PDA

Виж пълна версия : Конфузна ситуация! Дайте акъл!

oem
02.07.07 г., 19:57
Ето я и нея:

1. В едно помещение имам 3 компютъра.
2. Две статични IP-та
3. Хардуерен рутер и суич
4. Първото IP е на рутера, а второто на файлов сървър включен директно към суича.
5. Главния работен компютър е вързан директно към рутера и е в DMZ зона.
6. Третия компютър е вързан също директно към рутера.
7. Кабера за интернета е включен към суича.
8. От суича отива кабел към WAN порта на рутера.
9. От третия порт на рутера се враща кабел към суича защото на два суича пред мен в друго помещение има 4-ти компютър който взима интернет от рутера. И тук идва въркотията из мрежата. Случва се да нямам пинг до някои от компютрите и да не ги виждам в мрежата, но иначе интернет имат всички.

Вътрешната мрежа от рутера е с IP-та 10.10.0.* и с маска 255.255.254.0

Къде се явява проблема ми е въпроса? Тоест аз знам, че проблема идва от тоя кабел който го връщам обратно в суича, но защо става проблема и какво точно се получава на практика? И може ли да се измисли нещо?

khl86
02.07.07 г., 20:39
За начало може да опиташ с друг слич и друг порт на рутера

SeT
02.07.07 г., 20:54
Получава се loop.
Защо изобщо връзваш нещо към рутера, Сложи интернет кабела в WAN порта на рутера и с един друг кабел свържи рутера и суича. Всички компютри ги закачи на суича.

icaci
02.07.07 г., 21:32
Виж дали нямаш 2 кабела, които връзват суича с вградения суич на маршрутизаторчето.

oem
02.07.07 г., 21:52
Set

Защото имам две статични IP-та. Файловия сървър трябва да е със статично също за да го виждам от вън!

icaci

Има два кабела да. Найстина се получава ЛУП. Мога ли да го филтрирам някак да не се получава или не?

JoZ
02.07.07 г., 22:00
Ето я и нея:

1. В едно помещение имам 3 компютъра.
2. Две статични IP-та
3. Хардуерен рутер и суич
4. Първото IP е на рутера, а второто на файлов сървър включен директно към суича.
5. Главния работен компютър е вързан директно към рутера и е в DMZ зона.
6. Третия компютър е вързан също директно към рутера.
7. Кабера за интернета е включен към суича.
8. От суича отива кабел към WAN порта на рутера.
9. От третия порт на рутера се враща кабел към суича защото на два суича пред мен в друго помещение има 4-ти компютър който взима интернет от рутера. И тук идва въркотията из мрежата. Случва се да нямам пинг до някои от компютрите и да не ги виждам в мрежата, но иначе интернет имат всички.

Вътрешната мрежа от рутера е с IP-та 10.10.0.* и с маска 255.255.254.0

Къде се явява проблема ми е въпроса? Тоест аз знам, че проблема идва от тоя кабел който го връщам обратно в суича, но защо става проблема и какво точно се получава на практика? И може ли да се измисли нещо?

Би ли ми обяснил защо връщаш кабел от switch-а на router-а към switch-а от който идва Интернет? Дай ми разумно обяснение, защото аз от прочетеното по-горе не мога да го намеря. Прескачаш първо целия firewall, router, nat и объркваш цялата работа с тази боза с кабела обратно. Второ въз основа на първо, ти е ясно (а може би нямаш идея), че цялото секюрити отива директно в кофата с тази недомислица. Трето, ЕСТЕСТВЕНО, че създаваш loop и мрежата loop-ва за световно. Не пинг ще губиш, ми то чудо, че има периоди когато работи.

Дали може да се измисли нещо? Ами да, може. Просто не включвай нищо от switch-a на router-а т.е. това четирипортовото към главния swtich от който ти идва Интернет връзката.

Иначе като цяло куцичко е направена топологията, но за три машини с два адреса е приемливо бих казал.

За 4-тия компютър имаш няколко варианта, но не и този който правиш. Това което правиш не е вариант, а пълна глупост. Та, вариантите са ти:

1) wifi от ap закачена към порт на switch-а който е вграден към router-a. Точно този от който връщаш кабел.

2) Ако swtiches (този преди router-а ти и switches преди него) са manageable and capable да имат vlan, просто пусни vlan и прекарай трафика от там

3) Пусни кабел от router-а към другия компютър директно. Може би това е най-евтиния вариант, но ако е cat5 си лимитиран до 100 метра. Може да се бие тази дистанция с оптика, но тогава цената се променя драстично.

4) Сигурен съм, че аз, а и други хора тук могат да измислят поне още 5-6 варианта. Ако никой от горепосочените не те устройва, обясни защо, как и т.н., и ще намислим друго.

Не пъхай кабела както го правиш. Това замазва всичко.

bsb
02.07.07 г., 22:49
Въпреки че и на мен не ми харесва идеята с два кабела, защо решихте, че има loop? Човекът е написал, че допълнителният кабел е към "третия порт на рутера". Този порт може да не е част от вътрешния суич на рутера, а просто втори вътрешен порт.

JoZ
02.07.07 г., 22:51
bsb, стига дезинформация, моля те. Нямаш идея за какво пишеш.

bsb
02.07.07 г., 23:04
Кое е дезинформация?
Обясни ми къде се получава loop при следната ситуация. Компютър с две мрежови платки с различен MAC, включени в един и същи суич. Нямам спомен компютърът да прехвърля broadcast фреймове от едната платка на другата, тъй че за какво зацикляне говорим?
P.S. Сега виждам, че на въпроса "Виж дали нямаш 2 кабела, които връзват суича с вградения суич на маршрутизаторчето." човекът е отговорил положително. Което, естествено, е loop. Но все още не разбирам къде е зациклянето в предполаганата от мен по-горе ситуация за два отделни вътрешни порта на рутер (без вграден суич), включени към един и същ външен суич.

Всъщност подобна дискусия с нищо не би помогнала за решаването на проблема на питащия, но не ми е приятно да ми казват, че нямам идея за какво пиша, без поне малко да се обосноват.

CanceR
02.07.07 г., 23:24
http://img234.imageshack.us/img234/6082/netqd4.th.jpg (http://img234.imageshack.us/my.php?image=netqd4.jpg)
май картинката не е точно по описанието от първия пост:
9. ...
колегата връща кабела от рутера обратно в суича, от който му идва интернет връзката.
според мен иска по мрежата , от която му идва нета, да прекара сигнала до 4-тото ПЦ, т.е. свързва двете мрежи, и е нормално двете да се карат помежду си и да се получава боза.
най чистото е да опъне кабел от рутера директно до 4-тото ПЦ, ако е далеч, да сложи още един суич.
дру вариант е да докара нета по съвсем различен кабел от сегашния който влиза в рутера, директно в рутера, и да portforward-не второто IP през рутера, барабар със всичките ПЦ-та, които трябва да имат достъп до нета

май стана малко объркано, но това е риска на живото предаване :D

JoZ
02.07.07 г., 23:24
Излагаш се постоянно с това дразнене на другите, опитай се да водиш нормални разговори.

Не ми се обяснява повече, подал съм и рапорт, дано да си е струвало усилието.

Не карам никого да ме чете насила, нито да се съобразява с мнението ми. Ти не виждам да написа нищо по темата освен да се заядещ директно с мен. Постовете ти по темата са абсолютно без всякакъв принос. Дали се излагам или не, не те касае.

май картинката не е точно по описанието от първия пост:
9. ...
колегата връща кабела от рутера обратно в суича, от който му идва интернет връзката.
според мен иска по мрежата , от която му идва нета, да прекара сигнала до 4-тото ПЦ, т.е. свързва двете мрежи, и е нормално двете да се карат помежду си и да се получава боза.
най чистото е да опъне кабел от рутера директно до 4-тото ПЦ, ако е далеч, да сложи още един суич.
дру вариант е да докара нета по съвсем различен кабел от сегашния който влиза в рутера, директно в рутера, и да portforward-не второто IP през рутера, барабар със всичките ПЦ-та, които трябва да имат достъп до нета

май стана малко объркано, но това е риска на живото предаване :D

Разбира се, че не е точно описание. Аз съм направил това, което смятам за правилно, че ще работи. Все пак човека е можел като е пускал поста, да нарисува картинка. Ако смяташ, че ти можеш да нарисуваш.. направи я =)

SeT
02.07.07 г., 23:43
Добре се оспамихте.
oem има ли компютри освен файловия сървър който трябва да имат реално ип.
Ти искаш файловия да се вижда хем в интернет и хем в локалната мрежа.
Ако е така втора лан карта оправя проблема. Единия кабел директно на рутера и един директно в суича.

Другия вариант е ако сървъра се ползва само за един вид услуга като ФТП или ХТТП. Да го закачиш към суича а на рутера да пренасочиш портовете които ти трябват към него.

oem
02.07.07 г., 23:56
Файловия сървър трябва да ползва своето IP. Но мега да го включвам в рутера.

Ето схема на сегашното връзване:

http://img259.imageshack.us/img259/1949/graphic1ko2.th.jpg (http://img259.imageshack.us/my.php?image=graphic1ko2.jpg)

SeT
03.07.07 г., 00:05
А сега на тази схема обясни кои пцта трябва да виждат сървъра локално и кои реално.
Даже би трябвало без допълнителен кабел да се вижда от ПЦ1 и 2 защото рутерът трябва да го рутира.

Другият вариант ти го казах. Кабелът от рутера вместо в суича отива на 2ра лан карта на сървъра и всичко заспива.

oem
03.07.07 г., 00:08
Кабелът от рутера отива в суича заради PC4. За да може той да взема интернет от рутера. файловиа сървър трябва да се вижда през интернет. Ако трябва по-точно да се изразя от километри разстояние.

CanceR
03.07.07 г., 01:35
както си го нарисувал на картинката май няма да стане, пробвай ако откачиш кабела, който отива от рутера обратно към суича, да го премахнеш и кажи дали работи системата, защото ми се струва че с него loop-ваш мрежата, и ще трябва да си намериш друг начин да стигне нета от рутера до РС4, не през вече съществуващата мрежа, по която ти идва нета.
Другият вариант е нета да не минава през локалната мрежа, която си заформил след рутера до РС1,РС2 и РС4

NerdiX
03.07.07 г., 02:00
И какъв е проблема да свържеш рутера към "първия" суич, на който ти идва интернета? Имам предвид чисто физически да е разположен така, че РС4 да е на ЛАН порт на рутера и към него да свържеш втория суич, на който са РС1,2 и 3(ФС). "Сървърът" го набутваш в ДМЗ или форуардваш портове, които желаеш, за да е видим от вън, другите три машини зад рутера ще го достъпват по лан.
Като държиш ФС да си ползва своя адрес, пречка ли е да го достъпваш от другите машини през рутера, т.е. да го свържеш към суича с интернета (с малките букви на твоята схема)? Помисли и върху предложението за втора карта, ако искаш да ти е достъпен през "вътрешната" мрежа на РС1,2 и 4.

JoZ
03.07.07 г., 03:41
Файловия сървър трябва да ползва своето IP. Но мега да го включвам в рутера.

Ето схема на сегашното връзване:

http://img259.imageshack.us/img259/1949/graphic1ko2.th.jpg (http://img259.imageshack.us/my.php?image=graphic1ko2.jpg)

Ето направо в твоята картинка корекцията която трябва да направиш

http://img293.imageshack.us/img293/4016/net2vs6.th.jpg (http://img293.imageshack.us/my.php?image=net2vs6.jpg)

Edit: Да, ама не. Не loop-ва мрежата. Сега като се прибирах и в колата разсъждавах. Все пак router-а е level 3 и няма как да loop-неш устройства на level 2, когато минават през level 3. Security заминава, но до там. Нещо друго е.

max_manbg
03.07.07 г., 19:55
Аз бих сложил още един суйч във който се включват само рутъра и сървъра.

JoZ
03.07.07 г., 22:40
Аз бих сложил още един суйч във който се включват само рутъра и сървъра.

Защо?

max_manbg
04.07.07 г., 00:02
Мисля като Nerdix само, че ако няма възмошност за подмяна на кабели се слага 2-ри суйч.

JoZ
04.07.07 г., 00:04
Мисля като Nerdix само, че ако няма възмошност за подмяна на кабели се слага 2-ри суйч.

Добре, аз не разбирам защо трябва да се сложи switch. Това питам. Защо трябва да се подменят кабели? Къде е проблема според теб? Какво е грешно?

freealx
04.07.07 г., 01:00
Здравейте,

@JoZ - споко бе бате :) не се ядосвай така. Аз преди малко зададох подобен въпрос на един колега и той ми отговори "авторитетно": Въпрос на дизайн и виждане (design and conception). Да кажа, че не ми идваше да му отговоря по нашенски - ще излъжа ;)

Сега на въпроса, без повече оффтопик. Ето моето "виждане" :) за добра свързаност:
http://img339.imageshack.us/img339/6268/oemnetrz5.jpg

Да се аргументирам:
1. Няма го "тънкото място" между двата switch-а, където в схемата на oem минаваха едновременно: всичкия трафик за файловия сървър, заявките от/към рутера (и всички PC-та зад него) и още един път всичко за PC4;
2. Рутера, файловия сървър и другите мрежи (които са с "реални" IP-та) са в първия сегмент (червения), който е свързан с Интернет;
3. Всички PC-та, които минават през рутера, са физически зад него (синия сегмент) и всякаква секюрити политика е лесно приложима.

Според мен проблема е в "тънкото място" посочено в т.1, където при така разнородния тип трафик единия от двата суича се "сгъбва" - явно допълнителната мрежа (обратната връзка между рутера и PC4) му идва в повече...

Ами това е - дано не съм пропуснал да прочета нещо, че с моята диагонална система... ;)

Успех

PS: oem, забравих да попитам, не е само от любопитство, но какъв е по-точно този рутер. Имам предвид неща като марка, модел, цена на интерфейсите и т.н.

JoZ
04.07.07 г., 03:02
Съгласен, че вероятно като се смесят двете мрежи и става бозата. Иначе според мен от swtich 2 няма нужда, защото на router-а има вграден switch вече и направо той да се ползва.

Иначе съм споко и просто искам да зная защо мисли човека така. Нищо повече.

Благодаря.

max_manbg
04.07.07 г., 13:38
Защото ван и лан порта на рутъра нетрябва да се свързват заедно / важи и за комп /. И аз съм я правил тая грешка на младини. :)
freealx е показал как трябва да бъде.

despart
04.07.07 г., 14:55
Виж всичко това което предлагат колегите е вярно и работи.
Но за мен е не-сериозно ако използваш файловия сървар за сериозна работа, и компютрите за работа и то много сериозна. Изхвърляш рутера суича и си купуваш управляем рутер суич за 3000 долара за сериозна мрежа и си решаваш проблемите това животинче което ти препоръчвам го ползвам за бигбонд на мрежата и до сега не забило макар че е натоварено на максимум и управлява цяла оптика. Там вътре имаш дори вертуал суич и казваш кои порт на къде да върви и защо там да върви с каква скорост.
Успехи от мен.

oem
04.07.07 г., 16:58
Не е за сериозна работа. Ако бесхе за сериозно щях да дам пари. То с пари всеки знае как става. Нали знаеш? Сиромах човек - по зъл от дявола!

JoZ
04.07.07 г., 17:00
Защото ван и лан порта на рутъра нетрябва да се свързват заедно / важи и за комп /. И аз съм я правил тая грешка на младини. :)
freealx е показал как трябва да бъде.

Не хващам логиката ти. Защо казваш, че не трябва да се свържат wan и lan портовете на router-а? Какво бърка това мрежата. Иначе това което е написал freelax го написах в първия си пост по темата и после два пъти съм нарисувал картинки. Never mind. Идеята е, че според мен не си прав и свързването на wan и lan портовете не би следвало да е от значение освен по отношение на сигурността. Обяснил съм защо. Ако се аргументираш и обясниш защо си на противоположното мнение би било добре. Благодаря.

freealx
04.07.07 г., 18:43
Стига бе пичове - нали правиме "team work", за да помогнеме на oem
Поствам още един път тука, защото малко сме позабравили първата част на въпроса:... Къде се явява проблема ми е въпроса? Тоест аз знам, че проблема идва от тоя кабел който го връщам обратно в суича, но защо става проблема и какво точно се получава на практика? И може ли да се измисли нещо?
Почнах да го отговарям аз, ама нещо ме отплеснаха тука и стана като в ловджийския виц със сърната и краката ... ;)
Та според мен проблема е в първия суич (там където идва кабела от доставчика), който със сигурност не е от най-скъпите :) . През него , според началната схема на oem минават:
1. Всички трафици към/от public (тук им викате реални) IP адреси - рутер, файлов сървър, други мрежи;
2. Всички пакети от/към мрежата зад LAN интерфейса на рутера (поради втория кабел в суич 2).
3. И едно много вероятно предположение: представете си че от "другите мрежи" идват още броадкасти от мрежа като тази на PC4 (демек тази зад LAN интерфейса на рутера), които суич1 се опитва да препредаде към суич2 и т.н.
Както някой, май JoZ, беше казал - "Ето ти бозата" ;) която му идва в повече на суич1...

... Да, ама не. Не loop-ва мрежата. Сега като се прибирах и в колата разсъждавах. Все пак router-а е level 3 и няма как да loop-неш устройства на level 2, когато минават през level 3. ...
Няма да има loop, ако само WAN и LAN интерфейсите са тези, които заедно са в един и същ суич. WAN или LAN в общия случай е въпрос на конфигурация, но тук май случаят не е такъв, защото рутера бил с вграден суич.
... от swtich 2 няма нужда, защото на router-а има вграден switch вече и направо той да се ползва. ...
... е те от тоя вградения суич ако набиеш 2 кабела в друг суич - ето ти фльонга† :) (демек loop). Но от този пост, както и от следния:
... То с пари всеки знае как става. Нали знаеш? Сиромах човек - по зъл от дявола!
, а и от още една тема във форума (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=105834), ми се струва че рутера е D-LINK DIR-100, което ще рече, че от суич2 наистина няма нужда...
Ако рутера (аз за това попитах какъв е по-точно) беше нещо сериозно (а не хибридна "сапунерка") тогава е друго нещо - всяка допълнителна интерфейсна платка щеше да струва колкото няколко суича и по-рентабилното решение щеше да е със суич...

Сега и ако oem каже дали си е свършил работа - може и да разбереме дали сме му помогнали ;)

oem
04.07.07 г., 19:31
Не съм свършил нищо. Още си стои така.

NerdiX
04.07.07 г., 19:46
Ми адИ 'върши нещо де. Толкоз картинки нарисувахте, че обърнахме темата на художествени произведения ;)

JoZ
04.07.07 г., 21:18
Няма да има loop, ако само WAN и LAN интерфейсите са тези, които заедно са в един и същ суич. WAN или LAN в общия случай е въпрос на конфигурация, но тук май случаят не е такъв, защото рутера бил с вграден суич.

... е те от тоя вградения суич ако набиеш 2 кабела в друг суич - ето ти фльонга† :) (демек loop). Но от този пост, както и от следния:

WAN и LAN нямат връзка на level 2 т.е. няма как да loop-не дори да не са в един и същ switch, а това дали ще ползваш отделен switch или ще закачиш още един зад този вградения е точно същото. Нещо се бъркаш според мен.

В крайна сметка смятам, че switches които ползва oem имат проблем на level 3 когато през тях минава повече от една ip мрежа. Зная, че не звучи особено интелигентно, но не намирам никаква друга причина да не работи мрежата във вида в който я е направил той.

Това може да се провери като просто се разделят ip-тата както предлагаме по-горе всички. С неправене на нищо... трудно ще стане.

Пак да поясня: level2 - level3 -level2 е направил в момента oem. Няма loop, но може switches да играят "интелигентни" до някъде и да създават проблема.

oem
04.07.07 г., 21:58
IP-тата след рутера са 10.10.0.2 и т. н. с маска 255.255.254.0 различни от другата мрежа.

Gentu
04.07.07 г., 22:43
IP-тата след рутера са 10.10.0.2 и т. н. с маска 255.255.254.0 различни от другата мрежа.-то това ясно , ама сигурен ли си , че по кабела от който ти идва нета ,няма някой такъв същият като тебе ("Сиромах човек - по зъл от дявола!") и примерно той да е направил нещо подобно (примерно - нет - суич и на него набити 4-5 компа в мрежичка) и на всичкото отгоре да се е набутал и той в тоз рейнж 10.10.0.2 и т. н.!Тогава бозите стават безкрайни!(може да пробваш да смениш рейнджа или подмрежата - идейка)
Също така е интересно какво точно разбираш под "случва се ....."?
Т.е. - от време на време , много рядко и или всеки ден по няколко пъти!!!???
В зависивост от отговора може да направиш някои проби - примерно откачане на кабела по който ти идва интернета в първият суич!
Според мен "проблема" явно се състои в това , че РС4 е в друго помещение и м/у двете помещения е прокаран само един единствен кабел и прокарването на друг е невъзможно или трудно!Ако е възможно прокарването на още един кабел - мисля че всичко ще си дойде на мястото!

oem
04.07.07 г., 23:07
Ако е възможво прокарването преблемите се решават. А те са само когато е включен кабела от рутера в суича. И са постоянни. Махна ли го пинга и мрежата тръгва както трябва.

max_manbg
04.07.07 г., 23:20
-то това ясно , ама сигурен ли си , че по кабела от който ти идва нета ,няма някой такъв същият като тебе ("Сиромах човек - по зъл от дявола!") и примерно той да е направил нещо подобно (примерно - нет - суич и на него набити 4-5 компа в мрежичка) и на всичкото отгоре да се е набутал и той в тоз рейнж 10.10.0.2 и т. н.!Тогава бозите стават безкрайни!(може да пробваш да смениш рейнджа или подмрежата - идейка)
Също така е интересно какво точно разбираш под "случва се ....."?
Т.е. - от време на време , много рядко и или всеки ден по няколко пъти!!!???
В зависивост от отговора може да направиш някои проби - примерно откачане на кабела по който ти идва интернета в първият суич!
Според мен "проблема" явно се състои в това , че РС4 е в друго помещение и м/у двете помещения е прокаран само един единствен кабел и прокарването на друг е невъзможно или трудно!Ако е възможно прокарването на още един кабел - мисля че всичко ще си дойде на мястото!

Това донякъде отговаря на въпроса на Joz. Пък и тая other мрежа каква е, от къде е и на къде води? :)

NerdiX
04.07.07 г., 23:31
И проблемЪт се решава с някакви си 15 лв. за евтинджос суич ;) ентелегентниьо начин за удължаване на кабел, щото рипийтърите са непознат термин в кварталните магазини...

freealx
04.07.07 г., 23:43
IP-тата след рутера са 10.10.0.2 и т. н. с маска 255.255.254.0 различни от другата мрежа.

Демек ползваш подмрежа 10.10.0.0/23 от мрежата 10.0.0.0/8 за частно ползване (RFC1918).
Защо бре, отъде ти текна 15 битов subnetting от клас А?! Защо си заделил една от 65536-те подмрежи с 254 хоста? Толкова ли голямо разрастване предвиждаш? :rolleyes:
Ами че с този върнат кабел всеки един от "другите мрежи", който ползва подобна на твоята схема, пращайки бродкасти към общият ви 1-ви суич и е избрал мрежа 10.10.1.0/24 например (с бродкаст адрес 10.10.1.255, демек като твоя), ще ти заформи проблем, а и ти на него...

Хе хе, аз докато го постна и Gentu общо взето ти го е казал същото :)

Ако не можеш да пуснеш още един кабел - сменяй мрежата. Опитай с нещо екзотично и забутано, явно те кефи :yeah: , например 8 битов subnetting от клас В: 172.16.х.0/24. Но ако питаш мен където е минал 1 кабел и за 2-ри ще се намери място ;)

И направи нещо - само си чешеме езиците...

freealx
04.07.07 г., 23:51
@JoZ
Опитах се да ти пиша на ЛС, защото това не е пряко свързано с въпросите на oem, но се оказа че не приемаш ЛС, та нямам избор...

... WAN и LAN нямат връзка на level 2 т.е. няма как да loop-не дори да не са в един и същ switch, а това дали ще ползваш отделен switch или ще закачиш още един зад този вградения е точно същото. Нещо се бъркаш според мен. ...

Явно не съм се изразил ясно - нямах предвид WAN и LAN интефейсите, казал съм "те от тоя вградения суич ако набиеш 2 кабела в друг суич". Въпроса е чисто теоретичен и гласи, че ако свържеш Х на брой суича с повече от Х-1 кабела, помежду им, създаваш предпоставка за бродкастна буря. Ще ти дам следния пример:
Имаш 2 хоста а_хост и б_хост и 3 суича (А,Б и В) свързани с 3 кабела (в триъгилник с 3 сегмента I, II и III)

б_хост
|
А_суич---(II)---В_суич
\(I) |
Б_суич---(III)---...---а_хост

Допълнителните суичове в сегмент III между Б_суич и В_суич нямат значение...
б_хост опитва връзка с а_хост, А_суич си няма представа къде е а_хост и бродкаства I-ви и II-ри сегмент.
Пакетите пристигат при Б_суич и В_суич и са добавени в lookup таблиците им съответно за сегмент I и сегмент II.
Всеки от двата суича (Б и В) бродкаства сегмент III, търсейки а_хост. Всеки от тях препредава информацията от другия до А_суич, защото още не знае къде е а_хост. А_суич получава препредаден собственият си бродкаст и го пре-препредава и т.н. Получилата се буря създава предпоставки за задръстване.

Когато суичовете и кабелите между тях са само 2 ситуацията е по-проста, но смисъла не се променя - лампичките им светват като коледна елха :)

Gentu
05.07.07 г., 00:18
Ако е възможво прокарването преблемите се решават. А те са само когато е включен кабела от рутера в суича. И са постоянни. Махна ли го пинга и мрежата тръгва както трябва.-ами щом кат са постоянни - следователно мрежа нямаш , или по-точно имаш но тя де факто не работи!
Възможни варианти са да смениш подмрежата - малко вероятно , но може и да помогне и по-нестандартното - да вземеш още едно IP от доставчика за прословутия PC4!(предполагам че е недопустимо и преместване на машини от едното в другото помещение!)

oem
05.07.07 г., 00:44
PS: oem, забравих да попитам, не е само от любопитство, но какъв е по-точно този рутер. Имам предвид неща като марка, модел, цена на интерфейсите и т.н.

Рутера е D-LINK DIR-100, суич едно е CNET не се сещам за модела, а суич две е D-LINK DES-1008D