PDA

Виж пълна версия : Странни проблеми с DNS

evilution
05.07.07 г., 12:16
Ситуацията е следната - 10 компютъра в мрежа, БТК ADSL, модема е и рутер. Някои сайтове, включително домейните на които са пощите не се обслужват. Проблема засягаше всички клиенти на БТК ADSL до вчера. Сега отделни компютри в мрежата нямат достъп независимо дали са конфигурирани да ползват рутера, или DNS на БТК статично, други имат. Днес поне познатите, които ползват БТК ADSL отварят въпросните сайтове, но в тази мрежа има полтъргайст... Ако някой има някаква идея моля да сподели...

tolostoi
05.07.07 г., 12:33
Вероятно машините, кешират ДНС записите и от там идва проблема, виж как се изчиства този кеш (нали само с някой е проблема?)

evilution
05.07.07 г., 13:10
Благодарности tolostoi! Нямах идея че се кешира DNS в Windows и че съществуват DNS Negative entries!
Явно за това става въпрос, ако някой се сблъска с подобен проблем. Не съм на място за да го пробвам, но звучи логично за да работи.
http://www.updatexp.com/dns-windows-xp.html

jaasmine
05.07.07 г., 17:45
А може ли някой да ми каже защо се получава този кеш към днс-а и то май доколкото разбирам само,когато АДСЛ е доставчик?Моля да ме извините ако нещо бъркам.

JoZ
05.07.07 г., 21:58
Бъркаш, не е само с ADSL. Винаги се получава за да ускори работата на windows. Изчиства се с ipconfig/flushdns от cmd, а само се обновява на 30 min в xp. Ако нещо не сработи командата по-горе reboot и всичко е наред.

OgiDogi
05.07.07 г., 22:16
...Изчиства се с ipconfig/flushdns от cmd, а само се обновява на 30 min в xp. Ако нещо не сработи командата по-горе reboot и всичко е наред.
Click -> click -> click
Internet Connection Status -> Support -> Repair :

Clearing the ARP cache
Clearing NetBT
Refreshing NetBT
Clearing the DNS cache
Registering with DNS

evilution
06.07.07 г., 00:04
А може ли някой да ми каже защо се получава този кеш към днс-а и то май доколкото разбирам само,когато АДСЛ е доставчик?Моля да ме извините ако нещо бъркам.

DNS-ите на ADSL доставчика ни нещо хич не са в ред, и някои адреси ги набива в DNS Negative entries май. Не знам дали има някакъв проблем да се забранят в регистрите както е описано в линка.

ss7
06.07.07 г., 00:42
bтк са всеизвестни със не/полу работещите си dns сървъри. Щом имате мрежа (и сте с адсл), пуснете си локален днс сървър .

negative entries са с доста дълъг ТТЛ - дни .

най вероятно някой им се е ядосал на бтк и им е направил :

http://en.wikipedia.org/wiki/DNS_cache_poisoning

или просто са си некадърни :)

адна кабларка наскоро разправяше на клиентите си, че mail.bg и други сайтове не работят (т.е. в другите е проблема) и цял ден не се сетиха да си изтестват днс сървърите :), които връщаха NXDOMAIN

JoZ
06.07.07 г., 07:21
Click -> click -> click
Internet Connection Status -> Support -> Repair :

Clearing the ARP cache
Clearing NetBT
Refreshing NetBT
Clearing the DNS cache
Registering with DNS

На теория си прав, на практика доста често reboot е незаменима команда.

evilution
06.07.07 г., 18:58
това с изчистване на DNS Cache и DNS Negative entries не помогна, и вече наистина нямам идея ...

Guardian
06.07.07 г., 19:06
Виж това дали ще помогне:

http://www.opendns.com/

jaasmine
06.07.07 г., 19:07
Evilution,аз съм подхванала цяла тема във форума днес по този проблем.Прочети какво сме писали-може да ти е от полза и ако имаш какво да добавиш-направи го-ще бъде от полза;).пробва ли да се свържеш с БТК-може би те имат някаква идея от това,което правят?!;)

ss7
06.07.07 г., 23:00
Изобщо не ми харесва ДНС сървъра (споменатите) , да решава , кой домейн да резолвне нормално и за кой да излъже.

Такива 'услуги' не трябва да се ползват изобщо, макар и прикрити под наименованието safer :)

Виж това дали ще помогне:

http://www.opendns.com/

evilution
07.07.07 г., 17:31
Evilution,аз съм подхванала цяла тема във форума днес по този проблем.Прочети какво сме писали-може да ти е от полза и ако имаш какво да добавиш-направи го-ще бъде от полза;).пробва ли да се свържеш с БТК-може би те имат някаква идея от това,което правят?!;)

БТК казват че проблема не е техен дори когато в цяла България техните клиенти не могат да отворят въпросните сайтове. Един път някак ме свързаха с един от администраторите, който каза че наистина има проблем и на следващия ден се оправиха, ама за малко..