Виж пълна версия : noob проблем... май с lilo
Така... днес се захванах да инсталирам Слак 8.1 на едно дискче 850МБ, което ми се въртеше из краката. Инсталацията мина доста културно, още повече че я бях правил веднъж-дваж, макар и на мойто ПЦ. Проблемът е, че след инсталацията не мога да буутна от ХДД-то - зареждам lilo, в lilo.conf всичко си сочи на подходящите места, обаче при буут изважда само едно главно L, следвано от много " 01". Пробвах каквото се сетих, но проблемът явно е извън моите скромни Линукс познания. Така че ако някой има идея какво съм омазал, нека сподели :D Няма да се сърдя :cool:
Дискът е самичък на 1 канал, root partition е /dev/hdb1, a kernel-ът е някакъв default... Мдаа, може и там да е проблемът...
Нали не си забравил да пуснеш самия lilo след като му редактира конфигурацията?
Не съм... То вече "/sbin/lilo" го пиша по-бързо от паролата си :D :D
Аз го имах същия проблем и при мен беше, че не го бях инсталирал lilo-то на MBR na hdd.
П.С И аз инсталирах Slack 8.1
Dark Skywalker
11.06.03 г., 13:53
Мда, и аз сума ти време си блъсках главата с инсталацията на Slack 9, докато вдяна, че трябва да пусна liloconf и да го инструктирам да се запише в MBR.
При мен в Master Boot Record-а имаше и някакви остатъци от един предишен Grub, та нещата изглеждаха съвсем объркващи.
Абе какво да се прави... и на нас - Windows Guru-тата - понякога ни трябва някое ново предизвикателство.
:cool:
Мдааа, май проблемът е в хардуера, а не в софтуера... Когато пусна liloconfig и оттам се опитам да записвам в MBR, гърми. Като се опитам да сложа харда Master, още биос-ът ми дава Primary Master drive failure...
От друга страна, като му напиша lilo -b /dev/hdb (т.е. опитам се насилствено да забода буут сектора в MBR...май), всичко си е наред, само дава warning, че /dev/hdb1 не било на първия диск... И така, одисеята продължава.
schMATKA
11.06.03 г., 22:47
тука:
bash# lilo /mbr
Originally posted by schMATKA
тука:
bash# lilo /mbr
Човече, това нещо не ми мяза на линукс-ска команда, но докато не съм пробвал...
Иначе днес направих следното: оставих малкото ХДД само на кабел, сложих го на Cable Select, че на Master гърмеше, както писах по горе. И сега, на /dev/hda всичко си се инсталира перфектно... Lilo в MBR, оттам буут без проблеми...
Дразни ме само мисълта: "Е*#$&, може ли да не може да се пусне лило на slave диск?". Защото сега за да си пусна линукса трябва да разкачам Кудата, да слагам кабела на 850-ката, после стартиране... Накрая обратно... Гърч!!!
Май ще трябва да почета HOWTO-то за dualboot... :idea: :ghi: :idea:
Какво имаш на другия диск? XP?
98... ама като се бъзикам, оставям включен само диска с Линукса... Първо - да не стане някой фал, и второ - да не омажа нещо ;) :D :D Не, идеята за момента не е dual boot, а през биоса да сменям първия boot device и така да сменям ОС. Струва ми се средно хитро и доста безопасно :-)) Въпросът е дали е възможно...
барато, махни boot sector virus protection от bios-а ако
случайно не си се сетил и пак опитай.
Авторски права на vBulletin