PDA

Виж пълна версия : Въпросче за .so и root права.

GIPSON
15.06.03 г., 20:07
Първия въпрос ми е, как се отваря файл с разширение .so (metamod_i386.so.gz) и как да дам на някой user root права.

Мерси

delian
16.06.03 г., 10:25
Ами те в Линукс разширенията са главно за украса, та това като гледам като начало трябва да го разархивираш, например с gunzip.

Да дадеш на юзър руут права, какво точно значи? Ако искаш да има всички права върху файловете можеш да го направиш техен собственик или да го сложиш в една група с руут и да смениш режима на достъп на файловете, така че групата да има достъп до тях.

Иначе казано - в UNIX има само един руут. Всеки юзер може временно да получи руут права с командата su (superuser), разбира се, ако знае паролата на root.

Smoky
21.06.03 г., 02:12
Originally posted by delian

Всеки юзер може временно да получи руут права с командата su (superuser), разбира се, ако знае паролата на root.

Ами той ако знае паролата, си ги има за постоянно, макар че не знам кой руут ще си да де паролата :-)))))
А иначе su е съкратено от switch user, ако не се лъжа...

bohu
21.06.03 г., 11:35
Originally posted by Smoky
Ами той ако знае паролата, си ги има за постоянно, макар че не знам кой руут ще си да де паролата :-)))))
Super User :D

xatri3
21.06.03 г., 12:26
Хахаха JOE owns edit. Много са яки програмките за линукс... Седнал некаф nerd си напраил програмка и после я кръстил некак си дето само той си знае какво значи...

vampi
21.06.03 г., 13:32
Originally posted by Smoky
И аз мисля, че е switch user...

delian
21.06.03 г., 13:38
Не знам дали има толкова голямо значение, но ето:

`su' stands for `Super User'. Originally, the command's only purpose was to become root. The possibility to specify a different user id was added later. Keep in mind that the history of Unix did not begin with Xenix or Linux :-) For the unbelieving here is the beginning su.c from Unix V6 (so there is no point in further speculation)

http://www.roesler-ac.de/wolfram/acro/credits.htm

Все пак ако беше Switch User, трябваше да те пита като кой юзер искаш да се суичнеш.

vampi
21.06.03 г., 13:55
Все пак ако беше Switch User, трябваше да те пита като кой юзер искаш да се суичнеш.
А като напишеш "su <user name>"?

http://www.ahinc.com/linux101/users.htm
http://www.xinit.net/linux_su.shtml
:D
Но иначе наистина няма значение...

П.П.: в началото наистина е било супер усер...

QWERTY
21.06.03 г., 14:25
.so файловете (ако са по стандарта разбира се) са библиотеки за динамично свързване (същото са и .dll в уиндоус). Това не са програми в истинския смисъл на думата, а просто библиотека от функции, предвидени да бъдат викани от други програми.

JoZ
22.06.03 г., 01:54
мхм, точно както казва qwerty e. мога да уточня, че .so са
библиотеки на C и то binary т.е. компилирани.

Mikis
22.06.03 г., 14:44
А какво точно означава so ? Например DLL е Dynamic Link Library.

chobaka
22.06.03 г., 23:45
Originally posted by Mikis
А какво точно означава so ? Например DLL е Dynamic Link Library.
SO означава Shared Object - това са компилирани библиотеки, а понякога - ако срещнеш например DSO (Dynamic Shared Object) - може да е просто някакъв модул към нещо... DSO са динамично "поделени" двоични обекти, разбирай - модули, за Apache сървър

GIPSON
23.06.03 г., 00:42
Мерси за отоговорите. Сега ми е по-ясно :>>> :D

Smoky
23.06.03 г., 03:38
Originally posted by delian
Не знам дали има толкова голямо значение, но ето:

`su' stands for `Super User'. Originally, the command's only purpose was to become root. The possibility to specify a different user id was added later. Keep in mind that the history of Unix did not begin with Xenix or Linux :-) For the unbelieving here is the beginning su.c from Unix V6 (so there is no point in further speculation)

http://www.roesler-ac.de/wolfram/acro/credits.htm

:bow: :bow: съгласявам се. А за последното - не е задължително - може root да е подразбрана стойност ;)

exabyte
27.06.03 г., 15:46
root права на юзър може да дадеш, ако го useradd-неш с UID 0. Ама според мен не е добра идея, не давай root права дори на себе си, ако можеш.

Fo
27.06.03 г., 18:13
Може и със sudo