Виж пълна версия : Water Cooling
GeniusLoci
10.06.03 г., 11:51
Своите въпроси и коментари може да направите тук, а самото ревю вижте ТУК (http://www.hardwarebg.com/reviews/SGcooling/sg1.html)
V I P E R
10.06.03 г., 12:11
Е това вече ми харесва. Определено ме заинтересувахте, но искам лична демонстрация :). А и още нещо. Можете ли да кажете каква е била стайната температура когато сте правили тестовете, какъв е дебита на помпата (900л/ч ли е?), размера на щуцерите на блока и маркучите, а също и как сте захванали маркучите на блока.
Сега ако и цени дадете ще е най-добре :). Най-добре ще е да дадете цени на базовия модел който искате да продавате и от там нататък другите неща като по-мощна помпа, промени по дизайна или други неща да се начилсяват отгоре.
Я дайте тестове ако може на по-клокнат процесор. Искам да сравня с това блокче на Стилян. Дайте по възможност спецификации на всичко дето се сещате и ако може повече снимки отвътре на кутията. А защо не сложите перките отстрани на радиатора за да замукват директно от него и да се повиши перформанса. Имам и други въпроси ама кат одойда някога да го видя тогава :). Айде после ако се сетя нещо пак ще питам :).
The Penalty
10.06.03 г., 12:21
Браво!
Ама я дайте малко повече снимки на кутията де?! Какво точно правят тези вентилатори? Нещо не се разбира...
Как минава въздуха, през фан бъс ли е или??? Нещо не виждам решетките... абе много кофти снимки, я го снимайте пак, че да се види хубаво!!! :D :D :D
Айде!
GeniusLoci
10.06.03 г., 12:21
Ами зената е 180 лв. Без място за коментари - в предните 160 за базов модел, които казвах, не бях включил (щото не ми е стигнал акъла) всички тия дребни неща дето скиторих вчера да ги вземам - уплътнения за вибрациите, конектори, по-добри вентилатори (с титанчетата не стана..), скобки и ред други джвъчки..
Стайната си я пише на графиката - у нас от два дни не е било по-малко от 30 градуса, вечерно време (а пък аз тогава го тествах) и повече, защото са два компютъра в стаята а не мога да отварям от тия пълчища комари..
Размера съм го написал - малко над 9 мм външен са щуцерите. Маркучите са с 9 мм вътрешен и 2 мм стена. Масло/топлоустойчиви, не правят колена.
Помпата е 800 l/h, като при варианта в който е при мен (в/у кутията) прави вероятно около 600..маркучите са захванати навсякъде със скоби, въпреки че на щуцерите на блока определено при помпи до 1200 l/h няма да им трябва.
Ве мога да ти дам по-клокнат процесор - имам само Barton-a (никой не ми даде Tbred DLT) а той за 2400 иска над 1.83, което и да искам не мога да му пусна. Надявах се от Солтек да ми изпратят PowerBIOS преди да свърша, но са ми писали да изчакам..
Ве можеш да го сравниш с на Стилян, защото той е с по-мощна помпа. Пък и парите са различни...
Sugar4o
10.06.03 г., 12:25
ако се интересувате за другите модификации има 50 мегабайта триизмерни модели на това водно;)
Иначе перките смучат от кутията въздух ( Ники ще качи и снимките от другата страна) а този въздух минава през радиатора за да влезне в нея
V I P E R
10.06.03 г., 12:43
Ами качвай ги някъде да ги сваляме :).
Ами ако искаш Genius аз след 2 седмици ще идвам до София и ако искаш да се видим да разгледам водното и да ти кажа аз какви неща ще искам. Със сигурност ще си поръчам някои работи, може и да не е цялото водно, а може и да е цялото ако можете да ми направите модификациите които искам.
Мога да ти донеса и моя процесор ако искаш да тестваме с него.
Искма да видя каква е изработката и други неща които няма как да ми кажеш и трябва да се видим лично за да те питам че имам много въпроси и не върви тука да ги слагам че ще станат много големи постове.
GeniusLoci
10.06.03 г., 12:49
Няма проблем - ще се видим.
За 50-те МВ - освен тях ще се наложи да свалиш и два диска с Autodesk ;)
Ще кача скрийншотове, но ще стане като ходя до Иво или се видим, защото нета му е бавен..пък са у тях..
V I P E R
10.06.03 г., 13:01
ОК идеално е направо да се видим. След две седмици ще идвам и ще зема и процесора. Можеше и по-скоро ама тази седмица си чакам новия монитор и няма да ми останат пари като го платя. Ами щом са големи чертежите дай повече снимки на самия блок и някакви снимки на чертежите, както и снимки на кутията. Искам да знам как точно са подредени нещата в кутията ама това може и да го видя като дойда. Интересува ме при вашия блок от къде минава водата вътре в блока, а също и какви други блокове можете да направите. Мисля че засега съм се спрял на блока на Стилян като разбира се ще го променя малко да ми пасне :).
П.С. Ти в Люлин ли живееш? Щото аз познавам само централната част Лозенец и частите около хотел Плиска и ще трябва да се разберем някъде там :) за да не вървя с карта по града :).
Fanatic
10.06.03 г., 13:14
ей ГенисуЛоци, ;-)
давай го тва блокче, че вече полудях, обещал си от 2 седмици и само се моташ. Давай да го изпържим с мойта помпа и 70 см-тровия радятор ;-), ако не се пръсне значи добре е направено.
Sugar4o
10.06.03 г., 13:27
лелеее за такива маняци ще направим стоманени блокчета - няма проблеми ама не се опитвай да издевателстваш над бедната пластмаса:)
V I P E R
10.06.03 г., 14:16
Originally posted by Fanatic
ей ГенисуЛоци, ;-)
давай го тва блокче, че вече полудях, обещал си от 2 седмици и само се моташ. Давай да го изпържим с мойта помпа и 70 см-тровия радятор ;-), ако не се пръсне значи добре е направено.
Я кажи каква ти е помпата и дай снимки на радиатора ако може.
Я Шугарчо или Гениус да кажат какъв е точно водния кръг на водата. В смисъл от къде тръгва, от къде минава и къде отива, както и кога минава през блока - след радиатора или преди него?
The Penalty
10.06.03 г., 14:21
Originally posted by V I P E R
Я Шугарчо или Гениус да кажат какъв е точно водния кръг на водата. В смисъл от къде тръгва, от къде минава и къде отива, както и кога минава през блока - след радиатора или преди него?
Най вероятно е "как си го пуснеш" :ghi: :ghi: , иначе в предното ревю беше помпа-блок-радиатор.
GeniusLoci
10.06.03 г., 14:36
Да, и сега пак е така.
Fanatic, ами аз и на Григор на вилата го носех с мене, ама тоя алкохол пречеше и не се сегих да ти го дам. Друг е въпроса че Sugar4o казва че няма да издържи.
VIPER - ще сложа шотове на дизайна, даже след малко ще взема да го начертая направо.., помпата на Fanatic е градинска от тия дето качват на 20 метра (че ако не каза и повече) та изобщо няма за какво да я обсъждаме..
Ами какво да гледаш в кутията как е подредено..не че няма да гледаш, но няма какво да описвам.. - то на снимката (ТОЧНО ТАЗИ (http://www.hardwarebg.com/reviews/SGcooling/pics/caseins3.jpg)) се вижда идеално.
Блокове - ами всякакви, стига да не искаш някакви super microfin дизайн - не че и те няма да станат, но не си струва парите които ще ти вземем (в смисъл много)...;)
В Люлин съм, но ще се срещнем някъде и ще отидем заедно (ъ-ъ, дойдем заедно..)
V I P E R
10.06.03 г., 15:51
Originally posted by GeniusLoci
Да, и сега пак е така.
Fanatic, ами аз и на Григор на вилата го носех с мене, ама тоя алкохол пречеше и не се сегих да ти го дам. Друг е въпроса че Sugar4o казва че няма да издържи.
VIPER - ще сложа шотове на дизайна, даже след малко ще взема да го начертая направо.., помпата на Fanatic е градинска от тия дето качват на 20 метра (че ако не каза и повече) та изобщо няма за какво да я обсъждаме..
Ами какво да гледаш в кутията как е подредено..не че няма да гледаш, но няма какво да описвам.. - то на снимката (ТОЧНО ТАЗИ (http://www.hardwarebg.com/reviews/SGcooling/pics/caseins3.jpg)) се вижда идеално.
Блокове - ами всякакви, стига да не искаш някакви super microfin дизайн - не че и те няма да станат, но не си струва парите които ще ти вземем (в смисъл много)...;)
В Люлин съм, но ще се срещнем някъде и ще отидем заедно (ъ-ъ, дойдем заедно..)
Ами кутията като дойда ще ти кажа че сега трябва да пиша много, а съм на работа.
А за блоковете - ами искам нещо като Danger Den MAZE 4, даже същото и искам качеството на изработка да е същото :). Абе като дойда ще се разберем че така е малко куцо, а пък и темата е за вашето серийно водно. Я кажи какви други помпи предлагате. Има ли такива от 1200л/ч нагоре.
GeniusLoci
10.06.03 г., 16:18
IP 3 H = 1,45 600 - 800 23
IP 4 H = 1,80 800 - 1200 26
IP 5 H = 2,30 1200 - 1600 36
IP 6 H = 2,80 1600 - 2000 42
това са помпи..ще питам за цени обаче..
Fanatic
10.06.03 г., 18:05
Genius, не си разбрал, помпата не е градинска а за кладенец.... ;) не бе шегувам се това е реголируема помпа за водна система на подово отопление, малко е специална но съм измислил как ще намалявам налягането след радятора и преди блокчето и ще се увеличава по обратния път, ти дай блокчето пък ще го измисля....:D
GeniusLoci
10.06.03 г., 18:36
Като се видя с Григор ще му го дам... Ама имай нпредвид че то не може да поеме подобен дебит - сложих му чертеж в ревюто, виж го какво представлява..
;) Щом искаш.. нали плащаш :D
The_UFO
10.06.03 г., 21:53
Хубаво е станало водното. Само че не мислиш ли че резултатите са малко ниски?! Ако не се лъжа Stilian беше с водно и с T-Bred 1700+ на 2652MHz (221x12). Поне едно 2500 да чукваше като хората тоя процесор ;)) Охлаждането на радиатора и въздушният поток с тези 2 вентилатора ми се струра не както трябва направен. А с тази голяма помпа и 2 фана не мислиш ли че "тихото" водно ще вдига повече шум от AX-7 на макс обороти?
GeniusLoci
11.06.03 г., 00:06
Преди малко TurboD беше у нас и първите му деми бяха "колко ти е тих компютъра"...
Двата вентилатора са на 7V и НЕ се чуват. Помпата съм и направил изолация за вибрациите и също не се чува - пък и тя и по принцип е сред най-тихите (точно и това сме гледали, пък и е малка, не голяма - на снимките е от дооста близо снимана, зъбръвих да сложа една стотинка за сравнение - утре ще го оправя....)
Въздушния поток е екстра - с още една перка на 7V ще заспи и пак няма да се чува - а всичкия студен въздух влиза ПРЕЗ радиатора - какво по-добро..
The Penalty
11.06.03 г., 10:40
...Помпата съм и направил изолация за вибрациите...
Я разкажи повече?!
GeniusLoci
11.06.03 г., 11:29
Айде като се видим... продават гумени уплътнения - широки, тънки, дебели...абе квито се сетиш..
Sugar4o
11.06.03 г., 13:02
Малко извън темата но все пак:
до четвъртък (12.6.03) вечерта се събират поръчки за първата партида водни охлаждания. Следваща партида ще има в момента в който се съберат поне 3-4 кандидати. Така че който иска да има водно този месец да се свърже с мен или GeniusLoci (мейлите ги има на ревюто отгоре)
V I P E R
11.06.03 г., 15:50
IP 3 H = 1,45 600 - 800 23
IP 4 H = 1,80 800 - 1200 26
IP 5 H = 2,30 1200 - 1600 36
IP 6 H = 2,80 1600 - 2000 42
това са помпи..ще питам за цени обаче..
А тези помпи потопяеми ли са? А и разбра ли им цените?
TheSnake
12.06.03 г., 00:19
Браво пичове перфектно е :) Веднага щом направя upgrade-a си зимам и едно водно :D
GeniusLoci
12.06.03 г., 00:54
Originally posted by V I P E R
А тези помпи потопяеми ли са? А и разбра ли им цените?
Потопяеми, следващите, които стават за непотопяеми са над 150 лева 100%.. иначе и тия са май от 75 тагоре, а по разни причини съм скептично настроен към тях (защото IP2 не си качи сантиметрите..)
GeniusLoci
12.06.03 г., 11:47
Налага се да внеса някои пояснения, защото започнаха да се превръщат в спекулации:
1. В момента най-слабата страна на водното е охлаждането на водата - радиатора е предостатъчен, но се охлажда от две перки, пуснати на по 7V с общ CFM около 20~25 кубични фута. Пускането им на нормалните 12V не ми харесва просто защото са шумнички според мен. Според стандарта на 50% от потребителите в този форум са дори много тихи на 12V, но когато си затишите достатъчно системата в един момент и харда ви се струва като моторна резачка.. просто бързо се свиква.
Водното ще се продава с 3 перки стандартно, въпреки че има и хора, които искат повече или пък 120-ки вместо 80-ки. Мога да кажа че с 3 или повече 800 милиметрови перки, дори и пуснати на ниски обороти температурата на водата пада до около 3 градуса над стайната, което се отразява подобаващо и на температурата на процесора. Пускането им на нормална скорост докарва водата до стайна температура,но пък премахва предимството на тихата система, както и сами се досещате.. ;)
2. Издръжливостта на блока. Стандартните блокове с които продаваме водното не бихме им дали lifetime гаранция - произвеждаме ги с мисълта за година или малко повече употреба. След това най-малкото няма да има какво да охлаждате с този дизайн...
Блоковете работят при мен доста време (не си спирам компютъра и всички стойности, до които съм клоквал са не за тест а за 24/7 - мразя резултати за тестове.. Надявам се да си намеря по-добър процесор, (иха..като на Стилян.. :(... ) с който да покажа по-истински ЗА ВАС резултати. Гарантирам че блок минал през компютъра ми няма да протече, освен при помпи с дебит над 2000 l/h когато си зависи от вас дали ще си го стегнете достатъчно. Както казах пригаждаме блоковете за нашето водно, ако искате за мощна помпа и голям дебит си поръчайте блокче отделно и ще ви направим ПРЕДОСТАТЪЧНО сигурен.
3. За хората, които желаят по-добри като характеристики (може да се помисли) или просто по-различни като дизайн (и по характеристики според поръчителите, ако така смятат) си има отделна графа - може да им ваправим и доста по-изпипани отвътре и отвън блокчета - такива, които да си разглобяват и ползват с години - ако има на какво. Не е проблем и пригаждането към други сокети - обикновено ще трябва да си купите само щипка.
4. Захранването:
В кутията на водното влиза Power кабела от ел.мрежата. Оттам ИЗЛИЗА и кабела (като на мониторите), който влиза в захранването - така ви спестяваме нуждата от още един контакт - но ако искате не е проблем да си ги включите по желание... Кабели в комплекта НЕ ВЛИЗАТ, освен при изрична уговорка затова... В комплекта влиза само кабела за 12V между компютъра и кутията на водното, нужен за захранване на перките и за релето за включване на водното.
5. Помпата.
Избрали сме помпата според характеристики, шум, възможности и дори дизайн, но най-вече защото е изпитана като качество и време на екплоатация от не един човек и може да гарантираме за определено време за употреба.
Има възможност за по-мощни, но и доста по-скъпи водни помпи, които (IMHO) не оправдават парите си въпреки уж по-високата мощност поради съществени различия в дизайна. Втората причина да нямаме никакво желание за смяна на помпата е че просто няма нужда! В момента е въпроса как още повече да охладите радиатора, а не да повишите дебита (което от своя страна ще намали охлаждането на водата в радиатора и ще искате още един радиатор...
Все пак за екстремистите имаме и по нестандартни идеи - само да кажат...
6. Радиатора - както споменах той просто има нужда от по-висок дебит на въздуха през него. Радиатора е доста голям, а кутията е направена така че всичкия въздух излизащ от перките ДА ВЛИЗА през радиатора и да го охлажда, което намалява и дебита на въздух, но е най-удачното решение (със сигурност 200% по-добро от обдухване на радиатора..) Да споменавам ли че може да се направи и с повече от един радиатор, ако някой му се дават толкова излишни пари?
7. Подсветки, още охлаждане и такива неща се правят, със съответно качване на цената за материали и работа.
Сигурно ще се сетя още нещо, но засега е това.
пишете ми на hristo1954@dir.bg или дайте емаил за уточнение - ако не е офтопик.
Поздрави Христо
GeniusLoci
12.06.03 г., 22:09
geniusloci@hardwarebg.com
ICQ 179493458
GSM 087505869
Sugar4o e sugar4o@abv.bg
Пиши на един от двамата
Satanail
13.06.03 г., 04:08
А има ли някаква възможност това водно да се разходи до Стилян и да се бучне на неговия процесор, и да кажете какъв е резултата?!? Нахално от моя страна, но......
GeniusLoci
13.06.03 г., 04:28
Не, няма, но имам такъв процесор у нас (всъщност първия ми процесор се "върна")... лошото че не запали...той е малко напукан от фреона за тестовете на PCMagazine :( и явно..
ПП - не очаквай грандиозни разлики освен ако той не е още с онзи радиатор от климатик..огромния..
:smoke: Като цена добре. Но като размер - мале... Недай боже да се мести компа , някак неудобно! Ако използаш меден радиатор за парно (Алеко) сигурно ще смалиш размерите. Всеки харесва подредени кутии, и жени.
GeniusLoci
13.06.03 г., 22:17
Тоя от Алекото не само е 70че и повече лема, ами и е по-голям и къде къде по-груб...
Stilian
13.06.03 г., 22:33
Не, няма, но имам такъв процесор у нас (всъщност първия ми процесор се "върна")... лошото че не запали...той е малко напукан от фреона за тестовете на PCMagazine :( и явно..
ПП - не очаквай грандиозни разлики освен ако той не е още с онзи радиатор от климатик..огромния..
Ммм не вече не съм с него (още не съм сменял signature-то) сега съм с един HeaterCore изцяло меден ... подобен е на BlackIce 2 Extreme в сайта на DangerDen, само че е по-добър ...
edit
ето го в действащ вид с оригиналните PAPST grill-ове
http://free.data.bg/stilian/WC/2x_light.gif
Тоя от Алекото не само е 70че и повече лема, ами и е по-голям и къде къде по-груб... Наистина са малко (сделано)..и , но медни . Явно, визуална грешка от картинката за размера. Но един <BLACK ICE 2 EXTREME> който струва без доставката около 68$ е точно АЛЕКО срязано на средата. Значи два пъти по-къс. Но това скъсяване ,макар много трудоемко - си струва труда. След това може да се монтира вътре в <midlle tower> кутия и 120мм.вентилатор, което също не е лека работа. Иска се умения и иструменти и търпение. Не е по силите на всеки. Както би казал дядо от село < козата си иска пръч . . >.От това няма да намалее ПЕРФОРМАНСА .Който желае нека се пробва
GeniusLoci
14.06.03 г., 13:20
Искаш ли да се ловим на бас че ще ти падне пърформанса...
пък и дори наполовина пак няма да влезе свободно в кутия на произволно място, най-малкото пък на 80мм отворите.. надявам се скоро да имаме и цяла кутия, а Григор и останалите разработват и "пристройка" за кутии...
Сложиш ли вътре радиатора директно с какъвто и да е радиатор, ако ще и два да са качваш за отскок 3~5 градуса.. при еднакви перки. Особено ако си с nForce2
Като направя снимките на кутията ще ги пусна за да ги разгледаш . Няма да се забавя. Но съм виждал и по-подходящи кутии за модване от тази която имам. Това което нямам е дъно с nFORCE 2 защото нямам средства. Така че ,кутията чака засега . А тези 3-5 С* нагоре ( за сметка на добрият външен вид ) бих си затворил едно око. Но този тест явно ще почака.
GeniusLoci
14.06.03 г., 21:59
За модване на кутия вече се наточих..но ще е към края на месеца и началото на другия.. но тоя път със сигурност ще търся спонсор..
Малко инфо още за нашето.
В стаята ми е 31.5 градуса, и то не мерени от датчик на дъното (който ми е разположен до AGP сокета и в момента показва 40 градуса) а от нормалев и електронен термометър. Прозесора е в idle 47 градуса, а при сериозно натоварване и дълга работа достига 54, понякога и 55 (явно като датворя вратата...) това е при две перки на 7V, при което е абсурд да ги чуете. Пускам ги на 12V сега...
ПП - процесора е 2315MHz Tbred на 1.71V (101.69W) и като чуя пак някой на въздух да ми каже 46 градуса в тия жеги ще се спукам от смях (ако ви отчита толкова на RDA+ да знаете че там не съм убеден че някой е виждал 50 градуса, т.е. тоя датчик на толкова се закрепва и температурата е 20 градуса отгоре...кщоето ще проверя съвсееем скоро :D :D )
mrezhata
16.06.03 г., 10:44
Не мога да си намеря такива, които не се прегъват.
Тези ми изглеждат хубави.
Откъде и колко струват?
Sugar4o
16.06.03 г., 11:16
Миии да ти кажа почти няма такива дето да не се прегъват! Или са с твърде дебела стена и са неприложими.
всичко идва от това че на малък радиус няма да стане прегъване - или мислиш друго или ползваш някъв фитинг за да завие
mrezhata
16.06.03 г., 11:20
Originally posted by Sugar4o
Миии да ти кажа почти няма такива дето да не се прегъват!
Има, силиконови маркучи, ама откъде...
GeniusLoci
16.06.03 г., 11:34
Около Сточна Гара има много магазини, в които продават маркучи..
До днес имах чуството че първата идея за директно охлаждане на ядрото на процесора ще изкочи от форума на HardwareBG Forums - но уви . От два - три дни ми се въртеше такъв вариант < как никой не се е сетил досега>- и ето, днес попаднах на такова решение във www.PimpRig.com. Много ефективно , много ниски температури . Това наистина си струва .Идеята е водата директно да полива ядрото , което пък е уплътнено като в камера , след което се отвежда по изходящият маркуч.
GeniusLoci
19.06.03 г., 00:24
обсъждали сме идеята..безмислена, рискована, трудно за поставяне, задължително обезвъздушаване, не може да се добавя антифриз или такива неща във водата, медта разсейва по-добре от кристала на процесора, отколкото той самия ще успее.. добре си мислел но не ми се търси темата (някъде в Хардуер беше)...
Действително рискът от изгаряне на процесора се покачва доста. Без контакт до топлообменник <в случая медното ядро на водният блок> температурата нараства мигновенно , и отива на буклука. Макар че медтта е отличен посредник м/у процесора и водата , си лапа % от това. Естествено контактната повърхност CPU\ воден блок- е const. а всички добри водни блокове всъщност скъсяват дистанцията м/у ядрото на процесора и охлаждащата течност. От гледна точка на сигурността , явно че помпата ще трябва да се стартира предварително и да се вгради контрол - циркулация- на водата, визуално , или автоматично. НО !!! това е валидно и за настоящата с/ма, така че остава доброто техническо решение на този вариант. Щом Те го могат ; - Можем и НИЕ:beer: :beer:
nightyj
19.06.03 г., 23:12
Originally posted by tony
Действително рискът от изгаряне на процесора се покачва доста. Без контакт до топлообменник <в случая медното ядро на водният блок> температурата нараства мигновенно , и отива на буклука. Макар че медтта е отличен посредник м/у процесора и водата , си лапа % от това. Естествено контактната повърхност CPU\ воден блок- е const. а всички добри водни блокове всъщност скъсяват дистанцията м/у ядрото на процесора и охлаждащата течност. От гледна точка на сигурността , явно че помпата ще трябва да се стартира предварително и да се вгради контрол - циркулация- на водата, визуално , или автоматично. НО !!! това е валидно и за настоящата с/ма, така че остава доброто техническо решение на този вариант. Щом Те го могат ; - Можем и НИЕ:beer: :beer:
Ми дайвай направи и постни резултати.
МНОГО ДОБРА РЕПЛИКА...... Шекспир е жив !
Ще се охарча малко . но ще направя един-два опита.
:comp:
V I P E R
28.08.03 г., 12:47
Originally posted by tony
МНОГО ДОБРА РЕПЛИКА...... Шекспир е жив !
Ще се охарча малко . но ще направя един-два опита.
:comp:
Определено трябва да се видим с теб градски :). Пратих ти ПМ :).
brawos!!!! A[kolsum ma[[allah, efendi. Idealno se sprawqte. Samo moga da si me`taq da sum tolkowa naprednal s tezi tehnologii :D
Sugar4o
04.09.03 г., 01:29
това което сте видяли в статията е доста стара информация+++
а новата версия може да се види другата седмица в офиса на ХадрдуерБГ - с малко, но съществени промени и почти изцяло преработен дизайн на блока.
Авторски права на vBulletin