PDA

Виж пълна версия : 10 малки негърчета sry въпросчета..

yog_7
05.07.07 г., 23:04
:D Здравейте,

Ще бъдете ли така добри , в удобно за Вас време, да помогнете на един ех-Вин юзер, главно по въпроси свързани с текстообработка под Линукс , с Райтър на Опън Офис 2.
Програмата ОО2 е кирилизирана и работи с опцията за автоматична правописна проверка. Работата ми е свързана главно с много писане и аз искам да я направя макс удобна и юзер-френдли:

1. Мога ли да работя с едно, вместо две кликвания на мишката?
2. Тук е ли в сила опцията Драг+Дроп?
3. Опитах, но тук не работи кл. Комбинация Sh+Del за триене на файлове?Къде бъркам?
4. Как да архивирам файловете си? Опитах ДМБ, Actions, Archive и нищо не се получи. Потърсих он-скрийн помощ, излязоха 3 архиватора, аз предпочитам ark, но пак закъсах.
5. Как да получа по-стегнат и прибран вид на файловете си в папката Документс? Предпочитам ги по нагъсто , с по малко междуредово разстояние и по малка иконка пред тях? Това е стила Tree View
6. Както знаете, тук има опция за автоматично до написване на дадена дума, пишеш например експл и ти се появява експлоатация с натискане на ентър. Как да обогатя максимално речника на тази опция , с две думи да въведа 15-20 хиляди бг думи? Също питам и за Английски думи? Това е МНОГО важен за мен въпрос и всяка помощица е вери уилкъм. Мога ли евентуално да намеря този файл , който съдържа думите и да го напълня с половината думи от БГ азбука?
Това ще бъде много голямо облекчение за мен , защото много пиша , а Бог ме е създал мързелив.
7. При Вин пакета Уорд мога като стъпя върху дадена дума и чрез кл. Комбинация Шифт+F3 да променя думата така – дума, Дума, ДУМА и така безкрай се върти. Тук има ли подобна опция? Аз си отпечатах всички подобни комбинации, но не я срещам.
8. Този въпрос е крайно неприятен за мен- направо дяволска история - Значи слагам дискета във флопито- натискам върху съответния шорткът на екрана и след малко дискетата се отваря и аз мога да правя с нея разни операции. Добре. Изваждам тази дискета и слагам друга. Сега като щракна върху същия шорткът , дискетата се отваря и показва ,че вътре няма нищо , което не е вярно. Трябва да рестартирам Линукс за да проработи дискетното у-во и така всеки път ,което е страшно кофти. Моето скромно мнение, че просто това флопи е за хвърляне , но пък под Вин работеше като пушка.
9. Дайте линк за игрички под Лин, ако обичате RPG , е ще кандисам и на нещо акшън или умна стратегийка.
10. Последното негърче? - виж Агата Кристи:D

Благодаря Ви предварително.

evilution
05.07.07 г., 23:54
8. Пробвай да я unmount преди да я извадиш ;) десен клавиш, unmount. Тая стъпка е много важна, защото ако си сложил нещо на дискетата може и да не го запише без unmount.
За другите въпроси не знам дали мога да помогна, ама е добре да кажеш дистрото и графичната среда, че тук има безброй възможности. :)

icaci
06.07.07 г., 00:09
9. линк (http://techgage.com/article/top_10_free_linux_games/) за игрички под Лин

smelkomar
06.07.07 г., 00:50
Дистрибуция?

1. Да. За кои действия?
2. Да.
3. Конзола. Команда 'rm', има man pages за целта
4. tar.gz, също man pages
5. Сам си си отговорил на въпроса. Google it
6. Мисля, че имаше import на твои речници.
7. Потърси в хелпа за шорткътите.
8. Все още ли работи като пушка под Вин? Втората дискета окей ли е? Команди 'mount' ( -remount option ), 'umount' , man pages!!!
9. Да речем Warzone 2100, има деб пакет. Starcraft/Warcraft 3 с Wine, Quake 3, Quake 2, CS с Wine, Delta-Force с Wine. Емулаторите имат свои версии и за Линукс, а игричките са ROM-чета, Zip-чета и т.н. Аве направо отиди на http://www.getdeb.net/
10. Хм, Агата Кристи? :rolleyes: Аз гледам Монк :ghi:

yog_7
06.07.07 г., 09:11
Благодаря и пак благодаря
Дистро (впрочем аз работя с 2 дистра , но нека кажа първото)
-- Мандрива one , KDE 3.4 , Lilo
-- PSLinux OS 0.9 , KDE ? , Lilo

Негърче № 8: Да, дискетата работи под Вин, да пробвах с други много дискети, които си работят като пушки на другата машина под Вин, а на тази само І-я път.
Да, аз ще пробвам съгласно вашите съвети.
ТУ и приятен уикенд.

стюпид йог

JustNick
06.07.07 г., 11:02
:D Здравейте

1. Мога ли да работя с едно, вместо две кликвания на мишката? - да, Control Center --> Peripherals --> Mouse и има "цъкалка" Double Click to open...
3. Опитах, но тук не работи кл. Комбинация Sh+Del за триене на файлове?Къде бъркам? - работи и тя, както е казано става и с rm в конзола, но ако искаш графично, то може да настроиш клавишни комбинации в Control Center --> Regional & Accesibility --> Keyboard Shortcuts
4. Как да архивирам файловете си? Опитах ДМБ, Actions, Archive и нищо не се получи. Потърсих он-скрийн помощ, излязоха 3 архиватора, аз предпочитам ark, но пак закъсах. - имаш ли инсталирани rar, unrar и т.н.
5. Как да получа по-стегнат и прибран вид на файловете си в папката Документс? Предпочитам ги по нагъсто , с по малко междуредово разстояние и по малка иконка пред тях? Това е стила Tree View - и за това вероятно има настройка някъде в Control Center, поразгледай
За 6-та и 7-ма точка може да се консултираш тук - http://bg.openoffice.org/
8. Този въпрос е крайно неприятен за мен- направо дяволска история - Значи слагам дискета във флопито......- давай umount /dev/fdX преди да изкараш първата дискета.

Благодаря Ви предварително. - Моля, моля :)

Manchev
06.07.07 г., 11:33
От мен по-скоро малко коментари, отколкото конкретни отговори ако може...
Намери начин да си обновиш КДЕ-тодо 3.5.х -> не помня точно колко са разликите спрямо 3.4, но поне изглежда малко по-мазничко :)

Със сигурност Konqueror ти дава операции за архивиране/разархивиране в контекстното меню. Може да са в подменю "Ark" или нещо такова... Инсталирай си unrar - инсталирай е силно казано, то е един executable, който слагаш в някоя от директориите в пътя - пробвай в конзолата echo $PATH и ще видиш кои са, най-добре го сложи в /usr/bin/. Не съм сигурен доколко ще можеш да правиш .rar архиви, но на кой му пука за него след като има .tar.bz2 :) Еветнуално за съвместимост с windows-потребители можеш да правиш .zip

Shift+Del... забрави за тази комбинация, приятелски съвет. По-добре да загубваш всеки път по няколко секунди за да изхвърлиш кофата за боклук отколкото един път, когато ти е най-важно да се плеснеш по челото "Еййй, що го изтрих това..."

Колкото за дискетите - правилният ред на операциите е: слагаш дискета - mount - работиш с нея, umount, изчакваш да спре да свети флопито - umount - вадиш дискетата. Още по-правилният начин е да махнеш флопито и да ползваш usb flash, ама нали таковата... :)

yog_7
06.07.07 г., 21:39
Благодаря
Мерси
ТУ
Спaсибо Вам большое
Danke sehr
Teshekur ederim
Danl je wel

Е стига толкоз да не каже някой тоя пък тук се фука ,
а един Линукс го събаря.
Мдааа...
Абс. прави се по въпрос № 8 Дискета - да , всеки път маунт , после ънмаунт, което с ръка на сърцето си е доста бамбашка работа и един Флаш ще ми дойде добре.
КДЕ 3.4 > 3.5 Защо не? Но аз много пъти съм се парил с ъпгрейди, та напоследък станах много предпазлив.
--Последно негърче - Аз ще го пусна и като тема , но да не разводнявам-
Samba ли е нещото , което ще свържи моите две Пингвинчета в мрежичка? Мислите ли , че една средностатистическа единица като йог ще се справи сама за мрежата с четене на принципа - опит, грешка, опит- грешка или като ме гледате мислите , че още е рано.
Значи аз събрах вече инфото , сега започва работата ми.
Приятен уикенд:D

метъл
06.07.07 г., 22:14
"Samba ли е нещото , което ще свържи моите две Пингвинчета в мрежичка?" - ако няма да има джамове измежду пингвинчетата, и ако мрежата ти е локална - не се занимавай със Самба, nfs е значително по-елементарно решение

icaci
07.07.07 г., 05:49
CIFS + Unix разширенията (unix extensions = true в smb.conf) е доста по-добро решение от NFS. Ако ще е NFS, то задължително "hard,intr,noacl" в опциите.

yog_7
07.07.07 г., 09:40
"Samba ли е нещото , което ще свържи моите две Пингвинчета в мрежичка?" - ако няма да има джамове измежду пингвинчетата, и ако мрежата ти е локална - не се занимавай със Самба, nfs е значително по-елементарно решение

..Хайде, метъле, какво е това джам?Та нали цялата дандания е да го махнем това чудо.(бай дъ уей проучване в РСVV сочи , че 11% от българите са отговорили в анкетата = не зная какво е това Виндоус, ползвам Линукс).
Сега задочно ще отговоря на Тедич (tedych) от Пловдив, който доста хвърли кал върху линукс в друга тема- аз имам 4 РС - на трите имам Линукс - 2 Мандрива 1 и 1 PSLinuxOS 0.9, на 1-я - имам само ХР Про и на един имам МЕ и Пингвин.
Еxcuse me tedych , nothing personal , my respect and peace.
И естествено , че за мен е лесно да ги сравнявам...
Ще кажа само че при Writer под ООо2 можеш да превърнеш веднага файла си в ПДФ формат, а при Уорд - не.
Друго и последно - преди 100 г. ползвах един Мандрейк 82 - е , значи , най садистично го измъчвах с тестова цел- спирах РС от бутона Паур, триех файлове, премествах директории - не и не се предаваше този Лин.
А уж дуракоустойчивото ХР с неговото прословуто Ресторе Поинт нито веднъж при мен не се ресторна.
..Но тази тема е като онази - кое е по първо - яйцето или кокошката.
Затова като истински "мъдрец" ( или глупак = което е едно и също ) ще кажа :
Нека всеки си избере ОС , която му харесва, подхожда и му върши работа.
- А ти , йог? - Значи в къщи имам 2 Вин и 2 Лин на 2 РС. В офиса , където очаквам проверката, бог да ги накаже, минавам с ваша помощ на Линукс на 2-е си машинки.
Някой знае ли , приятели , къде мога да намеря нещо като стикерче, цветничко , красивичко с надпис ала: - Ние ползваме свободен софтуер Линукс -. Но не искам с текст - анти Вин, щото и при нас има ултраси за Вин.
Благодаря Ви , че имахте търпение да прочетете този хаотичен и малко офф енд ъраунд пост.

:D :D

kernel_daemon
07.07.07 г., 10:38
<off>
Йог, за мен винаги е удоволствие да чета постовете ти :). Вкраваш здравословен хумор:D.
</off>
По темата - сещам, се за стикерчетата Ubunto, ама ти не си с него. Би било заблуда ако ги лепнеш, а си с Мандрива :D.

yog_7
07.07.07 г., 11:53
Драги Кернел_Даемон,
за мен пък е още по голямо удоволствие да чета твоите и на
високо уважаваните от мен Redcure & icaci ала хелп постове.
..Те са за мен като студената водичка в пустинята Атакама...

Ти мислиш ли , че извън нашия прекрасен , но все пак малко кастов форум някой прави разлика между Мандрива ( ех-Мандрейк) , Убунту или Дебиан ( за къде сме без него , а)? Едва ли.
Идеята ти е прекрасна , тези приятели от остров Уайт ли бе , Ман ми пратиха десетки Убунту 6 фрии с стикерчета. Що не взема да лепна по 1 на РС и едно на офисната врата?

..офф - Мога ли да ти завидя с бяла завист на прекрасния ти аватар. Ти и мухата на Cenzor ме карате да почервенявам от завист :) с моето въртящо се като дервиш аватарче. Ох , щях да забравя и прекрасната котка на well respected Private.:D

метъл
07.07.07 г., 12:07
<off>
Йог, за мен винаги е удоволствие да чета постовете ти :). Вкраваш здравословен хумор:D.
</off>

100% за! Писна ми от дърляници като в съсената тема, в които за кратко и аз взех участие, за жалост!
Колкото до стикерчетата - поръчай си, не вярвам да ти излезат повече от няколко левчета.
Колкото до комповете и ОС-ите - и аз имам 4 компа с 5 Линукса (1 Дебиан и 4 Джентуу-та) и 1 ХП, което стои само, защото ООо Калк не е толкова съобразителен колкото ексела (не разбира дефиниции на имена на области включващи формули), ама още малко ми е нужно да седна да пренапиша таблицата и макросите (и без това искам да направа някои новости изискващи коренно нов подход).

@icaci - никъде не съм твърдял, че nfs е по-добрият избор ;) :beer: , а по-елементарният. Многото възможности винаги усложняват нещата, особено, ако не ги познаваш (възможностите)

П.С. "В офиса , където очаквам проверката, бог да ги накаже..." - защо да ги наказва, нека да са живи и здрави и да си вършат работата (макар, че и аз с моето ХП на лаптопа се разминах само, защото нямам флопи, компа беше хибернирал, а Груб-а е скрит и по дифолт пуска Линукса) тъкмо някой от възхваляващите пиратските си Уиндоуз-и ще започнат да слагат на кантарчето на Темида и цената. + това тези проверки ще бъдат и ритник в гъза на Линукса (но в правилната посока) ;)

exabyte
08.07.07 г., 19:11
В KDE Shift+Del си работи без проблем.
Съветвам те да изпробваш програмката Krusader (http://krusader.sf.net), може живота да ти се стори по-приятен с нея.

6. Ще убиеш горкия компютър. Убеден съм, че другарите от Sun са го направили толкова некадърно, че ако опиташ, при опит за въвеждане на дума ще вкараш компютъра в няколкоминутна кома. Ако искаш да пробваш… Караш го да запомни няколко думи. От настройските на OOo увеличаваш броя на максималнопомнените думи. След това търсиш из файовете в директорията на OpenOffice.org за запомнените вече думи и редактираш съответния файл по съответния начин.
7. Активиране на макрос за смяна на регистъра с Shift+F3 (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=82852&highlight=case+openoffice)
8. За съжаление флопитата са единствените устройства с проблемно използване. Единственото решение за качествено използване на флопи, което съм виждал е submount, но се пуска трудно. Едната ти възможност е да използваш вградената в KDE поддръжка за флопи. С нея проблеми няма, но не може да отваряш файловете директно от програми като OpenOffice.org. Трбява да се добавиш в група floppy:

gpasswd -a user floppy

Другия вариант е всеки път преди да използваш дискета, да даваш с десен бутон на иконата -> монтиране, и преди да я извадиш десен бутон на иконата -> демонтиран. Това върху съответното устройство в KDE.

Кратко обяснение: Съвременните GNU/Linux дистрибуции автоматично монтират и демонтират всякакви преносими носители, когато бъдат поставени и извадени. Класическите флопита не уведомяват компютъра при поставяне или изваждане на дискета, което прави това невъзможно. Двете възможности са директен достъп до дискетата (варианта с KDE), или автоматично монтиране при опит за ползване, със submount. Последния не се използва в нито една дистрибуция, макар и да се ползваше временно в SuSE.

9. Battle for Wesnoth (http://www.wesnoth.org/) е единствената свободна стратегия, която се сещам да си заслужава. Всичко друго, което можеш да пуснеш, или няма да ти хареса, или няма да ти отговаря на изискванията да бягаш от проверяващите. Аз най-скоро си играх с Battle for Wesnoth, Doom 1, 2 и 3, Unreal Tournament 2004, WarCraft III, The Incredible Machine: Contraptions, StarCraft, Monkey Island 1, 2 и 3. Една приятелка играе World of Warcraft…

За Samba: NFS е мрежова файлова система. Препоръчвам ти да не го ползваш в никакъв случай за нищо, освен за ресурси, които ще са винаги достъпни и до които ще трябва да имаш достъп винаги (образно казано „виртуални твърди дискове“). Не за друго, просто е неудобно и според мен неподходящо. Аз лично използвам sftp (не би трябвало да се налагат почти никакви настройки, за да го изпалзваш между компютрите), защото е най-лесно. Проблема е, че криптира данните, което в моя случай е добре, но при теб ми се струва излишна гимнастика за компютъра, тоест Samba би било по-добро решение, ако не беше лошата поддръжка на smb от KDE. Използването на Samba би трябвало да бъде най-удобно и да ти донася най-близко усещане до това, което си свикнал в Windows, но за съжаление, поради независещи от Samba фактори (т.е. липса на нормална поддръжка на UTF-8 в KDE) създава дребни проблеми с файлови имена на кирилица.

gorgar
08.07.07 г., 19:38
ето ти лепенки ;)
http://www.mcnlive.org/years.htm

yog_7
08.07.07 г., 22:05
Майна,
(ползвам си жаргона)
ти направо съдра нощта и тишината,
както казваше високо уважавания Redcure.
Последните две лепенки за Мандрива са направо прекрасни.
Още утре ги лепкам на стъклата на вратата и на двете машинки.

малко оф
ако не те притеснявам и не е тайна какъв е замисъла на ника ти ?
моята скромна личност уважава мирната философия йога
:D

yog_7
08.07.07 г., 22:31
Драги exabyte

Благодаря ти за вниманието :
Да, Sh+Del работи.

6. Аз бях в един бълг. форум на Опенофис и крайно разочарован се отписах.
Ами вътре имаше 4-5 мъртви души и теми от 2004.
После влезох в OpenOffice.org и зададох същия въпрос за до написването.
Португалец ми отговори да увелича броят на думите – бях го направил и да намаля дължината на думите. Направих ги , но това не е решението , което търся.
Ще следвам твоите съвети и ще пробвам.

7. Засрамено навеждам глава. ...Ум царува, ум робува , йог патки пасе...

8. Ще следвам твоите съвети.

9. О, ще запиша Battle for , а ако Дуум 2 тръгне , ще хвърлям шапка до небето.
Аз мра за нея и Херетик 1 и с колегата колко сме се трепали на 15 ниво – ек ек и двамата срещу лошите. На Херетик 1 съм толкоз добър, че излизам срещу целия форум , като ще играя със затворено дясно око.
Ще те помоля в удобно за теб време , малкичко да помогнеш за Д2 относно инстал.

10. Бая новости ми се събраха , трябва да намаля на 2 скорост и внимателно да се оглеждам, за да не се намеря в канавката.
защото “ Количествените натрупвания водят до качествени изменения” Май Маркс ли бе , Енгелс.

Поздрави и лека нова седмица/и.

exabyte
09.07.07 г., 00:47
Аз мра за нея и Херетик 1 и с колегата колко сме се трепали на 15 ниво – ек ек и двамата срещу лошите. На Херетик 1 съм толкоз добър, че излизам срещу целия форум , като ще играя със затворено дясно око.
Ще те помоля в удобно за теб време , малкичко да помогнеш за Д2 относно инстал.

За Doom 2 може да използваш PrBoom (http://prboom.sourceforge.net/). Трябва ти оригиналния WAD на Doom 2 или някой друг Doom. Не е напълно съвместим с оригиналния Doom, тоест някои неофициални WAD-ове не работят напълно като хората, например Mordeth.

За Heretic намерих тази Heretic модификация (http://heretic.linuxgames.com/), която би трябвало да ти свърши работа.

Другия вариант е да използваш jDoom и jHeretic (jhttp://www.doomsdayhq.com/). Това са OpenGL версии на Doom и Heretic с осъвременена графика. Можеш да ги ползваш и без да използваш осъвременената графика, ако искаш да ги играеш по-близко до класическия им вид, макар че не всичко може да бъде деактивирано. Mordeth не ми работеше коректно и с Mordeth.

Третия вариант е оригиналния Doom в DOSBox (http://dosbox.sourceforge.net/) или да използваш оригинално публикувания от ID Software изходен код на Doom.

yog_7
20.07.07 г., 23:11
Човече, ти не знаеш колко си напред с материала.
Ти си просто ....не, нямам думи.
Кога , о боже мой,:D си събрал тези премъдрости...?
Блажена е страната, раждаща подобни херои.

Сърдечно ти благодаря.

йог

yog_7
23.07.07 г., 21:20
Днес , 23 юли от 2007 г. в 8:00 часа и последният джам бе счупен и изхвърлен от офиса ми.
На двете ми машини в офиса имам Мандрива 1. Няма нужда вече от Груб или Лилав да крия бозата под фалшиви имена като Java or like.

И НДД да свалят все тая. И Бил с портите да дойде и 1000 проверяващи йог ще ги срещне и ще ги попита:
Виндоус? Не зная за какво говорите, от жалките ми познания по англ. си спомням ,че това бе май прозорци.. Операционна система? Съжалявам, за пръв път чувам. Ние използваме програми с опън сорс, ето Мандрива 1 и Опън Офис 2.
Благодаря ви. Няма защо. Довиждане.

Моите благодарности на

evilution, icaci, smelkomar, Justnick, Manchev , метъл, kernel_daemon, exabyte, gorgar

за безценната помощ която ми оказахте , късайки от така скъпоценното си време.

Искам да благодаря специално на този прекрасен форум и прекрасните модератори, админи и по специално:
Гениалния Лосай (Господ да удължи дните му, Героят от Батак - Бачо Киро,Небесния разхождащ се и всички други).

Ако бяхте по близо щях да Ви почерпя с една диня, тъкмо я извадих от бунара, ледена , ледена.

Майтапа настрана, приятели добри, много ми помогнахте..
Ще завърша с турска поговорка
Алах саялък версин...

йог който вече спи спокойно..и не сънува връхлитащи проверяващи като агент Смит от .....:D

kernel_daemon
23.07.07 г., 21:24
:clap: :clap: :clap: :drinks:

Dzverbg
23.07.07 г., 23:46
Амин !

Yasen6275
24.07.07 г., 07:49
Моите благодарности на

evilution, icaci, smelkomar, Justnick, Manchev , метъл, kernel_daemon, exabyte, gorgar

за безценната помощ която ми оказахте , късайки от така скъпоценното си време.:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: