Виж пълна версия : Магнит в РС
Здравеите.Вапроса ми е дали мога да поставя два малки магнита по панела на РС-то и дали те ще пречат на харда?
ВЪпросът е вече обсъждан !!
jimbeam
08.07.07 г., 18:28
нали има гооврителче с магнит в кутията точно до харда
Значи проблем да сложа малко магнити по панела няма да има.
exabyte
08.07.07 г., 19:43
Използването на магнити определено не е добра идея. Дори да е безопасно за твърдия диск, намирам използването на магнити за леко опасно. Унищожава дискети и други магнитни носители, създава проблеми със CRT монитори и телевизори, ако магнитите са много силни може да успееш и да се нараниш, ако си изобретателен. Може да ти повреди кредитни и дебитни карти и е опасно, ако имаш роднини или приятели с пейсмейкъри. Може да повлияе на работата и на други електронни устройства. Със слаби магнити не би трябвало да имаш проблем, особено ако внимаваш, но не бих опитвал.
Аз лично избягвам присъствието на каквито и да било магнити вкъщи и, например, съм отдалечил озвучителните тела от всякакви предмети, на които евентуално може да повлияе магнит. Имам си два брутални магнита изтръгнати от твърд диск, с които почти съм успявал да си счупя пръстите, и в момента съм скрил далеч от всичко.
Колкото до въпроса ти, макар и да са ми слаби познанията, твърд диск не би трябвало да можеш да повредиш с какъвто и да е магнит, който можеш да закупиш отнякъде.
Въпрос: Може ли да ни обясниш, какъв ефект целиш да постигнеш с въпросните магнити?
За дебитни и кредитни карти не е вярно! Гледах по мит Бъстър преди време разбиха този мит с картите, като използваха много силен електромагнит.
А за някакви си малки магнити не мисля че има проблем да се сложат. Цитирам Доц. д-р Лора Николова :
Във всеки затворен проводящ контур при изменение на потока на магнитната индукция през повърхнината, ограничена от контура, възниква електричен ток, наричан индукционен
Когато потокът на магнитната индукция през повърхнината, ограничена от затворен проводник се мени с времето, в проводника възниква електричен ток, наречен индукционен, големината на който зависи единствено от големината на скоростта на изменение на потока
Демек трябва или да приближаваш/отдалечаваш причинителя на електрично поле, или трябва да променяш големината на тока.
всяко променливо магнитно поле възбужда в околното пространство електрично поле, което е причината за възникване на индукционен ток в контура. В магнита не се наблюдава променливо магнитно поле.
ЦРТ мониторите се влияят, тъй като електроните които билват изтрелвани се управляват от електромагнитни полета. Като сложим магнит ние променяме дефакто траекторията на електроните. Опасното там е че може да се намагнитизира част или детайл в телевизора, който постоянно да влияе на електроните.
За повече информация можете да прочетете лекциите на Лора Николова, които са качени от poseydon тук (http://store3.data.bg/poseydon/fizika/)
П.С. poseydon ,надявам се да нямаш нищо против за линка. И се надявам одавна да си взел този изпит :)
Executor
08.07.07 г., 20:44
Ето нещо от моя опит. Един ден разкостих един сд-ром от които извадих всевъзможен чарколяк сред който и две метални хромирани пръчици, с диаметър от около няколко милимиетра. Понеже изглеждаха добре реших да им търся приложение. И като ги доближих до звуковата и видео картите се появяваше Blue Screen of Death! :D Така стана няколко пъти и останах учуден докато не установих, че двете съвсем леко се привличат и разбрах, че са леко намагнетизирани. И си намериха предназначение .. в коша! :rolleyes:
Nuclear
09.07.07 г., 08:40
Колко са мощни магнитите?
Ето къде съм си поставил Subwoofer-а: http://84.21.193.223/store/Snimki_i_video/subw.JPG и нямам никакви проблеми с работата на PC-то.
EmP0r1o
09.07.07 г., 11:52
Колко са мощни магнитите?
Ето къде съм си поставил Subwoofer-а: http://84.21.193.223/store/Snimki_i_video/subw.JPG и нямам никакви проблеми с работата на PC-то.
Но може да скъсява живота на харда от вибрациите ? :rolleyes:
exabyte
09.07.07 г., 12:45
Той не е ли екраниран?
За дебитни и кредитни карти не е вярно!
Щом записа е извършен върху магнитна лента, значи може да бъде унищожен и то много лесно и неволно с магнит. Въпросното предаване, което си гледал първо вероятно е имало предвид карти с чип, второ да не забравяме, че е само предаване, което не гарантира, че това, което си гледал е вярно.
wolfshark
09.07.07 г., 13:12
Всъщност точно така си беше в предаването - дебитните карти издържат много. Обикновен магнит не може да ги изтрие. Да обаче не издържат на супер силните неодимови магнитчета (от HDD да речеме) това го дадоха в друг епизод ;)
exabyte
09.07.07 г., 14:15
В общи линии правилото е, ако лентата на дебитната карта е черна, слаб магнит не би трябвало да я повреди, ако лентата е кафява, почти всякакъв уважаващ себе си магнит я унищожава мигновено. Има и изключения. Какво се разбира под слаб магнит е доста относително, но да кажем такъв, с който си лепиш листчета върху хладилника. Но не смятам, че е необходимо да е силен чак като магнит от твърд диск, за да го приемем за силен.
Редакция: На черните им трябва приблизително 4000 Oe магнитна сила, какъв магнит допрян до картата създава такава, не мога да кажа. Не мога да намеря никаква информация за това, но по мои груби сметки тези в твърдите дискове са доста по-силни от това.
Тия от твърдите дискове са от магнитната система на главите - неодимови магнити, които с лекота си правят над 1Т (10 КOe във вакуум). При положение, че дисковете са магнитно екранирани отвън, а вътре в тях има подобни магнити, едва ли поставянето на няколко магнита на кутията ще навреди на каквото и да било, стига самата кутия да е от магнитопроводящ материал, например желязо или желязна сплав с малко количество въглерод.
Ot--men
11.07.07 г., 16:09
И все пак каква е идеята да се поставят магнити по кутията?! Че и да е разисквано вече.
wolfshark
11.07.07 г., 17:15
kaifaz вече си сложи магнитите по кутията. Идеята беше да му се затваря кутията (тя е с вратичка пред CD-тата) защото оригиналното захващане се счупи. В крайна сметка стана, доста добре се затваря магнитите са от HDD
Авторски права на vBulletin