Виж пълна версия : Help Ubuntu
Така съвсем нов съм с линукс...Всъщност имам го от около 5 часа :). Инсталацията мина успешно . Стартирах го и криво-ляво направих настройките за мрежата. Обаче после почнах да се мъча да направя някакъв connection (поне под Windows нета ми тръгва с connection, Vpn е).И така виждам че тук има хора разбиращи от линукс, ако са ми разбрали въпроса , ще се радвам да ми помогнат. Стоя на windowsa и чакам отговори :) Благодаря предварително
В зависимост от това какъв тип ти е VPN-а, трябва да инсталираш някой от следните пакети:
network-manager-pptp (за PPTP)
network-manager-vpnc (за Cisco VPN)
network-manager-openvpn (за OpenVPN)
След което си го конфигурираш през иконата на Network Manager.
А как мога да разбера какъв ми е VPN-a :/.
Или е PPTP, или е PPPoE. Пише го в Details секцията на статуса на мрежовата връзка.
tolostoi
01.07.07 г., 13:16
В зависимост от това какъв тип ти е VPN-а, трябва да инсталираш някой от следните пакети:
network-manager-pptp (за PPTP)
network-manager-vpnc (за Cisco VPN)
network-manager-openvpn (за OpenVPN)
След което си го конфигурираш през иконата на Network Manager.
network-manager-pptp не го намирам в хранилищата на Debian. От къде може да се свали и да ли ще има проблем да се ползва на debian.
Може да се свали от хранилищата на Ubuntu (очевидно). А дали ще тръгне на Debian, ти ще кажеш.
tolostoi
02.07.07 г., 00:11
Може да се свали от хранилищата на Ubuntu (очевидно). А дали ще тръгне на Debian, ти ще кажеш. :D Мислех си, че може да има и хранилище за Debian което аз незнам, на страничката им не намерих (и на опера на сайта няма хранилище за Debian) та за това. Иначе ето го http://packages.ubuntu.com/edgy/net/network-manager-pptp
(аз си имах pptp-linux, на инсталационният диск на Debian го има) и като го инсталирах (с gdebi) повлече още 3 пакетчета, на които, за съжаление не им помня имената. Ако нямаш нет ще пада рестартиране :D
С Debian Lenny (testing) съм. Та всичко си работи нормално, дори като спреш VPN-a ти връща старият default gw. Има в настройките му, кои мрежи да минават през VPN-a, но не и обратното, което всъшност е неудобното, защото (в моя случай) VPN-a ми гейта към интернет и когато си сложи неговият gw нямам достъп до вътрешните мрежи на доставчика. Ще ми се някой да даде някакво интелигентно решение за статичните маршрути. По принцип за мен най-елегантно е да се поставят в /etc/network/interfaces # This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo eth1
iface lo inet loopback
# The primary network interface
iface eth1 inet static
address 192.168.0.22
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1
#static routes
up route add -net 10.10.10.0/24 gw 192.168.0.1
up route add -net 195.138.138.0/24 gw 192.168.0.1
така мрежата си работи всички маршрути са както съм ги задал, но не и според network manager, според него мрежа няма и съответно не можеш да си стартираш VPN-a :no:
Авторски права на vBulletin