Виж пълна версия : Free BSD проблеми :)
Yasen6275
09.06.07 г., 17:04
Зарибиха ме някои хора и интернет с ZFS и реших да я пробвам. Open Solaris-а нещо не можа да се разбере с мрежовата карта и реших да пробвам Free BSD. При инсталация ми показа нещо като партишън тейбъла на сата диска. Казах му да ползва целия диск. Той остави малко в началото, малко в края. Само че след приключваме ма инсталацията и рестарт ми излезе някакво съобщени за грешна партиция или нещо подобно.
Някой който разбира от тази ос би ли ми обяснил какъв е проблема. Невярвам да няма читави драйвери за sata-та на nforce4 чипсета. нещо трябва да бъркам, но неразбирам какво.
// Май е по-добре да пробвам с PC-BSD.
adm1n1strat0r
09.06.07 г., 20:27
FreeBSD-то си разпознава доста добре nForce 4 чипсета. При мен и рахда на дъно се държи стабилно. Би трябвало да ти се разпознае като ad0 устройство.
Ето и едно видео на братята руснаци, в което е показано как се инсталира FreeBSD.Тук (http://www.youtube.com/watch?v=iiLu-67fSy4)
Много внимавай да не си затриеш някои от другите дялове на харда. Все пак означенията не са като при Linux-a.
Edit: Ако се опитваш да пуснеш ZFS-a като системен дял, определено няма да се получи. За сега само се пише, че това ще е възможно в следващите версии, които ще излизат.
Yasen6275
09.06.07 г., 20:56
adm1n1strat0r
1. В BSD света PC-BSD ли е аналога на Ubuntu? В смисъл на дурако устойчивост и лесно за упутряба.
2. Нещо не схващам Идеята на слайсовете. Явно са нещо като екстендет партишъните при Линукс/Дос/Вин. Някакво наследство от Unix ли са?
3. Това че не може да ми е системен дял не ме притеснява. Бях си заделил един слайс за целта.
Имам чувството че нещо не схващам с тези слайсове. Опитах се да инсталирам PC-BSD. За има няма 15 минути обяви че е готово. При рестарта ми показа някакво меню тип:
F1 FreeBSD
F2 FreeBSD
F5 Disk 1При избор на F1 което беше по дифолт ми каза няма кернел. При F2 също, а третата опция не отрейгира изобщо.
Мерси за линка. Ще прегледам и ще се опитам да разбера къде съм омазал пейзажа
// Аз съм тежък паталогичен случай. Забравилсъм да направя слайса bootable. :) Очаквайте втори дубъл.:) Още веднъж мерси за линка.
// Дяла върху който искам да експериментирамс ZFS в същия слайс ли трябва да е или може и в друг?
adm1n1strat0r
09.06.07 г., 21:56
Незнам на български дали ще разбереш съшността на слайсовете по-добре (все пак имаше проект да се превежда целия сайт на FreeBSD на BG).Тук (http://www.freebsd-bg.org/articles/Linux_FreeBSD_mini_howto.html#ss2.1)
Предполагам, че имаш и други дистрибуции качени на машината си, така че това би ти било полезно.
Относно PC-BSD (Personal Computing - BSD)- то е направено на основата на FreeBSD, като при него инсталатора е графичен и идва със стандартно инсталирана KDE, като графична среда. При него е и добавена графична система за инсталиране на пакети, наречена PBI. Тази дистрибуция се разработва повече за офис употреба.
2. Yasen6275, отрязъците не са остатъци от Unix, а специфичен за BSD-тата (вкл. и за Solaris, който в началото е бил дериват на BSD, докато по-късно не решили да го правят дериват на SysV, но накрая станал и двете) метод за деление на диска. Лошото е, че там терминологията е малко объркана. Специално във FreeBSD отрязък (slice) се казва на fdisk дяла, а дялове (partitions) се наричат подразделенията на отрязъка. В останалите BSD-та и в Solaris отрязъците са вътре в fdisk дяла.
Идеята е изключително проста - BSD не е създадено на x86, а на платформи, които нямат BIOS. За описание на разделянето на диска се използва disklabel (етикет на диска), който се намира във физическото начало на диска, където се намира MBR на BIOS-базираните архитектури. FreeBSD може да се инсталира така, че да лапне целия диск и изобщо да няма MBR, а disklabel. Ако обаче искаш да съсъществува с други ОС-ове (писани предимно в Редмънд, САЩ, защото Linux напр. разбира BSD етикети), то трябва да го напъхаш в негов собствен fdisk дял. За да не пишат нов код за достъп до диска, просто етикета го пише в началото на fdisk дяла, идеята за "диск" се свива само до fdisk дяла и всичко си работи по старому. OpenBSD си пише етикетите на друго място и всички дялове, включително Linux, DOS и т.н. за него са отрязъци.
Менюто, което виждаш в началото, е специфично за FreeBSD/i386 и FreeBSD/amd64 (т.е. за BIOS-базираните архитектури). Идва от програмата boot0, която се разполага в MBR и ти позволява да си избереш от кой fdisk дял да стартираш, вместо да си играеш да сменяш активния такъв с fdisk. Получило се е, защото при инсталация си избрал да го инсталира. Принципно по-новите версии на GRUB разбират от UFS (файловата система на BSD и Solaris), така че можеш да зареждаш FreeBSD, Solaris (с хакнатия GRUB на Sun, че Solaris си има своите специфики) и Linux с един и същи продукт, без да ползваш chainloader протокола.
Yasen6275
11.06.07 г., 12:05
След оправянето на грешката с слайса успях да инсталирам FreeBSD-то. За съжаление нещо не мога да се ориентирам в xorg.conf-а му. А има някакъв проблем с видеото. като му дам startx примигва за секунда и се връща в конзола, но контраста и яркостта на образа са минимални. Сядам си на трибуквието и почвам да чета handbook и форуми.
Вграден видеоконтролер на Intel?
Yasen6275
11.06.07 г., 15:44
Не. NVidia 7600GS
adm1n1strat0r
11.06.07 г., 15:54
Виж в /var/log/Xorg.0.log. Трябва да ти е изкарало някаква грешка.
G-Point
12.06.07 г., 09:53
Не. NVidia 7600GS
Давай смело:
/usr/ports/x11/nvidia-driver
след това:
/usr/ports/x11/nvidia-settings
и това:
/usr/ports/x11/nvidia-xconfig
след това: http://us.download.nvidia.com/freebsd/100.14.09/README/index.html
при правилно конфигуриран драйвер след като напишеш startx трябва да ти излезе първо логото на нвидия и тогава да зареди Х-а
Yasen6275
13.06.07 г., 11:40
Какво съм омазал, че нямам /usr/ports?
adm1n1strat0r
13.06.07 г., 12:14
Явно не си ги свалил изобщо :)
Пишеш :
portsnap fetch и след като свърши даваш portsnap extract.
И после си имаш ports.
Yasen6275
15.06.07 г., 20:09
така ...
Така докладвам за частичен успех :)
Пиша БСД-то, с дуснат Х и драйверите на нвидия.
Даже успях да си пусна и кирилица в Х-са.
Имам няколко въпроса:
1. Какъв е шела по подразбиране? Не че не намерих как да го променя, но кода cd /usr/home && for i in *;do chsh -s bash $i;done не ми говори нищо.
2. какво се прави когато файла за даден порт е променен? Аз постъпих малко грубичко изтривайки distinfo файла. Само не ме убивайте :). Знам че не е правилно и че излагам на риск системата.
3. Защо щрифта в Firefox-а е толкова ужасно широк, а паузите тесни? Все едно думите са сляти ( е не съвсем но почти).
4. Защо nvidia-settings ми казва че не ползвам Х драйвера на nwidia? Като стартирам gdm -a ми се мярка логото ( трябва да разбера как се стартира гдм автоматично при буут).
За момента е това. Ако се сетя нещо ще дописвам.
// Щях да забравя. Благодаря на всички за помоща.
5. Как мога да упгрейдна дистрото до по-нова весия? Доколкото разбрах от четенето тук-таме, stable не е с най-новия софтуер. Пък на мен ми се ще да поекспериментирам с това онова. Та как се минава на current? Тованещо като еквивалент на testing/unstable при Debiana ли е?
6. Понеже съм мързелив юзер, има ли графично тулче от рода на synaptic-a за FreeBSD? В краен случай и нещо от рода на emerge на Gentoo-то би ме зарадвало.
adm1n1strat0r
15.06.07 г., 21:37
1. По подразбиране шела е sh. Можеш да си го смениш с bash (първо трябва да го инсталираш от ports), като напишеш в конзолата chsh -s bash. Така за съответния потребител ще се промени конзолата.
2. Предполагам, че при update на портовете трявба да си свали distinfo файла. Не съм правил грешката да го затривам. Друго, за което се сещам е да си свалиш съответния порт от сайта (http://www.freebsd.org/ports/) им. И после да си го разархивираш в съответната папка.
3. Аз ползвам linux-firefox и не съм забелязъл да ми прави такива неща.
4. Задал ли си драйвера в xorg.conf като "nvidia". Не го оставяй на "nv". Автоматичното стратиране на gdm-то става, като добавиш в /etc/rc.conf реда gdm_enable="YES"
5. В current има повече драйвери за устройства, които са все още в стадий на разработка.
6. Относно графично тулче не съм ползвал. Portupgrade си ми върши перфектна работа за обновяване на софтуера.
Успех
Yasen6275
15.06.07 г., 22:30
2. Уф не съм се изразил ясно. Става дума за следното опитах се да направя make install clean на /usr/ports/x11/nvidia-settings и /usr/ports/x11/nvidia-xconfig. При което ми каза че файл е с размер различен от очаквания. Катвайки разните файлчета видях, че в distinfo се съдържа размер, мд5 и още нещо. Затрих го и нещата се компилираха без проблем. Въпроса ми е какъв е културния начин да се постъпи в подобна ситуация. Грубия съм го приложил вече :)
4 Да сменил съм го. Или по-точно nvidia-xconfig го направи, аз само проверих дали е така и дописах нещата за кирилицата.
Смотаните шрифтове на FF се оправят, като си инсталираш хубави TrueType шрифтове и си конфигурираш добре fontconfig библиотеката. Първото става лесно: копираш цялата Fonts директория от един Windows в ~/.fonts/ (няма я по подразбиране, трябва да си я направиш), след което пускаш 'fc-cache'. Имай предвид, че така нарушаваш лицензите на повечето копирани шрифтове, но нека се направим, че не сме забелязали :ghi: Второто най-добре става от инстурмента за настройки на шрифтовете в GNOME, защото FireFox е GTK+ приложение и малко или много се влияе от работата на gnome-settings-daemon.
adm1n1strat0r
15.06.07 г., 23:28
Уф не съм се изразил ясно. Става дума за следното опитах се да направя make install clean на /usr/ports/x11/nvidia-settings и /usr/ports/x11/nvidia-xconfig. При което ми каза че файл е с размер различен от очаквания. Катвайки разните файлчета видях, че в distinfo се съдържа размер, мд5 и още нещо. Затрих го и нещата се компилираха без проблем. Въпроса ми е какъв е културния начин да се постъпи в подобна ситуация. Грубия съм го приложил вече :)
По принцип може да зададеш да се инсталира без checksum. Просто пишеш make NO_CHECKSUM=yes install. Обаче не ти го препоръчван това да го правиш, тъй като може файла наистина да се е повредил при свалянето.
На НеВидя сървърите по едно време бяха известни с това, че свалянето от тях често се чупеше. Като гледам, явно още е така, щом продължават да препоръчват да не се използват програми за "ускорено" сваляне на файлове.
Авторски права на vBulletin