Виж пълна версия : проблемче с Promice Ultra66 преработен във Fastrack RAID66
Yasen6275
09.06.07 г., 16:25
Някой може ли да ми обясни защо линуксите се пъндзат при детектването на дисковете и ги откриват като отделни дискове, а не като райда който съм настроил. Не че ми е проблем да да си пусна софтуерния райд и така да си реша задачката, но пусто любопитсво :). Иначе тук с едно Hiren's Boot CD програмките си го виждадт райда и си го тестват като нормален диск.
Да знаете какво ще е натоварването на един софтуерен РАИД 0 на Р3@500 и 192 рам? Снятам един 300мб диск да сложа за /boot, а /-та да ми е на райда.
// Хайде да перефразираме въпроса. Как да накарам разните GNU/BSD OS-и да се съобразяват с биоса , а не да се мислят за много интелигенти и да го заобикалят. Знам че това е сцел да може да се ползва хардуер некоректно разпознат от BIOS-а, но трябва да има опция и да се спре тази екстра.
Много просто. Вградените по дъната "RAID" (нарочно ги пиша в кавички) контролери са софтуерни - цялата RAID логика се прави софтуерно със специализирани драйвери + малка помощ от BIOS-а на "контролера" за запис на RAID етикетите по дисковете. Това е просто лека надстройка на физическия (S)ATA контролер, поради което дисковете продължават да се виждат като отделни такива. В Windows не ги виждаш, защото при смяна на режима на контролера в BIOS-а от IDE на AHCI или RAID, също се сменят и PCI ID-тата му и Windows престава да вижда контролера, докато не сложиш съответните драйвери, които обаче крият (S)ATA основата. Ако искаш Linux или BSD да вижда "райда", а не отделните дискове, то ти трябва съответния драйвер. В Linux за целта се ползва dmraid пакета (/dev/mapper/нещоси), а във FreeBSD - ataraid (/dev/ar*). Същите не се зареждат по подразбиране автоматично в почти нито една дистрибуция, така че трябва малко да си поиграеш, за да ги подкараш.
Yasen6275
11.06.07 г., 10:31
Контролера е дискретен. което не му пречи да "RAID" както казваш ти. Но си има собствен биос. В него имам настройки за 0,1 и още нещо, но не са казани по този начин. Едното беше span, split и третото mirror. Освен това при split има и някакъв размер на блока.
Истинските RAID-ве имат ли нужда от драйвери? Или директно се разпознават като IDE/SATA устройство и си работят с generic драйверите?
Siemens
11.06.07 г., 12:02
Истинските РАИД-ове имат нужда от драйвери до толкова, до колкото всяко mass storage устройство има нужда. Иначе те изцяло скриват от ОС и БИОС (поне така го виждам на алфата) реалните дискове - т.е. ти виждаш само дефинираните логически.
Разбира се освен самите драйвери за ОС (които пак казвам нямат никакво отношение към самата РАИД функионалност - служат просто да може ОС да работи с конкретното устройство) има всякакви програмки за наблюдение, построяване, реконфигуриране на масивите.
Yasen6275
11.06.07 г., 12:08
Тоест факта, че успявам да видя двата диска закачени за райда, говори за софтуерен такъв. В такъв случай преставам да се занимавам с простотии и си го ползвам като иде контролер и правя софтуерния райд от линукса.
Siemens
11.06.07 г., 12:13
Тоест факта, че успявам да видя двата диска закачени за райда, говори за софтуерен такъв..
Всъщност още от това "Fastrack RAID66" става ясно, че е софтуерен РАИД.
Примерно някои ОС-и въобще не поддържат такива - примерно ОпенБСД имат такава политика. При тях правиш или софтуерен РАИД на ниво ОС, или си купуваш хардуерен такъв.
А даже има раидове, които са на ниво контролер - това представлява примерно чекмедже с 5 диска (сложено в 3x5inch гнезда), което се свързва към дъното посредством съществуващ вече интерфейс (АТА, САТА, SCSI) и прилага ниво раид. Така това решение ще работи с която и да е ОС стига тя да има драйвер за хост контролера (т.е. този към който е свързано това устройство).
В такъв случай преставам да се занимавам с простотии и си го ползвам като иде контролер и правя софтуерния райд от линукса.
Горещо ти препоръчвам това решение.
Контролера е дискретен. което не му пречи да "RAID" както казваш ти. Но си има собствен биос. В него имам настройки за 0,1 и още нещо, но не са казани по този начин. Едното беше span, split и третото mirror. Освен това при split има и някакъв размер на блока.
Истинските RAID-ве имат ли нужда от драйвери? Или директно се разпознават като IDE/SATA устройство и си работят с generic драйверите?
Може би не съм се изразил достатъчно ясно, че се налага да се повтарям - истинските RAID контролери се виждат като завършено функционално устройство, което предоставя някаква виртуална геометрия (ако емулира диск) или обслужва I/O заявки, както то си знае. Разбира се, че ОС има нужда от специфичен драйвер, освен ако RAID контролерът не емулира стандартно IDE или SCSI устройство.
Софтуерните RAID-ове (на английски им казват fake RAID) използват драйвер в операционната система, който прави цялата логика по разпределяне, копиране, сумиране и т.н. на данните по отделните дискове. BIOS-ът им служи за две неща - да си конфигурираш типа RAID и да даде достъп до "RAID"-а на приложения, работещи в реален режим и използващи BIOS прекъсвания за достъп до диска. В това число влизат DOS, както и зареждачките на операционните системи. Веднъж, след като ядрото се зареди и превключи в защитен режим, край с BIOS-а на контролера. След това поема драйверът в ОС, който изчита от BIOS-а или дисковите етикети за конфигурираните параметри на "RAID"-а и започва да подава съответните I/O заявки към дисковете в масива. Технологията по абсолютно нищо не се отличава от софтуерните RAID-ове в повечето Unix системи, освен с това, че така можеш да направиш машина с няколко операционни системи и да си превключваш между тях. Иначе различните софтуерни RAID реализации са напълно несъвместими една с друга.
Yasen6275
12.06.07 г., 12:41
Не че се изрази неясно. Просто говореше за вградени в дъното контролери. А моя както се разбра си е дискретен и си има биос :) Което явно не му пречи да е софтуерен явно. :)
Вградените на дъното също имат BIOS :D
Yasen6275
12.06.07 г., 19:27
отделен?
Щото на моя азис к8н-4 е част от този на дъното.
Siemens
12.06.07 г., 20:05
Аз имам само стари дъна и там винаги вградения допълнителен SATA/SCSI контролер е с отделен БИОС.
На едно сървърно дъно на Intel с ICH7R (на петата машина от подписа) можеш да си избираш между Intel и Adaptec кодова база за fake RAID BIOS-а. Дори изглеждат различно на външен вид и Adaptec-а няма поддръжка за RAID5. Но въпреки това, изборът на Adaptec не превръща контролера в истински RAID, за огромно мое съжаление, а Solaris дори няма идея някога да поддържа фалшивите RAID-ове на Intel. Та затуй го карам с RAIDZ на ZFS :ghi:
Авторски права на vBulletin