абе по добре не слагай нищо, само губиш ефективност.
Този компютър на земята ли седи или е върху бюро?

^JONY_BRAVO^
18.06.03 г., 11:14
Originally posted by The Penalty
Абе по добре не слагай нищо, само губиш ефективност.
Този компютър на земята ли седи или е върху бюро?
На земята е...не че ми пука толкова много.Но единия вентилатор сочи точно PCI слотовете:(((
Нарочто го забодох там защото сега видео картата ми се охлажда идеално...понеже е с пасивно.При тези по-ниски обороти дали ще има пак такова натрупване на прах,както е при захранването???

The Penalty
18.06.03 г., 15:09
Каквото и да направиш -винаги ще има прах, щом разни вентилатори вкарват въздух в кутията неминуемо ще влиза и прах.
А за слотовете не се притеснявай, като си правиш профилактика от време на време ще са си чисти :D :D

digital
18.06.03 г., 21:20
Аз бих сложил някакъв филтър... много свинщина ще стоне иначе вътре... а пък щом е и долу PC-то...

Mivo
20.06.03 г., 11:35
Абе кажете как да си намаля оборотите на Макстора, 4е така пък моя бучи повече от вентилаторите :D :D :D

all
20.06.03 г., 15:00
Pusni go na 7 wolta

gkirilov
20.06.03 г., 20:36
Не са базикаите с хората, че току виж някои я е направил тая простотия .....

//////////////
Има един начин да не влиза прах в кутията :D ... а сетете са как де :D
Ами просто - инсталирате си една система която евентуално може да се окаже маааалко по-големичка от стаятата в която е компа ..:p . Та тая система ... подобна де - май я ползват в амд,интел ..или ТСМК .... за обезпрашаване . Не помня какви резултати се постигат с това нещо ... но мисля че ще ти стигне .../но мисля че е доста под 1 прашинка на 10 куб.м./

Ако не ти стига това :rolleyes: :bow: :bow: :no: :no: :good: просто сложи едни мрежички - намират се в климатици прозоръчен тип

salis
01.03.04 г., 19:42
а как точно да напъхам жичките на вентилаторите в молекс конектора ?

gkirilov
01.03.04 г., 19:49
от де я изкопа тая тема бре.

Иначе ето какво аз направих ... вземаш две допълнителни кабелчета /не много тънки и не много дебели /.
Значи вкарваш кабелчетата в предната или задната част на конектора на вентилатора , като задължително трябва да влезе оголената част ИЗЦЯЛО иначе са много близо кабелите и има голяма вероятност от късо съед-ие. И омотаваш малко с черно тиксо /изолирбанд/.
А при молекс-а е по-лесно - дупките са му големи. Просто вкарваш кабелчетата. Трябва обаче да си избрал кабели , които влизат малко зор , за да не се изплъзнат от молекс-а.

И внимавай , че аз по тая процедура и включен комп. пробвах дали работи защитата при късо. Също обръщай внимание, ако ти е многожилен кабела, да не стане беля - тва беше случая при мен - само една жичица даде късо.

RazorJack
01.03.04 г., 21:07
Originally posted by BNN
Червената жичка на вентилатора я връзваш към извода с +12V, а черната към извода с +5V. "0" в случая не се ползва никъде.

Абе така има ли някаква опасност ако си вържеш харда примерно на същия кабел, след такъв вентилатор на 7 волта?

Smoky
01.03.04 г., 21:18
Ето гледайте тук (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?threadid=23848) в Модове... Линкът е във втори пост...

rentboy
03.03.04 г., 00:00
Колко вентилатора могат да се свържат в един флопи молекс ,без да стане някой фал.Примерно 6?

salis
03.03.04 г., 10:01
имам 2 въпроса:
1. ако един вентилатор, който е 2500 оборота, го вържа съответно на 7 или 5 волта, колко ще му станат оборотите?

2. ако вържа един светещ Акаса на 7 волта, ще светят ли по-слабо диодите?

Dark Skywalker
03.03.04 г., 10:46
На първия ти въпрос: зависи от вентилатора, трябва да го провериш експериментално. Връзката във всеки случай не ми се струва линейна.

На втория: ще светят по-слабо, да. Диодите са вързани последователно. Особено ако са сини, спадът на интензитета на светлината е доста забележим. Което не пречи на вентилатора да изглежда cool, де. Впечатленията ми са от син вентилатор на Thermaltake (10х на Григор за подаръка...)

По въпроса на rentboy: би трябвало шест вентилатора по ~150 mA (~0.9 A) да не са проблем. Ама... за какво са ти? :conf: :shock:

bay-petko
03.02.05 г., 11:49
hi,
ли4но аз имах подопен проблем и го реших с един чип 7808
всички перки са на 8 волта в момента в твоя случи ти трябва 7807
проблема е 4е трябва да си поиграеш с поялник.иначе никак не е трудно

чип4ето е с три кра4ета вход маса и изход, слагаш го някаде на корпуса
с едно бол4е пуска6 в лчвото кра4е 12 волта само плюса маста/минуса/ си варви по корпуса. а от дясното краче вадиш 7 волта ако ползваш 7807
цялото удоволстви ще ти стува 1, 1.50 лв и малко време
ако сложиш и потенциометарче направо си регулираш оборотите.
ако "чете6" ел схеми кажи каде да ти пратя ;))
лек ден на вси4ки

gogo126
03.02.05 г., 14:13
Петко прати ми на copper@abv.bg
pls
:)

Miki
04.02.05 г., 10:47
7807 не знам да има, но със 7805 става идеално, регулира от 5 до към 11.5 волта.

bay-petko
04.02.05 г., 15:29
wizte tam:http://free.bol.bg/sazdow//78XX.rar

ARMANI_L
13.02.05 г., 13:51
хора значи имам един вентилатор на 12волта и ще има ли прблем ако го захраня от молекса например на CD-то

Vokil
13.02.05 г., 18:59
няма проблем става :)

peshoteslata2
12.03.05 г., 12:03
ARMANI_L по добре го включи на 7В няма да шуми много :)

ianocean
02.10.05 г., 21:23
7807 не знам да има, но със 7805 става идеално, регулира от 5 до към 11.5 волта.
A KA350 (http://www.fairchildsemi.com/ds/KA%2FKA350.pdf) дали ще свърши работа за 120mm Delta 3 A

Miki
04.10.05 г., 13:32
A KA350 (http://www.fairchildsemi.com/ds/KA%2FKA350.pdf) дали ще свърши работа за 120mm Delta 3 A

Този елемент не ми е познат, но като гледам данните му, че разликата между входното и изходно напрежение трябва да е минимум 5 волта по-скоро не.

Купи си 7805 - стотинки е.

NaDa
30.12.05 г., 12:04
Някъде беше споменато за прах, и в контекста на темата бих искал да насоча вниманието ви към един уред - http://images.google.bg/images?q=van+de+graaf&hl=bg&btnG=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%B D%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BE% D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B 8%D1%8F

Това са негови снимки, и схема трябва да има някъде. Та този уред събирал цялата прах в стаята за 0 време. Можете и да потърсите повече информация за устройството и свойствата му. Аз сам не мога да си я направя, но някой може да опита. Аз пък ще пробвам да поръчам да ми я направят :)

Darknauss
30.12.05 г., 12:06
В Mythbusters правиха такова,но не изглеждаше много сложно...Не помня в кой епизод... :( Колко ще излезе направата ?

NaDa
30.12.05 г., 12:12
То не е сложно, ама изисква елементарни познания, които все още не съм усвоил

Аз ще поръчам на познат, ще ми излезе безплатно, а може би и цената на материалите. Някой по-знаещ сигурно ще се изкаже по въпроса

Darknauss
30.12.05 г., 12:28
Питай го дали ги прави сериино и за колко пари...