PDA

Виж пълна версия : Помощ, проверяващите са на вратата

yog_7
04.07.07 г., 11:10
:D
Здр.
Моля за помощ:
- На моят РС имам три ОС – МЕ, ХР и Мандрива 1.
- Искам да изтрия окончателно и безвъзвратно двете Вин Ос и да остане само Линукс Мандрива 1. Не е необходимо да се запази инфото от дяловете на Вин дистрата. Желая да ползвам тези два дяла за потребностите на Мандрива 1. Ако ви интересува имам инсталирана Партитишън Магик 6 и мога да работя с нея, но предпочитам да свърша работа с механизмите на Мандрива 1.
- Важно: Искам дори и да ми свалят диска и го поставят на друг РС никъде да не се срещат в него думите Прозорци, Окна, Джамове,Fensters , Windows. Дано съм ясен.

Втори въпрос – за друго РС , без СД.
- Може ли да сваля диска си от това РС , да го поставя на друго РС с СД , да инсталирам там Линукс и после да върна този си диск на без СД – РС и там Линукс да заработи?
- Не, не може да се постави СД на първото РС.
- Не , не става през USB с Fat Linux or like.
- Да, това РС е в мрежа , но засега това не е предмет на темата ни.

Благодаря ви предварително.

hACknAT
04.07.07 г., 11:30
За изтриването на дяловете можеш да използваш fdisk, или cfdisk, препорачвам ти втория защото мисля че с него ще се справиш. След което ги правиш reiserfs примерно с mkreiserfs /dev/hdX и си ги добавяш в /etc/fstab. По въпроса за второто ПЦ след като има мрежа ( незнам как протича инсталацията на мандривиа) не не е ли възможно да изтеглиш от другия линукс било то през sftp ili nqkwo ftp ili http, инсталационните фаилове и да пуснеш инсталацията. Бас ловя че из google има начин за инсталиране на мандривиа през нетлорка, но мисля че искаш всичко на готово и не си се потрудил да потърсиш.

kernel_daemon
04.07.07 г., 11:43
:) Можеш да сложиш харда на второто пц на компютър със cd-rom и да инсталираш мандрива. После ще ги вържеш в мрежа и ако има нещо ще си доинсталираш през мрежата.
За първите въпроси :). Смело трий дяловете и ги ползвай под линукс. Може да ползваш gparted - аналог на Partition Magic-а :).
Успех :).

Exhumator
04.07.07 г., 11:44
Само изтриването да дяловете с fdisk, PartitionMagic и т.н., няма да изтрие информацията от тях. Тоест ще изчезнат дяловете, но информацията по секторите/клъстърите ще си остане. При едно евентуално сканиране, ще се види, че е имало MS продукти на тях. За цял диск би могло да се ползват разни tool-чета от сайта на производителя на диска. Може да се запълни целия диск с нули и така тотално да се заличи информацията. За отделен дял обаче, ще трябва друга програмка, но не се сещам за такава.

drunky
04.07.07 г., 11:45
първо - дай инфо как са ти разхвърляни дяловете - кой е първи, кой втори, кой трети. не разбирам защо отказваш да ползваш PM.относно думата "прозорец" има начин изтрий и мандривата просто и недей да слагаш нищо на диска повече - току виж я открили на фарси хинди.
второ - можеш да го инсталираш на другия компютър.

Manchev
04.07.07 г., 12:19
Само изтриването да дяловете с fdisk, PartitionMagic и т.н., няма да изтрие информацията от тях. Тоест ще изчезнат дяловете, но информацията по секторите/клъстърите ще си остане. При едно евентуално сканиране, ще се види, че е имало MS продукти на тях. За цял диск би могло да се ползват разни tool-чета от сайта на производителя на диска. Може да се запълни целия диск с нули и така тотално да се заличи информацията. За отделен дял обаче, ще трябва друга програмка, но не се сещам за такава.

mkreiserfs няма ли да затрие данните?

Exhumator
04.07.07 г., 12:35

Не знам как е при Linux-а, но под Windows и след format могат да се възстановяват данни.

nsfist
04.07.07 г., 13:03
mkreiserfs ще направи структурата на файловата система, не знам дали ще промени всички сектори, но вероятно няма.

Данните могат да се затрият с dd:
dd if=/dev/random of=/dev/<DEV>
Добре ще е също да се промени типа на партициите (със cfdisk) на linux

kernel_daemon
04.07.07 г., 13:16
mkreiserfs ще направи структурата на файловата система, не знам дали ще промени всички сектори, но вероятно няма.

Данните могат да се затрият с dd:
dd if=/dev/random of=/dev/<DEV>
Добре ще е също да се промени типа на партициите (със cfdisk) на linux

Това е правилното решение.
Може да се ползва и
dd if=/dev/zero of=/dev/<hard-a>
тогава ще се пълни с нули.

приметно
dd if=/dev/zero of=/dev/hda2
затрива 2рия primary дял на диска и го пълни с "0"
dd if=/dev/random of=/dev/hda
записва случайни числа върху първия ATA мастер диск. Затива и partition таблицата и всичко нататака :).
Внимнателно с горните команди да не стане фал :).

Yasen6275
04.07.07 г., 15:19
dd ше се справи ли без опциите count и bs

icaci
04.07.07 г., 20:45
newfs на един FAT32 дял и после известно време можеш да го монтираш и като FAT32, и като UFS2. Че и повечето файлове са непокътнати, докато не започнат да се презаписват един друг :D

vbdasc
04.07.07 г., 20:52
Най-добре е с http://www.die.net/doc/linux/man/man1/wipe.1.html, че ФБР-то знаете ли какви техники за възстановяване на данни ползва :ghi:

yog_7
05.07.07 г., 01:08
Благодаря ВИ, на всички вас, любезни и компетентни форумци.
Разбира се ,че ще предоставя още инфо относно дяловете на диска за двете Вин ОС.
Толкоз бързах, че забравих да кажа за какво ще ползвам моите РС-а-
Най тривиална текстообработка с ОО2 Writer, някоя и друга игрица и малко музичка с Амарочето. Скромни, скромни изисквания.
..Вие, приятели добри, много дълбоко приехте думите ми , че на НДД не трябва да има думата Прозорци :). Аз визирах думата като Ехе файл.
Да си кажа истината.
Не желая да плащам по 180 долара за двете Вин = 360 д + 340 за Пакета= 700 долара и искам да премина на Мандрива 1 и ОО2 Райтър.
Та ако дойде проверка в офиса ни и ми кажат - йог дай дир на диска си , да няма там разни Медия Плейри, Програмни файлове и прозорци а да се виждат Home, root, media and like penguin stuff.
Да не задълбаваме чак до сканиране, нули , ФБР и други методики.
Разбира се , най дълбок поклон на всички ВАС , любезни форумци.
О, да, аз съм мързелив наистина, но не чакам всичко наготово - не и аз който съм инсталирал по три пъти на ден ОС на Gates. Да, да, миналия февруари аз инсталирах над 100 пъти ОС-всеки друг би хвърлил РС-а през прозореца.
..Вашите отговори ще бъдат грижливо записани, преценени и ползвани като ръководство. Като благовъзпитан форумец, вземам обезателството в един бъдещ ден да докладвам за резултатите- Иншаалах-
Трънлив е пътят към съвършенството, но наше ще бъде царството небесно.
мързеливий и стиснатий йог

gorgar
05.07.07 г., 09:06
незнам какво е мандрива 1
аз ползвам мандрива 2007.1
в която си има графичен тул за форматиране и маунтване
ползвай него !

по втория въпрос
направи си един малък партишън в който прехвърли инсталационното цд/двд на мандрива
след това направи една дискета за инсталация
бутваш с нея
и си инсталираш мандривата

exabyte
05.07.07 г., 19:58
Тъй като не си написал докъде ти стигат познанията, ще давам от начало.

Първата ти стъпка е да откриеш кои са устройствата на дяловете на Windows. Ако не знаеш кои са, командата mount ще ти даде информация. Те може да са нещо от рода на /dev/hda1, /dev/hda5 и прочие. Внимаваш да не ги объркаш с дяла на Mandriva и да затриеш него, правил съм го 5-6 пъти. Това предполага, че дяловете са закачени в Mandriva-та. Ако не са, използваш fdisk -l /dev/hda, където /dev/hda е устройството на диска, но може и да е различно, надявам се, че ще се ориентираш. Виждаш немонтираните Windows/FAT/NTFS дялове. Да предположим, че имаш един Windows дял и той е /dev/gubka31. За да не остане и следа от Windows, следваш следната процедура.

1. Унищожаване на данните.
За да унищожиш данните има два подхода.
(а) Записване на нули върху целия дял: dd if=/dev/zero of=/dev/gubka31
(б) Записване на случайни данни върху целия дял: dd if=/dev/urandom of=/dev/gubka31

Използването на /dev/random за подобна цел не носи абсолютно никаква полза, и вероятно проверяващите ще са дошли, преди дори да е минало половината твърд диск. Затова се спираме на /dev/urandom. Параноичния подход е да приложиш три пъти (б), след което веднъж (а). По принцип няма много смисъл, защото изпълнение на (а) ти гарантира, че софтуерно данните не могат да бъдат възстановени, а еднократно изпълнение на (б) ти гарантира почти абсолютно, че данните няма начин да бъдат възстановени никога по никакъв начин.

Щом говорим за проверяващи в България изпълнението на тази точка няма много смисъл, освен ако ти самия няма да изпитваш отвращение от факта, че Windows ще продължава да се намира някъде на твърдия ти диск известно време.

2. Смяна на типа на дяла до Linux (83). Това е абсолютно ненужно, но е добра идея да се направи. Единия начин е с cfdisk, другия е с fdisk:

# fdisk /dev/gubka
Command (m for help): t
Partition number (1-32): 31
Hex code (type L to list codes): 83

Command (m for help): w

Изпълнението на горното не може да повреди нищо, което се намира на твърдия диск и е обратимо, дори да го объркаш. „Обратимо“ не означава, че ще мине без ядове.
3. Създаване на файлова система на дяла
Харесваш си файлова система и действаш.
(а) Създаване на ReiserFS 3 файлова система: mkreiserfs /dev/gubka31
(б) Създаване на ext3 файлова система: mke2fs -j /dev/gubka31

4. Редактиране или добавяне на съответните редове в fstab
Отваряш /etc/fstab с текстов редактор и сменяш типа на дяловете от ntfs или vfat на reiserfs или ext3. Ако дяловете не присъстват там, добавяш редове за тях. Примерен ред за reiserfs дял би бил:

/dev/gubka31 /bokluci reiserfs defaults 0 0

Обърни внимание, че /bokluci трябва да е директория, за предпочитане празна. Горната процедура може да я извършиш и с някой инструмент за Mandriva. Пример за текстов редактор е nano.

nano /etc/fstab

yog_7
05.07.07 г., 22:38
Здр.
За мен е истинско удоволствие да Ви съобщя , че следвайки разумните съвети вече единия проблем е решен.
- Мога ли да сваля НДД от РС 1, да го сложа на РС2 , да инсталирам Мандрива 1 , да го върна на РС1 и той там да тръгне с линукс.

Съвсем отговорно заявявам , че при мен това стана!
Свалих диска, сложих го на друг РС , сложих СД -то, рън и след има няма 1 чаша кафе време Мандрива цъфна. Свалих този диск, сложих го на старото място, рън и всичко е 6.
Поклон пред теб kernel_daemon.
Даже и 20-тина МР3 си качих и Амарочето замърмори ласкаво.
Абе, кеф и половина.
Мандрива 1 е по малкото братче на М 2007. Той е с КДЕ 3,4. Даже има ОО1.13 и даже то работи и го пробвах.

....Утре, с Божията помощ и тази на exabyte and gorgar и др. съветници почвам работата по изтриването на двата Вин дяла- О, аз ги зная кои са къде са и прочие.
Смятам утре да вляза в Лило менажера и да изтрия надписите за Вин дистрата и после спокойно да почна операция - Get out of my PC Bill -.
Добре де , а може ли човек да си върви невинно по пътя и да намери НДД - Я, намерих си НДД. О, той бил с Виндоус. Амчи да го форматирам и да ползвам- Не съм юрист , но нарушавам ли с нещо правата на МС!
Това че , някъде надолу , надолу има стари файлчета на Ексел или Уорд, изтрити и затрити , какво ги бърка ? Аз не ползвам тяхна програма нелегално, нали.
Значи аз съм невинен ползвател на програми с отворен код.

Поздрави:D

wolfshark
06.07.07 г., 02:25
Даже и 20-тина МР3 си качих и Амарочето замърмори ласкаво.

А MP3'ките легални ли ти са? :D

метъл
06.07.07 г., 02:41
А MP3'ките легални ли ти са? :D

Според последните промени в европеиското законодателство, ако са за лична употреба - да, защото авторското им право е заплатено с продажбата на оптичния носител, върху който са записани. Не знам обаче как стои въпроса с mp3-ките на диска, които не са писани на СД/ДВД-та, особено ако той е 250 гиги :D

Pesho®
06.07.07 г., 02:44
Според последните промени в европеиското законодателство, ако са за лична употреба - да, защото авторското им право е заплатено с продажбата на оптичния носител.

Доколкото знам не европейското, а само българското. И разбира се, съответния оптичен носител трябва да е закупен.

метъл
06.07.07 г., 02:53
Доколкото знам не европейското, а само българското. И разбира се, съответния оптичен носител трябва да е закупен.

В случая и това е достатъчно, но мисля че беше и в Европата. Няма начин нашите доброволно да се откажат от възможносста да демонстрират "на гол тумбак - чифте пищови", а и спомените за поредната показна акция са още пресни

yog_7
06.07.07 г., 21:54
@вълчаакула - Е , хайде сега, ами да , всичко е законно - 10 песни са от албума на Щурците, който закупих на техен концерт в голям южен град , почващ с буквата П , не е Пазарджик.
Другите са на винилен носител от стар приятел моряк- Всички права се спазват и авторите не са ощетени. :)
- По пингвинските въпроси - значи ХР е успешно премахната от НДД. Остана Вин Ме. Още 1-2 дни и на проверяващите ще отворя широко вратата и ще им кажа-
-Заповядайте , скъпи гости! В този офис ние не познаваме никакви прозорци и джамове , а сме почитатели на Н.В. Пингвинчо.
..Нека да споделя и какво е чувството. Малко , хем ми е чоглаво ( шега ли е това - 15 години с джама) , от друга страна чувствувам някакси едно облекчение. Не знам как е при Вас.
-Аз не искам много от Линукс - текстообработка, игричка-две, Амароче и с Божията помощ мрежичка със Самба ( не на Карлос Сантана).
но, французите казват - Апетита идва с яденето.
Хе хе
Поживем увидем
Приятен уикенд:D

gorgar
07.07.07 г., 02:59
поздравления за избора
не само за линукса но и за мандривата ;)

и както ти казаха в една друга тема
ако нямаш джамове в мрежата не ползвай самбата !

yog_7
07.07.07 г., 10:06
@gorgar
Нещо в този южен град като че ли Мандривата е на почит. :)
Е, и аз живея в този град край ривър Марица.
Много жега , мама му стара.

Благодаря Ви за съвета за Самбата.
Много е важен и аз го ценя.

.. Все пак Винампа като че ли ми харесва повечко от Амарок.
Но аз малко съм ползвал последния.
Icaci , твоят коментар , плийз? :)

peace:D

Metalqga
07.07.07 г., 10:20
xmms
http://www.xmms.org/
или по-старите версии на бееп плейъра.
http://bmp.beep-media-player.org/index.php/BMP_Homepage

icaci
07.07.07 г., 12:57
WinAmp свири порядъчно под Linux с Wine :)

JustNick
07.07.07 г., 13:07
Щом искаш winamp style може да погледнеш и audacious (http://audacious-media-player.org/Main_Page), че xmms поостаря.

evilution
07.07.07 г., 14:18
WinAmp свири порядъчно под Linux с Wine :)

Питам от любопитство, без грам заяждане. Каква е идеята да се ползва WinAmp, а не xmms примерно?

Edit:
Няма как да знаеш наистина :). Май не си формулирах въпроса правилно. Ползваш го защото те кефи, или свири по-добре? И мен ме кефи, ама не ми е хрумвало да го пусна през wine. Едно от нещата който ме мъчат в linux e по-лошия звук, но не мисля че причината е в player-a. Жив и здрав, извини ме ако има нещо :) :beer:

icaci
07.07.07 г., 14:20
Питам от любопитство, без грам заяждане. Каква е идеята да се ползва WinAmp, а не xmms примерно?
Аз откъде да знам?

Редакция след твоята редакция: Не виждам да съм писал някъде, че ползвам Winamp. Написах, че работи под Wine и свири добре. Т.е. ако човекът държи да си ползва Winamp - да си го ползва - негова си работа. Програмата е безплатна и наистина добра. Не виждам морално-етична причина, която да го спре.

За протокола: Аз лично дрънкам с Winamp под Windows, а под операционните системи, за които има GStreamer, имам забежки към Quod Libet. В момента обаче дрънкам преидмно с mpd, защото озвучаването ми е на едната машина, а работя на още няколко и ми писна да размествам аудио кабели.

Metalqga
07.07.07 г., 18:10
Аз предпочитам rhythmbox, защото идва преинсталирана и има добре организираща се "библиотека".

yog_7
24.07.07 г., 08:24
Здр.:D
Мисията с проверяващите бе успешна. (Mission Accomplished Ураааа).
Сега започва къртовската работа по детайлизиране, напасване, кустомайзване на програмата към потребностите ми. Колкото и да е приятелска средата на Лин и ООо, все пак трябва да свиквам и да добия новите навици. Вчера си нахвърлих няколко въпросчета, които не са нито срочни , нито така важни , но знаете някакво камъче като Ви влезе в обувката как е:
1. Искам в Райтър на ООо2 фоновия цвят да не е бял , а бледозелен.-Колко бледозелен? Ами, Н=80, S=69, L=192, R=192, G= 220, B=192.
2. Моля най добрия технически А/Б и Б/А речник за под Линукс.Линкче? За 1 на Лин ще Ви подаря 3 на Вин.ОК?
3. Контрол+Номе работи, а Контрол-Енд не ще? Идея?
4. Къде ми e Аутотекс ?
5. Искам си Аутосейв на 7 минути.Как?
6. Не ми харесват иконките в Туул баровете – някакси в стил Ретро Хипи- Искам ги по-строги, изчистени, ергономични, а не като цветни петна.
7. Искам да махна хоризонталния скролбар. Айдиа?
8. Как да премахна другите спелчекъри и ми останат само БГ и ЕН?
9. Дайте идея за красиви Скрийнсейвъри , че ми омръзна тоз часовник . Оскъдно облечени фимейлс се приветствуват. :D
10. Откъде да си копна Хари П – на Руски, Английски и БГ – фрии ъф корс.Legally. Говоря за книгата, не филма. :D

Предварителни благодарности.
Where have the good times gone?:D

kernel_daemon
24.07.07 г., 08:53
:)
1. Искам в Райтър на ООо2 фоновия цвят да не е бял , а бледозелен.-Колко бледозелен? Ами, Н=80, S=69, L=192, R=192, G= 220, B=192.
Отиваш на Tools - Options - Colors и си добавяш, твоя зелен цвят. После избираш Appearance от ляво, и на Document Background избираш твоя цвят.

7. Искам да махна хоризонталния скролбар. Айдиа? - Пак на Tools-Options->Openoffice.com Writer -> View -> В дясно имаш да си избереш хоризонталния и вертикалния ruler дали да ти излизат.
9. Screensavers -> аз ползвам Euphoria(GL) и доста ми харесва :).

Yasen6275
24.07.07 г., 09:34
10. Откъде да си копна Хари П – на Руски, Английски и БГ – фрии ъф корс.Legally. Говоря за книгата, не филма. :DНе мисля че е е възможно. Все пак това е книжка с добър пазарен успех.7. Искам да махна хоризонталния скролбар. Айдиа? - Пак на Tools-Options->Openoffice.com Writer -> View -> В дясно имаш да си избереш хоризонталния и вертикалния ruler дали да ти излизат.ruler и scrollbar не са ли две различни неща?

kernel_daemon
24.07.07 г., 09:49
Не мисля че е е възможно. Все пак това е книжка с добър пазарен успех.ruler и scrollbar не са ли две различни неща?
ъъъ, моя грешка :(. Shame on me :).

JustNick
24.07.07 г., 10:27
2. Моля най добрия технически А/Б и Б/А речник за под Линукс.Линкче? За 1 на Лин ще Ви подаря 3 на Вин.ОК?
9. Дайте идея за красиви Скрийнсейвъри , че ми омръзна тоз часовник . Оскъдно облечени фимейлс се приветствуват. :D
Предварителни благодарности.
Where have the good times gone?:D
2. bgoffice/kbgoffice (http://bgoffice.sourceforge.net/assistant/index.html)
9. Споменатата Euphoria, Solar Winds, Fireworks, Flux и др. - поне тези ми допадат на мен. (не са с оскъдно облечени каки :( )

prestige
24.07.07 г., 13:20
Относно "оскъдно облечените каки": Ползваш screensaver-а Slide Show. А снимките ще те оставя сам да си намериш. Не за друго, ами просто не ти знам вкуса :)

yog_7
24.07.07 г., 13:49
А снимките ще те оставя сам да си намериш. Не за друго, ами просто не ти знам вкуса :)

Но естествени, без силикон (силиций)
Стига вече "умни" П.Андерсенчета :D
(По вкус и по цвет , товарищи нет)

Благодаря на всички отзовали се..

..Жалко за Потър...

Малко уточнение, може да помогне:
= Три неща искам да ми вървят под Пингвина -
Първо абсолютно - Винамп или събрат ( ще пробвам всички предложения)
Второ - Хубав речник политехнически БА и АБ
Трето ( в сферата на мечтите) - В Райтър искам като напиша първите 2-3 букви напр. на думата пол.. и да ми излиза политехнически от раз.
Това ако стане събирам всички помогнали форумци, качвам ги на един файтон и ги закарвам пред МС и казвам - Г-да Министри , на тез хора данъци няма да им събирате! Е , това е...
И по една Амстел бир на калпак - леденка....:D

evilution
24.07.07 г., 18:57
Винамп или събрат:
xmms
http://5ko.free.fr/en/xmms.html
audacious
http://garakuta.homelinux.org/~nosuke/tsubo/files/linux/audacious-20060126.png
Пробва ли bgoffice/kbgoffice, за който JustNick ти е дал линк

yog_7
24.07.07 г., 19:20
[QUOTE=evilution;
Пробва ли bgoffice/kbgoffice, за който JustNick ти е дал линк[/QUOTE]

Не още, щото до вчера заран оправях офиса. После спешни клиенти - напиши това, онова и веднага се хвърлих на ООо-то.
После от радост отворих биричка студена от бунара и , за останалото ..виж BornToDrink==:D

В 17 ч. сверих термометъра на терасата - етаж 3, немалък южен град - на сянка 38 градуса-

Ти не се притеснявай - всичките ви постове се записват във файл и после обработват-
тук шест пет няма....

Viva las Vegas!!:D

basilisk
25.07.07 г., 00:03
Е това с аутокомплете на думите ОО не го ли прави по дефолт. щот при мен нищо не съм пипал и си работи. а и аз хем даже офис продукти мразя и ми иде да изхвърля компа като ми се налага да ги ползвам.